КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 053
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
milisa, доколкото разбирам си ползвала машина, не пусна ли два пъти да меси?

Не  Embarassed. Моята машина нещо реши,че няма да стартира отново програмата  ooooh!.  Не съм "била" тестото.

# 106
  • Балчик
дядо хаджия, аз правих козунака на пина със закваска, не го сплитах, като панетоне го направих, На консистенция беше като панетонето, не на такива конци като нашето, но много хубава структура. Вкусът беше невероятен, много хубав. Ще пробвам скоро и плетен, може би още утре даже. Ето го:

# 107
Джема,моят от вътре изглежда по същият начин.

# 108
  • Балчик

Твоят със закваска ли е или с мая?

# 109
  • София
дядо хаджия, аз правих козунака на пина със закваска, ...

Какво ти е количеството на кваса и колко време ти отиде за нормалното втасване ?

А това е днешния ми опит за сметановите козунаци. Малко ми е модифицирана технологията, но към доволен от резултата.

[Кликни върху снимката за по-голям формат]

Последна редакция: сб, 30 мар 2013, 20:05 от дядо хаджия

# 110

Твоят със закваска ли е или с мая?
С мая е. Мисля,че определено идва в повече маята или втасването  newsm78.

# 111
  • София
А това е днешния ми опит за сметановите козунаци. Малко ми е модифицирана технологията, но към доволен от резултата
Е, как няма да си доволен...повече от хубави са. Разкошни са!  newsm10

# 112
  • Балчик
дядо хаджия. Квасът беше 200 грама на 500 гр брашно. Втасването след омесване веднага отне приблизително към 6 часа. Консистенцията на тестото беше една идея по-меко от това за сплитане.

milisa, повече ти е била маята може би, ако ти е шуплеста структурата. Не е била като моята, защото тази не мога да я сравня с нищо друго. Никога с мая не съм постигала такава нежна, влажна, характерна за кваса структура. Който е ял купено оригинално италианско панетоне (не побългарените подобия) ще разбере разликата между него и нашенския козунак.

# 113
  • Sofia
запис

# 114
  • София
Аз искам да ви попитам кога се наръсва козунака със захар- още преди печенето ли или след като го извадим от фурната. Защото аз все имам чувството, че ако го наръся преди печене, захарта ще загори newsm78, защото на вашите снимки всички козунаци изглеждат едни такива хубави с прекрасна коричка и бяла захар...

# 115
  • Балчик
Аз мажа и ръся преди печене, няма да изгори захара, споко.

# 116
  • София
Аз пък мажа и ръся ... след като се изпече козунака. После го връщам за няколко минути във фурната на ниска температура и ... това е.

Този начин е непопулярен и не е широко разпространен тук, но по този начин нито им треперя след втасването дали ще спаднат, нито пък дали ще ми прегори захарта (защото наистина при мен понякога прегаря).

P.S.: По този начин отговарям и на четирите лични съобщения със запитване по този въпрос, които получих вчера.

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 11:11 от дядо хаджия

# 117
И аз като дядо хаджия ръся после - намазвам с четчицата със захарен сироп и ръся и захарта полепва. По-удобно ми е.

Аз отивам да правя козунака със сметана, но ще направя кифлички, не козунак, макар че ако ми писне да навивам кифлички, ще направя едно руло.

Дано остане за снимков материал Simple Smile

Сега ми втасват хлябовете с квас, имам още квас и се чудя да се пробвам ли на козунак, малко ме е шубе Simple Smile

# 118
  • Sofia
И аз по общоприетия начин - като е втасал за печене, мажа, ръся и пека. Не ми е прегаряла захарта до сега, та дори и цветна като е си остава цветът.

ku[d]ku[d]yaka, пробвай, как иначе ще разбереш... с малка доза, като за опит. Simple Smile

# 119
  • Русе
И аз най-накрая успях да намеря време и кураж да замеся козунака със сметана на Еликсир и в момента втасва.Миналата година се реших и замесих един по рецепта на Венета и това ми е втория козунак досега.С пити и солени теста се справям,но да видим дано да не се изложа сега Crazy
Ако става за снимка ще показвам,ако не ще помагате да го докарам следващия път!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт