КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 080
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Аз пък рових, рових на първа страница и най-накрая видях рецептата. Голямо подминаване с поглед  Crazy
Постнах си я в папката с рецептите и ще правя скоро.
Може ли на ръка да я направя? Защото е рецепта за машина  Flutter Захарта ми се вжда малко, може ли да добавя 200гр, а не 150, с 50 повече?

# 121
  • тук
Джема, ти нали нямаше повече да печеш до Великден  Laughing

Аз май ще спра да влизам, че до празника ще се наситим на козунаци и повече няма да ни се яде. За кваса съм с две ръце, имам един готов, трудно се въздържам да не замеся пенетонето ей сега.

# 122
  • Балчик
Разбира се, че може на ръка Simple Smile. Това, че пише  за машина,означава,че е с  адаптирани количества, за да може да се побере в капацитета на машината. Нищо повече.

karry port, абе нямаше уж, ама на изкушения тук всякакви. Аз не постя, но пък и не обичам да правя козунаци непосредствено преди Великден.Но тъй като има още време реших, че може да си позволя 1 път още да направя, но се отказах днес. Няма да пека. Grinning

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 13:01 от Джемма

# 123
  • Sofia
...
Може ли на ръка да я направя? Защото е рецепта за машина  Flutter Захарта ми се вжда малко, може ли да добавя 200гр, а не 150, с 50 повече?

... Нямам обаче машина за хляб, та ми се иска да ме посъветвате коя рецепта  е за ... козунак на конци без машина.
Която и да е рецепта може разбира се да се изпълни на ръка. В хлебопекарна е по сложно, заради ограничения обем на съда в машината.  ...

И пробвай с 200г захар, вероятно просто ще втаса по-бавно.

# 124
Джемма, може ли да напишеш колко вода слагаш за разтварянето на захарта в традиционния козунак. Предполагам, че за тези 300 гр захар ще е необходима поне 200 мл вода или бъркам?  bouquet

# 125
Здравейте на всички!
Благодарение на темата и на съветите, които получих от вас вчера направих първия си успешен козунак!   bouquet   chef Стана мек,пухкав на конци и тнт ,но не ми е достатъчно сладък.Затова отново искам съвет Simple Smile !
Това ми е рецептата :
 350-400 г брашно ;суха мая- 1 пакетче; 2 яйца;100 мл прясно мляко;100 г захар;70 г масло;ванилия
(взела съм си я от този форум ,за което благодаря Simple Smile ) Месих на ръка - станаха 2 малки козуначета,което е идеална доза за мен,като начинаеща и не е количество,което не можем да изядем  Laughing
Понеже нямам мерилка(теглилка ) за продуктите ,сложих 5 супени лъжици захар.В един сайт четох ,че 1 с.л. захар= 20гр.
Въпроса ми е - ако сложа още 2 супени лъжици ще ми се сбие ли козунака?Знам че има много въпроси за захарта,но мен ме интересуват супените лъжици  newsm78 дали нещо не обърках там
Благодаря ви още веднъж за съветите   bouquet

# 126
  • Sofia
Джемма, може ли да напишеш колко вода слагаш за разтварянето на захарта в традиционния козунак. Предполагам, че за тези 300 гр захар ще е необходима поне 200 мл вода или бъркам?  bouquet
В традиционния козунак на Джема няма вода, а мляко - 250мл,  в него се разтваря захарта. Моята рецепта е подобна, та така правя аз.

...
Въпроса ми е - ако сложа още 2 супени лъжици ще ми се сбие ли козунака?...но мен ме интересуват супените лъжици  ...
Повечето захар пречи на втасването. И в случая щом знаеш лъжиците в грамове, не ги гледаш като лъжици и готово. Значи 2с.л.=40г, не пречи да пробваш със 140г захар на 350-400г брашно, но както писах - ще се забави втасването.  
Аз за да не е сбит козунака, се внимава с брашното и се меси.
Поздравления за успешния козунак!  Grinning

# 127
Аз сложих малко подсладител, не посмях много да увелича захарта.

# 128
Джемма, може ли да напишеш колко вода слагаш за разтварянето на захарта в традиционния козунак. Предполагам, че за тези 300 гр захар ще е необходима поне 200 мл вода или бъркам?  bouquet
В традиционния козунак на Джема няма вода, а мляко - 250мл,  в него се разтваря захарта. Моята рецепта е подобна, та така правя

Морена, благодаря за отговора.
 Да, в продуктите наистина вода няма, но в рецептата пише:
''Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче."
С 250 мл мляко в никакъв случай не може да се замеси 1 кг брашно - със сигурност е нужна още течност.
Все пак ще изчакам мнението и на Джемма.

# 129
И в този със сметаната няма нито мляко, нито вода. Сметаната ли играе тази роля? newsm78

# 130
  • Sofia
Дари, междувременно виж и моята рецепта (само за да видиш и при мен грамажите), пък, ако искаш да увеличаваш течността, защо да не добавиш още мляко, ами вода... поне аз так бих направила де. Но не е само млякото, а и яйца, и мазнина и са си достатъчно.  Simple Smile
Иначе тук - ''Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче." - наистина не би могло да е малко вода.

Мариана, в сметановата рецепта би трябвало с яйцата да се разбие захарта, като там разбира се не може да се разтвори напълно.

# 131
  • Балчик
dari09, рецептата, която съм дала е копирана както я намерих в нета.Аз вода не слагам,захарта или разтварям в млякото или разбивам с яйцата.

# 132
Повечето захар пречи на втасването. И в случая щом знаеш лъжиците в грамове, не ги гледаш като лъжици и готово. Значи 2с.л.=40г, не пречи да пробваш със 140г захар на 350-400г брашно, но както писах - ще се забави втасването. 
Аз за да не е сбит козунака, се внимава с брашното и се меси.
Поздравления за успешния козунак!  Grinning
Значи ... ако сложа повече захар ,ще го чакам повече време да втаса,но пак ще стане мек и пухкав ,така ли ?? Simple Smile

# 133
Морена, Джемма  bouquet

# 134
и от мен   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт