КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 68 080
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 378
Аз пък рових, рових на първа страница и най-накрая видях рецептата. Голямо подминаване с поглед  Crazy
Постнах си я в папката с рецептите и ще правя скоро.
Може ли на ръка да я направя? Защото е рецепта за машина  Flutter Захарта ми се вжда малко, може ли да добавя 200гр, а не 150, с 50 повече?

# 121
  • тук
  • Мнения: 510
Джема, ти нали нямаше повече да печеш до Великден  Laughing

Аз май ще спра да влизам, че до празника ще се наситим на козунаци и повече няма да ни се яде. За кваса съм с две ръце, имам един готов, трудно се въздържам да не замеся пенетонето ей сега.

# 122
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Разбира се, че може на ръка Simple Smile. Това, че пише  за машина,означава,че е с  адаптирани количества, за да може да се побере в капацитета на машината. Нищо повече.

karry port, абе нямаше уж, ама на изкушения тук всякакви. Аз не постя, но пък и не обичам да правя козунаци непосредствено преди Великден.Но тъй като има още време реших, че може да си позволя 1 път още да направя, но се отказах днес. Няма да пека. Grinning

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 13:01 от Джемма

# 123
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
...
Може ли на ръка да я направя? Защото е рецепта за машина  Flutter Захарта ми се вжда малко, може ли да добавя 200гр, а не 150, с 50 повече?

... Нямам обаче машина за хляб, та ми се иска да ме посъветвате коя рецепта  е за ... козунак на конци без машина.
Която и да е рецепта може разбира се да се изпълни на ръка. В хлебопекарна е по сложно, заради ограничения обем на съда в машината.  ...

И пробвай с 200г захар, вероятно просто ще втаса по-бавно.

# 124
  • Мнения: 0
Джемма, може ли да напишеш колко вода слагаш за разтварянето на захарта в традиционния козунак. Предполагам, че за тези 300 гр захар ще е необходима поне 200 мл вода или бъркам?  bouquet

# 125
  • Мнения: 3 535
Здравейте на всички!
Благодарение на темата и на съветите, които получих от вас вчера направих първия си успешен козунак!   bouquet   chef Стана мек,пухкав на конци и тнт ,но не ми е достатъчно сладък.Затова отново искам съвет Simple Smile !
Това ми е рецептата :
 350-400 г брашно ;суха мая- 1 пакетче; 2 яйца;100 мл прясно мляко;100 г захар;70 г масло;ванилия
(взела съм си я от този форум ,за което благодаря Simple Smile ) Месих на ръка - станаха 2 малки козуначета,което е идеална доза за мен,като начинаеща и не е количество,което не можем да изядем  Laughing
Понеже нямам мерилка(теглилка ) за продуктите ,сложих 5 супени лъжици захар.В един сайт четох ,че 1 с.л. захар= 20гр.
Въпроса ми е - ако сложа още 2 супени лъжици ще ми се сбие ли козунака?Знам че има много въпроси за захарта,но мен ме интересуват супените лъжици  newsm78 дали нещо не обърках там
Благодаря ви още веднъж за съветите   bouquet
 

# 126
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Джемма, може ли да напишеш колко вода слагаш за разтварянето на захарта в традиционния козунак. Предполагам, че за тези 300 гр захар ще е необходима поне 200 мл вода или бъркам?  bouquet
В традиционния козунак на Джема няма вода, а мляко - 250мл,  в него се разтваря захарта. Моята рецепта е подобна, та така правя аз.

...
Въпроса ми е - ако сложа още 2 супени лъжици ще ми се сбие ли козунака?...но мен ме интересуват супените лъжици  ...
Повечето захар пречи на втасването. И в случая щом знаеш лъжиците в грамове, не ги гледаш като лъжици и готово. Значи 2с.л.=40г, не пречи да пробваш със 140г захар на 350-400г брашно, но както писах - ще се забави втасването.  
Аз за да не е сбит козунака, се внимава с брашното и се меси.
Поздравления за успешния козунак!  Grinning

# 127
  • Мнения: 3 721
Аз сложих малко подсладител, не посмях много да увелича захарта.

# 128
  • Мнения: 0
Джемма, може ли да напишеш колко вода слагаш за разтварянето на захарта в традиционния козунак. Предполагам, че за тези 300 гр захар ще е необходима поне 200 мл вода или бъркам?  bouquet
В традиционния козунак на Джема няма вода, а мляко - 250мл,  в него се разтваря захарта. Моята рецепта е подобна, та така правя

Морена, благодаря за отговора.
 Да, в продуктите наистина вода няма, но в рецептата пише:
''Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче."
С 250 мл мляко в никакъв случай не може да се замеси 1 кг брашно - със сигурност е нужна още течност.
Все пак ще изчакам мнението и на Джемма.

# 129
  • Мнения: 378
И в този със сметаната няма нито мляко, нито вода. Сметаната ли играе тази роля? newsm78

# 130
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Дари, междувременно виж и моята рецепта (само за да видиш и при мен грамажите), пък, ако искаш да увеличаваш течността, защо да не добавиш още мляко, ами вода... поне аз так бих направила де. Но не е само млякото, а и яйца, и мазнина и са си достатъчно.  Simple Smile
Иначе тук - ''Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче." - наистина не би могло да е малко вода.

Мариана, в сметановата рецепта би трябвало с яйцата да се разбие захарта, като там разбира се не може да се разтвори напълно.

# 131
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
dari09, рецептата, която съм дала е копирана както я намерих в нета.Аз вода не слагам,захарта или разтварям в млякото или разбивам с яйцата.

# 132
  • Мнения: 3 535
Повечето захар пречи на втасването. И в случая щом знаеш лъжиците в грамове, не ги гледаш като лъжици и готово. Значи 2с.л.=40г, не пречи да пробваш със 140г захар на 350-400г брашно, но както писах - ще се забави втасването. 
Аз за да не е сбит козунака, се внимава с брашното и се меси.
Поздравления за успешния козунак!  Grinning
Значи ... ако сложа повече захар ,ще го чакам повече време да втаса,но пак ще стане мек и пухкав ,така ли ?? Simple Smile

# 133
  • Мнения: 0
Морена, Джемма  bouquet

# 134
  • Мнения: 3 535
и от мен   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт