КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 996
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • тук
  • Мнения: 510
От на4алото 4ета в темата и мисля 4е имаше коментар ,но все пак да попитам .
Как са козунаците ви на другия ден ?Дори и да е добре след изпи4ане като изстине или на другия ден става малко сух или твърд?От пе4енето ли е -в смисъл от температурата?
Дали може да остане мек и пухкав ?
Извинявяите-може и да са глупави въпросите или да е коментирано ,а аз да съм пропуснала?

Има споделени мнения за съхраняването - аз обикновено завивам в кухненска хартия, след това в кърпа или директно в кърма и слагам в кутията за хляб. Личното ми мнение е, че завити в найлоново фолио ще се запазят повече, но съм враг на найлона Simple Smile Повечето неща са най-вкусни веднага след като са приготвени, няма как да станат чудеса, но рецептатата със сметана на Елексир е подходяща, когато няма да консумирате веднага. При мен в продължение на три дни си бяха пуФкави, както казва синът ми. При повечето по-класиески рецепти ефектът на изсъхване е по-значим.

Последна редакция: нд, 07 апр 2013, 10:59 от karry port

# 256
  • Мнения: 200
Такааа.....аз повторих рецептата със заквасена сметана,като този път добавих и 4 пакетчета (за кафе) захарин.   Резултата беше меко казано  странен  newsm78 - не само,че не станаха по-сладки,ами и една идея по безвкусни от първият път.  Захарта ми иначе и двата пъти е от един и същи пакет дори.  Какво може да е причината?Направо се хвърлих в размисъл.

# 257
  • София
  • Мнения: 4 401
Да, по една и съща правя от много години насам и това е рецептата за традиционен козунак.

Благодаря, ще я пробвам първо нея  Hug

# 258
  • Мнения: 378
И аз направих тесто със сметаната. Прави ми впечатление, че преди да ползвам мазнина и да меся с нея, първо омесвам хубаво тестото, докато престане да лепне и по описание в блока на дядо хаджия, когато стиснах тестото то се върна в първоначална позиция и даже ми се видя леко твърдо, но пак си беше меко. След това започнах да го обработвам с мазнината и тогава започна да става още по-меко и да се разпада преди да е попила  и така цялата. Нормално ли е или не трябва да става така? Накрая стана едно омесено тесто в мазнина. Обаче ми се вижда малко меко и не знам дали ще се надуе  newsm78 Втасва сега в съдовете и с шоколад съм направила.... Някакви забележки от описанието ми?  Rolling Eyes

# 259
  • Мнения: 378
Мариана, радвам ти се на ентусиазма като ти гледам лентичката.  Hug
Скрит текст:
Аз с последната бременност първата половина от нея бях ни жива, ни умряла дето се казва... такова повръщане беше, че не помирисвах храна... После тъкмо се освестих и настанаха жегите, корема взе да расте и такова мързелуване му дръпнах (не че съм имала проблемна бременност ама...)  Grinning... После пък като родих ддълго бяхме скачени съдове с бебка и готвех само насъщното - пак както се казва  Laughing Та така... 4 години ми трябваха да се отърся...  Wink
Морена и аз не мога да се позная честно казано. Тази бременност ми действа много кулинарско  Mr. Green
Мъжа ми горкия, стиска палци да не е временно, че много се разглези последните 3 месеца, откакто правя само разни тестени неща за първи път  Crazy Дори не ги ям, само ги опитвам. Моите разбойници ги омитат, а мен ме сърбят пръстите, ако не гмурна в брашното  Mr. Green

# 260
  • Мнения: X
Джемма,плетките ти личат идеално. PeaceПри мен така се получаваха в старата печка Мечта.
Последният път изрично направих тестото една идея по-твърдо и пак на финала релефа не ми хареса.Ще опитам още две спасителни мерки-да слагам по-малко мая,Ювата е по-силна,може и да ми идва в повече.И един ще взема да изпека за проба изцяло без вентилатора,да видим какво ще излезе. Thinking

# 261
  • София
  • Мнения: 8 499
И аз направих тесто със сметаната. Прави ми впечатление, че преди да ползвам мазнина и да меся с нея, първо омесвам хубаво тестото, докато престане да лепне и по описание в блока на дядо хаджия, когато стиснах тестото то се върна в първоначална позиция и даже ми се видя леко твърдо, но пак си беше меко. След това започнах да го обработвам с мазнината и тогава започна да става още по-меко и да се разпада преди да е попила  и така цялата. Нормално ли е или не трябва да става така? Накрая стана едно омесено тесто в мазнина. Обаче ми се вижда малко меко и не знам дали ще се надуе  newsm78 Втасва сега в съдовете и с шоколад съм направила.... Някакви забележки от описанието ми?  Rolling Eyes

Мисля, че аз трябва да отговоря, защото се цитира мой вариант на приготвяне. Описания от мен начин за добавяне на мазнина, не е мой, аз съм го взаимствал от тук, а и от възрастни хора, които месят ръчно и спазват същата последователност. И никога не съм имал проблеми с усвояването на мазнината. 

От особено значение е, мазнината (задължително леко затоплена) да се добавя постепенно лъжица по лъжица. Всяка следваща лъжица се добавя едва тогава, когато е тестото е поела предходната част от мазнината. Ако прецените, че след пълното усвояване на предвидената мазнина, тестото е прекалено меко, няма проблем да добавите брашно (сигурно сте прочели в стария ми блог, че аз там пиша, че слагам част от брашното, а не цялото предвидено)

Много често лепкаво и меко тесто след втасването става еластично.

# 262
  • Мнения: 378
Да, с мазнината така направих, добавях по малко и месих до поглъщане на мазнината и така до края.След което омесеното тесто с манзина ми се стори меко, а преди да добавя мазнината беше твърдо. След 1 час втасване пуснах печката на 50 градуса и стартира втасването. След 20 мин ще са готови. Надуха се и всичко мирише на козунаци, но искам плетките да стоят като при сплитане. (сега и без това съм сложила орехи и захар и не се виждат де...) Явно една идея по-твърдо е трябвало. Ще пусна снимки след малко.....

# 263
  • Мнения: 378
Да се отчета. Пекох на 180 градуса, със съд с вода отдолу и след 40 мин им сложих фолио отгоре. Общо 55 мин (иначе винаги пека 1 час, не заграявам фурната никога). На най-малките "мъфинки" трябваше да сложа хартия, защото се разпаднаха при ваденето, заради шоколада. Конци не съм търсила, а сладост.
Скрит текст:






  bouquet

# 264
  • Мнения: 3 450
miriana хич не си жалила материал като гледам  Grinning няма начин да не са сладки.Добре са се получили.

# 265
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
milisa, че захаринът може ли да се използва за печива? Не че много съм в час с подсладителите- не ползвам такива и съм против тях. Само веднъж взех от майка ми, която е диабетичка за един козунак и не ми хареса. Не помня какъв вид беше подсладителя, но си пишеше изрично,че е подходящ за температурна обработка.
Според уикипедия:
Захаринът е изкуствен подсладител създаден от Константин Фалберг през 19 век. Главната съставка, бензоичен сулфилимин, няма никаква хранителна енергия и е по-сладка от захарозата, но има неприятен, горчив или понякога металичен вкус, особено в големи количества.

# 266
  • Мнения: 200
Джема,аз също не харесвам подсладители и не ги използвам,обаче в къщи толкова харесваме слаааадки козунаци,че реших да пробвам и поради причината,че не използвам такова "чудо",в едно заведение си взех дозички и така. Явно си права,че не може да не понася термична обработка,това не го знаех  newsm78  .   Другият път (вероятно утре) ще увелича захарта от 150 на 200 гр.
За да съм максимално точна,спазвам точно тази последователност,описана тук  http://angellovescooking.blogspot.com/2012/04/sour-cream-easter-bread.html  ,дори и мазнината се прибавя преди брашносто,което ме учуди.Всъщност то всичко ей така се изсипва вътре.Вие говорите за добавяне на мазнината след омесване....виждам ,че има няколко варианта за приготвянето на тази рецепта. Кой е точният?

# 267
  • София
  • Мнения: 2 531
milisa, аз постигам по-голяма сладост не като увеличавам захарта в тестото, а при оформянето ръся повече захар върху кората, освен плънката, която е по желание. Отгоре също го ръся щедро със захар.

# 268
  • Мнения: 399
Замесих днес козунак и тестото замразих,утре или неделя ще пека и тогава ще споделя резултата.

# 269
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
alpha_beta, стопява ли се захарта във вътрешността на козунака? Това не съм го опитвала.

Общи условия

Активация на акаунт