КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 972
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 12 217
Те, такова дето го показвате на тези ролки....няма да стане. Нямам търпение. Но изглежда чудесно!! Тичах за термоигла - купих си, сега и ролки от тоалетна хартия да събирам а ,а,а,  ... не. Благодаря от тоз разкош. Вие ще показвате, а аз ще ви се любувам.
Споделям моята рецепта за класически козунак, която правя от години. Тя вероятно е понятна за майсторките тук, но поне за тези които сега се учат да я знаят. Но интересното е, че първият ми  козунак, който направих преди мнооого години беше фантастичен. Що така ? newsm78 Дали защото е бил първи и радост голяма ме е обзела...
Класически козунак
Скрит текст:
1 кг брашно
5 яйца
250 г масло + маааалко олио за мекота
250 г захар
250 г прясно мляко
кора на лимон, ванилия, ром, стафиди
1 п суха мая /аз работя с френската/ или 1 кубче прясна
Брашното го пресявам поне два пъти.
Маята с малко топло прясно мляко + 1 с.л. захар и малко брашно я приготвям до гъста кашичка. Оставям я да втаса добре. След това добавям още малко топличко прясно мляко и малко брашно но до по-рядка кашичка да втаса още веднъж. Но второто втасване на маята го практикувам от няколко години, не е задължително. Може и с едно втасване.
Разбивам с миксер яйцата /със стайна температура/ + захарта + топличкото прясно мляко + 2 с.л. ром + ванилията + кора лимон.
Маслото  и мъничкото олио го разтопявам.
В пресятото брашно правя кладенче , изсипвам втасалата мая , захващам тестото и започвам да добавям по малко от яйчената смес до пълното ѝ изчерпване. Става много лепкаво тесто в началото, но, когато започвам да прибавям мазнината, която с шепа изсипвам в/у плота и измесвам тестото в/у нея то се оформя на хубава топка. Така меся до пълното изчерпване на мазнината, като при месенето тестото го разтеглям. Понякога и го удрям в масата до 50-60 пъти.  След като съм изчерпала мазнината, го оставям на топло да втаса. Може и във фурната, която съм затоплила на 30 градуса. Втасва за около 1-1 1/2 часа. Нека двойно да увеличи обема си. След като е готово, аз не го премесвам, а работя с намаслени ръце и намаслен плот в/у който оставям тестото. За тази цел си разтопявам още малко мазнина. Оформям го на правоъгълник, ако искам да правя руло с плънка или правя фитили за да го плета. Слагам и стафиди напоени в ром и после подсушени.  Поставям го във форми по желание добре намаслени, намазвам го с белтък и поставям много обелени бадеми. Поръсвам със захар обилно.  Оставям го да втаса още веднъж за около 30-40 мин . Изпичам на 160 градуса за около 35-40 мин.
Плънка:
2 шепи мак заливам с горещо прясно мляко. Нека да набъбне за около 10-15 мин. Изцеждам. Леко го намачквам в съда в който е поставен и прибавям захар на вкус,  1 шепа стафиди, 1 с.л. ром, 1 с.л. какао, 1 ч.ч. начукани орехи + 1 белтък разбит на твърд сняг. Внимателно разбърквам и поставям по обилно плънката в/у козуначеното тесто. Оформям на руло.
Бих искала да напиша за тези, които сега започват да правят за първи път козунак. По този начин и аз съм се учила. В никакъв случай не го приемайте като менторски тон, защото не съм такава, а и пред тези прекрасни домакини които са тук ....не бих посмяла.
Козуначеното тесто е лесно но и капризно, затова е хубаво да се работи точно по  рецептата, която имате. Важното е да е топло, продуктите да са със стайна температура. Хубаво е, ако има и малко влага в помещението, затова държа една тенджерка на котлона с вода да си ври лекичко. Брашното да бъде хубаво с хубав глутеин и да се пресее да влезне кислород в него.
Маята да е свежа на цвят и да мирише на хубаво. Когато я пускам в млякото тя трябва да изплува, което означава , че е годна за работа.
Мазнината да е качествена. Но, колкото повече има мазнина, толкова по бавно втасва тестото. Затова се спазва точно рецептата.
Млякото да е пълномаслено.
Яйцата да са пресни и измити.
Пълнеж, по желание. Било стафиди, маково семе, шоколад или друго.
Бадемите ги поставям цели и обелени. Във вряща вода се пускат няколко шепи и след малко се изцеждат и обелват много лесно.
Изпичането е за около 40 до 45 мин но зависи и от големината на козунака. Когато формата вече е олекотена, означава че е готов. Веднага го изваждам от тях за да не стане  клисав и го обръщам. Така си и изстива.. . Прясно изваденият козунак от фурната  може да се намаже веднага с масло. Тогава се образува мека и вкусна коричка. Но аз не го правя, само съм си го записала в бележника.  То е по желание.  За да не изсъхва разрязаният козунак  го поставям в найлонов плик, в който на дъното съм сложила парче разрязана ябълка. Ами, това прява в общи лини , ако пропускам нещо нека някой да ме допълва. Това е. Чакам Великден.  Hug

Последна редакция: нд, 14 апр 2013, 00:30 от marche14

# 451
  • Варна
  • Мнения: 1 578
marche14 благодаря за точните и подробни обяснения  Hug
Скрит текст:
Аз се бях въодушевила този следобед да меся,но се оказа,че ми липсват основни съставки(мая,прясно мляко,лимон).ММ пък е нощна и трябваше с дребните да се помъкна до магазина..както и да е,друг път.

# 452
  • София
  • Мнения: 12 217
marche14 благодаря за точните и подробни обяснения  Hug
Скрит текст:
Аз се бях въодушевила този следобед да меся,но се оказа,че ми липсват основни съставки(мая,прясно мляко,лимон).ММ пък е нощна и трябваше с дребните да се помъкна до магазина..както и да е,друг път.
Ехо....много основни са ти липсвали  Simple Smile ...нищо, другия път си ти наред.  Hug Ще се похвалиш.

# 453
  • Варна
  • Мнения: 1 578
 Laughing Ще  Peace"Малко" сме на диета и си дебна въглехидратните дни.Скоро ще се похваля де,стига само съм спамила Simple Smile

# 454
  • Мнения: 21
Здравейте ,
за втори път правя козунаци по рецепта на Еликсир със сметана .Станаха невероятни
Благодаря отново за рецептата.
Следващия път съм решила да направя козунака за машина пак по рецепта на Еликсир.
Но имам въпрос -моя контейнер е вертикален ,дали ще имама проблем с плетката .Как да го сплета за да може след изпичането плетката да си личи и да има конци?

# 455
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 729
galena1983,
дали ще има конци не зависи от вида на контейнера. За да си личи плетката тестото ти не трябва да е много меко. При меко тесто ще разлее формата.
Аз лично при вертикален контейнер бих пекла във фурната.

# 456
  • София
  • Мнения: 8 499
Абе хора, каква е тая мания всичко да криете в скрит текст. Айде кога е извън темата иди дойди, ама пък и рецепти и снимки на козунаци вече не го разбирам.

# 457
  • БГ
  • Мнения: 1 263
Маме, при нас козуначеното коминче в момента се продава пред Кауфланд, прави на специални машинки, пригодени специално за това, приличат малко на грила за дюнера, но в обратен вариант, в средата е нагряващата част, а около нея се закачат "шишове" с цилиндър с вече навитите козуначени фитили, които се въртят на собствената си ос и около нагряващата част. Правят ги в два размера, в зависимост от желанието, ето големия:

Скрит текст:

# 458
  • Sofia
  • Мнения: 22 560
Дядо хаджия, скритият текст не е проблем според мен, а напротив. Постът изглежда по изчистен и прибран. Няма нищо толкова скрито и покрито, а всеки, който иска може да види съдържанието. Не е нужно да се простират рецепти на всяка страница. Така ги виждам аз нещата. Simple Smile

# 459
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
marche14,  Hug, това с купичката вода на котлона никога не съм го прилагала , но защото у нас, покрай морето е такава влага, че и купичка ако сложа мухъл ще ми хване козунака. Явно е добра идея за сух въздух, не съм се замисляла досега, че нашият е много влажен. Peace

дядо хаджия, аз дадох снимките си в скрит текст,защото не са козунаци и нямат общо с темата.

Аха, от показаната снимка,виждам, че тези коминчета са доста големи, наистина като за руло от тоалетна хартия. канелоните са много тънки.

# 460
  • Мнения: 340
Здравейте!
Може ли малко помощ?
Днес реших да правя козунак (за втори път ми е) със сметана по рецептата на Еликсир. И понеже нямам машина сложих маята със 100 грама топло мляко, като намалих едното яйце, както е писала на някаква жена в коментарите под рецептата. Обаче маята вече почти 2 часа 'се хваща' уж, а е мръднала много малко. Миналата седмица, когато правих първия си козунак чак се изненадах колко бързо стана маята, защото по принцип за питки слагаме студено мляко от хладилника и става по - бавно. Може и аз да съм я убила с млякото, обаче не беше горещо според мен, нормално го сложих. Какво да правя сега, да сложа ли суха мая и колко - 2 пакетчета ли? Или да чакам живата още? В кухнята е топло, специално запалихме печката, въпреки, че ако не бяха козунаците нямаше да има нужда. И ако сложа тази мая после ще втаса ли самото тесто?  Thinking

# 461
  • Sofia
  • Мнения: 22 560
Elli9502, не рискувай с тази мая, сложи нова. Съотношението между суха и прясна мая е 1:3. А колко, сметни според упътването на пакетчето мая.

# 462
  • Мнения: 340
Добре, благодаря ти, ще видим сега какво ще стане. Simple Smile

# 463
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Да се включа и аз за тези колачи. Като съм ходила в Румъния изяждам огромни количества, пробвала съм с най-различна поръска /какао, орехи, захар, канела/. И аз много се бях вманиачила да намеря рецепта, но исках като тях да ги пека на жар, а до скоро нямах условия. Миналата година си направихме пещ с барбекю и мисля да се пробвам с едни Simple Smile. Виждала съм, че ги навиват на дървени дебели оси, които се въртят подобно на чевермето. Ако скалъпя нещо, задължително ще покажа.

# 464
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Elli9502, а ти брашно сложи ли? Защото пишеш само мляко и яйце, ако няма брашно няма кой знае колко да мръдне маята, няма какво да яде Wink.

Последна редакция: нд, 14 апр 2013, 12:59 от Джемма

Общи условия

Активация на акаунт