За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 1 119
  • 22
  •   1
Отговори
  • Русе
  • Мнения: 5 716
ДОБРА ДОШЛИ В 11 -ТА ТЕМА
 За тогава, когато навън е студено...запечатали  аромата и цветовете на изминалото лято!


                    

                               1-ва Тема, 2-ра Тема,  3-та Тема, 4-та Тема, 6-та Тема 7-та Тема 8-ма Тема 9-та Тема  10-та Тема

Таблица за време на стерилизация на консерви
Ориентировачна обща таблица
Метод за стерилизация на консерви във фурна(споделен от Джема)

Рецепти: опитвани, приготвени и предоставени от нас

Мармалади, конфитюри
Печено сладко от сини сливи--от sisitons
Сладко от арония и ябълки---от armeria
Сладко от праскови с портокалови корички--от Кафе със сметана
Сладко от круши с карамелизирана захар---от Ilrai

Сокове, нектари, напитки
Вино от шипки(безалкохолна напитка)--от adelinda
Сок от бъз---от Sisitons

Компоти
Компоти без изваряване--от Тина-Рина

Кетчуп
Кетчуп--от Пеп-4о

Приготвяне на домашен Оцет
Ябълков оцет--от Пеп-4о

Кисели салати, смесени зеленчуци
Салата "Десятка"--от Джема
Гръцка салата/зимнина---от canu6a
Зеленчуци по "кубански"--от Джема
Зеленчукова салата "Ропотамо" (без риба)---от Пеп-4о


Сосове, подправки за овкусяване на ястия
Сладко-кисел сос от сини сливи--от Джема
Универсална зеленчукова подправка---от Пеп-4о
Заготовка за майонезена салата--от Джема
Доматен сос за пици, спагети и др.---от Пеп-4о

Рецепти с патладжан
Маринован патладжан---от Пеп-4о
Маринован патладжан--от raja_nikol
Маринован патладжан---от viki_1974

Рецепти с
чушлета

Пукани-кисели чушлета--от boneti
Хрупкави чушлета---от Пеп-4о]
Мариновани пукани чушлета(рибки)--от midkoo
Мариновани пукани сладки "рибки" 2 от ---midkoo
Пукани люти чушлета с чесън--от Тина-Рина
Камби
Печени пълнени камби---от Джема
Пълнени камби(туршия)---от TheNMaster
Маринивани камби--от Пеп-4о
Чушки(пипер)
Пържени мариновани чушки--от Пеп-4о
Мариновани "100" чушки"--от Gali D и Sea lights
Пастет от чушки и сирене---от Невин
Печени пиперки със сирене
Пастет от чушки и сирене--от ninfil

Рецепти за мариновани домати
Мариновани домати--от Джема
Пържени зелени домати---от Марѝ

Рецепти за маринован чесън
Маринован чесън--от Тина-Рина(Пеп-4о)

Краставички(кисели, мариновани, "слънчеви")
"Слънчеви" краставички-- от Fortuna
Кисели краставички(корнишони)---от Пеп-4о

Рецепти за лютеница
Печена мързелива лютеница--от raja_nikol
Лютеница---от Пеп-4о
Лютеница--от Джема
Лютеница---от Гисчо
Лютеница без варене--от ива
Лютеница печена във фурна---от anibor
Лютеница със сирене
Лесна лютеница---от Krasi

Рецепти за туршия
Царска туршия--от Джема
Царска туршия---от hrisi74
Туршия(сладка) в бидон--от midkoo
Парена туршия---от Блонди
Царска туршия с мед--от мистерия

Рецепти с бамя
Маринована бамя--от Пеп-4о

Червено цвекло
Мариновано(кисело) червено цвекло--от perunika

Гъби
Мариновани гъби--от murka12
Мариновани гъби---от Пеп-4о

Риба
Консервирана риба с доматен сос--от Джема
Маринована риба---от Джема

Рецепти за зимнина в кулинарния блог на:
Пеп-4о

Peych

# 1
  • Мнения: 9 321
Благодаря, Пейч Simple Smile 
Някой питаше за сланина, ние така правим. Последните години като е готова изваждам, вакуумирам и прибирам във фризера
https://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html?m=0

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 4 494
Благодаря за новата тема. Сега е повече сезона за консумация, но ще следя с интерес и новите рецепти.

# 3
  • Мнения: 1 635
Благодаря за новата тема и за рецептите Пейч, само че аз под "бабек" имах предвид онова, което прилича на луканка, но е с червен пипер. Татко правеше разкошен, но почина и нямаме рецептата.

# 4
  • Русе
  • Мнения: 5 716
Скрит текст:
Благодаря за новата тема и за рецептите Пейч, само че аз под "бабек" имах предвид онова, което прилича на луканка, но е с червен пипер. Татко правеше разкошен, но почина и нямаме рецептата.

https://www.bonapeti.bg/recepti/asenovgradski-babek/

# 5
  • Мнения: 4 565
Как да си направя няколко бурканчета моркови? Искам да имам сварени за някоя салата като се сетя и да не се занивам да ги чакам да се варят.
Да напълня бурканите с моркови, да им сложа по 1 лъжица сол и да ги сваря си мисля аз 🤔. Обаче не знам колко да ги варя и колко ще са годни? Аз няма да правя много 3-4, но няма и бързо да ги свърша сигурно.

Искам и боб да си затворя 2-3 буркана да си имам като ме мързи. Готовите, които продават не са ми вкусни така както, ако ти си го вариш боба. Имате ли идея колко ще издържи и как да го направя?

# 6
  • София
  • Мнения: 1 733
Морковелка, аз варя в тенджера под налягане по 1.5 кг боб, заедно с лук, моркови и чушка. Разделям на три, една част готвя, другите две - в кутии и във фризера. После размразявам, доливам вода, правя запръжка и готово.
Моркови може да стерилизираш, като ги сложиш сурови, доливал с вода и сол и после вариш около 30-40 Мин.

# 7
  • Мнения: 20 576
Морковелка, миналата година се бях вдъхновила и направих доста буркани с моркови, по тези рецепти, разгледай ги, има доста. Вече не помня какво точно правих, със сигурност Моркови по корейски, моркови с лук, и още нещо имаше. Морковите по корейски са с интересен вкус.
https://boned.ru/bg/vegetable-dishes/morkov-zakonservirovannaya- … dcat-zolotyh.html

Но някои буркани бомбираха, и ме хвана страх, и ги изхвърлих всичките.

# 8
  • Мнения: 4 565
Сега видях рецептите от линка и се сетих за захар.
Да им сложа ли и захар освен сол на морковите? Аз ги искам чисти само сварени, че да могат да се ползват за руска салата например. 40 мин няма ли да са много? Утре още ще опитам с 1 буркан.

А боба мисля да го сваря само със сол, после заедно с водата да го затворя в буркани, които да ги сваря за капачка 10-15 мин. Дали ще има трайност така или изобщо да не си играя?

Понякога ми идва музата за готвене много късно вечерта и затова искам нещо готово за такива случаи, или пък ме мързи, или забравям да накисна боб. Миналата седмица щях да правя бобена салата, забравих да накисна боб и тогава ми хрумна да си направя 2-3 буркана. Ще взема 1 пакет и ще пробвам

# 9
  • Мнения: 583
Сега видях рецептите от линка и се сетих за захар.
Да им сложа ли и захар освен сол на морковите? Аз ги искам чисти само сварени, че да могат да се ползват за руска салата например. 40 мин няма ли да са много? Утре още ще опитам с 1 буркан.

А боба мисля да го сваря само със сол, после заедно с водата да го затворя в буркани, които да ги сваря за капачка 10-15 мин. Дали ще има трайност така или изобщо да не си играя?

Понякога ми идва музата за готвене много късно вечерта и затова искам нещо готово за такива случаи, или пък ме мързи, или забравям да накисна боб. Миналата седмица щях да правя бобена салата, забравих да накисна боб и тогава ми хрумна да си направя 2-3 буркана. Ще взема 1 пакет и ще пробвам
С фикс за туршия на д-р Йоткер. Правя по този начин моркови, краставички, карфиол. Заварява се само фикса със съответното количество сол, захар и оцет и се залива с горещата марина, без варене след това.

# 10
  • Мнения: 9 321
Тъкмо щях да пиша, че си правя по няколко буркана моркови с фикса за туршия на д-р йоткер , за руската салата ползвам мариновани, за да са хрупкави, не сварени.

# 11
  • Мнения: 2 362
Захарта се слага и като консервант.В старите книги пише, че се слага захар, за да се запази цвета на зеленчуците.При грах, зелен боб се слага също

# 12
  • Мнения: 4 565
Не стават кисели с този фикс, нали?
Баба ми преди години правеше туршия с тях, вкусна ставаше, но имаше една подправка, която беше неприятна, ако я изядеш.

# 13
  • Мнения: 2 362
В рецептата на фикса пише колко оцет се слага, може да го намалиш по твой вкус.

# 14
  • Мнения: 9 321
Не стават кисели с този фикс, нали?
Баба ми преди години правеше туршия с тях, вкусна ставаше, но имаше една подправка, която беше неприятна, ако я изядеш.
Кориандър. Не е кисела, но намали оцета, да

Общи условия

Активация на акаунт