Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 септ. 2019, 10:43 ч.

За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 2 683
  • 56
  •   1
Отговори
  • Русе
  • Мнения: 2 455
  За тогава, когато навън е студено...запечатали
                                аромата и цветовете на изминалото лято!



                          

                               1-ва Тема, 2-ра Тема,  3-та Тема, 4-та Тема, 6-та Тема 7-та Тема

Таблица за време на стерилизация на консерви
Ориентировачна обща таблица
Метод за стерилизация на консерви във фурна(споделен от Джема)

Рецепти: опитвани, приготвени и предоставени от нас

Мармалади, конфитюри
Печено сладко от сини сливи--от sisitons
Сладко от арония и ябълки---от armeria
Сладко от праскови с портокалови корички--от Кафе със сметана
Сладко от круши с карамелизирана захар---от Ilrai

Сокове, нектари, напитки
Вино от шипки(безалкохолна напитка)--от adelinda
Сок от бъз---от Sisitons

Компоти
Компоти без изваряване--от Тина-Рина

Кетчуп
Кетчуп--от Пеп-4о

Приготвяне на домашен Оцет
Ябълков оцет--от Пеп-4о

Кисели салати, смесени зеленчуци
Салата "Десятка"--от Джема
Гръцка салата/зимнина---от canu6a
Зеленчуци по "кубански"--от Джема
Зеленчукова салата "Ропотамо" (без риба)---от Пеп-4о


Сосове, подправки за овкусяване на ястия
Сладко-кисел сос от сини сливи--от Джема
Универсална зеленчукова подправка---от Пеп-4о
Заготовка за майонезена салата--от Джема
Доматен сос за пици, спагети и др.---от Пеп-4о

Рецепти с патладжан
Маринован патладжан---от Пеп-4о
Маринован патладжан--от raja_nikol
Маринован патладжан---от viki_1974

Рецепти с
чушлета

Пукани-кисели чушлета--от boneti
Хрупкави чушлета---от Пеп-4о]
Мариновани пукани чушлета(рибки)--от midkoo
Мариновани пукани сладки "рибки" 2 от ---midkoo
Пукани люти чушлета с чесън--от Тина-Рина
Камби
Печени пълнени камби---от Джема
Пълнени камби(туршия)---от TheNMaster
Маринивани камби--от Пеп-4о
Чушки(пипер)
Пържени мариновани чушки--от Пеп-4о
Мариновани "100" чушки"--от Gali D и Sea lights
Пастет от чушки и сирене---от Невин
Печени пиперки със сирене
Пастет от чушки и сирене--от ninfil

Рецепти за мариновани домати
Мариновани домати--от Джема
Пържени зелени домати---от Марѝ

Рецепти за маринован чесън
Маринован чесън--от Тина-Рина(Пеп-4о)

Краставички(кисели, мариновани, "слънчеви")
"Слънчеви" краставички-- от Fortuna
Кисели краставички(корнишони)---от Пеп-4о

Рецепти за лютеница
Печена мързелива лютеница--от raja_nikol
Лютеница---от Пеп-4о
Лютеница--от Джема
Лютеница---от Гисчо
Лютеница без варене--от ива
Лютеница печена във фурна---от anibor
Лютеница със сирене
Лесна лютеница---от Krasi

Рецепти за туршия
Царска туршия--от Джема
Царска туршия---от hrisi74
Туршия(сладка) в бидон--от midkoo
Парена туршия---от Блонди
Царска туршия с мед--от мистерия

Рецепти с бамя
Маринована бамя--от Пеп-4о

Червено цвекло
Мариновано(кисело) червено цвекло--от perunika

Гъби
Мариновани гъби--от murka12
Мариновани гъби---от Пеп-4о

Риба
Консервирана риба с доматен сос--от Джема
Маринована риба---от Джема

Рецепти за зимнина в кулинарния блог на:

Пеп-4о

Peych

# 1
  • Русе
  • Мнения: 2 455
ДОБРЕ ДОШЛИ в 8 та тема.

Последното сладко от зрели смокини за тази година


Заготовка за сок от черен бъз

# 2
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 18 590
Благодаря за новата тема Simple Smile
пеич, да знаеш, сърдита съм ти.
и аз искам смокини. Simple Smile може и на сладко.
очертава се доматите да ги берем или зелени или по Нова година. Simple Smile
преди време направихме зелена лютеница от зелени домати, зелени чушки и още нещо... ще трябва да се повторим, а не съм я запазила.
ще я търся в нета. Simple Smile

# 3
  • Русе
  • Мнения: 2 455
Скрит текст:
Благодаря за новата тема Simple Smile
пеич, да знаеш, сърдита съм ти.
и аз искам смокини. Simple Smile може и на сладко.
очертава се доматите да ги берем или зелени или по Нова година. Simple Smile
преди време направихме зелена лютеница от зелени домати, зелени чушки и още нещо... ще трябва да се повторим, а не съм я запазила.
ще я търся в нета. Simple Smile



За смокините - вече обрах последните. Освен да ми дойдеш на гости за сладкото или да пращам. Simple Smile

Зелена лютеница

# 4
  • Мнения: 13 170
Мерси за новата тема!
Аз си мисля, че мързеливата /на фурна/ лютеница ще стане идеална и със зелени домати.
Между другото, на новата снимка на темата, най-горните бурканчета, ми прилича на хрян.
Нямам снимки, но съм правила хрян в бурканчета - смлян в робота и смесен със заквасена сметана. Става уникално. Но бурканчетата - в хладилника заради сметаната.

# 5
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 18 590
Скрит текст:
Благодаря за новата тема Simple Smile
пеич, да знаеш, сърдита съм ти.
и аз искам смокини. Simple Smile може и на сладко.
очертава се доматите да ги берем или зелени или по Нова година. Simple Smile
преди време направихме зелена лютеница от зелени домати, зелени чушки и още нещо... ще трябва да се повторим, а не съм я запазила.
ще я търся в нета. Simple Smile



За смокините - вече обрах последните. Освен да ми дойдеш на гости за сладкото или да пращам. Simple Smile

Зелена лютеница

Благодаря за рецептата Simple Smile Simple Smile
и не ме кани, че не знаеш колко малко ми трябва... Trollface
Скрит текст:
вица за Пена и Вуте?
Цитат
добър ден, Пено.
мале, ма си сладкодумен! йоще не си си отворил устата и ме нави.
в Русе съм завършила. Simple Smile и за мен е един от двата най-хубави български градове.

# 6
  • Мнения: 1 295
Благодаря за новата тема Heart Тези дни обмислям да потърся кестени и да си затворя в бурканчета кестеново пюре

# 7
  • Мнения: 13 765
Здравейте,
да ви питам на какво може да се дължи... newsm78  Правих преди около месец сладко от праскови. Затворих бурканчета, които първо не успяха да се заварят, та им смених капачките и тогава хлътнаха.
Вчера отворих едно малко бурканче, чиято капачка изпука при отварянето, но вътре върху самата капачка имаше мухъл.  Shocked Каква би могла да е причината? Държа ги на стайна температура. Уж всичките са с хлътнали капачки... newsm78

# 8
  • Русе
  • Мнения: 2 455
Скрит текст:
Здравейте,
да ви питам на какво може да се дължи... newsm78  Правих преди около месец сладко от праскови. Затворих бурканчета, които първо не успяха да се заварят, та им смених капачките и тогава хлътнаха.
Вчера отворих едно малко бурканче, чиято капачка изпука при отварянето, но вътре върху самата капачка имаше мухъл.  Shocked Каква би могла да е причината? Държа ги на стайна температура. Уж всичките са с хлътнали капачки... newsm78

Когато има въздух, най отгоре на сладкото се появява мухъл. Най вероятно не са стерилизирани добре. Провери /огледай без да отваряш/ дали всичките бурканчета са наред /без мухал/. На вкус как е сладкото?

# 9
  • Мнения: 13 765
Благодаря за бързия отговор. На самото сладко не видях мухъл, но все пак махнах около сантиметър отгоре. Иначе добре беше, не се е развалило...поне засега.

Доколкото знам трябва да се пълни не съвсем догоре, а до ръба на гърлото на буркана... newsm78 Или бъркам?!?

Как да ги стерилизирам добре? Първото заваряване само 1 бр. ми стана добре, на другите не им хлътнаха капачките. После ги смених с нови и уж хлътнаха.  newsm78

# 10
  • Русе
  • Мнения: 2 455
Скрит текст:
Благодаря за бързия отговор. На самото сладко не видях мухъл, но все пак махнах около сантиметър отгоре. Иначе добре беше, не се е развалило...поне засега.

Доколкото знам трябва да се пълни не съвсем догоре, а до ръба на гърлото на буркана... newsm78 Или бъркам?!?

Как да ги стерилизирам добре? Първото заваряване само 1 бр. ми стана добре, на другите не им хлътнаха капачките. После ги смених с нови и уж хлътнаха.  newsm78

Когато правя домашно сладко, го пълня в затоплени буркани догоре още докато е горещо. Веднага затварям. Ако не са винтови капачките, минавам отгоре с нож по ръба / на снимката се вижда/. Обръщам с капачката надолу и оставям да изстине напълно. Рядко стерилизирам. Ако е винтова, затягам до края и проверявам дали на "превърта" капачката. Пак обръщам обратно. Без стерилизация е задължително да се пълни сладкото в затоплени сухи букани веднага след като се свали от огъна или изключи нагревателния уред. Горещото сладко напълнено догоре /до самата капачка/, като изстине спада леко. Наскоро отворих едно сладко от ягоди /което бях забравил на дъното на шкафа - рядко правя такива грешки Simple Smile/ от 2014 г. и си беше годно. Дано съм ти бил от полза.

# 11
  • Мнения: 13 765
Много ти благодаря за изчерпателното обяснение.  Heart Eyes

Занапред ще пълня до горе - това означава съвсем догоре ли, до ръба?

Зачудих се понеже капачката беше хлътнала и пукна, като го отварях, пък хванало мухъл... newsm78 Значи е от това, че остава въздух при пълненето?

# 12
  • Русе
  • Мнения: 2 455
Скрит текст:
Много ти благодаря за изчерпателното обяснение.  Heart Eyes

Занапред ще пълня до горе - това означава съвсем догоре ли, до ръба?

Зачудих се понеже капачката беше хлътнала и пукна, като го отварях, пък хванало мухъл... newsm78 Значи е от това, че остава въздух при пълненето?

Споделих моята практика - т.е. пълня до горе. Не съм сигурен, че ще има мухъл след стерилизация, дори да не е напълнен догоре буркана със сладко. Но съм сигурен, че след стерилизация, ако не е уплътнена добре капачката /стои издута, а не хлътнала/  и влиза въздух, се появява мухъл.

# 13
  • Мнения: 1 211
Момичета, здравейте! Знаете ли някоя лесна рецепта за туршия или краставички без захар и в буркани? Хич ме няма със зимнината

# 14
  • Мнения: 32
Момичета, здравейте! Знаете ли някоя лесна рецепта за туршия или краставички без захар и в буркани? Хич ме няма със зимнината
Кисели краставици съм правила по стандартната рецепта без да добавям захар и ставаха страхотни. Мога да твърдя, че са много по-хрупкави без захарта, обаче се стерилизират за пет минути /точно пет/.
 Туршия правя само с морска сол и вода - на 1литър вода 40гр. морска сол. Правя я в буркани, защото ми е по-удобно, като до избистряне всяка вечер ги претакам /изливам течността в голям съд и връщам в бурканите/, в зависимост от температурите става готова за различно време, между 10 и 20дни. Като ми хареса на вкус затварям хубаво буркана и прибирам. Издържа си без никакви консерванти без проблем, даже сега имам останал един буркан от миналата есен, ще го отворя, като стане време за туршия  да го пробвам, защото на вид изглежда добре.

Общи условия

Активация на акаунт