Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 септ. 2019, 10:43 ч.

За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 2 619
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 114
Благодаря за темата!
Пепчо, много интересни картофи. Сподели, моля те, повече за тях.
Аз като правя сладко, затоплям бурканите и капачките (нареждам върху печката около котлона, където варя сладкото). Пълня веднага след като сваля от огъня. Пълня малко под най-горния ръб. Запечатвам и обръщам върху капачките до пълно изстиване. Случвало ми се е, после да остане въздух между дъното и сладкото (явно не ми е достигнал материал за напълване на буркана, но не е имало проблем). Миналата седмица пренареждах сладката и забелязах малко петънце мухъл в буркан със сладко от сливи (сладкото е от по-миналата година). Капачката беше хлътнала и се чу ясен звук като го отворих. Не опитах как е на вкус. Достраша ме, хвърлих го. Свекърва ми каза, че не е трябвало да го хвърлям цялото, а само най-горния слой.

# 31
  • София
  • Мнения: 1 641
Пепи, някъде по магазините продават ли лилави картофи? Много са фотогенични! Какъв им е вкусът?

# 32
  • Мнения: 2 543
Пепи, някъде по магазините продават ли лилави картофи? Много са фотогенични! Какъв им е вкусът?
Не съм Пепи. Но съм виждала лилави картофи и моркови  в магазин БМБ - Дианабад, бул. Н. Габровски.

# 33
  • София
  • Мнения: 1 641
Emi Daniel, благодаря. Дианабад ми е далече, но щом там има, ще има и на други места в София.

# 34
  • Мнения: 7 198
в Метро има. Вкусът им си е на картоф Simple Smile Но освен, пасиран към тестото за хляба, пържени и печени асорти,  на картофена салата, за дурго не ползвам - пюрето става с никакъв цвят Simple Smile също и супата оцветява леко в лилаво и не ми харесва. Беленето им е пипкаво - те не са големи, дребни са. Когато са пресни измивам хубаво и изтърквам, режа и пържа с кората. Иначе се отглеждат много лесно Simple Smile като плевел са и много раждат.

# 35
  • София
  • Мнения: 403
Здравейте! Видях доста рецепти за люти чушлета, но искам да попитам и вас. Имам 2 кг. люти чушлета Рибки и друг сорт. Искам да ги затворя в буркани с чесън, копър, оцет и олио. Интересува ме дали ще станат на вкус същите както си ги правя и без да ги затварям в буркани, няма ли да станат меки и тн? Онзи ден една баба ми даде едно бурканче с подобен тип чушки, но оцета бешее ужаасно много и не ми харесаха.. 😕 И ако може някой да ми даде някакви точни пропорции ще съм му много благодарна!

# 36
  • Мнения: 3 114
АК 47, от блога на Пепчо правя пукани, мариновани люти чушлета. Потърси, много е сполучлива. Днес пак правих.
За един буркан от 800 мл дозата е: 1 равна суп.лъж.сол; 1суп.лъж. с връх захар; 1суп.лъж. олио/зехтин; 80мл оцет; 3-4 скилидки чесън 5-6 зърна черен пипер, магданоз и целина. Сгорещява се вода и се поддържа гореща. В буркани се слагат подправките, пълнят се с горещите опукани чушки, налива се догоре гореща вода и се запечатват. Завиват се с одеало и се оставят там да изстиват около 8ч. За всеки случай погледни рецептата в блога на Пепчо. Аз слагам чушките в буркани от около 200-300мл, разделям подправките на четири, сполучливо е.

# 37
  • Мнения: 1 078
Здравейте! Имам голямо количество босилек и ми хрумна дали ще мога да консервирам за зимата под формата на песто без добавяне на ядките и сирената. Някой правил ли е нещо такова? Не искам само да замръзявам - вече го направих.. Grinning

# 38
  • Мнения: 7 198
Може, да. Пасирай със съвсем малко зехтин.

# 39
  • Мнения: 1 078
Да смеля босилек и зехтин, но после да заваря ли?

# 40
  • Мнения: 7 198
Не, замразяваш. Когато ти потрябва вадиш от него слагаш другите неща и пасираш отново

# 41
  • Мнения: 1 078
Аз в първия си пост помолих за рецепти без замразяване, защото направих няколко дози вече. Просто не намирам в интернет други идеи за консервиране, освен със замразяване.

# 42
  • Мнения: 7 198
Съжалявам, че ти натовари известията. Разбрах че си замразявала Готово песто 

вареното няма нищо общо на вкус като прясно приготвеното песто и това от Замразеното

# 43
  • Мнения: 21 812
Аз не замразявам. Босилек и зехтин пасирам, пълня бурканчетата не до горе, допълвам със зехтин и в хладилника.
Издържа си доста време. Но пак не е за големи количества.

# 44
  • Благоевград
  • Мнения: 1 994
Здравейте!
До сега никога не съм правила туршия и бих искала да ми помогнете. Имам около 3 кг корнишонки, които започват да омекват и искам да ги мариновам. Не разполагам с буркани и капачки. Мога ли да ги сложа в тенджера, да ги залея с оцет, сол, захар и топла вода и да ги оставя в хладилник? Ще се получи ли? Помня, че се слага аспирин, но аз имам само аспирин протект и не знам дали е подходящ. Много искам да изненадам съпруга ми, защото обожава краставички.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт