Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да направя кисело сладка туршия?
Как да консервирам зеленчуци, като зеле, грах и други?
Как да направя сладко от дюли и смокинги?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да направя кисело сладка туршия?
За да направите кисело сладка туршия, нарежете зеленчуци (като зеле, карфиол, камби, моркови и стъбла от целина) и ги залейте с марината. Маринатата се състои от вода, винен оцет, захар, морска сол, синапено семе и натриев бензоат. Оставете ги да киснат в буркан или кофа за около 2 дни и туршията е готова.
-
Как да консервирам зеленчуци, като зеле, грах и други?
За да консервирате зеленчуци, нарежете ги и ги поставете в буркани. Залейте с марината от вода, оцет, сол и захар. Можете също така да добавите консервант като калциев сорбат към сместа; количеството се определя въз основа на общото количество (зеленчук плюс марината). За да консервирате зеле, първо нарежете на ситно и го поставете в буркани. Можете да добавите хрян по-късно, ако желаете. Залейте със студена вода, оставяйки малко място отгоре за разширяване. Когато е готово, навийте зелето на стегнати сарми и съхранявайте във фризера. За консервиране на зеле можете да използвате саламура, приготвена със сол в пропорция от 40 грама на литър вода. Зелето се поставя в буркани, покрива се със саламура и се оставя на тъмно и хладно място. Можете да използвате пластмасова решетка, за да покриете зелето и да го натиснете надлъж. Консервирането обикновено започва в средата на ноември, когато зелето е готово за прибиране на реколтата. Грахът може да се консервира чрез бланширане за кратко време, след което се налива в буркани и се залива с гореща вода (но не вряща). Вари се около 1,5 часа и се запечатва. Важно е да не добавяте сол в началото на готвенето, тъй като тя може да извлече нишестето и да промени цвета на граха. След консервирането бурканите с грах се стерилизират за около 5 минути.
-
Как да направя сладко от дюли и смокинги?
За да направите сладко от дюли, нарежете дюлите на парчета, сварете ги и ги смесете със захар. След това варете сместа, докато стане гъста, и я консервирайте в буркани. За да направите сладко от смoкинги, първо ги обелете и след това ги сварете със захар и вода, докато омекнат и сиропът се сгъсти. Добавете лимонна киселина към края и разпределете в стерилизирани буркани. Можете също така да коригирате рецептата според вашите предпочитания за сладко, като добавите подправки като ванилия или карамел.
-
Как да приготвя желе от дюли?
-
Как да направя царска туршия без аспирин?