За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 57 220
  • 777
  •   1
Отговори
# 765
  • Мнения: 1 426
Пусни и рецептата, peych

# 766
  • Русе
  • Мнения: 5 786
Скрит текст:
Пусни и рецептата, peych

На предната страница, заедно със сланинката съм я пуснал.

Бърза селска туршия

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 14:53 от peych

# 767
  • Мнения: 6 829
Знам, но нали всяка част си е с различно име: Листата- кервиз, стъблата-селъри, главата- целина. Кое е по ароматното май трябваше да питам? Миналата година и аз сложих глава, но имаше и няколко стръка листа и не знам кое придаде повече вкус. Тази година пак мислих да сложа глава, но имаше само огромни и не взех, защото ги слагам само за вкус и ще ги изхвърля. Може, ако видя някакви мънички пак да взема и да сложа.
Ако не сте опитвали до сега, то препоръчвам да пробвате да настържете за салата глава целина и да я овкусите със сол, лимонов сок или оцет и зехтин или олио по ваш вкус, с магданоз или копър. Изключително приятна салата, а може да се комбинира и с настърган морков(или морков на ленти с белачката), или ряпа(розова, бяла) или с дайкон или с прясно зеле, или китайско зеле, семки и каквото друго ви харесва. Но дори да е само целината, салата е прекрасна и много полезна.

И аз утре ще преправям маринована без варене шарена туршия, че нещо много кисела излезе. Правих я с мед, оцет и сол, но изглежда или оцетът е бил много силен или медът не я е подсладил достатъчно. Ще преваря маринатата и ще й добавя, но този път захар.

# 768
  • Мнения: 374
А от къде може да си закупим обвивки за колбаси. Със черва някак не ми се прави суджук.

# 769
  • София
  • Мнения: 1 837
В някои от месарските магазини се продават обработени и осолени черва.
Обвивките са за индустриално ползване са на много големи големи опаковки и соътветно сумата е голяма.

# 770
  • София
  • Мнения: 1 139
   В Тему има такива опаковки и мрежи на метър

# 771
  • Мнения: 4 738
Скрит текст:
Знам, но нали всяка част си е с различно име: Листата- кервиз, стъблата-селъри, главата- целина. Кое е по ароматното май трябваше да питам? Миналата година и аз сложих глава, но имаше и няколко стръка листа и не знам кое придаде повече вкус. Тази година пак мислих да сложа глава, но имаше само огромни и не взех, защото ги слагам само за вкус и ще ги изхвърля. Може, ако видя някакви мънички пак да взема и да сложа.
Ако не сте опитвали до сега, то препоръчвам да пробвате да настържете за салата глава целина и да я овкусите със сол, лимонов сок или оцет и зехтин или олио по ваш вкус, с магданоз или копър. Изключително приятна салата, а може да се комбинира и с настърган морков(или морков на ленти с белачката), или ряпа(розова, бяла) или с дайкон или с прясно зеле, или китайско зеле, семки и каквото друго ви харесва. Но дори да е само целината, салата е прекрасна и много полезна.

И аз утре ще преправям маринована без варене шарена туршия, че нещо много кисела излезе. Правих я с мед, оцет и сол, но изглежда или оцетът е бил много силен или медът не я е подсладил достатъчно. Ще преваря маринатата и ще й добавя, но този път захар.

Мерси, ще опитам с малко количество! Главата ми е с много наситен вкус и не знам прясна на салата дали ще мога да я ям, но ще опитам с малко количество.
 Аз щях да правя 1 кофичка, но количество зеленчуци се оказа повече и ги разделих в две. Едната я оставих бяла(миналата година нещо ми писна само от червени туршии), а в другата сложих и едно цвекло. Да обаче тази бялата нещо ми се струва безвкусна и за нея търсих кервиз. Още не съм и сложила.

Твоята опитай да я изплакнеш преди ядене и виж дали няма да ти хареса, че да не си играеш да я преправяш.
 Ние така правим, ако пък е много солена стои известно време във вода да се изкисне.
Аз сложих 40 гр сол на литър вода, но след 3-4 дена ми се стори безсолна водата, за да не почне да ми се лигави и сложих още 120 гр сол и по още 100 гр оцет сложих на кофа. Май и дойде в повече, но ще я изплаквам преди да я нарежа.
Тя даже май е готова, доста е омекнало зелето, хапвам си докато я разбърквам вечер. Миналият понеделник я направих много бързо ми се струва че стана.
Другата седмица да я разбърквам ли или да я оставям вече?

# 772
  • Мнения: 6 829
Скрит текст:
Знам, но нали всяка част си е с различно име: Листата- кервиз, стъблата-селъри, главата- целина. Кое е по ароматното май трябваше да питам? Миналата година и аз сложих глава, но имаше и няколко стръка листа и не знам кое придаде повече вкус. Тази година пак мислих да сложа глава, но имаше само огромни и не взех, защото ги слагам само за вкус и ще ги изхвърля. Може, ако видя някакви мънички пак да взема и да сложа.
Ако не сте опитвали до сега, то препоръчвам да пробвате да настържете за салата глава целина и да я овкусите със сол, лимонов сок или оцет и зехтин или олио по ваш вкус, с магданоз или копър. Изключително приятна салата, а може да се комбинира и с настърган морков(или морков на ленти с белачката), или ряпа(розова, бяла) или с дайкон или с прясно зеле, или китайско зеле, семки и каквото друго ви харесва. Но дори да е само целината, салата е прекрасна и много полезна.

И аз утре ще преправям маринована без варене шарена туршия, че нещо много кисела излезе. Правих я с мед, оцет и сол, но изглежда или оцетът е бил много силен или медът не я е подсладил достатъчно. Ще преваря маринатата и ще й добавя, но този път захар.

Мерси, ще опитам с малко количество! Главата ми е с много наситен вкус и не знам прясна на салата дали ще мога да я ям, но ще опитам с малко количество.
 Аз щях да правя 1 кофичка, но количество зеленчуци се оказа повече и ги разделих в две. Едната я оставих бяла(миналата година нещо ми писна само от червени туршии), а в другата сложих и едно цвекло. Да обаче тази бялата нещо ми се струва безвкусна и за нея търсих кервиз. Още не съм и сложила.

Твоята опитай да я изплакнеш преди ядене и виж дали няма да ти хареса, че да не си играеш да я преправяш.
 Ние така правим, ако пък е много солена стои известно време във вода да се изкисне.
Аз сложих 40 гр сол на литър вода, но след 3-4 дена ми се стори безсолна водата, за да не почне да ми се лигави и сложих още 120 гр сол и по още 100 гр оцет сложих на кофа. Май и дойде в повече, но ще я изплаквам преди да я нарежа.
Тя даже май е готова, доста е омекнало зелето, хапвам си докато я разбърквам вечер. Миналият понеделник я направих много бързо ми се струва че стана.
Другата седмица да я разбърквам ли или да я оставям вече?
На салата не се усеща силен аромат на целината. Не стана с изкисване и вече преработих наново маринатата като добавих захар 1 и 1/2 )чаена чаша, че количеството е доста. Твоята туршия след като една седмица си я бъркала, повече няма нужда. Вероятно вече е готова.

# 773
  • Мнения: 1 671
Киселото зеле е готово

Пейч, може ли рецепта за киселото зеле? Сланинката с кожата ли се овкусява? А рецепта за домашен бабек имаш ли случайно?

# 774
  • Русе
  • Мнения: 5 786
Скрит текст:
Киселото зеле е готово

Пейч, може ли рецепта за киселото зеле? Сланинката с кожата ли се овкусява? А рецепта за домашен бабек имаш ли случайно?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_18.html
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_26.html

За сланината - аз лично я правя без кожа, но става и с кожа.

# 775
  • Sofia
  • Мнения: 832
Здравейте, преди 5 дни сложих на терасата да се суши свинско филе. Гледам, че прогнозата за днес е 6°, а за утре - 9°. Дали да го прибера в хладилника или да го оставя на терасата според вас?

# 776
  • Мнения: 9 340
Да стои, освен ако не е влажно навън.

# 777

Общи условия

Активация на акаунт