За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 60 225
  • 777
  •   1
Отговори
# 720
  • Русе
  • Мнения: 6 151
Царска туршия

# 721
  • Мнения: 827
Искам да си затворя някоя и друга дребна чушка за пълнене със сирене и яйца зимата. В буркан,че нямам много място във фризера.Четох три варианта :
-натриване със сол и захар,престояване да омекне и в буркани с аспирин.
-бланширане във вода да омекнат и тогава в буркани ,ама като се сварят и там няма ли да се разкашкат?
-замразяване на чушките,размразяване колкото да може да се сплескат и тогава в бурканите
Повечето май слагат аспирин,но аз не искам.
Ако някой има изпитана лесна рецепта ,точна,без аспирин ,моля да я сподели.

Отделно съм тръгнала да си правя сурови чушки нарязани и смлени домати в буркан,само със сол,варене 15-20мин??Не съм правила досега,ако има някакви съвети и за това.

# 722
  • Мнения: 23 309
Мога да ти кажа ,че не се разкашкват бланширани при варене в буркани, за пълнени пиперки си правя, трайно е , овкусени са, лесно е. Продават прегорени, а  не ми се получава сушене като някога..на връв. нямам сушилка.
 За сол 1 част , захар 2, може да стане с дребни чушки, с дебелите не ми харесва,  не омекват достатъчно да се уплътни, а все пак не може и  сухо да се завари, чушка само на сол и  захар, без аспирин  и без варене си е баш риск, за мен не става.

 Аз не съм обрала върхарите , завиваме заради сланата ,но още са на корен.  Та постът ме замисли.
 Имах вариант на кисело,  леко през олио, 2 суп л сол, чаша 250 мл захар на 5 кг рецептата , но на по-малко го правя , една мерна кофа ползвам почистени и става. 1 л. оцет, да стигне да се покрият и  в буркани с по 2  аспирина.
 Минава през олиото, попарване само, да смени леко цвета, вадя,  посолявам със смес от сол и  захар леко, накрая изливам оцета. десетина скилидки чесън, при желание,  по една на буркан или две, според вкуса,  може  и без него. Магданоз нарязан една връзка.
 Сега ми даде идея за друго,  по-добро.
 За домати и чушки смлени , правя , варя  като компот, 20-25 мин. Аз съм страхлива.
 Има подробност, понеже на огън навън го правя и  има жар, ако ги извадя е  едно, ако останат във водата да изстине  и 15 мин стигат. То бавно изстива.

# 723
  • Мнения: 7 984
Извинявам се предварително, но не откривам тук ли преди време се коментираше за консервиране в буркани( с варене или без) на нормални краставици нарязани на шайби? Благодаря, ако някой може да даде рецепта! Чудя се между тип слънчеви или мариновани?

# 724
  • Мнения: 23 309
Пак се обаждам, като целите, правя си марината на вкус. Обикновено е 1 към три оцет и вода, на една бутилка 700 мл + плюс три до 4 вода, две лъжици сол, захар от 4 до 6, зависи  от вкуса на човека , заварявам маринатата/много  е варовита водата ни , изстива и  заливам наредените краставици. Това за стерилизирани за капачка.  Не обичаме дива ферментация ,нямам опит.

# 725
  • Където морето целува небето...
  • Мнения: 2 783
Момичета, моля помагайте! В приятелка ядохме чудна туршийка. Тя каза, че я е купила от магазин за зеленчуци, насипна, приготвена в пластмасови кофи. Беше като царска туршия от камби, моркови, карфиол, целина, зеле и с много приятен, леко сладникав вкус.
Имам спомен за царската туршия на баба, но тя се правеше в буркани и с аспирин и май не беше за бърза консумация, а се завираше за капачки.
Дали имате идея как мога да си направя такава туршия?

# 726
  • Мнения: 4 903
Погледнете #720.

# 727
  • Мнения: 748
Mamma Suzanna   - ТРИ РЕЦЕПТИ



Бърза царска салата за ядене.
1 зелка.
1 глава карфиол.
5 бр червени чушки, камби
5 бр моркови.
Подправки чесън, магданоз, копър и целина.
Маринатата я завирам.
1 чаена чаша олио.
1 чаена чаша оцет.
3 супени лъжици захар.
2 супени лъжици сол.
Дафинов лист и черен пипер.
Зеленчуците нарязвам и заливам с горещата марина. Два часа е на стайна температура и разбърквам от време на време. Прибирам в хладилника и на другия ден е готова за консумация.

Шарена салата
Комбинирам 10 кг зеленчуци
/нарязани зелени и червени чушки, зеле, карфиол, зелени домати, моркови и целина/.
Слагам маринатата от 1 литър винен оцет, 250 мл олио, 250 г сол, 250 г захар и 1 пакетче черен пипер на зърна да кипне.
С горещата марината заливам зеленчуците.
Салатата престоява 1 денонощие с непрекъснато бъркане.
Пълня бурканите и стерилизирам 5-7 минути.



Дунавска или шарена туршия..
          
        

        

        

          Съставки:
        

        

          2кг камби
        

        

          2кг зелени домати
        

        

          1
          голяма връзка магданоз който обича целина също по желание може да се сложи.
        

        

          Една средна голяма зелка със точност незнам колко кг е но мисля че има 3 кг
        

        

          1бр.средно голям карфиол
        

        

          Може и краставички но аз понеже забравих да купя не сложих
          🤷‍♀️. Зеленчуците се режат на кубчета на ивици както на вас ви харесва. Всичко се слага в един дълбок съд в което се смесва със топлата марината.
        

        

        

          За мариновката
        

        

          500мл. оцет аз сложих винен но ако искате може и ябълков оцет
        

        

          200мл. олио
        

        

          200гр.сол
        

        

          300гр.захар
        

        

          20 или 25 зрънца черен пипер.
        

        

          Оставя се да заври, след което се заливат зеленчуците с марината и се смесва хубаво. След което аз оставям една вечер да стои с марината и от време на време обръщам за да поеме марината по хубаво но без да мачкам зелечуците.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 21:44 от mari eta72

# 728
  • Мнения: 473
Момичета, моля помагайте! В приятелка ядохме чудна туршийка. Тя каза, че я е купила от магазин за зеленчуци, насипна, приготвена в пластмасови кофи. Беше като царска туршия от камби, моркови, карфиол, целина, зеле и с много приятен, леко сладникав вкус.
Имам спомен за царската туршия на баба, но тя се правеше в буркани и с аспирин и май не беше за бърза консумация, а се завираше за капачки.
Дали имате идея как мога да си направя такава туршия?
Не е 720 и аз я търсих но нищо направих подобна но не е същата.

# 729
  • Мнения: 9 453
Ако има аспирин Защо се завира?
Аз правя с аспирин, но не завирам - ще омекне, дори минимално.

# 730
  • Мнения: 23 309
Едно от двете, презастраховане е двете заедно.

# 731
  • Мнения: 748
Ако има аспирин Защо се завира?
Аз правя с аспирин, но не завирам - ще омекне, дори минимално.

Ако има аспирин не се завира, права сте. Но аз имам алергия към него, и никога не ползвам.

# 732
  • Мнения: 6 792
Да споделя и моята рецепта за трушия.
Ползвам моркови, карфиол ( накъсан на розички), корнишони и зелени домати( надупчени на 2-3 места) .Зеленчуците слагам в буркани колкото е възможно по плътно. Заливам с току що сварената марината от:
1.5 литра вода
3 супени лъжици едра сол
3 супени лъжици захар
15 супени лъжици оцет.
Сместа се оставя да заври и се заливат зеленчуците.

# 733
  • Мнения: 748
Да споделя и моята рецепта за трушия.
Ползвам моркови, карфиол ( накъсан на розички), корнишони и зелени домати( надупчени на 2-3 места) .Зеленчуците слагам в буркани колкото е възможно по плътно. Заливам с току що сварената марината от:
1.5 литра вода
3 супени лъжици едра сол
3 супени лъжици захар
15 супени лъжици оцет.
Сместа се оставя да заври и се заливат зеленчуците.

Хубава е . Но това, което предлагат по кръчмите е Салата, маринатата е  без вода./само оцет, Олио много, захар и сол/.

# 734
  • Мнения: 2 323
Mamma Suzanna аз бих заложила на поста от 1 страница "Туршия(сладка) в бидон--от midkoo".

"5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.
МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша олио,0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки"

Правили сме я, без зелени домати, но с повечко  чушки/камби/. Мнооого се доближава до това, което описваш.

Общи условия

Активация на акаунт