За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 3 200
  • 58
  •   1
Отговори
# 15
За руска салата при приготвяне на кисели краставички редя в бурканите 50:50 с моркови.
Аз като пеп-4о харесвам по-хрупкави.

# 16
Ползвам моркови от туршия с млечно-кисела ферментация. При желание, на пролет, могат да се стерилизират, но през целия есенно-зимен период са на разположение за руска салата.

Ако има тенджера под налягане, бобът би бил готов за 20-ина минути. Не си струва загубата на време и ток за консервиране с цел бързина на приготвянето. По-склонна бих била да инвестирам в мултикукър с функция готвене под налягане.

# 17
И чушки изтърбушени за пълнене правя с този фикс.

# 18
Ще опитам и с Йоткера 2 буркана и 2 чисти.

Тази вечер видях, че туршията ми е омекнала супер много. В петък всичко си беше наред, сложих и още 2 малки зелки и 1 цвекло, че ми се стори празна кофичката и я оставях. Тая вечер се прибирам и гледам, че е супер меко старато зеле.
Мога ли да направя нещо или ще стане за хвърляне? Сега се чудя дали да не и сложа ли 1 лимон🤷. Чорбата не е лигата, достатъчно солена е какво и стана не знам.

# 19
Сега видях рецептите от линка и се сетих за захар.
Да им сложа ли и захар освен сол на морковите? Аз ги искам чисти само сварени, че да могат да се ползват за руска салата например. 40 мин няма ли да са много? Утре още ще опитам с 1 буркан.

А боба мисля да го сваря само със сол, после заедно с водата да го затворя в буркани, които да ги сваря за капачка 10-15 мин. Дали ще има трайност така или изобщо да не си играя?

Понякога ми идва музата за готвене много късно вечерта и затова искам нещо готово за такива случаи, или пък ме мързи, или забравям да накисна боб. Миналата седмица щях да правя бобена салата, забравих да накисна боб и тогава ми хрумна да си направя 2-3 буркана. Ще взема 1 пакет и ще пробвам
От години купувам от този боб в Била
Скрит текст:
и съм изключително доволна. Дори тази седмица също си напазарувах 4 буркана, за да имам за празниците. Много е хубав, маслен, без да има дебели люспи. Само задушавам кромид лук с червен пипер и брашно, добавям бобът + сушени зеленчуци и джоджен, и заливам с гореща вода. За 10 минути е готов.

# 20

Зелето отгоре побеля, това дали ще свърши някаква работа, ако го сложа, след изчистване на бялата пелена?

# 21

Зелето отгоре побеля, това дали ще свърши някаква работа, ако го сложа, след изчистване на бялата пелена?
Сложи натриев бензоат. 1 грам на 1 л сок. Продава се в аптеките. Възможно е солта да е била малко или пък мястото, в което е съдът със зелето да е прекалено топло.

# 22
По-добре калиев сорбат.
Наскоро слушах Кантарджиев, каза, че натриевият бензоат е вреден.

# 23
  • Русе
Туршия зелени домати

# 24
  • Sofia

Събира се сагата (това бялото отгоре) и се слага толкова сол. Майка ми така правеше.

# 25
Киселото ни зеле не е кисело, а солено. Не иска да се вкисне. Твърде много го претакаме ли или някъде другаде е проблема?

# 26
  • Русе
Скрит текст:
Киселото ни зеле не е кисело, а солено. Не иска да се вкисне. Твърде много го претакаме ли или някъде другаде е проблема?

Зависи от сорта зеле и как е отглеждано. Има и още причини.

https://www.actualno.com/curious/zashto-kiseloto-zele-ne-stava-k … news_2357058.html

# 27
Стана ли време за сладко от ягоди или е още рано?

# 28
Според мен не е рано

# 29
  • Sofia
Продават ли някъде български ягоди които имат вкус?

Общи условия

Активация на акаунт