КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 66 028
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
  • Мнения: 21 748
Aaa за белтъка... сетих се да покажа и при мен разликата и то с блясък и при белтъка.

това е мазано с жълтък

тук с белтък.

# 616
  • София
  • Мнения: 11 755
Още нещо немаловажно - не препичайте козунаците- гаранция, че ще ви станат сухи. Аз винаги ги оставям колкото може по-белички, такива ги харесвам и никога не съм имала сухи козунаци. за разлика от свекърва ми, например, която винаги и ма изгорели дебели кори и ужасно сух, присядащ чак козунак. Не можеш да го преглътнеш без течност.
Аз никога не ползвам масло, а смес от олио и мас.
Да, и това е вярно което е споделила Джемма. Козунака не бива да е препечен. Но, не съм съгласна относно мазнината.  Ползвам масло и мъничко олио. Друг вид мирис се получава, ухаят по - приятно на масло и не ми стават сухи. Не ползвам мас защото ми мирише, а за да избегна тази миризма, трябва да я преварявам в прясно мляко и ....става ми много сложно.  Но, всеки си има своята рецепта и с нея си работи.  Peace

# 617
  • София
  • Мнения: 2 521
И аз ползвам само масло в козунака.
И без това олиото е безкрайно вредно, където може го заменям с масло.
Много хубаво ухае на масло и не ми е сух козунака.

# 618
  • София
  • Мнения: 11 755
И аз ползвам само масло в козунака.
И без това олиото е безкрайно вредно, където може го заменям с масло.
Е, сега някой ще ни каже, че маслото е още по-вредно.... Peace Simple Smile

# 619
  • София
  • Мнения: 1 318
Зa мазнината в козунака, съм слагала масло и зехтин и тази година пак смятам така ,стават много меки и хубаво миришат.  Simple Smile

# 620
  • plovdiv
  • Мнения: 54
За козунак маста смесена с олио е добър избор.Дори според мен най-добрия.Сега го казва Джемма ,а преди години го каза и Пина.
Да наистина е въпрос на ли4ен избор,но на мен не ми мирише пък тестото става мека души4ка и особено като е смесено с олио като истине не се втвърдява ,а остава меко   bouquet

# 621
  • Мнения: 1 517
аз също харесвам с мас и олио но ми е трудно да преценя грамовете, както е при маслото newsm78

# 622
  • Sofia
  • Мнения: 21 748
Аз вече съм писала, че маста по наш вкус е ключов фактор в козунака. Та аз малко понамалих мазнината напоследък и сега е така при мен -  220г мазнина - 60мл олио +80г масло +80г мас

# 623
  • София
  • Мнения: 7 987
Моето лично мнение е, че не бива да се работи само с твърда мазнина (масло или мас), а тя трябва задължително да се комбинира с течна мазнина (олио, зехтин и т.н.)

# 624
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Марче, аз ползвам купешка мас, щото няма от къде домашна. тя по-малко мирише от домашната определено.Лимонът и ванилията компенсират миризмата. Аз също смесвам мас и олио, не чиста мас. А само с масло съм правила на Наталина чешкия козунак и определено мие  по-твърд от другата. но както каза всеки си е хванал цаката на дадена рецепта и си ползва нея. Hug Peace На вкус и цвет, нали знаете. Peace
Затова е и трудно така задочно да се дават съвети, на един ще му хареса, на друг не. Simple Smile Да не говорим, че безспорно една и съща рецепта при различните домакини се получава различно, факт.  Laughing

# 625
  • София
  • Мнения: 11 755
Марче, аз ползвам купешка мас, щото няма от къде домашна. тя по-малко мирише от домашната определено.
За да не мирише, зная че се изварява в прясно мляко. По този начин ставала много бяла, пухкава и без тази специфична миризма. Едно време са ги правили с мас, защото им е било много скъпо маслото, а мас са имали достатъчно.  Но, както ти каза:"на вкус и цвят..." Комбинацията с масло и маааалко олио / зехтин/ на мен най-много ми допада.   Peace Толкова за мазнината, какво зная го пиша.   

# 626
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Но, както ти каза:"на вкус и цвят..." Комбинацията с масло и маааалко олио / зехтин/ на мен най-много ми допада.   Peace Толкова за мазнината, какво зная го пиша.   

Разбира се, аз не съм против маслото, просто не само масло,асмесено с олио. А аз не го ползвам поради това,че по Коледа ми отива по 3 кг масло Crazy, стига ми  толкова, за Великден- само ооколо кило Laughing- за маслени заек и агънце, за маслени великденски сладки сладки и за питката.

# 627
  • София
  • Мнения: 15 513
Но, както ти каза:"на вкус и цвят..." Комбинацията с масло и маааалко олио / зехтин/ на мен най-много ми допада.   Peace Толкова за мазнината, какво зная го пиша.   

Разбира се, аз не съм против маслото, просто не само масло,асмесено с олио. А аз не го ползвам поради това,че по Коледа ми отива по 3 кг масло Crazy, стига ми  толкова, за Великден- само ооколо кило Laughing- за маслени заек и агънце, за маслени великденски сладки сладки и за питката.
Така написано на кг. изглежда много маслото, но като се замислих и аз на месец по около 500-750 грама използвам за различни неща. Но понеже го взимам на пакетчета от 250 гр,не ми изглеждаше много.

# 628
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Така е, аз като си правих списък за Коледа, тогава се замислих и ужасих какво количество използвам. разбира се не изяждаме всичко,раздавам, за почерпка. Но е факт,че за всеки вид сладки отива по 250 гр, а аз правя доста видове.

# 629
  • София
  • Мнения: 2 521
Ох, мани мани, аз като фен на хубавото масло и сладкиши всякакви с масло, винаги се стремя да поддържам в хладилника наличност от около 1 кг масло, падне ли надолу под този минимум, никак не ми е спокойно и търча до магазина да дозареждам .....  hahaha

За идеята ще пробвам веднъж козунак със смес масло и олио, може пък да ми хареса!

Общи условия

Активация на акаунт