През ЮНИ моето тумбаче, ще е вече малко пеленаче!

• 26 944
  • 731
  •   1
Отговори
# 585
искам да питам момичета от кой месец почват да слушат тоновете на бебетата аз сам в края на седми месец и още неса ми чули бебката как е дали те не се сещат нещо или аз бързам моляви пишете ми  newsm12

# 586
Аз имам един въпрос по повод отпуска на бащата след раждане ... 15 работни или календарни дни !!!
мисля, че са календарни дни, но не съм много сигурна, някой който се занимава с счетоводство може би би имал по-ясна представа.
Но това което знам със сигурност е, че не се прехвърлят, т.е. ако сте изписани на 1-ви и са 15 кал. дни на 16-ти трябва да е на работа. Може да я прекъсне за 5 дни отпуската по бащинство, но ги губи реално. Според мен е добре да си ги вземат татковците, в крайна сметка им е платена отпуска и са си ги заслужили. Пък и аз предпочитам таткото да помага, а не някой друг.

П.С. Календарни дни е НАРЕДБА за работното време, почивките и отпуските - чл. 45а
Скрит текст:
Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г., нов - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Бащата е длъжен незабавно да уведоми предприятието, ако по време на ползването на отпуска по ал. 1:
1. бракът бъде прекратен с влязло в сила съдебно решение;
2. бащата престане да живее в едно домакинство с майката на детето;
3. детето бъде дадено за осиновяване;
4. детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
5. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
6. детето почине.
(4) При наличие на обстоятелствата по ал. 3 отпускът по ал. 1 се прекратява.
(5) Бащата може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи.

Дейзи- добре дошла Simple Smile

Аз може би пак ще готвя от време на време като е захранена с повече неща, но се чудя даи има смисъл, т.к. с варенето доста от полезните съставки изчезват. Но ми беше кеф и готвех. Готвех със замразени зеленчуци на Бондюел. Не знам защо, но им имам доверие в контрола на качеството, не са био, но и за нас си сготвя с тях по принцип.

lonitka на мен ми казаха 34-та седмица някъде, че ще започнат. Не виждам смисъл да се притесняваш. Предполагам, че ги слушат по-рано, ако лекаря прецени или такава си му е практиката. Аз честно казано не държа да започват скоро, ако не се притесняват за нещо, т.к. това лежане 20-30 мин. по гръб не ми е от най-комфортните. А и преди пресичах парка и бях в болницата, сега трябва с колата, да се чудя къде да паркирам и още 1000 разправии.

Последна редакция: вт, 09 апр 2013, 22:09 от mgamisheva

# 587
mgamisheva - ти също беше в "Лозенец", нали? Ужасно е там с паркирането  ooooh!

# 588
  • София
На мен няколко лекаря ми казахс в 34 г с. Но сега по стечение на пбстоятелствата ми ги мерят.голяма мъка е...

# 589
Момичета, имам въпрос и се надявам ако някоя от Вас има бегла идея каква може да е причината да сподели.
Последните няколко дни имам сериозни проблеми и съм под огромно психическо напрежение. От три дни насам обаче, вечер получавам бодежи в сърдечната област, а часа ми за кардиолог е утре. Почвам сериозно да се притеснявам, как това влияе на бебето и всъщност какво би могло да бъде.
И на фона на всичко това четох и някакви ужасии в нета Sad
Благодаря предварително!

# 590
  • София
Моят мъж твърди че този "отпуск по бащинство" се изплащал като болничните на 90% от заплатата или от осигурителния праг ако е по-висока, предния път бил проверил и не си я беше ползвал и сега каза че няма да си я ползва, тъй като заплатата му е в пъти по голяма от осигурителния праг и дефакто ще изгубим страшно много пари така. Някой знае ли дали е вярно наистина?
Аз честно казано му казах че го искам само първите 2-3 дена в нас и после да си ходи на работа, а да си пази годишната отпуска после за моренцето. Не ми трябва да ми се мотка из краката. ПЪрвите дни ако има нещо да се купува ще е на линия, после не ми трябва. Майка ми ще поостане в нас 10-14 дни, но по-скоро да ми помага с домакинската работа и с детето да го посреща и извежда след градина.
Аз не мога да разбера защо толкова категорично отказвате помощта, която ви се предлага. На мен майка ми първият път много ми помогна, няма да забравя как ставаше в 5ч сутринта да ми прави закуска преди кърменето в 6ч, че точно преди кърмене освирепявах от глад. И с готвенето много ми помагаше, а и ми беше компания някаква докато се напаснем с бебко и почнем по активно да излизаме по парковете. И този път няма да и откажа помощта. Виж свеки не мога да я трая и 2 дни в нас, а на майка ми дори и бях казала да остане да спи в нас, нищо че живее в Младост. Но всеки си преценява според ситуацията си. 

За готвенето на пара - не съм особен фен, правя понякога зеленчуци, но имам от тези най-простите железни джаджи дето се слагат в тенджерата. Когато готвя такива ползвам Бондюел, само на тях имам доверие.
Когато захранвах малкия не съм правила никакви пюрета - ползвах само готови от Био производства - Бейби лав (на ДМ), Хип, Сънвал (дъщерна на Хип, с двойно по-ниски цени) и Овко БИО. Не само защото ме мързеше ами и защото аз не можех да му предложа такова разнообразие на плодове и зеленчуци (къде например да намеря сливи посред януари месец). Той обожаваше готовите пюрета, веднъж се оптах да направя пюре от картоф и морков в къщи и отказа изобщо да го близне, така че си останахме на купешките. А и аз нямам домашно производство, а от пазара не знам кое от къде идва, а Био пюренцата поне знам че са от контролирани региони и ферми. С това бебе ще процедирам по същия начин.

# 591
Desteny_1988 в началото на бременността аз също имах подобни проблеми придружени и със сърцебиене. Направих консулт с кардиолог и ми каза, че сърцето ми е здраво и да не се притеснявам. Каза, че най-вероятно се дължи на нерви и ми предписа валериан-само при нужда, но аз и  така не съм ги пила. Така ,че не се притеснявай и при теб всичко ще е ОК  Wink

# 592
Благодаря ви за бързите отговори!
През последните дни се ровя в нета за шезлонг, но още не мога да си избера модел и марка. Харесаха ми на Бертони със сенник, гриф с играчки и масичка, но нямам идея какво ще е удобно и до колко месеца може да се ползва. Мамите, които са ползвали може да споделят опит.

# 593
може ли някой да ми каже в края на седми месец колко силно може да рита бебето защото моята бебка само синини още неми е направила за ребрата не сам сигорна като легна на ляво и тя на ляво рита  обръщам се и тя веднага последните два дни е така  newsm78

# 594
Здравейте,тумбачета на къде да се насоча за обзавеждане на детската стая легло и т.н..Бяха ни обещали креватче ,скрин и гардероб но се оказа че брата на девойката ги дал на някакви негови познати и с една дума сме прецакани.Направо бях бясна защото сега тепърва трябва да реша този въпрос.Моля ви помагайте

# 595
mgamisheva - ти също беше в "Лозенец", нали? Ужасно е там с паркирането  ooooh!
Да там съм, и съм забелязала, че ако стигна 8 часа има места бол, в 8:15 няма вече и паркирам из квартала. С първата бременност живеехме в Стрелбище на входа при бул. Гоце Делчев и бул. П.Ю. Тодоров и ми трябваше само 15 мин през парка разходка.

розинка Аз с баткото ползвах един на Фишър прайс:
Скрит текст:
и също така имах съвсем обикновен шезлонг, никаква марка, но с позиции на гръбчето. Ползвах го в кухнята, като миех шишета/чинии, стерилизирах или готвех, за да ми е под око детето. Подобен на този:
Скрит текст:
На него  беше и захранен Тео.
И двата сме ги ползвали, не мога да кажа кой повече.
Ако трябваше да избирам един от двата щеше да се спра на обикновения. На мен люлеещия се ми го дадоха да го ползвам приятели, предполагам, че и сега ще намерим от някой, че ми се струва излишно скъп. За колики до колкото знам помагат вибрации и люшкане, но Тео не е имал.
Май не бях много полезна  Mr. Green

Lili Pavlova за съжаление не мога да помогна. Много тъпо така, но поне ще можеш да си ги избереш и да си направиш кефа с пазаруването.  Hug

# 596
Ади   202uu.    Споделям напълно мнението ти (отново).  
На мен живот и здраве майка ми ще дойде да ми помага. Да ми е жива и здрава. Беше при мен още от изписването,много,много ми помагаше,сякаш четеше мислите ми....помисля си да изварявам-хоп тя носи изварената помпа,имам да изпера няколко дрешки-тя вече ги простряла,храна топла нон стоп имаше в къщи,една чиния не намирах в мивката,дрешки не изгладени нямаше......как го правеше тихомълком така и не знам. Много съм и благодарна за това.Помогна ми да организирам денят си и да се нагодя към живота ми,който вече не беше същият.  Сега живот и здраве,пак ще е така....десетина дена в къщи.
Иначе за 15 дни от болницата "бащинство" се издават под формата на болничен на бащата,от което автоматично става ясно,че се изплаща като обикновен болничен.   Моя приятелка роди преди 3 месеца и знам от нея.   Всъщност не е нищо особенно.Доста лични лекари биха дали болничен ако им се поиска,като максимума е 14 дни.
За готвенето на пара-имам уред,,като тенджерка с друга отгоре с дупки. Доста добра е.Готвила съм на пара....определено е доста по-здравословно,ама пуста сол и подправки...не ни е особенно вкусно така на пара.Малкия обаче ги харесва. Нали знаете,че храненето се възпитава.  
За замразяването на зеленчуци ,фризера освен с кърма  Mr. Green,беше пълен с домашни замразени зеленчуци. Някои от тях се замразяват например само след като са бланширани,иначе са токсични (тиквичките например)....има време докато започнем да захранваме....за някои от вас тепърва ще им предстои да се сблъскат с това кога да захранват....как...защо....и разбирасе тук,както и по принцип за всяко едно нещо- информираният компетентен избор е най-доброто решение .   Иначе пюрета Овко и Сънвал съм взимала на малкия..и по рядко на Хип.
розинка ...да ти кажа за шезлонга.Аз имах на бертони,дадоха ми да го ползвам и го върнах после. Може да се използва от новородено.  Хубавото на този тип шезлонги е,че имат положения на гръбчето и можеш да си го повдигаш,когато възрастта на бебчо позволи и разбирасе,ако заспи там,да може да е напълно легнало.А в 7 месец,когато още нямах столче за хранене,много добре ми беше в шезлонга.     Според мен е много хубава вещ.    Това,за което ти говоря е от този тип  http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=13884&cat=109   .  Иначе си е гъзарийка от типа на Фишер Прайс..разни вибриращи и мъзикални,но са само с едно положение,което според мен си е абсолютен минус,споменах защо,а и може да се използва мисля до малко кг. на бебето,говоря за този тип  http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=14029&cat=109  .  Верно са си шаренки и хубавки,но само толкова,а и детето не може да го види,защото е седнало в него....та така.
Аууууу,много дълъг пост..ставам . Лека  Hug.

# 597
Аз мисля да взема люлка, о по-нататък, защото май няма такава с напълно легнало положение /за новородено/ Днес гледах на бертони и Чиполино шезлонги, но не е ли мн мека облегалката за новородено? Нали матрака за леглото трябва да е твърд, а в шезлонга като го сложа легнало ми се струва, че ще му е мн меко за лежане newsm78

# 598
Добро утро.

За отказа от помощ: винаги съм се чувствала по-добре и по-спокойна, когато си правя нещата сама и около мен не се мотаят хора. При първото раждане разбира се го имаше и факта, че се чувствах много добре в деня на изписването и можех да се справям сама, включително и с простирането на дрехите. Другият фактор беше, че аз по принцип не се разбирах добре с майка ми, много бързо стигахме до конфликти, изнервяше ме присъствието ѝ покрай мен. Баба ми пък жената много се суетеше душицата, много нерешителна и щеше да ме пита по сто пъти едно и също нещо преди да го направи. За бабата на мъжа  ми вече споменах преди... Laughing ( свекърва нямам). Братовчедка ми дойде на гости тогава с идеята да ми помага, но си тръгна след два дни, защото нямаше какво да прави.  Сега ще видим как ще е положението, ако не съм в толкова добра форма, таткото ще помага.

За пюретата: правех домашни при първото захранване, но и купувах. Сега за купешки ще се насоча към Organix, една приятелка ги внася и препоръчва:

http://organix.bg/

Lili Pavlova- разрови се в нета, има доста детски магазини, на първо четене се сещам за Хиполенд, Пакостник.....

lonitka - някои бебета ритат по-слабо, други по-силно. Усещането зависи и от начина, по който е разположено бебето.

# 599
Добро утро, сладки мами!  wavey  
по кафенце за разсънване   food010
до колкото виждам шезлонга ще ми върши добра работа. Ето кой модел си харесах http://www.bertoni-eu.com/bg/products/baby%20lounges/194-dream%20time  

lonitka , всяко бебе е различно. Моята щерка стоеше все под дясното ми ребро, голямо ритане, голямо чудо, носех я високо, притискаше ми дробове, сърце ... на моменти ме оставяше без въздух, като риба на сухо, специално ходих на ехо на сърце - оказа се, че е от нея. Малкият след това беше кротушко - мързеланко, не съм имала такива проблеми, носих си го нормално. Такива бяха и след това. Каката не пълзя, не проходи, а пробяга, голяма фурия беше за секунди ни можех да я изпусна от поглед. А брат и кротушко, заиграваше се.  Това третото мъниче е нещо средно, но по-вече клони към по-палавите - ще видим. Не се притеснявай, всичко е наред.

Последна редакция: ср, 10 апр 2013, 08:08 от розинка

Общи условия

Активация на акаунт