Въпроси към ползващите соларни панели

• 11 193
  • 14
  •   1
Отговори
След като ни се развали бойлера, реших че сега е момента за соларни панели. Идеята е да ги ползваме за топла вода. Първото което ме интересува е дали си струва инвестицията. Коя е по -добрата система с бойлер на покрива или вкъщи?  Ясно ми е, че през зимата няма да могат да се ползват.

# 1
Ще започна отзад-напред.
Не е вярно, че зимата не вършат работа. Стига да не са затрупани със сняг успяват да подпомагат загряването на водата.
Ние сме с бойлер в котелно помещение, като бойлерът ни е тривалентен - т.е. работи на ток, на солари и на котле (с пелети). Има и двувалентни бойлери - т.е. солари плюс ток, като има възможност да се програмира/нагласи под каква температура да не пада водата (тогава се включва захранването на ток).
Ние сме изключително доволни. Няма как да дам точен разчет, защото системата ни освен за подгряване на топла вода, служи и за отопление (водно подово отопление на първи етаж, радиатори в стаите на втория етаж), но дума не може да става за сравнение с разходите, които имахме за апартамента. Приблизително ток+парно и топла вода за апартамент, който е три пъти по-малък като площ, плащахме двойно повече.

# 2
  • Sofia
Абсолютно съм съгласна с Mamma!
От личен опит бих казала, че е е по-добре бойлерът да е в помещение - изисква се една помпа допълнително.
Ние сме с вакуумни тръби от 9 години вече - навремето бяха по-ефективни от панелите, сега не знам как е.

# 3
Да попитам сега каква марка са ви панелите. Има ли нужда да се хвърлям на по-скъпи варианти или и българските вършат работа.

# 4
Цялата ни система я изградиха от Сън Систем (не съм се интересувала лично от подробностите и вида на панелите).
Явно обаче имат значение точните панели, бойлер, система и т.н., защото ние имаме непрекъснато вряла вода и то при положение, че сме непрекъснато 5 до 7 човека и се черпи топла вода непрекъснато. През лятото, естествено, котлето въобще не работи, а бойлерът е програмиран да се включва на ток, само в случай, че температурата на водата падне под 30 градуса.
В същото време нашите съседи много се оплакват, че дори в най-горещите и слънчеви дни през лятото остават без топла вода щом се скрие слънцето... а са двама човека.
Ако са ти необходими някакви точни параметри, ще потърся документацията и ако успея да намеря информация, която да е полезна, ще пиша.

# 5
Благодаря ти, точно за Сън Систем се чудех.  Grinning

# 6
Здравейте, радвам се, че намерих тази тема. Надявам се повече хора да се включат и споделят мнения и опит. От доста време и ние обмисляме варианта за поставяне на соларни панели на вилата. Доста материали намерих в нета и за плюсовете и минуси четох  ooooh! Ако, ще се прави нещо времето затова наближава, а не сме взели решение, защото това все пак си е инвестиция на средства. Ето тук http://www.emde-solar.com/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D … D0%BE%D1%80%D0%B8 намерих доста полезна информация.

# 7
Ние имахме соларен бойлер на покрива, но след като се проби, минахме на електрически в къщи. Ползвахме го за топла вода и бях доволна. Когато температурата на водата паднеше под градусите, които сме настроили се включваше на ток. Проблем имахме, когато пътуваме за няколко дни и няма кой да източва топлата вода, трябваше да го завиваме, за да не заври. При нас тази соларна система издържа 5 години и казана се проби. Оказа се, че нов казан струва почти колкото нова система. И като съпоставих средствата, които ще ми струва новия бойлер /който ще издържи пак долу,горе толкова време/ и парите, които ще дам за ток за ел. бойлер за пет години, ами ...... равни са. Просто първите ги давам накуп.
В интерес на истината много мислихме дали да не си купим пак нов соларен бойлер и трудно минахме на електрическия, но сега съм пак доволна. Поне не се притеснявам като пътуваме лятото.
Може би ако казана не е на покрива като нашия ще издържи по дълго време, не знам..?

# 8
Чрез подвижните слънчеви колектори се елиминират недостатъците,
които сте упоменали.
http://integral2005.com/products.html

# 9
Няма ли да излезнат доста по-скъпо, като цена? Ние, май се спираме на тръбните вакумни колектори. Уж дават, че благодарение на тръбите получават повече от слънцегреенето в различните посоки ooooh!

# 10
Няма ли да излезнат доста по-скъпо, като цена?

Ако въпросът е относно подвижните системи, "следящи" слънцето, то
не мисля, че оскъпяването е драстично.
Използват се двигатели ( актуатори), които се монтират на т. нар. "полярно" окачване при сат. антени.
Разглеждайки галерията от снимки http://integral2005.com/gallery.html смятам,
че соларните системи, които предлагат са оптимални, а монтажите - професионални!  Peace
Поискайте оферта, понеже не видях ценоразпис.

# 11
Сложихме колекторите преди месец. Сега използваме топлата вода, наистина е много удобно, а водата е доста топла, към обед направо вряла. Сега като получим и сметките ще видим има ли голяма разлика. Поставихте тръбни колектори с термосифон http://www.emde-solar.com/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8/% … D1%84%D0%BE%D0%BD Ако има запознати, нека кажат как стои въпроса със зазимяването на колекторите?

# 12
  • Sofia
Не се зазимяват - може да се ползват целогодишно, както правим ние.
Единствено връзката до бойлера при нас е изолирана и с нагревател вътре, който включваме при минусови температури.

# 13
Преди почти не ходихме през зимата. Сега след ремонта, предполагам ще ходим поне веднъж в месеца за няколко дни. Благодаря, точно това за нагревателя говори мъжа ми с монтажистите от фирмата

# 14
Здравейте  . Можели да попитам за Слънчеви панели кой са най качествените  и по добри

Общи условия

Активация на акаунт