Re: Огледален свят/Нарекох те Фериха/ по БТВ ~ тема 69~

• 38 071
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Здравейте момичета Hug

Дано да ви намирам с усмивка на  лице, въпреки мрачното време навън.
Нямаше ме два дни и имам да ви чета. Изпуснала ли съм нещо важно или любопитно?
 Хазалчето е страхотна отново, на снимките които сте пуснали.

# 571
Цитат
Особено Фериха...винаги е мислила за семейството си, баща си, майка си, брат си, но те незаслужаваха такава саможертва, никога нищо не направиха за нея да заслужат по някакъв начин тази нейна жертва, не я изслушаха, не помислиха как се чувства и защо прави всичко това, а точно обратното биеха я, сгодиха я насила, ругаха я, но въпреки това не им обръна гръб, не ги намрази, за нея бяха татко, брат, майка, винаги ги търсеше, искаше тяхната близост, подкрепа, и дори благословия....никога не помисли за себе си и за Емир, за тяхната връзка, за тяхната любов, за тяхното бъдеще, на първо място беше семейството й, да не ги нарани или да не нарани честта им.....

Кали, привет! Hug
Саможертвата когато идва от сърцето и от доброто у теб/както бе при Фериха/ не е с цел, а и човек не постъпва добре само защото някой заслужава... Peace
Ако постъпваме зле/лошо/ с някой само защото си го е заслужил...с какво се различаваме от него? Rolling Eyes
Ако приемем, че той е лош, а ние-добри?!? newsm78
Доброто затова е добро, правиш го винаги и за всички, без да си задаваш въпроса...този заслужава ли и колко??? Peace

Тези въпроси до къде да се съобразяваш с най-близките си и до къде не, са доста сложни и винаги са конкретни за определеният случай, за определените хора и ситуация.
Тук /поне според мен/ няма всеобщо валидни правила, още по-малко правилни или не.

Що се отнася до това, че Фериха не помисли за себе си...за мен това е един погрешен модел на цялото общество в което егоизма, в онзи здравословен негов вид и форма се смята за недостатък, едва ли не за нещо лошо, нещо повече така ни възпитават, ние също така възпитаваме и предаваме тази ненужна /за мен/ практика...другите... а ти самия...някъде наоколо. Rolling Eyes
Темата ми е особено интересна, защото моето лично мнение е малко по-различно от общото правило.
Защото егоизма/здравословният/ е и форма на самосъхранение, това е заложено и естествено у всеки.

Винаги ми е било странно когато някой каже, че мисли първо другите например...ама това е нелогично.
Само ако можеш да се грижиш добре сам за себе си, ще можеш и евентуално и за останалите.
Не се прави разлика и между егоизъм и егоцентризъм, а разлика има при това огромна.
Здравословният егоизъм може да бъде възпитан, още в детска възраст да бъдат обучени децата, има модели, има световна практика, теории..ама къде ти...в тия времена кой иска хората да знаят и да могат... Mr. Green
Образователната с-ма е станала акционерно дружество...за мое огромно съжаление. Rolling Eyes Crossing Arms
Но да не се впускам в теми извън темата на темата.  Embarassed
Сори  Praynig  Hug за отклонението, ама в подобни случаи ставам прекалено активна и с върл, остър език... Rage Rage Rage

Последна редакция: нд, 07 апр 2013, 20:12 от margita9

# 572
Снежи,  Hug
Скрит текст:
не знаех, че е свършил преждевременно. Аз сега съм на 13 епизод и доста се забавлявам. Султан като вземе да си върти очите, и тази Диджле, майка и на Султан, свекърва и, абе всички са много комични. Харесват ми.  Grinning

Мая, здравей. Единственото ново, за което знам е, че днес има протест срещи събарянето на стария Истамбулски тетър и построяването на мол на негово място. В протеста участват Хазал и Мелих.  Peace[/b]

# 573
Момичета дали ще си струва новия сериял по БТВ. А иначе Хазал е супер на снимките. А дано няма арестувани на този протест и дано си запазят театъра защото не е хубаво така да  правят с изкуството не е редно да правят мор на такова място.

# 574
Приятна вечер на всички.
Това е за тези, които остават и тези, които ще дойдат по-късно в темата.

# 575
Снежи, права си чак и на мен ми е странно. Всъщност съм на прибежки до 22 часа.  Hug
Прекрасно е това, което пускаш.
Тази двойка е наистина съвършена, дано се преоткрият.

# 576
Сега вече ще си поиграя и ще пусна нещо мое...
Полицията в Турция е по-строга от нашата...И фейсовете отразяват протеста...Дано няма сериозно пострадали  Peace

# 577

Скрит текст:
Надя,  tan, Desiiitta, Jane2013, Дени, Ганушка, Ани, Илда, Снежи, Верче,  tweety19821,  ppbambucha, missence, Ива,  Наде, Кали, DANI )), Милена,  Hug хубав ден и за вас!  bouquet

Илда, ФЕмир и Тойгар... са страхотна комбинация, благодаря!   bouquet

Кали, чудесни предложение и от теб, благодаря!   bouquet

Нещото което малко ме притесни в момента е свързано с комуникацията по между им, с общуването им. newsm78
Като цяло бих казала дори, че това бе проблема от който и където тръгваше всичко между тях, той бе и повод, причина, бе и спирачка, пречка за тях и отношенията им, които от своя страна повлияваха на връзката и любовта им в посока далече по-различна от желанията и на двамата.

Наистина на пръв поглед нищо обезпокоително, двама души усмихнати от обичта си, от това, че са заедно, казват, че една усмивка казва повече и от 100 думи...спор няма.
И ако изключа тази сцена и този миг от всичко между тях, така е, в случая сякаш нищо друго не бе нужно, два погледа, една среща на очите и любовта която виждаха те освен в себе си и в сърцето на човека до тях.

Липсата на думи обаче в случая не е само удачно предаване на емоцията между тях, за съжаление тя е неумението да се сподели, да се изговори усещането, чувството.
И не само на онова което свива сърцето, но и на онова което го отваря и препълва от щастие.

Не знам защо живеем с този модел, че няма нужда да казваме, изговаряме, дори и да повтаряме колко сме щастливи и доволни, че обичаме някого?
Че трябва само да го показваме, така, че да се усеща вместо и да се чува?!?
Само защото така било по-истинско, по-искрено...и още не знам какво...ПО...??? newsm78
Аз определено не мисля, че е така, особено като правило...не. Naughty
Има ситуации и ситуации, има моменти и моменти, всеки си е специален и си изисква специално отношение и що се отнася до боравене и използване на думи или не в него, за да бъде споделен в неговата пълнота, значение и ценност.

Общуването далеч не е само в думите, разбира се, че и всички невербални средства намират своето място, но за разбирането, за правилната и точна интерпретация и тълкувание на споделения миг/и не само/ на намерения, на нагласи, на потребности, на очаквания нашите и на човека отсреща... думите имат огромно значение, защото са като мост по който преминава мисълта и стига до другия.
Трябва да се споделят, изговарят на глас страховете, но не по-малко важно е да се споделят и изговорят и моментите в които сме щастливи и доволни, дори и само от мига.
Езика има толкова красиви думи за всяка наша красива емоция, думи така благозвучни, защото не са просто и само думи, те са вяра, те са надеждата, в тях е кодирана дори любовта.
Думите не са само значение, те са послания, те са приятно докосване на сърцето и ума ни със звук.

И двамата имаха този проблем с умението да общуват, да общуват ефективно, пълноценно, да споделят и с думи като по този начин да разкрият мислите си, не само това което ги притеснява, но и това което ги прави доволни и щастливи един с друг.  

Предполагам и двамата го разбираха, Емир по мое мнение се опитваше да промени това, докато при Фериха, при нея за мое съжаление-не.
А най-лошото/и страшно/ в случая, че тя го наложи като модел в техните отношения и връзка, в тяхната любов. Crossing Arms

И така в сцената, Фериха бе щастлива, това й щастие бе усетено от Емир, но по мое мнение беше нужно да бъде и изговорено с думи от нея. Още повече, че Емир толкова трудно се ориентираше само по нейните често сменящи се настроения, толкова често му се налагаше да мисли с хипотези, да отгатва какво мисли и какво иска тя?
След дългото и многократно повтаряне на нейното КРАЙ, нужно беше и сега да повтаря и не само веднъж...
до теб съм, обичам те, щастлива съм... Heart Eyes

И ако за онова което я притесняваше/как да му каже истината/ мога да я разбера, имаше причини, ама и за мълчанието й в такива моменти уви, не мога...  Naughty

Той и без думи сияеше само като види, че се усмихва, сигурно би полетял, ако и чуеше, щастието и любовта й в думите й. Heart Eyes
Защото именно тази липса на думи в повечето случаи в нейните послания към него бяха причината той наистина да не я разбира колкото и да се опитваше всеки път когато го поставяше в ситуация "шах и мат" #Crazy
Така и той сам влизаше в нейният "лабиринт на мълчанието". Mr. Green

И именно не само това й неумение да споделя, липсата на модел, на практика, на опит да се споделя, но липса й на старание, на желание да промени това видях в случая на тази премълчана радост и щастие от мига с него.

Тя не споделяше, ама не споделяше-НИЩО, лошото допълнително я натоварваше, а несподеленото хубаво я лишаваше от възможността да се опитат да я разберат и не само другите, ами и тя самата да се разбере.
И ето, че мълчеше и в случаите когато нямаше причина да мълчи, да премълчи.

Това нейното мълчание беше като модел в общуването й с останалите, сега и във връзката си с Емир беше такава. И ако нещо й пречеше наред с лъжите, то това бе премълчаването и на онези други истините които можеше да му каже, да сподели, да изговори-че го обича, че е щастлива до него, че усеща любовта и подкрепата му, която той за разлика от нея не само показваше осезаемо и видно, но и изговаряше силно, ясно и категорично.

За съжаление тя в повечето случаи тръгваше като от отправна точка, че няма да бъде разбрана, ама без да е опитала, без да е пробвала само го предполагаше сама, и защо...защото това й се бе случвало до момента...все не беше разбирана.
И често предпочитаният й отговор на реакция и поведение в случай на неразбиране беше...нацупва се, фръцва се и до тук, най-лесно казваше думата Край...е, ама бива ли така??? Mr. Green

Възможно е и като любител на думите да съм по-критична към моята любимка-Фериха...  newsm78 Joy
Ама мълчанието й бе пагубно не само за всички останали около нея и преди всичко Емир и връзката им, а и най-вече за самата нея, затова и много ме боли от това, че идваше като причина от нея самата... Rolling Eyes

Марги,  Hug поста ти за мълчанието на Фериха много ми хареса. С всичко, което си написала, съм съгласна.
Много добре казано, един поглед на двама влюбени, показващ толкова много любов и щастие, а зад него се крие такава истина - проблем с общуването им помежду си.

Наистина и двамата имаха този проблем, не умееха да общуват помежду си. Не умееха да споделят един с друг това какво чувстват, това, което изживяваха, дали ги болеше или бяха щастливи. Не умееха да изразяват по правилен начин чувствата си.
Наистина Фериха бе тази, която повече мълчеше. Емир на няколко пъти подемаше инициативата да говоря, да му каже всичко, да му разкаже...но тя не намери сили да говори, да му сподели...мълчеше, всеки път, когато той я попиташе...
Всичко това според мен отново пак идваше от възпитанието й, от средата, в която живееше. Тя бе отраснала в семество, в което проблемите  се решаваха с бой, а не с говорене...Какво друго й остава, да се затвори в себе си. Аз я разбирам, но не я оправдам...
Не се научиха да се изслушват, толкова красиво си говорят с поглед, но това не винаги бе достъчно...

Мълчанието е най-сигурното нещо за този, който няма доверие в себе си. – Ларошфуко

Тя не можеше да се довери на себе си, каму ли на някой друг, даже този, някой да е Емир, нейният любим. Всичко това бе от многото лъжи, които бе изрекла, как да си вярва?!  newsm78

Има много видове мълчание...Мълчание от страх, болка, гняв, обида, безсилие и т.н.

Мълчанието на Фериха е мълчание от болка, страх...Понякога се опитваме да скрием всичко това с мълчание. Да, понякога е добре да замълчим...ала понякога е нужно да говорим...да не трупаме всичко в себе си...защото това води единствено до себеразрушение...Както знаете...споделената болка  е половин болка, споделеното щастие е двойно щастие.

Не се научиха да се изслушват, толкова красиво си говорят с поглед, но това не винаги е достъчно...

# 578
Момичета дали ще си струва новия сериял по БТВ. А иначе Хазал е супер на снимките. А дано няма арестувани на този протест и дано си запазят театъра защото не е хубаво така да  правят с изкуството не е редно да правят мор на такова място.
Кой е той, сега за първи път разбирам, че, ще има такъв?!

# 579
  • Pleven, Bulgaria
Почна Фамилията с Стефан Данаилов

# 580
# 581
Аха, мерси Ганушка, помислих си, че, ще редуват някой турски сериал с нашия.

# 582
  • Pleven, Bulgaria

Аха, мерси Ганушка, помислих си, че, ще редуват някой турски сериал с нашия.

аа да се надяваме,че не.Мисля че ще го дават само в Неделя

# 583
малко баня  Mr. Green то поне да беше жега,че да ги разхладят пък то   ooooh!

# 584
  • Sofia
k_kiara3  Hug

Протеста е сериозен и справо протестират хората, Хазалчето е активна, виждам.

Общи условия

Активация на акаунт