Монтесори - обучение у дома-2

• 90 599
  • 268
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Стархотна тема, невероятни идей. Докато съм по майчинство гледам в определени дни и племенницата, която е на 5 и ще черпя опит от вас  bouquet  bouquet  bouquet

# 76
запис и при вас

# 77
А играете ли на някакви монтесори приложения в електронен вид?

# 78
обожавам Монтесори, не съм се задълбочила особено за да не се пристрастявам. Оказа се, че не е така недостъпно да се информираш и прилагаш, колкото е скъпо в Бг (имам предвид детските заведения последните години)

# 79
Включвам се и аз. Имам момченце, което скоро ще направи 10 месеца и все още спи достатъчно, че да имам време да събирам занапред материали и идеи за занимавки. Няма да ходи в детска градина (лично убеждение), ще го обучавам вкъщи до предучилищна. Затова и се записвам да следя, понеже някои принципи много ми допадат:) Опитвам се сега да разбера сензори кутиите - те с цел подобряване на фината моторика ли са? Моето момче много обича да се заиграва с прежда (вкъщи често се намира:)), от това напредна много с движенията, понеже се опитва да хваща и най-тънкия конец:)

# 80
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Няма да ходи в детска градина (лично убеждение), ще го обучавам вкъщи до предучилищна.

сензорните кутии са не само за фината моторика, а и усещането. при Монтесори ученето става чрез правене/пипане. така детето усеща различни материи, различни текстури, температури, тежест и т.н.

колкото до обучението само вкъщи - децата имат нужда от общуване с други деца. моето дете ходи на ясла и виждам колко много научава там, гледайки от другите деца. при М. децата също са заедно и малките учат от големите. има голяма разлика от това само ти да показваш нещо на детето и детето да учи, въвлечено в групова динамика.
ако те притеснява, че ще научава и лоши неща от децата, потърси алтернативи - има родителски кооперативи, чстни заведения и т.н.

# 81
asyalein, благодаря за споделянето и съветите, но убежденията ми не се променят. Прекарала съм месеци в усърдно четене, разговори и ровене, за да изградя убежденията, които имам. Не мога да позволя на детето си много от нещата, които се случват по детските заведения, включително и кооперативите. Отново казвам - лично убеждение е. Не го натрапвам на никого и не желая допълнително да се коментира, просто го споделих като причина да вляза в темата.
И сега по темата - сензорни кутии с какво са подходящи за бебешка възраст?

# 82
ето ти идеи

# 83
Zdraveite! Chestita i Uspeshna Nova Godina!

Mnogo se radvam che namerih vashata tema! Oshte ne sam uspqla da procheta vsichki postove, no namerih mnogo polezna informatza, za kojato blagodarq!

Imam sin na 2 godinki, Chris, koito poseshtava Montessori uchilishte/detska gradina tuk v Maryland, USA i v kashti sme ustroili kakvoto mojem sledvaiki mototo na Montessori "Help me to do it myself!" Sashto mu pravia materiali vkashti, koito toi predimno polzva v sabota i nedelia po sobsveno jelanie i interes.

Zapochnah da tarsia materiali za uchene na balgarski ezik, koito da sa savmestimi s Montessori metoda.
Imame niakolko knijki na buldarski koito mu chetem blagodarenie na rodnini i priateli, koito ni nosiat ot BG. Tuk ne moga da si nameria bulgarski knijki za sega pone. V kashti se staraem da mu govorim na Bulgarski (saprugat me e bulgarin sashto). Poniakoga e trudno, osobenno kogato Chris e sviknal do takava stepen na angliiskite "komandi" ot sorta "put it back on the shelf, please!", "No, thank you!", "Please, clean up! i tn, che kolkoto i da mu go kazvame na bulgarski sashtoto, prosto ne priema, dokato ne mu go kajem na angliiski, i sled niakolko takiva trikove ot negova strana, zabraviame da prevkliuchim obratno na bulgarski dokato se spogledame s maja mi i se popitame zashto govorim na angliiski?!

Skoro Chris mina prez porednia language explosion, i zabeliazvame che predpochita da govori na angliiski i ni otgovaria na angliiski dori i kogato mu govorim na bulgarski. Za da zapazim bulgarskia mu ezik go karame da povtaria vsicko koeto kazva na angliiski, na bulgarski, i veche mnogo po seriozno sledim da ne se otklonivame s govorene na angliiski...

Nadiavam se che kato obarna vnimanie poveche na bulgarskia vkliuchvaili Montessori tip materiali na bulgarski ste zapazim bulgarskia i ste se nauchi da pishe i chete na bulgarski. Vremeto mi za pravene na materiali e ogranicheno i za sega ste si napravia grapavi bulgarski bukvi sama, i sam pochnala da si pravia i 3-part cards s balgarski lables. Napravih si list s mnogo 3-bukveni bulgarski dumi koito sa sastaveni ot saglasna-glasna-saglasna (sok, kon, far, i tn), koito moga da spodelia tuk ako ima interesuvashti se. Imam parvonachalen plan kak da zapochna da mu prepodavam bulgarskite bukvi, sledvaiki angliiskite uroci na negovata uchitelka v detskata, no na bulgarski razbira se (i tova moga da spodelia ako ima jelaeshti), no ne sam sigurna kak da procediram po-natatak s gramatikata naprimer... Angliiskata gramatika ne e tolkova slojna kolkoto bulgarskata tai che ne moga da ja polzvam kato primer za kak da mu prepodam sprqgane na glagolite v bulgarskia ezik... sasto i rodovete na neudushevenite predmeti, koito sa samo v sreden rod v angliiskia... Ako imate opit ili idei s prepodavaneto na bulgarski na vashite detza, molia spodelete Simple Smile

Prodavat li se niakde v bulgaria montessori materiali na bulgarski ezik? Izviniavam se che ste gi napisha na angliiski no oshte ne znam vsichkata bulgarska montessori terminologia... imam v predvid: language cards, gramar boxes, movable alphabet, letter tracing boards etc. Na tezi linkove moje da razberete po-tochno kakvo tarsia:
https://www.alisonsmontessori.com/category_s/149567.htm
https://www.alisonsmontessori.com/category_s/120341.htm?searchin … how=30&page=2
https://www.alisonsmontessori.com/category_s/120469.htm?searchin … how=20&page=2
https://www.alisonsmontessori.com/category_s/120597.htm
https://www.alisonsmontessori.com/category_s/120725.htm

Mersi za informatziata! Ste se radvam i az da doprinesa s kakvoto moga!

# 84
Здрaвей Schatzely,
Честита Нова Година и на теб.
Доколкото ми е известно, в БГ още никой не е започнал да произвежда Монтесори материали. Продават се материали, но те са внос и езикови на български мисля няма. Поне не съм виждала да се предлагат по сайтовете.
Може да има майки, които да са си направили сами и могат да споделят...
Една жена в София продава буквите от българската азбука, изрязани, нещо като подвижна българска азбука, буквите са с размер около 8 см. Аз си купих такива, 2 комплекта, за да имаме по 2 букви от всяка. Но буквите не са оцветени в синьо и червено както е оригиналният Монтесори материал. Бели си и има възможност да ги оцветиш с лак за нокти, например. Ако те интересува, ще ти дам координати.
Две годишно дете не е ли малко да му се преподава граматика на втори език? На тази възраст децата са в особено чувствителен период за възприемане на език, но чак граматика? Ако говорите вкъщи само на български, мисля, че ще усвои езика в целостта му от само себе си, въпреки че отговаря на английски. На две години децата попиват несъзнателно. Може би в един момент ще проговори български свободно.   

# 85
Zdravei Alerina,

Mnogo blagodaria za informatziata! Molia te, prati mi koordinatite na jenata ot Sofia deto prodava darvenite bukvi. Za men e oshte po dobre che ne sa ocveteni, t.k. az mislia da polzvam druga kombinatzia ot cvetove za grapavite bukvi i podvijnata azbuka, nadiavaiki se tova da pomogne na Chris da razgranichava angliiskite ot bulgarskite bukvi.

Za gramatikata si prava, 2 godini e mnogo rano! Ne mislia che ste rabotim s materialite za gramatika skoro... Angliiskata gramatika, v Montessori uchilishteto na Chris, uchitelkata zapochva da im pokazva na okolo 5 godishna vazrast, razbirase, moje i po-rano ili po-kasno spored gotovnosta i interesa na deteto... Az prosto mislia za napred i se opitvam za se orientiram kak se prepodava bulgarskata gramatika i kakvo ste mi triabva, za da moga da nabavia materialite postepenno i da sa na razpolojenie kato doide vremeto da se polzvat... osobenno ako traibva sama da si gi pravia... grapavite bukvi i niakoi laminirani karti s bulgarski dumichki gi pravia veche ot 2 mesetza  Laughing edna sabota prouchvam ot kade da kupia materiali, sledvashtata sabota gi porachvam/pazaruvam ili printiram, sledvashtata sabota izriazvam, i na sledvastata, lepia/laminiram i tn... sigurno zvuchi poznato kak niakoi neshta stavat bavno kogato vremeto i/ili parite prosto ne dostigat... Confused Ako moga da kupia niakoi materiali, za da si spestia vreme i bez da se razoria, ste bade dobre... No ste sam mnogo blagodarna ako moje da si pomognem s razmiana na idei za materiali! Simple Smile

Misleh si che nikoga niama da si otvoria blog, prosto zashtoto niama za kakvo da pisha, no sega pochvam da se zamisliam dali da ne napravia edin blog za nashto montessori pateshestvie s glaven fokus vurhu idei za prepodavane na bulgarski ezik, prigodeni za bilingual detza. No parvo triabva da se koncentriram da si napisha i zashtitia dissertaciata za kojato imam srok do Mart mesetz ooooh!...

# 86
мисля, че е добре, докато споделяш опита си да научиш детето на български език, да пишеш на кирилица.
много трудно се чете. а и от уважение все пак. Wink
горе вдясно има кредор и можеш да пишеш на кирилица без да инсталираш нищо.

не се фиксирай толкова към преподаване на езика, защото някои деца така "намразват" езика.
по-добре е да проговори по-късно на български, но с желание, отколкото по-рано, но после да не желае да го ползва.
моето дете също е на 2г. и не говори на български, но на мен това не ми е фикс идея. ще го научи някога.  Mr. Green

# 87
Здравейте  Grinning

Записвам се и аз в темата. Ако знаете колко пъти съм я мяркала като заглавие, но все съм я пропускала. Снощи прочетох шестте странички от тази тема и много ми допадна и затова сега се захващам да изчета първата тема.

Много ме е яд, че не съм се поинтересувала по-рано от този метод. Дъщеря ми е в първи клас и вече е голяма, но синът ми е на четири и половина и се надявам, че в първата тема ще открия идеи и за по-големи дечица. Доколкото разбрах, методът е предназначен за деца до 6 години, нали така?

Сега отварям един файл на компютъра и там ще записвам всичко, което ми допадне като идеи. Методът ми допадна изключително много като подход към детето и зачитането на неговата индивидуална личност. Скоро ще имаме още едно детенце в дома си, при което този подход би бил от голямо значение, тъй като до момента то е живяло като в казарма, без да бъдат спазвани индивидуалните му нужди и без да имало възможността да опознае света около себе си. Вярвам, че методът Монтесори би допринесъл за това, детето да се научи да цени и да обича себе си.

# 88
Доколкото разбрах, методът е предназначен за деца до 6 години, нали така?

М.Монтесори е работила с деца в предучилищна възраст.
иначе методът е разработен и за училища. има по света доста училища, които прилагат тази методика. т.е. не е само за малките деца.

# 89

[/b]
 :Методът ми допадна изключително много като подход към детето и зачитането на неговата индивидуална личност. Скоро ще имаме още едно детенце в дома си, при което този подход би бил от голямо значение, тъй като до момента то е живяло като в казарма, без да бъдат спазвани индивидуалните му нужди и без да имало възможността да опознае света около себе си. Вярвам, че методът Монтесори би допринесъл за това, детето да се научи да цени и да обича себе си.
  Grinning Здр, и аз така включвам някои неща при отглеждане на баткото- 5г. чета, интересувам се по мъничко. Успех със новото детенце, дано се сприятелите лесно, адаптира се и на 100% ще прилагата това - онова., а то ще се забавлява с останалите... Дали на 4-6-8 или 14 - децата все още са чисти  Flutter милички и зависят от нас.

Общи условия

Активация на акаунт