Подърък за сватба - пари

• 34 617
  • 258
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Простотия, друго нямам какво да кажа.

# 106
  • Бургас
Простотия, друго нямам какво да кажа.

Абсолютна. Честно казано понякога си мисля, че не понасям сватби именно заради тази комерсиалност и другите причини, изключващи фактора "любов". Половинката ми мисли, че може да се урочасаме ако се оженим  Laughing Като гледам познатите ни, които сключиха брак си казвам, че ние с ММ сме много повече семейство от тях. И нормално - ние сме заедно, защото се обичаме и уважаваме, а масово покрай нас се ожениха, "за да съберем пари", "ами защото по-добър/добра надали ще намеря", "ами бременна съм и искаме детето да е законно " ooooh!, "няма за кога да чакам" и култовото: "мама иска да се оженя преди да умре" /въпросния мамин златен се ожени за позната на ММ, наду й корема преди сватбата, за да може да се оженят и мама да ходи на сватба и да види внук, а по-късно я изхвърли с детето, а той замъкна любовницата си в семейното ложе/.

# 107
  • София
е, не всички се женят по такива причини... за радост Simple Smile

# 108
  • Някъде на път....
...... И нормално - ние сме заедно, защото се обичаме и уважаваме, а масово покрай нас се ожениха, "за да съберем пари", "ами защото по-добър/добра надали ще намеря", "ами бременна съм и искаме детето да е законно " ooooh!, "няма за кога да чакам" и култовото: "мама иска да се оженя преди да умре" /въпросния мамин златен се ожени за позната на ММ, наду й корема преди сватбата, за да може да се оженят и мама да ходи на сватба и да види внук, а по-късно я изхвърли с детето, а той замъкна любовницата си в семейното ложе/.
Всичко това е адски грозно, брррр.... Sick

# 109
Може да си на + ако направиш скромна сватба и поканиш само най-богатите си роднини и приятели  Mr. Green

Голяма заблуда. Откъде накъде заможните, както ги наричате, роднини и приятели ще дават големи суми? Спокойно могат да дадат дежурната стоянка, както и става обикновено  Mr. Green и със здраве. Затова казвам, че не зависи от възможностите, а от преценката. После винаги има много ядни и грозни коментари по адрес на стиснатите богаташи. Нещо им става като се заженят, откачат, булките особено.

# 110
  • София
Моите наблюдения са, че обикновено ламтят за пари младоженци, които не си правят сватбата сами. Когато мама и тате плащат, те при всички случаи ще са на плюс, така че предпочитат "парички" пред икони и микровълнови, които няма как да осребрят.  Двойки, които си плащат сватбата сами /имам предвид по-големи сватби, с над 100 гости/, го правят наистина заради празника и споделянето. Разбира се, има и изключения, но при тези разходи никога не можеш да си сигурен в "печалбата", даже и да спестиш от куверта, като оставиш гостите на по една суха пилешка пържола или се развяваш с парцал за 300 лева, за да спестиш от роклята.

То мисля на всички вече е ясно, че младоженците по презумпция предпочитат подаръците в кеш, така че не виждам смисъл от тая велика простотия предпочитанията да се вписват в сватбените покани. Има хора с много скромни възможности, които се чувстват по-неудобно да дадат 50 лева, отколкото да подарят един красиво опакован подарък, пък макар и вътре да е миксер за същата цена. Имам такива роднини, които при всички случаи бих поканила на такова събитие, и точно заради тях никога не бих поставила такова условие. Мисля, че ще ми преседнат тия пари, като знам, че някой е отделил от залъка си, за да се представи добре.

Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 17:28 от Цецето

# 111
  • До морето
Напълно съм съгласна с горното мнение!!!

Няма нищо лошо когато те питат да си кажеш какво искаш, но чак да се намеква каква да е сумата или пък да го пишеш на поканата е повече от просташко!

# 112
  • До морето :)
Ние на нашата сватба не бяхме споменали какво искаме. Ако някой ни питаше, казвахме, че нямаме нужда от нищо конкретно. Някои се усетиха и дадоха пари, други подаръци. Съотношението подаръци/пари беше 50/50. И според мен 100-150 лв. стигат за двама човека. Всеки според възможностите. С парите които събрахме си купихме необходими неща за вкъщи. Иначе имам още неотворени и неизполвани подаръци, но нямам къде да ги сложа. Като оправим жилището си от-до и има място за всичко - ще ги изкарам. Иначе всички подаръци са ми много мили и скъпи. Дори понякога си ги изкарвам, за да ги разгледам.  Heart Eyes

Аз понеже съм присъствала само на 2 сватби, като едната беше моята, не ми се е налагало да купувам подарък. Ако все пак ми се наложи, ще гледам да взема нещо, което дори да се повтаря, пак да влезе в употреба. Не микровълнова и тостер.  Laughing

ПП: На мен ми беше много болно, защото няколко хора не дойдоха на сватбата, понеже са нямали възможност за подарък/пари. Ние си правихме сватбата, платихме всичко от-до и не сме канили никого заради подаръци/пари, а за да присъстват на тържеството ни.  Sad

# 113
Явно няма криза при сватбите щом се канят 100 човека.
За младите - кеш , 100 лв. на човек,ако ще и на Луната да е.
Не ходя по масовки , както и не правя такива.

# 114
  • До морето :)
Четох какви ли не изказвания.  Joy Много се смях. Аз ако дам пари на сватба, няма да е заради куверта, а защото толкова мога да отделя от семейния бюджет и младоженците сами да си избират как да харчат парите. Зависело от куверта и поне него да покриели разходите. Еми, тогава пускайте гостите на свободна консумация, всеки да си плаща яденето и пиенето, и няма да плащате ресторант.  Joy Пък който иска да даде по някой лев отгоре, за старта на младото семейство.
Ние бяхме на много минус с нашата сватба, събрахме половината пари от това, което бяхме изхарчили, но никога не съм имала очаквания за каквато и да е сума. Стига бе, хора, вие сватба ли правите или бизнес. Ако е толкова печеливш, с мъжа ми да се развеждаме и женим наново на всеки 5 години.  Joy

# 115
Много меркантилно и еснафско ми изглежда на поканите да пише че подаръците са в пари. Според мен предметите остават и се помнят. Парите заминават. Дори един най-обикновен стъклен сервиз може да надживее човек. Майка ми има такъв от нейната майка - за вино. Такива неща се превръщат в семейна ценност. На моята сватба разни роднини на мъжа ми бутаха по 2 и по 5 лева. Моите познати и роднини ми направиха подаръци - и до днес знам кой какво ми е подарил.

# 116
Аз като ме поканят на сватба, хиляди пъти предпочитам да дам пари, отколкото да си счупя краката от обикаляне по магазини, разпитване и накрая евентуално да не уцеля вкусът на младоженците и да взема нещо, което не им харесва. А и както вече се писа тук - ако имат нужда от една пералня - ми това са си 500 лв и нагоре - кой ще им го вземе поединично като подарък? Те си знаят най-добре от какво имат нужда. Много се смях на коментара за претенциозната сватба и и ребрата, сервирани от сервитьори с бели ръкавици......Мой познат пък, който е много напред с материала финансово, като се зажени, обяви в кой магазин е оставил списък на нещата, от които има нужда - всеки да отиде и да го зарадва с нещо от списъка. На пръв поглед - улеснение за гостите. На втори обаче.....като са отишли мои приятели - останали били в списъка неща с четирицифрени суми  newsm78 Пред този конфуз да не мога да му купя нищо от желаните предмети - хиляди пъти предпочитам плик с пари, колкото мога да отделя.

# 117
На мен едните, които ми поискаха подарък-пари, ми бяха подарили сервиз, а другите - ютия  Simple Smile Най-странният подарък, който получих за сватбата, беше косата на един приятел - подари ми плитката си. Вече 10 години стои в едно кашонче при коледната украса. Не е нещо, което да си ползвам, ама и как да я изхвърля...

# 118
  • Някъде на път....
.....Най-странният подарък, който получих за сватбата, беше косата на един приятел - подари ми плитката си. Вече 10 години стои в едно кашонче при коледната украса. Не е нещо, което да си ползвам, ама и как да я изхвърля...
Олеле, това пък защо?  #Crazy
Не е ли малко зловещо?  Crazy

# 119
Янечек, може да я продадеш  Joy Шегувам се, разбира се де!  Joy
и за да съм по темата - никога не съм разглеждала така подаръка/ парите, които дарявам на младоженците. Сега като чета и искрено се надявам да не са си правили сватбите ,за да си избият парите...

Общи условия

Активация на акаунт