"Ревността е въпрос на самочувствие"

• 13 136
  • 174
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Тъкмо щях да попитам ако случайно човек успее да размотае кълбенцето и разбере защо ревнува така ужасно, ще престане ли и с патологичните прояви на ревността си. И дали не е по-добре да си контролираш изблиците и да се научиш да общуваш нормално, вместо да ровиш защо си гадняр.
То на ровенето това му е идеята по принцип, да премахнеш стереотипи и схеми, които вече не са валидни и създават проблем, не се издялаш наново. Но са трудни тези неща, пак зависи от желанието и волята на човек да се справи с тях. На теория погледнато е лесно да схванеш, че вече не си дете и животът ти не зависи от любовта на мама, но на практика чувството може да остане. Важното е да се сведе до едно ниво, на което не е болезнено за теб и околните, не да се подтисне или изтласка, защото това е по- страшно от всичко, никой не знае откъде и под каква форма може да избие.

# 121
Никак не съм съгласна, че е проява на простащина да даваш поводи за изневяра. Простакът има съвсем други характеристики за мен. Има мъже, чийто характер и маниер са такива - вечно флиртуващи. Техните жени обикновено са наясно и приемат това като нормално. Дори се бъзикат на тази тема и те самите. Затова такива квалификации са смешни.  От друга страна една ревнива жена повече от нужното може да намери флирт дори в приветливия поздрав на мъжа си към касиерката. Тогава не той ще е простака обаче. Въобще...

А за собственическото чувство - у мен е силно проявено. Аз обичам или всичко, или нищо. Не съм склонна да давам свободата там, където и аз давам всичко от себе си и очаквам поне същото. Същото и получавам реално, защото и моя мъж не е склонен да имаме отделен личен живот.

# 122
  • София
Никак не съм съгласна, че е проява на простащина да даваш поводи за изневяра. Простакът има съвсем други характеристики за мен. Има мъже, чийто характер и маниер са такива - вечно флиртуващи. Техните жени обикновено са наясно и приемат това като нормално. Дори се бъзикат на тази тема и те самите. Затова такива квалификации са смешни.  От друга страна една ревнива жена повече от нужното може да намери флирт дори в приветливия поздрав на мъжа си към касиерката. Тогава не той ще е простака обаче. Въобще...

Май си говорим за различни неща... Истински повод за ревност е заявката към друга жена, не поздрав, не любезност, не комплимент или разговор, а нещо, което е реална заявка за нещо повече. Мъж, който отправя подобна заявка към друга жена в присъствието на жена си за мен е простак или най- малкото ужасно невъзпитан.

А за много ревнивите хора не поздрава към касиерката, а факта, че касиерката съществува може да е повод за ревност. Това е друго.

А за собственическото чувство - у мен е силно проявено. Аз обичам или всичко, или нищо. Не съм склонна да давам свободата там, където и аз давам всичко от себе си и очаквам поне същото. Същото и получавам реално, защото и моя мъж не е склонен да имаме отделен личен живот.
И без чувство за собственост можеш да имаш изисквания за взаимност и то на практика, не само в декларацията на някакви чувства. Личен живот има всеки, дори самостоятелното писане тук е личен живот, но ако не си полигам онзи личен живот, който е свързан с упражняване на свободата да имаш повече от един партньор го има само на теория. Т.е. мъжът, който не ти е собственост, а само сте в двойка има право да отиде при друга жена, но няма право да се върне. Връзките винаги са под условие, даже под условия, а собствеността като условие не позволява връзката да приключи, на мен това ми е неприемливо.
ПП А и това със собствеността те товари с отговорности, които са в повече, да дебнеш дали някой няма да ти го открадне, все едно човека, с който си е идиот, някаква вещ, с която други решават какво да се случва.

# 123
И ти вярваш, че това описание, както ивсичките ти постове из темата - са напълно ясни за всички? Тоест всяка една жена ще разчете знаците еднакво? Защото заигравката за теб - може да е просто незначително общуване за други например или обратното...
Втората част от поста дори ми е досадно да изчета, то толкова дълги изречения и оплетени мисли, че забравям вече началото...
Собственическото чувство въобще не е страх, нито ревността се поражда само при реален повод. Не мога обаче да споря за чувствата си с човек, решил да излее научената теория през годините в няколко кратки, но тромави изречения, затова не се сърди - излизам от диалога засега  Peace

# 124
  • София - Рим и обратно
Aз Вилико я разбирам. Моето си е собственическо чувство с всички екстри Simple Smile.
Което обаче явно не си личи отначало и не прилича на обикновена ревност. Защото, между другото, и моят мъж в началото правеше разни малки театри за предизвикване на ревност. Сега обаче изобщо не си си помисля, защото знае, че положението става сериозно...

# 125
    Мислих, мислих какво да напиша - тя Бояна вече го е написала. Laughing

# 126
Аз , като една ревнива жена, почти винаги без повод, намирам доста смисъл в постовете ви.
Давате ми друг поглед върху нещата.....
Особено на Бояна,     bouquet    за обясненията.

# 127
А за много ревнивите хора не поздрава към касиерката, а факта, че касиерката съществува може да е повод за ревност.

Точно за такива си мисля през цялото време докато чета темата. Имала съм връзка с един идиот, който ревнуваше от филмови герои - не от актьора, а от образа, който играе Crazy А една друга луда ревнуваше мъжа си от Кичка Бодурова по неясни причини и го следеше.
Сериозните поводи (като женските гащи в куфара, които се дадоха за пример) е нормално да предизвикат реакция в партньора и да му стане много неприятно, но ревнивецът няма да реагира като нормален човек. Ще да започне да заплашва със самоубийство или поне да разпитва по гаден и обиден начин и да крещи, което опредлено е ненормална реакция. Ако някой живее дълго с ревнивец, ми се струва, че ще се увреди - непрестанно очаква скандали и внимава какво ще каже, но каквото и да каже, пак се намира повод. Ужасно е, а още по-ужасно е, че ревнивците не смятат, че проблемът всъщност е в тях.

# 128
А за много ревнивите хора не поздрава към касиерката, а факта, че касиерката съществува може да е повод за ревност.

Точно за такива си мисля през цялото време докато чета темата. Имала съм връзка с един идиот, който ревнуваше от филмови герои - не от актьора, а от образа, който играе Crazy А една друга луда ревнуваше мъжа си от Кичка Бодурова по неясни причини и го следеше.
Сериозните поводи (като женските гащи в куфара, които се дадоха за пример) е нормално да предизвикат реакция в партньора и да му стане много неприятно, но ревнивецът няма да реагира като нормален човек. Ще да започне да заплашва със самоубийство или поне да разпитва по гаден и обиден начин и да крещи, което опредлено е ненормална реакция. Ако някой живее дълго с ревнивец, ми се струва, че ще се увреди - непрестанно очаква скандали и внимава какво ще каже, но каквото и да каже, пак се намира повод. Ужасно е, а още по-ужасно е, че ревнивците не смятат, че проблемът всъщност е в тях.

Е, не знам за другите, но аз определено смятам, че ревността ми, макар и не в такива крайни изрази, си е мой проблем.Най-вече, защото разбрах, че съм от ревнивите, още от първата си сериозна връзка.Т.е., без поводи, без да съм наранявана по такъв начин....просто съм си ревнива.
Да не говорим, че мъжът ми пък изобщо не ми е давал поводи да се съмнявам...ама, ревнувам си.  Laughing  Повечето пъти гледам да си остава за моя сметка, а той изобщо да не разбира каква мислА ми е минавала през главата.... 

# 129
И ти вярваш, че това описание, както ивсичките ти постове из темата - са напълно ясни за всички? Тоест всяка една жена ще разчете знаците еднакво? Защото заигравката за теб - може да е просто незначително общуване за други например или обратното...

Бояна употреби заявка, не заигравка. Усеща се кое кога какво е. И важното е не коя е разчела постовете и, а коя ще си прочете правилно партньора. Обикновено хората го правят, дори интуитивно.

Бояна, мерси, че пишеш, не искам да бъда конкретна, но да прочета формулирано това, което мислех, ми помогна много.

# 130
  • Варна
Много ми е интересна темата и постовете на Бояна, в частност.

Аз не съм ревнива (много), но имах едно изключително ревниво гадже. След него и аз считам, че ревността е плод на ниско самочувствие и комплексарщина.

# 131
  • София
Така или иначе чувството за собственост при любовните, а и нелюбовните връзки е факт, хората го изпитват. Все същото е като да оградиш едно парче земя и да кажеш "моя е". Но тъй като сме плод на западната култура и философия, и поради влиянието на хуманизма, някак декларираме, че другият е свободен и не може да се изпитва чувство на собственост над човек, но на практика е точно обратното. Малко като скелет в гардероба.

# 132
Заявка и заигравка в контекста на темата - каква е разликата точно?
Идеята ми е, че нещата произхождат точно от самата ревност на човек и това как той я възприема и преработва. При едни -определена случка може да е повод за ревност, напълно явен за тях, за други същата случка може да е съвсем незначителна и без никакво звучене за флирт или повод за ревност.
Така че това определение Повод за ревност - е много разтегливо.

Така или иначе чувството за собственост при любовните, а и нелюбовните връзки е факт, хората го изпитват. Все същото е като да оградиш едно парче земя и да кажеш "моя е". Но тъй като сме плод на западната култура и философия, и поради влиянието на хуманизма, някак декларираме, че другият е свободен и не може да се изпитва чувство на собственост над човек, но на практика е точно обратното. Малко като скелет в гардероба.

Много искрено и точно  Peace

# 133
  • Най-сетне у дома

Много точно и вярно.   bouquet  В един момент от развитието на човечеството, ревността просто е била инкриминирана. Сигурно след "Отело" на Шекспир Laughing. В днешно време, общественият договор е тя да се смята за злепоставяща изпитващия я (като "комплексар", например  Laughing). И докато в началото това е било полезно, защото е ограничавало крайните прояви на ревност (пак справка "Отело"), сега общественият договор "Аз не ревнувам, защото ценя себе си и съм над тези неща" върви вече леко вреден. Защото изисква от хората да изтласкват, потискат и да не влизат в контакт с автентичните си емоции, които, да, включват ревност.   

# 134
  • София

Много точно и вярно.   bouquet  В един момент от развитието на човечеството, ревността просто е била инкриминирана. Сигурно след "Отело" на Шекспир Laughing. В днешно време, общественият договор е тя да се смята за злепоставяща изпитващия я (като "комплексар", например  Laughing). И докато в началото това е било полезно, защото е ограничавало крайните прояви на ревност (пак справка "Отело"), сега общественият договор "Аз не ревнувам, защото ценя себе си и съм над тези неща" върви вече леко вреден. Защото изисква от хората да изтласкват, потискат и да не влизат в контакт с автентичните си емоции, които, да, включват ревност.   
Не виждам много хора да изтласкват, тъкмо напротив, наличието на ревност се приема за доказателство за любов каквото то не е. И освен това няма нужда западната култура да ни казва, че човека не е наша собственост, защото той реално не е и не може да бъде, не е лошо човек това да не изтласква и като по- цивилизован да може да го осъзнае. Заедно сте по силата на някакво общо решение, което може да бъде ревизирано. Правилата на това "заедно" също са индивидуални спрямо това кой колко е раним и какво би го наранило, не е задължително да е изневяра или флирт.

Та в умерената ревност няма нищо злепоставящо, но и в липсата на такава също. Няма нужда сега да маркираме липсата на ревност като безчувственост или изтласкана огромна ревност.

ПП Благодаря за комплиментите на момичетата по- горе   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт