В момента чета ... 18

• 37 117
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Да са запиша и аз,сега открих темата : последно свърших "мъжете,които мразеха жените",сега съм на продължението, нещо не ме грабна обаче....

# 571
Започнах "Учителката по пиано" на Джанис Лий. Книгата е доста добра. А главната героиня е невероятна патка  Laughing, дразни ме и това е едно от нещата, които ме накараха да преполовя романа за една нощ.

"Самотата на простите числа" няма какво повече да коментирам- просто като математика, но за тези, които имат дарбата да я разбират. 10/10. 

# 572

Аз завърших "Знахар". Интересна ми беше много, но
Скрит текст:
на моменти толкова наивна, че направо се хванах за главата. Как тъй изведнъж всички станаха толкова добри и си взеха поука не знам.  Особено тази Мариолка: таквази хубава, умна, благочестива, че и скромна мома се оказа, че порочно създание като мен направо се втресе от някои разговори между нея и възлюбления и Лешек. Но това не ми развали удоволствието от четенето. Просто ми даде повод да се посмея малко на гърба на нищонеподозиращите герои  Laughing

buttinsky, спомням си, че като малка съм гледала филм по книгата и много ме беше впечатлил.

# 573
  • София, България
Аз си чета "Гроздовете на гнева" и срам не срам, трябва да призная, че ми е трудна  Thinking

Едновременно започнах един трилър от може би единственият ми любим съвременен писател от този жанр -Даниел Силва.

От него съм чела само "Принцът на огъня" (5/5), но ме изуми - стил, начетеност, сюжет.

# 574
Мона Лиза, и аз съм фенка на Даниъл Силва и бих ти препоръчала един от любимите ми негови романи:

Много е увлекателен,и си заслужава всяка минута.

По темата-припомних си "Адвокатът с Линкълна". Сега мисля да започна "Тес от рода Д'Ърбървил". Чувала съм доста положителни отзиви за нея.

# 575
Мона Лиза, на мен "Гроздовете на гнева" ми е любимата книга на Стайнбек, от досега прочетените. Всеки път като се сетя за нея и ми се доплаква. Сигурна съм, че няма да се разочароваш, може би трябва просто да свикнеш с героите и тяхното пътешествие. Много силно съм запомнила един момент, в който мисля бащата на семейството размишляваше за ситуацията, в която се намират и се гневеше как така излиза, че едва ли не работниците трябва да плащат на работодателите за това, че последните са ги наели на работа (малко и като в нашата родна действителност Sad). Ще очаквам да кажеш дали ти е харесала книгата.

Сега мисля да започна "Тес от рода Д'Ърбървил". Чувала съм доста положителни отзиви за нея.

Четох книгата миналата година и ми беше невероятно скучна и протяжна. Даже се чудя защо се насилих да я прочета. Много далечна от мен по всички критерии. Дано на теб ти хареса.

# 576
На мен - банално казано - ми се стори „силно човешка“ „Гроздовете на гнева“, поизбледня социалното. Такива удивителни отношения в/извън семейството,  най вече благодарение на способностите на Стайнбек - връх в рисуването на образи (кога ли не е той?! Wink ). И затова за мен е “епопея на образите“ (но „обикновена“ епопея, за „обикновени“ хора – не за велики събития и за герои).

Но също така „дълбоко човешка“ ми е „Да убиеш присмехулник“ – дали обръщам внимание предимно на тези неща, дали ми е минало времето да търся социалното в книгите… Не знам. Но и двата романа са ми хванали здраво сърцето именно заради отношенията между хората (особено в семейството), дори и при привидно "по-наивната" книга на Харпър Ли.

Завършвам „Полубрат“ на Ларш Кристенсен. (само 200 страници ми остават Wink )

Всичко норвежко ли си прилича или само Арнолд от „Полубрат“ ми прилича на Нагел от „Мистерии“? Всъщност не съм открила Америка - самият автор сигурно е целял това усещане за сходство и го подсказва дори…(все пак се зарадвах, че усетих приликата още при появата на Арнолд. И след дългото "безмъжие" при трите жени – приеха Арнолд да ги омагьоса.). А за Кнут Хамсун – може би с горенето на книгите му Кристенсен изразява това, което се опитвам да е валидно и за мен – личността и предпочитанията (включително политически) би следвало да се разграничават от таланта на даден автор. (Хамсун (с "Мистерии") пак ще считам за талант в литературата въпреки симпатиите му към нацистите... Sad ).  И докато „Мистерии“ бях нарекла стъклена, в "Полубрат" има повече топлота, наред с изгубеността…

На вътрешното напрежение/несигурност пасва и избраният стил - изобилие от кратки изречения, но често с ритъм, градация.
Скрит текст:
"Леглото е лодка. Лодката се носи с Арнолд . Носи Арнолд към пътеводните знаци на мечтите.“      
„Този път ще се справи. Той е гребчията, Арнолд гребчията! И той гребе право срещу прибоя.“
Споменах вече за типичната „тъжна радост“ / плач и смях…

Като си отиде Старата сякаш изчезна и опорният стълб. Как винаги намираше да отвърне по най-точния начин! И въпреки че думата „достойнство“ не ми е от най-любимите, се радвах, когато Старата успяваше да постави на мястото злобарите (често ограничени хора)… Изобщо поредицата от жени е забележителна (неизбежна "приемственост"), самата Болета възкликва “О, по дяволите! - хълцука тя. - Нима съм почнала да приличам на майка си!" И макар че са заедно, не могат много да си помогнат взаимно - опитват, но са затворени в собствената си болка.

Беше започнало малко да ми писва към средата и добре, че се появи новата тройка (Барнум, Педер, Вивиан) – хем по-интересно, хем по-спасително…
Скрит текст:

„Сега беше наш ред! Сега ние им се смеехме. Превъзхождахме ги. Бяхме заедно. Ние срещу тях, срещу тълпата, и имахме превес. И може би тогава за първи път, именно там, под черния чадър, зад червеното дърво, почувствах какво значи принадлежност, извън семейството ти, която прогонва тревогата от най-мрачните ти дълбини и ти дава място за покой, почувствах го, силно и отчетливо, заедно с Педер и Вивиан тази вечер.
… Мълчахме известно време. Само се гледахме и се усмихвахме. Нямаше от какво да се страхуваме. Можехме да се покатерим до върха на дървото и да си останем там през остатъка от вечерта, само да го пожелаехме.“
Но като цяло доста ми липсва предишната книга („Елада Пиньо и времето") – виталността и естествената одухотвореност на Пиньо… Тук – на север – не успяваха да се справят така с подобни тежести…

Хареса ми все пак обикновеният начин, по който авторът трогва читателите с плахата, но силна вътрешна връзка между двамата братя.
Скрит текст:
„И още веднъж ме изпълва чувство на смазваща доброта към Фред, виждам го пред очите си да скита безшумно наоколо с добрите си постъпки, скрити от очите на другите. Поседявам още малко. Нямам представа защо, но ми се доплаква. Чувствам се добре.“
Да видим до края…

Последна редакция: ср, 22 май 2013, 22:00 от svet65

# 577
  • USA, Steak State
Я някой по-търпелив да ми разкаже последните 10% от книгата, че не издържам вече.  Mr. Green

# 578
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Свет65, "Да убиеш присмехулник" е толкова топла, мила и човешка книга, такъв хубав спомен ми е останал от нея, като нещо мое от детството.

"Гроздовете на гнева" съм я чела много, много отдавна, преди повече от 20 години. Не съм я препрочитала (докато "За мишките и хората" я препрочитах скоро и пак ми хареса. Останало ми е едно тягостно чувство от борбата на работниците за по-добър живот, нещо, което по онова време беше доста експлоатирана тема и може би това да е причината.

Много го харесвам Стайнбек, голям майстор е.
Между другото, "За мишките и хората" е филмиран и филмът е много хубав. С Джон Малкович, (когото много харесвам) и Гари Синийз(когото също много харесвам).
Ако не сте го гледали - пропуснали сте нещо много качествено.

Последна редакция: ср, 22 май 2013, 20:01 от svetal4o27

# 579
  • София
Между другото, "За мишките и хората" е филмиран и филмът е много хубав. С Джон Малкович, (когото много харесвам) и Гари Синийз(когото също много харесвам).

Подкрепям  Peace ! И допълвам, че този филм е и режисьорският дебют на Гари Синийз.

# 580

Подкрепям  Peace ! И допълвам, че този филм е и режисьорският дебют на Гари Синийз.

И аз се присъединявам към положителните отзиви за филма. Но признавам,все още не съм чела книгата. Embarassed

# 581
  • Варна
Затова най-чистосърдечно ви призовавам да НЕ гледате постановката с К.Врачански и А. Блатечки.  Peace

# 582
Аз като един "Стайнбек маняк" гледах с голямо удоволствие и "За мишките и хората" от 1939 г. и "Гроздовете на гнева" от 1940 г. (Джон Форд). Автентично!!! Simple Smile

# 583
  • на североизток от Рая
Аз като един "Стайнбек маняк" гледах с голямо удоволствие и "За мишките и хората" от 1939 г. и "Гроздовете на гнева" от 1940 г. (Джон Форд). Автентично!!! Simple Smile

А аз не съм ги гледала. Представям си какво съм изпуснала.

Постановката "За мишките и хората" също не можах да гледам. Исках да отидем с дъщеря ми, но билетите бяха свършили в първия час от продажбата им. Не им повярвах. И се подразних доста.
 Но пък книгата ми стига. Четох я 2-3 пъти.

# 584
  • София
Нели, ако имаш възможност отиди на постановката!  Simple Smile
За мен това беше най-добрият театър, който гледах миналата година. Асен Блатечки (когото по принцип не харесвам) и Калин Врачански правят страхотни роли там!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт