ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 20

• 41 047
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
Може би и аз не съм се обяснила съвсем правилно. Ние (родителите и щерката) искаме да подарим цветя точно по тази причина за благодарност и уважение. Малката толкова харесва госпожата, все иска да я зарадва, рисува и картинки и иска и букет да и подари. Попиха дали е обичайно, защото се притеснявам да не се изтълкува по друг начин от някои родители. Подочувала съм подобни подмятания от родители при странични разговори, дори още преди да започнем училище, че еди си кой бил се натягал и затова. А на нашата госпожа най и харесвам точно това че абсолютно обективна, нищо друго освен поведението на детето не би и повлияло на оценката и отношението към детето.
Не съм имала друго дете ученик та знам ли.
Относно ваучерите аз лично не бях очарована, за мен не е подарък за спомен, но така прецениха повечето. Между другото за 8 март госпожата беше във възторг, защото освен подарък за нея едната майка беше подготвила програмка с децата, имаше цветенце за всяко момиче имаше почерпка, развалихме първия час но госпожата беше страшно трогната от изненадата.
За завършването на така важния първи клас не беше лошо нещо макар и символично малко но сантиментално и симпатично да я зарадваме. Но не бива да се прекалява със събирането на пари, за да не се поставят някои родители в неловко положение.

nevva може би си права, че не е много хубаво да се привикват учителите да очакват винаги подаръци (и то не символични). Но кой не се радва на подарък а ние повечето родители това искаме да я зарадваме. Независимо, че си получава заплата за да се грижи и учи децата ни, все пак тя става важна част от живота за най-скъпото ни, как да не проявиш и малко лично отношение щом си доволен от тези грижи.

# 361
  • София
Момичета, предварително казван, че НЕ се заяждам. Обаче чета, че масово се купуват подаръци, че и ваучери /при това ако удариш чертата за доста големи сумички/ на госпожите. Не споря, че повечето заслужават БЛАГОДАРНОСТ, нашата също, при това много голяма. НО не мислите ли, че това е една порочна практика /да не кажа по-силна дума  Rolling Eyes/? Колко от вас в работата си получават /и приемат/ подаръци /при тов в такъв размер/ от клиенти, контрагенти, пациенти и п.р.? И намирате ли го за редно? В крайна сметка всички работим и получаваме заплата срещу това, нали? Е, сега ще каже някой - ама учителите са нископлатени. Вероятно е така, но за това не сме виновни ние...
НЕ ми се свидят пари за подарък на учител/лекар и пр., просто аз не го намирам за редно / тук не говоря за букет цветя или кутия бонбони/, за мен въпросът е принципен!
Би ми било интересно чужбинските мами да споделят как стоят нещата при вас.

Та за 24 май моето дете ще занесе цветя на госпожите си и то не защото всички правят така, а заради уважението и традицията.

Ами, аз например в моята работа винаги по празници съм получавала картички, кошници и други благодарности от контрагенти на фирмата, които смятат, че съм си свършила съвестно работата и са ми благодарни за това. То е ясно, че съм получила заплата, но няма нищо лошо, ако някой се чувства благодарен да го покаже по празници. Не съм работила за тези подаръци, както и не смятам, че учителките работят за сувенирите и ваучерите, които ще получат в края на годината.
Когато някой влага сърцето си в работата с мен или детето ми, смятам за съвсем редно да му се отблагодаря с жест, който ще го зарадва. В случая за мен един букет цветя не са достатъчни за да изразя благодарностите си към учителката на синът ми.
Майка ми е учителка и смятам, че знам какво е усещането на някои от тези хора към работата.

# 362
  • Китна Тракия
Момичета, предварително казван, че НЕ се заяждам. Обаче чета, че масово се купуват подаръци, че и ваучери /при това ако удариш чертата за доста големи сумички/ на госпожите. Не споря, че повечето заслужават БЛАГОДАРНОСТ, нашата също, при това много голяма. НО не мислите ли, че това е една порочна практика /да не кажа по-силна дума  Rolling Eyes/? Колко от вас в работата си получават /и приемат/ подаръци /при тов в такъв размер/ от клиенти, контрагенти, пациенти и п.р.? И намирате ли го за редно? В крайна сметка всички работим и получаваме заплата срещу това, нали? Е, сега ще каже някой - ама учителите са нископлатени. Вероятно е така, но за това не сме виновни ние...
НЕ ми се свидят пари за подарък на учител/лекар и пр., просто аз не го намирам за редно / тук не говоря за букет цветя или кутия бонбони/, за мен въпросът е принципен!
Би ми било интересно чужбинските мами да споделят как стоят нещата при вас.

Та за 24 май моето дете ще занесе цветя на госпожите си и то не защото всички правят така, а заради уважението и традицията.

Ами, аз например в моята работа винаги по празници съм получавала картички, кошници и други благодарности от контрагенти на фирмата, които смятат, че съм си свършила съвестно работата и са ми благодарни за това. То е ясно, че съм получила заплата, но няма нищо лошо, ако някой се чувства благодарен да го покаже по празници. Не съм работила за тези подаръци, както и не смятам, че учителките работят за сувенирите и ваучерите, които ще получат в края на годината.
Когато някой влага сърцето си в работата с мен или детето ми, смятам за съвсем редно да му се отблагодаря с жест, който ще го зарадва. В случая за мен един букет цветя не са достатъчни ъвсе. за да изразя благодарностите си към учителката на синът ми.
Майка ми е учителка и смятам, че знам какво е усещането на някои от тези хора към работата.

О, да - картички, сувенири и кутия бонбони или нещо подобно никой не ги брои за "екстра" подарък /аз мисля го споменах/ ... Мамчетата по-горе споменаха за колаж, снимка или нещо подобно - СУПЕР!
Аз коментирам  "едрите" неща, на доста по-висока стойност, а ваучерът ми идва съвсем в повече - че това са си почти пари на ръка!!!  Rolling Eyes някой спомена за по 10 лв. на дете... 20 деца в класа... Сметнете сами.... Ето за това говоря!!! и после се жалваме, че някои лекари например си искали подкуп или подарък с опр. стойност да го наречем...  Или държавен служител и т.н. Ще се борим с корупцията, а ние сами я създаваме, под една или друга форма Crazy

ДЕБЕЛО подчертавам още веднъж, че НЕ визирам никой от темата конкретно, просто питам намирате ли го за нормално..

# 363
Не смятам, че се създава корупционна практика, ако е самоинициатива на самите родители.

Ние го обсъдихме в имейл с родителите, събираме по 5 лв на дете за нещо символично и за двете ни госпожи- и класната, и от занималнята. Доволни сме много от тях, особено класната им, която даже и през  ваканциите се ангажира с тях, а не е длъжна хич...След като тя полага извънредни усилия( които не ѝ влизат в задълженията) аз също искам да ѝ предложа нещо, което по принцип не съм длъжна да правя. Това е.

# 364
Не смятам, че се създава корупционна практика, ако е самоинициатива на самите родители.

По 5 евро за госпожа, двете госпожи общо 10 евро. Ваучърите излизат по 150 евро на учител.
Отделно всяка година подарявам книжка с преводни тестове от български.

# 365
  • у дома с любимите си хора
Яд ме е, че така и не се организирахме да купим общ подарък на класната - според мен заслужава жената. Смятам да и подаря нещо, но не се сещам друго, освен стандартната кошница с вино, шоколадови бонбони, кафе и цветя... и вътре ръчно изработена от ученика картичка с благодарности.

Сори,обаче за първи път чувам за "стандартна кошница".Картичката е супер идея- въпроса ми е детето само ли го реши или...

Колажът е интересна хрумка-нестандартно и приятен спомен.Одобрявам го много като идея.

Обаче това с ваучерите за дрехи на мен лично ми идва в повече/говоря за нашия случай с нева/.4-5 човека решили да правят общ подарък без да се консултират с другите.Постфактум ни се съобщава,че всички са съгласни,а се оказва,че въобще не е така.
Тук на става въпрос дали учителя заслужава или не подарък.Празници много,с различна идея всеки един.Е, сега и аз да попитам с риск да получа нападки-примерно на 8-ми март вие получавате ли подарък или цвете от госпожата?Личното ми мнение е,че подаръците за всеки празник само, защото е учител и възпитател на детето-добър и прекрасен,са безсмислени и самоцелни.

Традицията повелява за 24-ти май цветя и книга за учителя и смятам да я спазя в знак на уважение към труда и.

# 366
В нашето училище традицията на празници да подаряваме цветя на учителите.

# 367
За подаръците- никога не съм имала представа какво точно се подарява, защото има майки, които се занимават с организационни въпроси и те решават, от нас се искат само парите.Така беше в ДГ така е и в училище.

Нямам представа дали подаръкът е символичен или по-стойностен, тъй като в общи линии парите се събират общо за всичко и за други цели.

Принципно съм против подаръци за учителите, освен нещо за спомен, след като децата завършат дадени етап, както и цветя за началото на уч. година и 24 май.

Майка ми е пенсионирана учителка, да получавала е много подаръци, най- разностранни.Но някога и подаръците бяха по-скромни- ваза, албум и т.н. Днес на учители се подаряват лични вещи, което ми се струва и малко притеснително.Но участвам, разбира се, не го правя на проблем.

Аз не само че не получавам подаръци в работата си, но още в началото на трудовия ми стаж по-опитна колежка ме посъветва-"Да се се излъжеш и едно пакетче семки да вземеш от някого"

# 368
  • София
Яд ме е, че така и не се организирахме да купим общ подарък на класната - според мен заслужава жената. Смятам да и подаря нещо, но не се сещам друго, освен стандартната кошница с вино, шоколадови бонбони, кафе и цветя... и вътре ръчно изработена от ученика картичка с благодарности.

Сори,обаче за първи път чувам за "стандартна кошница".Картичката е супер идея- въпроса ми е детето само ли го реши или...

Кошницата с бонбони и вино някак се наложи като стандартен подарък в последните години - поне в бизнес средите.
И понеже нямам опит в училищните подаръци, това е нещото, което се сетих на прима-виста. Затова я нарекох стандартна. Не знам, дали е подходяща за учител.
Иначе, това с картичката не се е сетило детето, а аз. Синът ми не е толкова креативен, че да измисля сам такива подаръци, за това аз го подсещам за тях. Смятам, че трябва да го науча как да изразява уважението си към някого.

# 369
Кошницата с бонбони и вино някак се наложи като стандартен подарък в последните години - поне в бизнес средите.
И понеже нямам опит в училищните подаръци, това е нещото, което се сетих на прима-виста. Затова я нарекох стандартна. Не знам, дали е подходяща за учител.

Ние подарихме такава (от Метро) за Коледа. За 24.05. са решили и взели някакво семпло колие..

Вчера останах силно изненадана, следкато разбрах от рожденничка-съученичка на синковеца, че не и стигнали бонбоните с които черпила...оказа се, че ги карат освен съучениците и г-жата си, да черпят всички г-жи на първите класове, както и директорка/зам.дир. и т.н. администрация, която е на етажа им  Shocked (за РД на нашия, бях взела голяма кутия, и явно затова не съм разбрала за ситуацията Laughing..и не че ще повдигна въпроса-то няма за кога, просто наистина ме изненадаха Crazy) .Само на мен ли ми се струва абсурдно  Rolling Eyes-не ми е за бонбоните, хич даже, ама администрацията и учители, които не преподават на нашите деца....??

# 370
MTV и моя син и за именния и рожден ден беше обиколил всички стаи на 1 клас .
Сега ме хвърлихте в размисъл, като няма да бъдем на 24 май  на училище  и  на 25( когато реално ще завършват децата) дали да не занесе букети на госпожите на 22 когато ще му е последни ден на детето  newsm78 вие как мислите ?

# 371
MTV, при нас е същото - освен класа се черпят и госпожите на другите първи класове и администрацията. Да, наистина човек черпи за здраве, но в този случай аз го приемам за един вид подмазване и доста пресилено. Все пак детето едва ли познава добре другите госпожи, а пък за администрацията да не говорим. При голямото ми дете не е имало такива неща. Ами винаги може да се получи така, че да не стигнат бонбоните като трябва де се черпят и хора извън предвиденото от родителите. От друга страна представете си едно сладокусно дете, в чийто клас влизат черпят госпожата му, но съответно то остава само наблюдател.

# 372
  • София
Наскоро стана дума случайно за това нещо с единия ми син, който сега завършва трети клас. От него разбирам сега, след толкова години, че в ДГ тортите се разпределяли така - огромни парчета за целия персонал и миниатюрни - за децата от групата. Големият ми син го потвърди (той пък за сто години не ми беше казвал). Нямам основание да си мисля, че си фантазират дружно, защото са достатъчно големи (особено единият), а и бяха в една ДГ. Сега там е им малкият, но е прекалено малък, за да коментирам с него такива неща. А и едва ли са се променили. В училището на третокласника сега не е така обаче. Той си брои класа и трите учителки (неговите) всеки път и на тази база преценяваме какво да вземем.

# 373
  • у дома с любимите си хора

Иначе, това с картичката не се е сетило детето, а аз. Синът ми не е толкова креативен, че да измисля сам такива подаръци, за това аз го подсещам за тях. Смятам, че трябва да го науча как да изразява уважението си към някого.

Lara,много добро решение.

Моето дете почти през ден рисува картини или подарява картички на мен,на сестра си или на баща си.Доста често го прави и за съучениците си,но за госпожата не се е сещал.Затова попитах.

Това с черпенето май и при нас е така.Обаче сега да ви изненадам с нещо различно.В детската градина,която посещава малката от тази година са решили в края на месеца да има торта за всички деца,които са имали рожден ден през месеца.Направо се шокирах като разбрах.То моето дете е последното родено през септември и реално ще си е като персонален рожден ден,но това въобще не ми се нрави.Първоначално идеята даже била на 3 месеца веднъж накуп да се празнуват рождените дни.Това вече ми дойде в повече.Ами детето в началото на януари ще се чуди какво празнуват през март. Shocked Shocked Shocked

# 374
  • Русе/София
Последен ден на у-ще е днес за моето дете.В сряда им е екскурзията,на която ще получат свидетелствата.Реално погледнато лятната ваканция започва от днес.
След изминалата година мога да кажа,че съм много доволна от госпожата им.Страхотен преподавател и човек.За у-щето не ми се коментира.Много има какво да се прави за да се подобрят условията.
Списък с книжките за ваканцията се надявам днес да им раздадат.

Общи условия

Активация на акаунт