Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 128
  • 754
  •   1
Отговори
# 600

Числото пи е равно на 22/7 

Ще ми покажеш ли къде греша?
Тук.
Приблизително равни са.

# 601
Да, Гани, точно така е поднесла темата учителката на сина ми.
Едно нещо обаче на мен лично не ми се изясни.
Числото пи е равно на 22/7 - това е несъкратима обикновена дроб. Вярно при делението се получава непериодична десетична дроб, но аз си мислех че е рационално число ( по определение), пък то излиза ирационално

Просто числото "пи" не е равно на 22/7.
Това рационално число е близко до "пи" и понякога се използва за по лесно смятане.Иначе "пи" е непериодична дроб равна на частното на дължината на окръжността и диаметъра и.

# 602
  • Вече на светло в София

Тук.
Приблизително равни са.
запомнила съм, че точната стойност на пи е 22/7 . Това приблизителната ли е , а точната е десетичната дроб 3,14... Така ли?
 Видях xixibg ми е отговорила. Благодаря!

# 603
  • София
Да, Гани, точно така е поднесла темата учителката на сина ми.
Едно нещо обаче на мен лично не ми се изясни.
Числото пи е равно на 22/7 - това е несъкратима обикновена дроб. Вярно при делението се получава непериодична десетична дроб, но аз си мислех че е рационално число ( по определение), пък то излиза ирационално
Мад, 22/7 е обикновена дроб, но числото пи е само едно приближение.
Пи приближаваме, когато изчисляваме практически задчи или с 3,14, или с 22/7.
Обаче пи не 22/7 или 3,14

22/7 е несъкратима дроб, но е безкрайна периодична. При делението се получава периодична дроб.

# 604
  • София

Тук.
Приблизително равни са.
запомнила съм, че точната стойност на пи е 22/7 . Това приблизителната ли е , а точната е десетичната дроб 3,14... Така ли?
 Видях xixibg ми е отговорила. Благодаря!

Пи няма точна стойност.

# 605
Моля да ми помогнете с решенията на следните задачи,от 7 клас са ,но съм ги забравила и не мога да се сетя как се решават.
Ще бъда много благодарна ,ако някой ги реши

В Равнобедрен триъгълник ABC  точката D е средата на основата AB a P е точка от CD . Ако AP пресича BC в точка М ,BP пресича AC в точка N,да се докаже ,че AM=BN и CP е перпендикулярна на MN.

В остроъгълен триъгълник ABC височините AD и BE се пресичат в точка H ,a M и P са средите съответно на AB и CH.Да се докаже ,че : a) триъгълниците DEM и DEP са равнобедрени. ; б) ъгъл MDP = ъгъл MEP=90 градуса ; в) DE е перпендикулярна на MP

В правоъгълен триъгълник ABC височината CD към хипотенузата пресича ъглополовящата BE в средата и F.Да се намерят ъгъл BAC,ABC и отношението CF:FD.

Даден е успоредникът ABCD с център О,точка М е средата AB.Построена е права през О ,която пресича AB в точка P.Наредбата на точките върху AB е A,M,P,B.Да се докаже,че ако ъгъл АОМ=ъгъл МОP = ъгъл POA ,то ABCD е ромб с остър ъгъл 60 градуса

На страните AB и AD на успоредника ABCD,външно са построени равностранни триъгълници ABM и AND.Да се докаже,че тригълник CMN е равностранен.

# 606
  • София
Колко е корен от 28224?
Последователно:корен 2.3/3.4.19/2=               3/3 е 3 на 3-та и 19/2 е 19 на 2-ра...
                            корен 2.3/3.2/2.19/2=
                                     =2.3.19 корен от2=
                                     =114корен от2
Нещо бъркаме,не ни е ясно какво се случва когато корена е нечетно число?
(иначе отговора е 168)
                                                                                     28224/2
                                                                                     14112/3
                                                                                      12700/3
                                                                                       4233/3
                                                                                       1444/4
                                                                                        361/19
                                                                                         19/19
                                                                                          1

# 607
  • София
Бъркате ето тук:

14112/3
  12700/3 , защото 14112:3=4704

# 608
  • София
Моите ученици ги уча да делят на по- едро. За целта трябва да се знаят признаците за делимост.
Сборът от цифрите на 28 224 се дели на 9=> и числото се дели на 9. Числото образувано от последните две цифри 24 се дели на 4=>цялото число се дели на 4=> се дели на 9.4=36. Разделете го направо на 36.

# 609
Моля да ми помогнете с решенията на следните задачи,от 7 клас са ,но съм ги забравила и не мога да се сетя как се решават.

В Равнобедрен триъгълник ABC  точката D е средата на основата AB a P е точка от CD . Ако AP пресича BC в точка М ,BP пресича AC в точка N,да се докаже ,че AM=BN и CP е перпендикулярна на MN.

В остроъгълен триъгълник ABC височините AD и BE се пресичат в точка H ,a M и P са средите съответно на AB и CH.Да се докаже ,че : a) триъгълниците DEM и DEP са равнобедрени. ; б) ъгъл MDP = ъгъл MEP=90 градуса ; в) DE е перпендикулярна на MP

В правоъгълен триъгълник ABC височината CD към хипотенузата пресича ъглополовящата BE в средата и F.Да се намерят ъгъл BAC,ABC и отношението CF:FD.

Даден е успоредникът ABCD с център О,точка М е средата AB.Построена е права през О ,която пресича AB в точка P.Наредбата на точките върху AB е A,M,P,B.Да се докаже,че ако ъгъл АОМ=ъгъл МОP = ъгъл POA ,то ABCD е ромб с остър ъгъл 60 градуса

На страните AB и AD на успоредника ABCD,външно са построени равностранни триъгълници ABM и AND.Да се докаже,че тригълник CMN е равностранен.

# 610

CD е симетрала на AB следователно ABP е равнобедрен и <ABP=<BAP
следователно триъгълниците ABM и ABN са еднакви по 2-ри признак
1.AB-обща ;2 <ABP=<BAP по доказателство; 3.<ABN=<BAM по условие
От тази еднаквост следва AM=BN и че AN=BM
от където следва че CN=AC-AN=BC-BM=CM .Следователно триъгълника MNC е равнобедрен и тъй като CP е ъглополовяща на <ACB следва че CP е перпендикулярна на MN

# 611
Сърдечно благодаря,надявам се и за другите да помагате Simple Smile

# 612

Нека <ABE=<CBE=бета.Триъгълника CBE е правоъгълен и точка F е среда на хипотенузата му BE.Следователно BF=EF=CF от където следва че триъгълник BFC е равнобедрен и <FCB=<FBC=бета.Сега от сборът на ъглите в триъгълник BCD следва че бета=30 градуса от където <ABC=60 ; <BAC=30
FD е катет срещу ъгъл 30 градуса в правоъгълния триъгълник DBF.Следователно FD=1/2BF=1/2CF
Следователно CF:FD=2:1

Отивам да пия кафе.Другите някои друг да помага или по-късно като се прибера Simple Smile

# 613
Благодаря много:)

# 614
  • София

EM е медиана към хипотенузата в триъгълник АЕВ=>ЕМ=1/2.АВ. Аналогично DM е медиана в ADB=>DM=1/2=>EM=DM=>EMD-равнобедрен. По същия начин се доказва, че EPD е равнобедрен
<MAD=<ADM=90-<B; <AHM=<CHD=<B; <CHD=<HDP=<B=><MDP=90-<B+<B=90.
Аналогично и за другия.
PE=PD=>P е от симетралата на ED; МЕ=МD=>M е от симетралата на ED=>PM e симетрала на ED=>ED е перпндикулярна на РМ.

Общи условия

Активация на акаунт