СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 39 912
  • 973
  •   1
Отговори
# 375
  • София
maiskoslance, няма как документално да стане това, което искаш. Всичко опира до добрата воля на директорката. Във вашия случай не иска да съдейства и донякъде съм на нейна страна. При кандидастването се знае - тръгването е септмври. Условията са ясни. Това е. И спрямо това си решаваш дали да се бориш за място или не.

Аз лично също бях септември с непроходило дете, което като цяло върви по-бавничко. Надявах се да има малко отлагане. По план тр. да тръгне на 20.09. Тръгна на 3.10. Ползвах платен и неплатен отпуск. Зор ни беше до декемрви, когато най-после проходи и почна да спи там. Непроходилите бяха до обяд. Е, след това почнаха боледуванията Simple Smile

Така че, при теб може да се приложи подобна схема - ползваш си 410-те дни и след това пускаш какъвто имаш отпуск.

ПС. Да се редактирам - длъжна е да изчака децата, които няма да имат навършени 10м септември - примерно ноемрвиийчетата и декемврийчетата.

Последна редакция: ср, 08 май 2013, 15:44 от v_spasova

# 376
Въпрос към ЕЛИ Х.
Имаме новопостроено ОДЗ в квартал Дървеница(район Студенетски ) 72ОДЗ  и когато беше редовното класиране на някой си пак април миналата година бяха обявени 0 места и веднага след това на 18 май пуснаха местата и така прецакаха децата от целия квартал защото всеки се записа другаде , редно ли е , че така постъпиха и може ли да се провери защо градината се напълни с деца от район Младост , който ползвали същите точки като децата от район студенстки по критерия за местоживеене , а ние не ползваме за техния район , и защо сега обявиха 0 прием за всички набори ? Това нормално ли е , струва ми се , че в тази градина нещата са много нагласени .

Само да кажа, че и аз така мечтаех за тази градина... Живея в квартала, а няма как да се доредим до нея. Като видях 0-вия прием тази година, отидох да говоря с директорката и тя каза, че миналата година са приели твърде много деца и сега няма място за нови и евентуално лятото ще се освободи някое местенце, но е малко вероятно. Чакала разрешение да преобразуват салона, за да може да се отвори място. Ама всичко това догодина. Жената изглежда много свястна, знам ли. Може и всичко да е нагласено. Живея точно до градината и към 5 часа става невъзможно минаването по улицата- явно всички родители в квартала си взимат децата с коли! Rolling Eyes

# 377
  • София по рождение
Здравейте! Бях писала и преди,че сме от приетите деца набор 2013. Искам да запиша детето да тръгне на ясла,но към момента то все още няма годинка,Искам да отложа тръгването поне с 2-3 месеца и след това да тръгне.

Лелеее, кога се е родило, че и прието вече...? Годината още не е преполовила! #Crazy
Доколкото знам на ясла ги искат проходили...поне.
Ако е само заради точката, ти препоръчвам да не пускаш толкова малко дете на ясла. Поне за втора яслена бих си пуснала бебето. Тепърва проблема с местата за вас ще се отпуши. Аз не познавам родител, да си е пуснал детето на 4-5 месеца...до септември на 9, в най-добрия случай.
Бе хора, не мислите ли преди да раждате!!! ooooh!

# 378
Здравейте! Бях писала и преди,че сме от приетите деца набор 2013. Искам да запиша детето да тръгне на ясла,но към момента то все още няма годинка,Искам да отложа тръгването поне с 2-3 месеца и след това да тръгне.

Лелеее, кога се е родило, че и прието вече...? Годината още не е преполовила! #Crazy
Доколкото знам на ясла ги искат проходили...поне.
Ако е само заради точката, ти препоръчвам да не пускаш толкова малко дете на ясла. Поне за втора яслена бих си пуснала бебето. Тепърва проблема с местата за вас ще се отпуши. Аз не познавам родител, да си е пуснал детето на 4-5 месеца...до септември на 9, в най-добрия случай.
Бе хора, не мислите ли преди да раждате!!! ooooh!

Най-вероятно детето е набор 2012 и жената се е объркала в поста. Набор 2013 все още не са кандидатствали.

# 379
Аз загубих надежди всякакви. Втора година с 8.2 точки не можем да се класираме. Районът ли е крив.... детето ли няма късмет... аз ли не правя нещо както трябва... Както и да е. Така или иначе съм доволна от яслата, в която е в момента, но тя приключва когато детето навърши три години. Много ми е чудно тогава какво трябва да направим? Отновоо ще трябва да търсим частна градина. И също така ми е чудно как така става задължителна от някоя си възраст градината, като никой не може да ми осигури място за детето?

Кой набор е дребосъка? Ако е 2011 и посещавате СДЯ, следващата година имате най-големи шансове за класиране.

Зависи от района - ако сте в район, в който има едно или няколко ЦДГ тогава догодина местата за вашия набор ще са най-много. Ако обаче сте в район предимно с ОДЗ-та или пък преобразуват някое ЦДГ в ОДЗ догодина то шансът ще ви е по-малък отколкото сега. Повечето ОДЗ-та обявяват 0 прием или отпускат само по няколко места за първа група.

При всички положения догодина отново имате шанс (а после се зареждаш на седмичните класирания, забелязала съм, че доста родители не ги следят активно) Peace

Въпрос към ЕЛИ Х.
Имаме новопостроено ОДЗ в квартал Дървеница(район Студенетски ) 72ОДЗ  и когато беше редовното класиране на някой си пак април миналата година бяха обявени 0 места и веднага след това на 18 май пуснаха местата и така прецакаха децата от целия квартал защото всеки се записа другаде , редно ли е , че така постъпиха и може ли да се провери защо градината се напълни с деца от район Младост , който ползвали същите точки като децата от район студенстки по критерия за местоживеене , а ние не ползваме за техния район , и защо сега обявиха 0 прием за всички набори ? Това нормално ли е , струва ми се , че в тази градина нещата са много нагласени .

Само да кажа, че и аз така мечтаех за тази градина... Живея в квартала, а няма как да се доредим до нея. Като видях 0-вия прием тази година, отидох да говоря с директорката и тя каза, че миналата година са приели твърде много деца и сега няма място за нови и евентуално лятото ще се освободи някое местенце, но е малко вероятно. Чакала разрешение да преобразуват салона, за да може да се отвори място. Ама всичко това догодина. Жената изглежда много свястна, знам ли. Може и всичко да е нагласено. Живея точно до градината и към 5 часа става невъзможно минаването по улицата- явно всички родители в квартала си взимат децата с коли! Rolling Eyes

А какво става с мястото на тези 22 деца от предучилищна набор 2006, които изписват? Нали са имали стая, легла, група? Къде отива тази група?!
Освен това 61 деца - това са две групи набор 2010 стават първа група. Това значи, че ги поема друг персонал - детски учителки, а не медицински сестри - да не уволнява и част от персонала.
Изобщо много понамирисва това ОДЗ... както повечето в район студентски заедно с цели "хронично болни" групи  ooooh!

# 380
  • София

Да да с коли ги вземат Simple Smile където квартала ни пеш се обикаля целия за 5мин , много е нагласена работата и не само ти не може да се добереш ми всички майки познати с набор 2010 и 2011 немогат , откъде се взеха толкова деца там , а и кой им разреши да приемат по 2 яслени групи от набор вместо по една както е редно да бъде и както първоначално казаха , че ще бъде и ако не беше така сега щеше да има място за нас за първа градинска група ама на няма и в двете няма градини в квартала , което ако си бяха само за нас Дървеничани щеше да са достатъчно за нашите дечица , а то какво от Младост се наредиха , за това попитах Ели Х и ако има мнение нека сподели и тя .

# 381
  • София
Ако някой го интересува:

АЗ: Извинете ме, но за да съм сигурна, че сте разбрали предишния ми въпрос в цялостност, ние вече имаме 6 м. стаж в СДЯ, предимство за който ще получим догодина бидейки набор 2011. Ако сега се преместим в ОДЗ, ще си загубим ли предимството догодина. Благодаря много за отговора!

ИСОДЗ:
Да, ще го загубите, ако посещавате ОДЗ.

# 382

Да да с коли ги вземат Simple Smile където квартала ни пеш се обикаля целия за 5мин , много е нагласена работата и не само ти не може да се добереш ми всички майки познати с набор 2010 и 2011 немогат , откъде се взеха толкова деца там , а и кой им разреши да приемат по 2 яслени групи от набор вместо по една както е редно да бъде и както първоначално казаха , че ще бъде и ако не беше така сега щеше да има място за нас за първа градинска група ама на няма и в двете няма градини в квартала , което ако си бяха само за нас Дървеничани щеше да са достатъчно за нашите дечица , а то какво от Младост се наредиха , за това попитах Ели Х и ако има мнение нека сподели и тя .

Вземат ги с коли, защото критерият е район на местоживеене, а не квартал. Допълнителните критерии са му само район Студентски, не включват Младост. Миналата година също не включваха  Peace

Това ОДЗ е ново и като го пуснаха миналата година на второ класиране (точно няколко дни след първото класиране) деца с много точки от околните райони се насочиха към него измествайки децата от района (на второ класиране опашката е обща).

# 383
Здравейте! Бях писала и преди,че сме от приетите деца набор 2013. Искам да запиша детето да тръгне на ясла,но към момента то все още няма годинка,Искам да отложа тръгването поне с 2-3 месеца и след това да тръгне. Говорих с директорката по въпроса, но тя ми отказва съдействие. Трябвало да тръгне от септември- ама виждаш ли било много малко,защо пък да не си го гледам,а догодина да пробваме-само дето вика,че догодина шансовете са много малки. Аз искам да го запиша,защото знам колко е труден приема . Четох много по темата и знам ,че в повечето места дори разрешават тръгване с няколко месеца закъснение и запазване на майчинство. Можете ли да ми съдействате как да я накарам да ни запише малко по-късно. Подозирам, че иска да ме накара да се откажа за да даде местото на някое "връзкарче"- естествено не мога да го докажа. Та имам ли законно основание да тръгнем малко по-късно? На какво да се позова? И как се оформя това документално? Благодаря за отговорите
И ние бяхме в подобна ситуация- моят син трябваше да тръгне на една годинка. Още при записването, обаче - на молбата отдолу написах, че тъй като синът ми няма сложена :Имунизация против морбили,паротит и рубеола( слага се на 13-ти месец) и тръгването ще се отложи с 1-2 месеца, в зависимост от това, кога ще можем да я сложим( все пак се боледува есента).Друг е въпроса, че в момента на записването ( приет на текущ прием на 15.09 ) нито можеше да ходи, нито да се храни с обща храна или дори да дъвче каквато и да е твърда храна - демек още си му пасирах.Ние тръгнахме на 14.11 , а в неговата група има деца, които чак март месец започнаха да идват.
Моят съвет към теб е да си запишеш детето, и септември месец и носиш една бележка от педиатъра,че поради еди какви си причини : няма гореспоменатата ваксина, не може да яде обща храна, пие от биберон и т.н.  се налага детето да отложи с няколко седмици тръгването.Така ще си запазиш майчинството. Ако те заплашат нещо , че ще го отпишат - пускаш го един преди обед и след това можеш и 3 месеца да му даваш бележки от лекаря, че е болно- но в този случай ти се спира майчинството- поне до колкото помня. Не разбрах точно, колко ще е голямо детето септ. месец, но не мисля , че могат да те отпишат тогава, ако има обективни причини , поради което да забавите тръгването. Аз ако нямах зор да го пусна и да се върна на работа, можех и още да го отложа. Пък и никой не иска 25 бебета да му се изсипят на един ден - прави се график - по 2-3 деца на 2-3 дена .... с една дума може и

# 384
  • Sofia

И ние сме от децата в Дървеница, които не са приети, защото за набор 2011 в двете ОДЗ-та имаше общо 4 места. ( от тях 2 по социални критерии)  Нормално ли е това???
72 ОДЗ ни е зад блока, съседските деца с точки 8.2 отиват в ОДЗ-та в Мусагеница.
На въпрос на една майка към община Студентска защо има нулев прием в 72 ОДЗ и ние какво да правим с децата от общинския служител е отговорено:
"Оправяйте се като сте ги раждали тези деца!"
Нямам думи. А шанс догодина за детска градина - не нулев, а отрицателен.

Освен това държа да отбележа, че децата родени в края на годината са дискриминирани. Дъщеря ми е родена ноември 2011 и миналата година беше прекалено малка за ясла. Сега обаче яслените групи набор 2011 са запълнени. Наистина трябва да се има предвид възрастта на децата. Как така набор 2012 родени май месец са приети на ясла ( и после се чудят как да ги пускат толкова малки) а ние не?

# 385
На мен не ми се струва редно дори да нямам възможността да кандидатствам за две градини в квартала, в който живея, а да се налага да ходя с колата всеки ден до друг квартал, да задръствам улицата там и ... да се надявам на чудо!

# 386
  • София
Най-голямата ми чуденка е защо пуснаха местата след първо класиране - говоря за същото 72 ОДЗ, при положение , че градината беше вече готова и директорката е знаела 100 на 100 колко места ще имат в градината ?
Сигурно за да влезат децата където си плащат .

# 387
Догодина с новите места може и да имаме шанс Simple Smile

# 388

Вземат ги с коли, защото критерият е район на местоживеене, а не квартал. Допълнителните критерии са му само район Студентски, не включват Младост. Миналата година също не включваха  Peace

Това ОДЗ е ново и като го пуснаха миналата година на второ класиране (точно няколко дни след първото класиране) деца с много точки от околните райони се насочиха към него измествайки децата от района (на второ класиране опашката е обща).
Абсолютно вярно - критерии по местоживеене-кв. Младост , никога не е имало. Миналата година- до колкото аз разбрах, интереса към подготвителната група беше много малък и септември месец се е взело решението да се сформира още една яслена - та на 15 септ. пуснаха 15 места за най-малките- 2011 набор тогава и не помня колко за 2010-ти.
Естествено през годината групите набъбнаха с 10% : до 103 деца в 3 яслени групи(90 по общ ред), което е абсолютно безумие- оказа се обаче, че повечето въобще не идват и си пазят местото.
Виж тази година сметката нещо не ми излиза - 3 яслени групи- 42 деца - предполагам, че или ще пусне по някое време местенца , или ще си ги уплътни по втория начин.
ПП: И аз си водя детето с кола, защото живея отатък Парка на Мира и Дружбата, и нямам късмета да съм приета в кварталното  "елитно" ОДЗ Слънчице - съжалявам за притеснението на хората, но все пак с дете на 1-2 години, прибирането пеша или с градски транспорт ще е цяла одисея Peace

# 389
  • София и там където не се пуши

Освен това държа да отбележа, че децата родени в края на годината са дискриминирани. Дъщеря ми е родена ноември 2011 и миналата година беше прекалено малка за ясла. Сега обаче яслените групи набор 2011 са запълнени. Наистина трябва да се има предвид възрастта на децата. Как така набор 2012 родени май месец са приети на ясла ( и после се чудят как да ги пускат толкова малки) а ние не?

А племенничето е родено на 26 декември, шанс за детска няма - шанс за училище, според мен също няма. Защото там също има разни детски градини  с  училища разни предимства. Е предимства за детски градини, после за училища, е какво да ги правим.

Родителите си плащат данъци, а и техните родители и баби и дядовци на Софийската община плащат данъци сигурно вече век и повече.

Последна редакция: ср, 08 май 2013, 17:18 от Dorothy

Общи условия

Активация на акаунт