СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 39 912
  • 973
  •   1
Отговори
# 405
Погледнах 72 ОДЗ, но не му помня случая. Вече бъркам къде какво беше.

Принципно, за да се установи дали има неправомерен прием (за мен и хронично болните в яслена възраст са неправомерен прием) трябва да се вземат данните от МОМН към момента или към края на 2012 г. и да се сверят с тези в ИСОДЗ. Някой ги беше искал и беше публикувал файла, но аз го нямам.

Не мога да кажа защо са пуснали местата след първото класиране, но принципно не ги обявяват докато не стигнат някакво ниво на готовност, т.е. сградата да има разрешение за ползване, да има проведен конкурс за директор, да са поназначили персонал, да са стартирали процедура за избор на изпълнител за мебелите и т.н. Преди разрешение за ползване и назначаване на директор със сигурност не обявяват места. Не мисля, че в случая преднамерено са забавили, защото просто нямат полза от това. Ако искат да вкарат някой, ще го направят с протокол за ХЗ.

За това, че не са обявили свободни места - принципно колко деца могат да поемат се решава от директора на база на посещаемостта. В това ОДЗ се опитаха да балансират групите, т.е. да има и две ПГ, но не събраха деца и май приеха ясленчета от по-големия набор. Нещо като група "вариант". Има вероятност част от децата да са били с по-горен набор и сега да сформират нова група. Единственото обяснение е че яслената група вероятно ще я разделят на две и по-късно ще пуснат още няколко свободни места. Или ще уплътнят групите по друг начин. Това е възможно обяснение защо изписват една група, а реално броят на групите няма да се промени. Малкия набор ще сформира две яслени групи (имат броя по норматив), а по-големия набор ще сформира две първи групи. По този начин ще се запази първоначално предвидения брой на групите (за които вероятно имат персонал), т.е. две яслени и две първи от набор 2010 и 2011, а не както вероятно е сега - две чисти яслени групи (смесени от двата набора) и една група "вариант" от по-големи деца набор 2010.

Друго обяснение не виждам, но е добре, който се интересува да пусне едно запитване през виртуалното деловодство и като дойде време за работна група да го внесат за разглеждане. Тъкмо ще имат някакво време, ако желаят, да си проучат ситуацията. Оформете го като жалба и поискайте да се разгледа в работна група. Не че работната група може да определя какви свободни места да обявяват директорите, но иначе изобщо няма да го внесат за разглеждане.

# 406
  • София, Люлин-8
Ели Х
Стига сте го дъвкали този неправомерен прием на ясленчета с протоколи, нали ви доказах, че нормативно си е напълно легален.  #Cussing out
Черно на бяло си го пише в правилата за прием на СОС.
"2.2.4. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в СДЯ, ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба."

http://sofiacouncil.bg/index.php?page=statute&id=139

След като в правилника както казах вече още преди месеци си пише, че т.2.2.4 важи и за СДЯ, значи важи и за ясленчета. Чисто и просто яслите спадат към МЗ и се разглеждат в Наредба №26, а градинските групи са към МОН и се разглеждат от ЗНП.
Освен това прием по т.2.2.4. не означава задължително ХЗ, цитирам - "Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК ".

Друг въпрос, че тази точка се използва и кото вратичка за прием на парашутисти Peace

Държа да отбележа, че нас си ни приеха по обищят ред отново, с джуркане в масовката.  Peace

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 06:38 от romanol

# 407
  • София, Люлин-8
Имам едно въпросче малко в страни от страстите по приема.
Някой може ли да ми каже къде и кога излиза списъка с дежурните градини за август месец?
И още един въпрос тъй като от септември сме в друга градина, а нашата приключва юли, август ни се явява плаващ т.е. от едната сме изписани, а другата още не посещаваме, ще имаме ли право да ходим в дежурна градина? newsm78
В системата пище това.
" Данни в ИСОДЗ

73 ОДЗ Маргарита , възрастова група 2011, записано на 30.04.2013 г.Общ прием /Регл.2009/, още не посещава
    41 СДЯ Ябълкова градина, възрастова група 2011, изписано с причина 'Преместен в друга градина' на 31.08.2013 г.
"
Да обаче 41 СДЯ не работи август и трябва да си взема документите края на юли.  Sad
Притеснявам се да не увиснем август без градина. За съжаление няма да имам възможност да си остана цял месец в къщи и да я гледам. Sad

# 408
  • София
Ели Х
Стига сте го дъвкали този неправомерен прием на ясленчета с протоколи, нали ви доказах, че нормативно си е напълно легален.  #Cussing out
"2.2.4. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в СДЯ, ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба."
Това, че е написано в този правилник, никак не значи, че е законно, нещо си се объркала. В Закона за държавната просвета, който е много над въпросния правилник и дефинирао много ясно, че деца с хронични заболявания се приемат от 3г нагоре и по никакъв начин не можеш да ме убедиш, че приема на деца по 2.2.4 в яслите е законен, защото не е. Във същия този правилник е приет и критерия за баба или дядо, работещи в градината, но той пада в съда, нали, така че по-леко с емотиконите.

# 409
  • София, Люлин-8
Това, че е написано в този правилник, никак не значи, че е законно, нещо си се объркала.

newsm78
А какво значи, при положение че правилата за прием на деца на територията на СО се определя от СОС.

И ако отново прочетеш цетата на т.2.2.4 ще видиш че пише "съгласно действащата нормативна уредба" А не само съгласно ЗНП.
Няма как яслите да фигурират в ЗНП, защото те не са към МОН, а към МЗ.
Затова в правилника са включени ЗНП, Наредба №26 и др. които няма да упоменавам в момента. Peace
А критерия баба/дядо няма да го коментирам въобще, може и да е минал в съда, но многоточковците още си висят по опашките , та резултатът е никакъв. Sad

# 410
  • София
Защото тече обжалване, затова си висят по опашките.

# 411
  • София, Люлин-8
Защото тече обжалване, затова си висят по опашките.

Имено  Peace

А дори и да спечелят, ще влезе като ДК съм почти сигурна  Sad

# 412
Доколкото знам на ясла ги искат проходили...поне.
Ако е само заради точката, ти препоръчвам да не пускаш толкова малко дете на ясла. Поне за втора яслена бих си пуснала бебето. Тепърва проблема с местата за вас ще се отпуши. Аз не познавам родител, да си е пуснал детето на 4-5 месеца...до септември на 9, в най-добрия случай.
Бе хора, не мислите ли преди да раждате!!! ooooh!

Доста груб пост.  #Crazy

# 413
Ели Х

Знам много точно какво пише в Правилата на СОС и знам точно защо го пише. И т. 2.2.4. не се спазва, защото приемът не е "съгласно действащата нормативна уредба". "СДЯ" е добавено в абсолютно всички точки автоматично, но това съвсем не означава, че в нормативната уредба има регламентиран такъв прием.

В действащата нормативна уредба такъв прием е регламентиран само и единствено за деца над 3 години. И това е широкото тълкуване на съответните членове на ЗНП. Там пише че "приемът е на място" и ако трябва да бъдем точни дори и след класиране през ИСОДЗ този прием се осъществява "на място". По-широкото тълкуване е че се приемат без ред.

Никой луд законодател няма и не е регламентирал подобно нещо за яслена възраст. Също така, действащата нормативна уредба включва и Наредбата за медицинската експертиза, която също масово не се спазва по отношение на документите, с които се доказва правото на такъв прием. Тези Правила са писани преди да се приеме тази Наредба (приета е месец май 2010) и в нея ЛКК са орган, който само удължава болнични листове.

Предполагам си наясно с йерархията на нормативните актове и в този смисъл би следвало да се спазват ЗНП, ЗЗД, ППЗНП, Наредбата за медицинската експертиза, Наредбите за яслите и чак тогава Правилата на СОС. Такъв е смисълът на т. 2.2.4.

Хайде да си прочетем нормативната уредба преди да определяме кой какво има право да "дъвче" в темата.

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 09:21 от Ели Х

# 414
  • София
Ели Х

Знам много точно какво пише в Правилата на СОС и знам точно защо го пише. И т. 2.2.4. не се спазва, защото приемът не е "съгласно действащата нормативна уредба". "СДЯ" е добавено в абсолютно всички точки автоматично, но това съвсем не означава, че в нормативната уредба има регламентиран такъв прием.

В действащата нормативна уредба такъв прием е регламентиран само и единствено за деца над 3 години. Никой луд законодател няма и не е регламентирал подобно нещо за яслена възраст. Също така, действащата нормативна уредба включва и Наредбата за медицинската експертиза, която също масово не се спазва по отношение. Тези Правила са писани преди да се приеме тази Наредба (приета е месец май 2010) и в нея ЛКК са орган, който само удължава болнични листове.

Предполагам си наясно с йерархията на нормативните актове и в този смисъл би следвало да се спазват ЗНП, ЗЗД, ППЗНП, въпросната Наредба, Наредбите за яслите и чак тогава Правилата на СОС. Такъв е смисълът на т. 2.2.4.

Хайде да си прочетем нормативната уредба преди да определяме кой какво има право да "дъвче" в темата.
абсолютно подкрепям. И все още не ми е понятно защо директорките и тези от СО продължават да си затварят очите. Аман от атопични дерматити.

# 415
  • София
Здравейте! Имам въпрос за записването в ЦДГ, в момента сме в СДЯ.
Това се иска за записване:
- Здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар – оригинал;
- Имунизационен паспорт или писмо от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15/2005 г. на Министерството на здравеопазването за имунизациите в Република България - оригинал.

Миналата година като записвах малката в яслата, ги занесох тези две неща. Дали сега трябва нови да извадя от лекарката и, или да взема старите от яслата?  Thinking
Днес минах през директорката, но я нямаше. Жената от охраната ми каза, че принципно не дават никакви документи преди детето да е отписано от яслата.

# 416
  • София, Люлин-8
Да наясно съм с йерархията, напълно съм съгласна с това, че ЗНП е над наредбите.  Peace
Но тъй като ЗНП както вече споменахме е към МОН (тъй като педагогическата подготовка на децата започва след 3 г. възраст), тя не засяга яслените групи.
Няма как да са засегнати яслите в ЗНП като те въобще не са към МОН.
Както вече споменах приемът в ясли се урежда с Наредба №26 на МЗ. Където ако прочетеш чл. 6, ал.2 т.4 гласи следното.
"Чл. 6. (1) В детските ясли децата се разпределят в яслени групи, както следва:
1. Кърмаческа яслена група, в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст. Кърмаческите яслени групи са само дневни.
2. Смесена яслена група, в която се приемат деца от десет месеца до тригодишна възраст.
(2) Броят на децата в една яслена група е:
1. в кърмаческа група - от 6 до 8 деца;
2. в смесена дневна група - от 8 до 16 деца;
3. в смесена седмична група - от 8 до 12 деца;
4. в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца.
(3) Яслени групи могат да се откриват и в целодневни и седмични детски градини, като организацията на работа в тях не се различава от тази на постоянните ясли."

Е значи все пак има деца в яслите с ХЗ  Wink

За ЛКК-то ОК, то си е бошлаф работа, ами децата със ТЕЛК?

# 417
Jeny, твоя въпрос аз го зададох още в предишната тема, след това и други родители се интересуваха от същото, но еднозначен отговор не се даде.

Така че: ЗАВИСИ - от конкретната градина - дали ще ти запише детето без тях. И зависи от личния лекар, дали ще ти даде второ копие, ако в градината настояват за документите сега.

Конкретно за 99 ЦДГ, ако някой се интересува, мога да потвърдя, че НЕ записват без ВСИЧКИ документи - искат и имунизационен паспорт, и профилактична карта.

Моят адрес по лична карта е в района, поради което удостоверенията от общината за адресните регистрации на мъжа и на детето /за всеки случай ги занесохме/ ни бяха върнати, като излишни.

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 11:03 от Doro

# 418
  • София
Имам едно въпросче малко в страни от страстите по приема.
Някой може ли да ми каже къде и кога излиза списъка с дежурните градини за август месец?
По някое време в системата ще пуснат списък с дежурните градини. Миналата година това е станало в края на май месец -> http://kg.sofia.bg/isodz/news/955

От сегашната ясла, като ви дадат молба, в която да пишете кои летни месеци ще ходите - пиши всичките, щом нямате възможност. Въпреки че, може да обясняват как не може да се пише август щото те почиват. Пишеш го, понеже на база на подадени молби се прави планиране къде и с колко сборни групи ще се работи.
И след като си го посочила август, ако вашата ясла почива, дир-ката ще трябва да те уведоми към коя градина сте пренасочени за този месец.

При нас винаги казват - август пишете не. Но като се бяхме заговорили по въпроса и една позната майка ми каза, че тя е писала да. Детето тогава беше 2-ра ясла в 61-во ОДЗ. Бяха ги пренасочили към 54-та ЦДГ в квартала. Демек - може, но просто не им се занимава и гледат да се измъкнат.

Може би ще успеете да ходите на дежурна градина. Но ако случайно нещо не стане, обикновено в частните градини са навити да вземат деца само за летните месеци.

Аз лично съм проверявала как е в Доверие миналата година. Казаха ми, че места обикновено има и че не е проблем да се обадя 2-3 дена по-рано, да се оправят документите и детето да тргъне.
Това го правих, понеже не се знаеше как ще развият нещата при нас и исках да имам и други варианти.

# 419
  • София
Аз загубих надежди всякакви. Втора година с 8.2 точки не можем да се класираме. Районът ли е крив.... детето ли няма късмет... аз ли не правя нещо както трябва... Както и да е. Така или иначе съм доволна от яслата, в която е в момента, но тя приключва когато детето навърши три години. Много ми е чудно тогава какво трябва да направим? Отновоо ще трябва да търсим частна градина. И също така ми е чудно как така става задължителна от някоя си възраст градината, като никой не може да ми осигури място за детето?

Кой набор е дребосъка? Ако е 2011 и посещавате СДЯ, следващата година имате най-големи шансове за класиране.

Чак сега виждам поста, защото имах доста натоварени дни. Ами, да в частна ясла е дъщеря ми. И като не ни приемат изобщо, как да се стигне до там, че да натрупаме стаж Sad Много ми е мъчно. Не, че няма да успея да се справя. В крайна сметка, ако се наложи ще си остана и вкъщи, за да я гледам, но ми харесва общуването с дечица /ама айде да не се отплесвам/. Просто се чудя, дали аз не правя някакви грешки в кандидатстването, защото и тази и миналата година всички познати дечица на мои приятели влязоха и за това си се питам просто, дали аз не бъркам никъде или всичко е до късмет Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт