(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 786
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
Според мен са великденски яйца, сини.  Wink
Laughing

Не зная  какво  е, но гнездото му е като плетена кошничка. На земята ли е гнездото ?

# 466
на земята е гнездото ,сред малините

# 467
Спешно се нуждая от подсказка, тъй като нямам време да чета назад. Моля,  Hug, с какво се пръскаше след градушка?
В градината е страшна гледка.

# 468
 Confused
Мисля, че с бордолезов разтвор.

# 469
МЕРКИТЕ СА СПОРЕД ПОВРЕДИТЕ
В зависимост от повредите съответно са и мерките, които трябва да се предприемат от стопаните за опазване на дръвчетата от неблагоприятните последици от градушката. Най-добре е  веднага след градушка (до 24 часа), да се направи пръскане на всички дървета - и млади и стари. Целта на това третиране е бързото зарастване (калциране) на раните, за да не се превърнат те във входни врати за причинителите на болести.

ПОДХОДЯЩИ СА МЕДСЪДЪРЖАЩИТЕ ПРОДУКТИ
Този процес се благоприятства от фунгициди, които съдържат елемента мед. Такива са бордолезов разтвор 1%, Купроцин супер М - 25 г, Шампион - 30 г и друти. Дозите са за 10 литра вода.

от фермер.бг

# 470
  • Пазете Гор
Ани - Фунгицид по избор (контактен или системен) с комбинирано предпазно и лечебно действие. За конкретна марка пусни в Гугъл - избери си от да речем тук. Внимавай с карантинния срок. В краен случай само бордолезов разтвор - карантинен срок 14 дни. Дано amica1 има решение за проблема ти с по-домашни средства.

Mamagemelar , аз залагам на фазан или яребица. Бих заложил 20 лева, че е фазан.

На пчелина е пълно с косове и синигери. Усетиха ни, че не сложихме решетки под магазините и затова си имаме млади търтеи и ларвите им. Стоят и чакат да ги почистим от питите - отлична протеинова закуска. За сметка на това ни правят музикално оформление, докато работим. Пък са гласовити, ей. Синигер на 5 метра си е почти като в дискотека.

# 471
  • Варна-София
Правилно казва Люлин. От трите препарата аз бих избрала бордолезов или Шампион, който е меден хидроокис и е допустим в органичното производство.

# 472
  • Русе
Ани не съм много компетентна, но прочетох това http://www.farmer.bg/news_view.php?id=12394.
Моят съвет е утре първо в агроаптеката.

# 473
  • Варна-София
Интересна статия е тази за доматите. Цинебите са също медсъдържащи препарати - пероцин и т.н.  

За ниските дози азотен тор да кажа - разтваряш карбамид (урея) 1 с.л. в 10 литра вода и пръскаш листно доматите. Машината не трябва да е желязна, защото уреята силно разяжда или после трябва идеално да се измие. Не подменяй карбамида/уреята с друг вид азотен тор - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ.

Ако случайно нямаш под ръка карбамид, изпразни в пръскачката гърнето на детето след малка нужда и разреди 10-20 пъти. Това е по-добре от нищо.

# 474
Благодаря за съветите, приятели!  HugСещам се за една поговорка"Суша глад не прави, но кишата го прави."
Надявам се щетите да са поправими. Не спира да вали проливен, вече само, дъжд.

# 475
  • Пазете Гор
...Сещам се за една поговорка"Суша глад не прави, но кишата го прави." ...
Ех, Ани.. Като си представя каква става тая вашата грънчарска почва, като се понамокри. За тая вашата кал няма открити гуми  Simple Smile.

Един дядо в Звъничево, Пазарджишко, ми обясняваше тайната на тамошното плодородие: "Водата тука, момче, излиза на 3 метра. Всички имат сонди и кладенци. Ако ти даде Господ слънце - само поливай."

# 476
анн, чудесно, че намери точно за доматите.
В това, което открих аз, си пише изрично за дървета.

Вчера в София ни би градушка, но съвсем за кратко. Днес пак хубаво вали...

ани,  Hug

# 477
При нас днес би градушката(пак в София Simple Smile), надявам се до село да не е стигнала...

# 478
И аз така, надявам се.  Confused

# 479
  • на брега на Дунава
Това съм си записала от преди :
След градушка: Задължително пръскане с топсин+ридомил,след 3 дни отново ,добре е да направиш и пръскане с аминокиселини

Общи условия

Активация на акаунт