(Био)зеленчукова градина - тема 22

  • 83 774
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 7 906
точно есенна реколта съм имала,досега
полакомих се и я посадих рано тая година,че я харесвам много...и цъфти ли,цъфти,но цветовете съхнат и опадват  Tired имам по1-2 доматчета на някои растения,даже и без плод растение имам  Rolling Eyes

# 496
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Аз спрях да сея албенга ,защото при мен ставаше чак в средата на август,но нали си е Балкан.Пък и някак сух се получаваше доматът и с кухини.Може от почвата да е , а може и от студените нощи.Тя иска постоянна температурата,без резки колебания ,нали е южнячка.

# 497
  • Мнения: 3
Скуош, пепеляната вода я смятат за многофункционална - против всякакви вредители - и болести и насекоми. Рецептата ми е от този сайт: http://sovet.bos.ru/html/aiduaa_n_adaaeoaeijie.html
Освен това преди време бях качила сканирани статии от Наука и жизнь, където силно наблягат на нея - 4-5 пъти в месеца пръскат с нея през целия вегетативен сезон. За цъфтежа - пробвах тази година - не видях да вреди.
http://prikachi.com/images.php?images/2/4601002V.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/6/4601006g.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/8/4601008D.jpg

Благодаря Amica ! (докато се сетя че на мен ми викаш скуош ...Simple Smile Леле, ти ползваш и руски език, обаче аз го учих за пръв и последен път в 4-ти клас, нищо ще го преведа с Гугъл транслейт.
Mamagemelar, много ли е топло сега при теб в Португалия? Може би затова не успява да завърже домата, нали от високите Т им изсъхва прашеца. Миналата година с това сухо лято и 35 градусови температури през юли и при мен не връзваха доматите и падаше цвета, единствените които успяха бяха тип Рома - продълговатите, храстовидни. Те също така най-малко имаха жълти или изсъхнали от гъбични болести листа в края на лятото, въобще издържливи се оказаха, при това семето ние си го събираме от 10 год, не е оригиналния сорт от магазина...

# 498
  • Варна
  • Мнения: 186
Мога ли сега да сея зелен боб?
В село между Варна и Шумен съм.
Сорта може би е местен. Хората от селото са го сяли много по-рано.

# 499
  • Мнения: 3
Mamagemelar , все се каня да те питам нещо... Тая година събрахме пари с моето момче и отидохме за 5 дни до Португалия. Та като пътувахме до околните на Лисабон градове със забележителности, от влака гледах населените места през които минавахме, и видях че там не е като в България май, където едва ли не всяка къща с двор си има зеленчукова градина и стърчат колци на домати... Видях в дворовете на хората мушкати големи като храсти и лимонови дървета високи като череши, но не и зеленчуци да отглеждат, освен, и това беше най-странното, в покрайнините на градовете, под мостовете имаше градини, в които копаеха обикновенно възрастни хора, или чернокожи емигранти, малки лични градини оградени с плетена ограда или нещо подобно, даже незаконни ми изглеждаха. Стори ми се странно и исках да те питам в Португалия градинарството разпространено ли е като хоби, поне впечатленията ти оттам където живееш, и много по-различни сортове ли гледат от нас? Знам само за техния зелен пъпеш "Жабешка кожа" - (piel de sapo на испански), който даже домъкнах един в куфара до България и никой не го хареса, че бил воднист и нямал аромат на пъпеш, но за мен е идеален. Другото което ме шокира бяха полузелените домати които се продават навсякъде, и те си ги купуват и ги хрупат така, обясниха ми че червените ги ползвали само за готвене  Rolling Eyes но аз червени никъде не видях. Супермаркетите ли са наложили на хората  да ядат зелени домати, внесени от оранжериите на Испания, или просто португалците си имат странен вкус? А как ти понася тяхната подправка Coentro, което после видях в нета че е листа от кориандър? Слагат я навсякъде в ястия с ориз или морски неща, а за мен куентро-то държи 1-во място в личната ми класация топ 100 за най-гадна миризма, направо се потресох от нея първия път, мирише на бръмбъри. Ако бях бременна сигурно щях да пометна... И два дни ходих гладна, понеже като поръчвахме някъде храна тя идваше поръсена с това нещо, което мислех че е магданоз, и докато го идентифицирам...

# 500
  • Мнения: 190
Мога ли сега да сея зелен боб?
В село между Варна и Шумен съм.
Сорта може би е местен. Хората от селото са го сяли много по-рано.
Ако не се лъжа до към 15 юли може да се сее .

# 501
  • Мнения: 1 101
Тиква  Laughing и на мен кориандъра ми мирише на буболечки...
В нашия край на Португалия в градините на къщите си поддържат градинките с трева и цветя...По често в задния двор си имат зеленчукова грединка.Почти няма градина в която да няма това зиме и лете.

# 502
  • Мнения: 17 270
Аз много харесвам листния кориандър (силантро). За пръв път го опитах ( зелено) в Коста Рика... сега е нон стоп част от храната ни. В България е доста разпространено, но се отглежда за семена. Имам познати занимаващи се  ( като бизнес) с отглеждането на кориандър.

# 503
  • Мнения: 7 906
ние без кориандър риба ,картофи,месо или ориз не ядем ...явно сме се слели с тукашните  Mr. Green
за Португалия си имаме една закачка между нас си-от португалската тема...„нашата и вашата Португалия“-от един регион до друг има тооолкова много разлика,колкото между България и всичките й съседи  Simple Smile
аз съм в земеделски район и тук всеки местен,а и почти всеки не-местен,заседял се повечко, отглежда зеленчукова градина
ако нямаш земя,но имаш мерак-има старци,които на драго сърце ще ти заделят парченце и ще си сееш на воля   Mr. Green
за сортовете...има ,разбира се!примерно португалското зеле http://www.hortadomarao.com/76-177-thickbox/cebola-morada-amposta.jpg
доматите,наистина ги ядат полузелени Laughing ,затова  и зрелите са евтинджос в магазина по това време  Laughing

# 504
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ще се изкажа в шопски стил: португалското зеле ми прилича на нашенско, изкарало цветонос напролет.  Laughing. Друго ме впечатли обаче при португалците - любовта към земеделието. Разкажете още, моля - Mamagemelar, lozeva.

Отдавна мисля да го организирам, да бъде нещо като кауза - при подготовката на общите устройствени планове на населените места да се отреждат и парцели за любителско земеделие. Под наем ли ще се дават, по право според местожителство или бонус при платени данъци - това е отделен въпрос. Но заделени общински земи по устройствен план за земеделие трябва да има (земите си ги има, отреждането им е сбъркано - пишат ги за "озеленяване"). Има известен опит с това и в други страни (моля да разкажат - Вес,manandy) и в българското минало.

След 20 дена ще ви разкажа за практиките в Пелопонес.

avocet се загуби. Може да разкаже за Шотландия. Тя е наблюдателна.

# 505
  • Варна
  • Мнения: 1 018
Много интересни неща споделяте Simple Smile Другата седмица ще пътувам към Испания и ще ви разкажа после Simple Smile

Не мога да не се похваля - днес ми донесоха първите 4 тиквички от градината. Малко ме е яд, че не можах сама да си ги откъсна, но въпреки това съм безкрайно щастлива - първото нещо отгледано лично от мен, опазено от въшки с триста зора, непръскано с химикали и неторено с изкуствени торове!!

# 506
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Авосет трябва да разкаже, защото аз ги видях. Allotment! Също като едновремешните кунгфута. Такова нещо видях в едно селище между Лондон и Кембридж, спряхме там в местното ресторантче и се разходихме, и зад един много плътен жив плет имаше такова кунг-фу, където местни работеха отделни парцелчета с всякакви насадени зеленчуци. Беше пъстро и всеки си садеше нещо негово си.

Последна редакция: чт, 13 юни 2013, 22:09 от amica1

# 507
  • Мнения: 9
Аа, тук съм, тук съм Simple Smile)! Тамън сложих една голяма тенджера с череши да ври на котлона за сладко, пак ще го откарам и нощна смяна. Как веднъж не се получи плодовете, тенджерата, захарта и пектина да са ми в едно и също населено място, ама нищо, ще си чакам да се сгъсти и без пектин.
Аз сега го карам маратонно в градината, още имам по 30-тина корена домати и патладжан за разсаждане, отделно стотина пипера. За седми път вече ще подменям прегризания от скакалците разсад. Дините и пъпешите от 30 гнезда общо заварих поникнали в 3, пак същите пакостници вероятно.
Ех, добре, че са облаците, че помпата не работи. Дано да го решим успешно въпроса с поливането скоро, че изсъхне ли, трябва от чешмата да мъкна кофи с вода 100 метра по нанагорнище.
Има касис, ягоди, 3 малини, 3 чушки вече изядени, няколко краставици за таратора ми другиден. Сливите и лешниците са навързали добре, много им се радвам. Черешата от мноооого отдавна не е имала толкоз плод, но всичко е толкова нависоко, че след много катерене, клечене по покриви и стълби, успях да набера 2 кофи. Ама пък така сладка.
Орехите са избуяли като луди, има няколко огромни клона, които направо имам чувството, че се протягат към мен и искат да ме сграбчат. Съседите ми се караха задето искам да орежем по някой клон от орехите, какъв еколог съм била аз  Laughing Абе то и на мен ми е мило, орехите, които прадядо ми е садил, ама и той сега да беше сред нас, пак щеше да иска да се орежат.
И навсякъде никнат млади орехчета, пък не ми стигат и те, ами и дивият орех е неукротим. Напролет отрязах няколко по-големи и те сега бълват издънки като невидели. Черниците и те не се спират, сливите също.

За allotment-ите в Единбург ще ви разказвам друг път, че ме е страх да не се улисам и да си забравя сладкото Simple Smile).

# 508
  • Мнения: 26
Mamagemelar , все се каня да те питам нещо... Тая година събрахме пари с моето момче и отидохме за 5 дни до Португалия. Та като пътувахме до околните на Лисабон градове със забележителности, от влака гледах населените места през които минавахме, и видях че там не е като в България май, където едва ли не всяка къща с двор си има зеленчукова градина и стърчат колци на домати... Видях в дворовете на хората мушкати големи като храсти и лимонови дървета високи като череши, но не и зеленчуци да отглеждат, освен, и това беше най-странното, в покрайнините на градовете, под мостовете имаше градини, в които копаеха обикновенно възрастни хора, или чернокожи емигранти, малки лични градини оградени с плетена ограда или нещо подобно, даже незаконни ми изглеждаха. Стори ми се странно и исках да те питам в Португалия градинарството разпространено ли е като хоби, поне впечатленията ти оттам където живееш, и много по-различни сортове ли гледат от нас?
Tikva (zelena), все едно говориш за тук.
На всяка педя празна земя има нещо набучено. Даже не е рядкост гледката на 5-10, 50-100 литрови саксии пред входа на блока, на терасите или плоските покриви, пълни с разни зелении. Предимно люти чушки и марули. Умират си за люто и печено мазно месо завито в лист маруля.
През първите седмици след пристигането ми тук, доста се чудех защо хората са дошли да живеят в голямото сити, а много от тях продължават да чоплят земята. Още повече, че наема е много по-голям от евентуалната реколта, даже и да е био такава. Много хора си мислят, че БИО е всичко отгледато саморъчно от тях, независимо от използваните методи и обстановка.
По някога някои съседи ме питат дали и в България е така разпространено наемането на малки парчета земя за лично ползване. Отговарям им, че не е и всички ние там сме граждани  Laughing. А аз съм единственият инженер-градинар, изперкал от технологии и прекалено висене пред компютъра   Laughing.
Мда... Когато на 20 ровичках земята в БГ си мислех за наука, големи фирми и кариера. 20 години по-късно си мисля отново за ровичкане на земя. Цикълът се затваря.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 04:23 от manandy

# 509
  • Варна
  • Мнения: 186
В темата има много градинари-поети.
Вече си имам любими автори сред тях Wink
Благодаря на всички  за съветите и отделеното време!
Да сте здрави,  да се радвате на богат урожай  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт