(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 766
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
Човъркането на земята е копнежа ни към изгубените корени,стремежа ни да бъдем живи,истински.В градините ни си дават среща земята,слънцето,росата и вятъра.Стотици живинки щъкат насам-натам и дори да се борим с тях подсъзнателно знаем,че сме част от техния свят,а не те на нашия  Wink.
Аз не мога,а и не искам живот сред бетон,сред намусени,бързащи,незабелязващи естествения ритъм на природата хора.
Повече от два месеца сме изцяло на село-ставам на разсъмване,лягам след като отдавна се е стъмнило.Не гледам телевизия и не ми липсва.Хапвам парче хляб и сирене,забравената от години попара с горещо мляко,измислям салати и гозби от набраното в градината.Мама съм на 11 теленца, 3 агънца и на Ира,разбира се  Laughing.Тичам от едната градина в другата,после за люцерна,скоро ще започне и сенокос.Студентката ми приключва успешно сесията си,вземайки изпити между разсаждането,връзването и колтученето.Синът наред с училището,работата на автомивка намира време и за разни облекчаващи работата ни приспособления.Всички сме много заети през деня,понякога става хаос от пристигащи,тръгващи,внасящи и изнасящи.Но вечер всички сядаме за час-два на терасата,слушаме щурците и славеите,говорим си...Дните ми са изцяло запълнени и осмислени-дори намерих време да препрочета Ана Каренина  Mr. Green...И от време на време сравнявам сегашния си живот с регулярното ходене на работа през последните седем години-изпълнено със скука,монотонност,стрес и отчаяние..Познайте кое натежава  Mr. Green

# 511
Здравейте дами!
Имам въпрос - някой слагал ли е мрежа на краставиците (да се увиват по нея)? Тази година купих, но се чудя как да я слагам. Ако някой има опит, моля да сподели.
Благодаря на всички, които могат да помогнат!

# 512
  • Варна-София
...Мда... Когато на 20 ровичках земята в БГ си мислех за наука, големи фирми и кариера. 20 години по-късно си мисля отново за ровичкане на земя. Цикълът се затваря...

В човешкия живот трябва да има от всичко. Иначе все ще ни се струва, че онова другото, до което още не сме се докоснали е по-привлекателно. Когато очите ни са отворени, правим "информиран избор".

Мине се не мине и се сещам за един разказ, (от Мопасан ли беше или някой друг, бяга ми сега), в който някакъв тип отвратен от безпътен живот, отива при един овчар и цяла нощ му разказва за пропадналия си живот в разни шантани и накрая пречистен заспива. Когато се събудил на сутринта - гледа ... овчарят се обесил.

Докато сме живи трябва да събираме материал за спомени. Колкото повече, толкова повече!

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 10:23 от amica1

# 513
Детка-петка, ние винаги слагаме мрежа на краставиците. Там където ще сееш забиваш два кола, опъваш мрежата и със тел или др.материал прикрепваш към всеки кол.
Определено ще имаш нужда от помощ, сама няма да ти е удобно Peace
После ако не е заваляло може да ти пусна снимка.

# 514
Не може ли да промуши коловете в дупките на мрежата?
Съществува и мрежа като "ръкав", нанизва се просто и се разпъва.

# 515
Люлин, може, но няма да е здраво. Краставиците доста натежават върху мрежата и според мен е добре да е вързано. Даже ММ забива коловете не прави, а настрани, според него било по здраво, а и мрежата по широка.Незнам дали ме разбрахте, ама после ще ви покажа.
Този вид за който говориш не съм виждала.
Съобщиха за евентуални градушки по морето #2gunfire Дано се размине Praynig

# 516
И аз се интересувам да видя мрежата, защото още не сме слагали.

# 517
  • Варна-София
Светнах лампите в офиса. Небето е черно. В пристанището една след друга следват къси вълни. По-далеч в езерото се вижда как свободни вълни с бели гребени направо летят и се сливат. През вълнолома през секунди полита и се разбива бяла пяна. Гърми. Гълъби и чайки летят във всички посоки. Къде ще се скрият? Накрая чайките кацат във водата да чакат да свърши бурята. А тя още не е почнала.
Какво ли ще видя довечера на вилата? Тя е само на 8 километра оттук.

# 518
малко кофти са снимките, но бързах, че бебето спи Mr. Green
Амика, какво стана? Отива ли си бурята?

# 519
малко кофти са снимките, но бързах, че бебето спи Mr. Green
Амика, какво стана? Отива ли си бурята?
Задуха ужасен вятър   Confusedп.п. това от Бургас

# 520
калисто, благодаря за разясненията и за снимките. Обаче моята мрежа е като ръкав и трябва да се реже. Като се разреже, ширината й е 60см. Чудя се как ще стане - много снадки, много врътня.
От нета взех една идея - с метална мрежа за арматура, размери 2/4м. Няколко платна ще свършат работа. И е много по-лесно.
Май ще се спра на този вариант. Като го направя, ще пусна снимки, може да е полезен на някого.

# 521
Моите краставици са на мрежа, но я плета аз. Имам опинати конструкции в двата края и между тях връзвам. Посочената мрежа ( 60 см) не е ли тази от която се режат гаци?

# 522
  • Варна-София
Бурята се размина неочаквано леко - мек дъжд с бавни капки, като плюнки падна от небето и направи локви с балончета.

Снимка от миналата седмица - цъфти ми втората салвия, трогателен подарък от едно младо момиче:
http://s006.radikal.ru/i214/1306/e5/baa9cd956fb4.jpg

Пълна готовност за поредица от еко-био пръскания - марли, колтуци, фасове, млека, йодове, зехтини, соди ...
http://s001.radikal.ru/i196/1306/6f/e805bf4d0585.jpg

Фасовете ги ползвам за стеблото на прасковите. Мисля, че са идеални за ларвите на щитоносните въшки. Май ще ми останат на въоръжение, защото освен мравките, други насекоми не се интересуват от тези ларви. Искам да кажа, че нито калинки, нито пчелички ще пострадат от това пръскане.

Последна редакция: пт, 14 юни 2013, 18:54 от amica1

# 523
Titina, да ме простиш, но не разбрах: "Посочената мрежа ( 60 см) не е ли тази от която се режат гаци?". Какво имаш предвид? Купих я от селскостопански магазин, казаха, че е за краставици.

# 524
Моите краставици са на мрежа, но я плета аз.

На една кука ли я плетеш? Май не е лоша идея, ако е от някоя по-плътна върва, ама пък трябва голяма кука  newsm78

Малко смешно, ама...  Joy

Общи условия

Активация на акаунт