(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 761
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
  • Пазете Гор
...На една кука ли я плетеш? Май не е лоша идея, ако е от някоя по-плътна върва, ама пък трябва голяма кука ...

Е, какво пък толкова, и аз съм изработвал мрежа от сезал. Не е трудно, но пък е грозно, де. Прилича на тъкане по-скоро, не на плетене.
От агромагазините трябва да се търси опорна мрежа с "ухо" 10 см. Не знам защо има по-дребна. Аз правя "колибка", обърнато V, и обвивам с мрежа. Утре ще снимам.

В по-широките градини нищо не пречи краставиците да се отглеждат без опорна конструкция - свободно пълзящи по земята - като пъпеши, дини и подобни.

Изключително съм доволен от увивния зелен фасул. Ще изчакам добива и ще препоръчам семената. В още дребничките като връвчица чушки преброих по 10 бобчета! В описанието на кутийката семена пише - шушулка 22-26 см, широка 2,5-3см. Ако излезе вярно, ще танцувам джига!

# 526
Мрежата като ръкав не е толкова малка като се среже и се опъне... Утре ще покажа снимки, ако имам нет... Все пак не е кой знае колко висока, краставиците растат бързо и скоро се показват над мрежата... Рязането на мрежата става по-лесно и удобно ако тя се опъне като например се надене върху бъчва... С мъжа ми я разплитахме и рязахме двамата и не беше трудно... Другият трик, когато се поставя на мястото й в градината е да се опъне тел отгоре и отдолу за да държи мрежата, която иначе се свива по средата...
Ето тук в албумът ми от миналата година сред зеленчуци и болести се мярка и опънатата мрежа за краставици - http://www.album.bg/stelt77/?view=3&page=2

# 527
Моите краставици са на мрежа, но я плета аз.

На една кука ли я плетеш? Май не е лоша идея, ако е от някоя по-плътна върва, ама пък трябва голяма кука  newsm78

Малко смешно, ама...  Joy

Не, престави си правоъгълна метална констръкция. Първо пускам хоризонталните връвки, после вертикалните. Там където се пресичат с хоризонталните ги увижам един път около тях и продължавам надолу. Краставиците се катерят по тази конструкция

# 528
  • София
Момичета, някоя дали ще ми отговори за моите доматки ...  Whistling

Оказа се, че съм им дала много малки саксии този път и усещам, че не се чувстват добре, но дали е удачно да ги пресаждам по това време на годината...?

# 529
РоЗи,покажи ни доматите,че да можем да се ориентираме.Започнаха ли да цъфтят?
Хубаво е растенията да се местят,когато "спят".За дръвчета и храсти пиша понеже не съм пробвала да пресаждам домати по-широка саксия.
Аз не бих го направила.На контейнерното зарзаватчийство тънкостта е в дренирането на почвата и подхранването и.Ако виждаш корените на повърхността на съда добави земя,завий ги.
Прекърши върха на растението,за да ограничиш размера и напомниш на домата,че очакваш плодове все пак.
Ох,че не мога да се сетя-врежовете на тиквите ли биехме с тояга,за да ги подсетим за "работа"?  Joy

# 530
  • Варна-София
Рози, аз бих ти дала кураж да пресадиш доматите. Според мен те са много устойчиви растения, направо като плевели.
Разсада ми поне 3 или 4 пъти съм го разделяла, промивала корените, после най-малките съм ги връщала в кофичката с нова пръст. Преди 1-2 седмици посадих последните - жълти пожълтели от недохранване и неполиване, а сега са се прихванали на 100% и имат зелен прираст.
Най-малко половината пресади.

# 531
Да ви похваля меда на Куркума, много много вкусен и ароматен   bouquet

# 532
Стар зарзаватчийски трик, ако иска доматите да вървят ги пресей

# 533
Да ви похваля меда на Куркума, много много вкусен и ароматен   bouquet

Подкрепям с две ръце!  Peace

Преди малко се връщам от "ранчото", такава градушка е билА... грах...лук...ябълки...череши...страхотия, по земята и плодове, и листа, на пауловнията, нали е с големи листа, направо висят като дрипи..., на тиквичките и боба също, а от краставичките, понеже бяха съвсем малки стърчи само стрък, предполагам, че след това са минали и охлювите...преди дни е било, защото вече са маносани доматите.
Невероятно, но на морковите нищичко им няма, както и на чесъна, чубрицата и магданоза.
А да, и по асмата няма поражения.  newsm78
Трябва да напръскам с нещо, при ябълките и крушите поправимо ли е, самите плодове са наранени?

# 534
Преди малко се връщам от "ранчото", такава градушка е билА...

И при нас така, ето показвам нагледно.. не бях виждала такова:
домати:
http://ermena.com/Img_3652.jpg

http://ermena.com/Img_3653.jpg
боб:
http://ermena.com/Img_3657.jpg

Извинявам се, че не се вижаха, гугъл + за пореден път сменят линковете.

Последна редакция: сб, 15 юни 2013, 23:52 от peppia

# 535
  • В сбъднатите си мечти
 peppia -жалко за труда ти ,и аз виждам за първи път такова нещо от снимките ти ... жалко
При нас имаше град преди около 15 дни и проби листата на тиквичките ,малко засука краставиците и с това се разминахме .
Вили - възхитена съм от това което правиш .Поста ти ми въздейства много силно .  bouquet Peace

# 536
  • Варна-София
Пепиа, Нова, умрях като видях снимките.
Имала съм друга година пострадали ябълки след градушка, но беше октомври месец. Опитахме се да правим калвадос, според мен много неудачно. Пръскайте с медсъдържащ препарат дръвчетата - така максимално бързо ще ти се калцират раните.
Господ да е с вас. Днес-утре насадете боб-пешак там, където вече няма нищо, а след месец -месец и половина - дайкон.

Аз вчера, малко късно обаче, сложих най-най-най последните разсади от доматки Трапезица и Бонония на много необичайни места и приключвам с доматариума.

# 537
  • Пазете Гор
Олеле, peppia, нова...кураж. Загубата си е загуба. Може да посадите пак малко боб, зеле, праз, ряпа...

Недалеч от дома, към другата махала няколко млади семейства с очевидно прилични доходи си купиха къщи и ги ремонтираха - чистичко, стегнато и красиво. За моя огромна радост не бетонираха дворчетата, не ги задръстиха с люлки, беседки, джуджета и бутафорни кладенци, нито пък ги затревиха с "райграс", а си направиха отлични зеленчукови градини. Вървят им като на новобранци, браво и успех!

# 538
peppia, кураж, цялата градина ли  е така?

При мен толкова унищожени са само краставиците и част от боба, моите зеленчуци са много нагъсто, имам оцелели домати, един дребен разсад, върху който е полегнал грахът, другите дребни ги отскубнах, да не разпространяват зарази, нямаха никакъв шанс.
Но имам и оцелели домати, те са под клоните на една джанка, от първите ми, имат и плод, махнах повредените листа, но са маносани след градушката.
Преди седмица сложих семенца на корнишони за разсад, в кофички, сега ще сложа още, да има поне за есента.
Има и боб, който освен под дърво се вие и под едни асмички и е с малки поражения.
На лука махнах премазаните пера, има още листна маса, дали ще оцелее?

Вчера заложих коприва за торене, освен пръскане с бордолезов, да наторя ли сега доматите или да изчакам?

Моята градинка е малка и е предимно за удоволствие, съвсем отскоро се занимавам, още действам по метода на пробата и грешката, но има хора, които много си помагат с градините... Sad
За ябълките ай-много ме е яд, защото детето ги обожава, увити във вестници и в щайги ги съхранявам цяла зима в мазето, дано се повъзстановят поне някои.

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 09:04 от нова

# 539
  • В сбъднатите си мечти
Да си покажа днешната- втора реколта грах .За първа година садя и съм доволна -много Simple Smile)
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30759953
По - вкусен грах не сме яли Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт