(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 696
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна-София
Елинка, тези жълти листа са от алтернария. Значи с тази рецепта със содата ще си пръскаш всяка седмица цяло лято и си "шапка на тояга" - пръскаш, миеш и ядеш домати без да се притесняваш.
Това доматено растение, което е останало като джудже, със свитите листа ми се вижда вирусно заболяване, сигурно е заразено от черните мухички (летящи форми на въшки). Аз бих го отскубнала веднага, за да не зарази другите.

Щеше да е притеснително ако бяхме видяли на снимките картофена мана. Там трябва да се реагира светкавично. Късат се много щателно болните листа, даже цели растения (по преценка), слагат се веднага в черен чувал (без много движения и развяване, че заразата направо лети), завързват се и 2 седмици на слънце се държат, за да загине заразата. Едва тогава можеш по-спокойно да ги дадеш примерно на калифорнийските червеи (ако поддържаш такива), или със спокойно  сърце да ги заровиш да стават на хумус.

Бордолезовият разтвор предпазва от картофена мана, а също и пръскане с бледорозов разтвор на калиев перманганат. Същото действие има пръскане с обезмаслено прясно мляко + йод (0,5 л мляко : 10 л вода : 20 капки йод). Друго предпазно средство е пепеляната вода - 2 чаши дървесна пепел се заливат с вряла вода, кипи 10-15 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Разрежда се до 10 литра с вода. Може да се комбинира с материал за листно торене (примерно 1 непълна супена лъжица карбамид - не друг азотен тор, а точно карбамид). Ако ти остане повече материал да се доизпръска по овошките.
    

# 601
Благодаря ти, Амика  Hug още утре ще напръскам доматите със содената рецепта.

# 602
  • на брега на Дунава
Изложението е южно , надморската височина 400 м , чудесно място,предбалкан.
А защо доматите ти стават толкова късно?!
Аз се замислям за покупка на подобно място, но ме притеснява късият сезон и късното узряване на зеленчука. newsm78

Защото при тази височина в балкана нощите са хладни,а дните горещи.Средната денонощна температура се пада по ниска.Поне така си го обяснявам.Куркума беше писал нещо за средната  температура и влиянието й.

# 603
Аз продължавам с градинските опити. Освен марулите нищо не върви, но пък на марули се отядохме.
Вчера ги правих на супа. Стана вкусно

Доматите на листна маса го докарват добре, но тепърва почват да цъфтят.
Не знам дали ще стигнем до плод.
Тук пак е около 15 градуса

Изядохме спанака. Какво мога да посадя на негово място?
Слана пада през октомври

# 604
  • на пъпа на Златията
Привет приятели!
Добре дошли на новите !
Прочетох до 20 -тя страница. После пак ще чета.
Сега за актуалните последни проблеми които има и в моята градина.
Рали,
Насей айсберг.
Елинка,
Просто, сложи едни ръкавици и  ги откъсни и ги потопи в  бордолезов разтвор. Разстението е силно и няма да се отрази на плодовитостта. Стръка който е в окаяно положение се е заразил още от почвата в разсада ти по-рано и освен алтернария има и друга гъба. Изскуби и потопи във вар и син камък или както казва Амика завържи в найлонов чувал ,На мястото сложи щипка вар и щипка син камък - сухи, скопай пръстта , , сложи един здрав култук полей , направи му колибка от вестник  че мноого жега за да се хване и го сади преди да вали и ще стигне другите.  
Алтернария по доматите-
тук
http://agronet.bg/agro/plant-protection/1077-alternariya-cherni- … petna-domati.html
заразата - от семената, от почвата, ..напада старите листа - т.е долните, напада и цветните пъпки и цветовете окапват,
защита - култучете , откъсване на заболелите листа само в жегата, не в облачно време, не сутрин, не вечер при роса,ако сте забравили да сложите при саденето в лехата вар и син камък - сега  вържете в тензух размесена вар и син камък  и я поставете в началото на лехата водата да минава през него. пръскане с - купроцин за младите леторасти, ридомил голд, дитан,...за позапазване на повредените стари ,Тези препарати са и против картофената мана.  
Давам акъл пък аз забравих в едната си леха- newsm78 . Като пръскате пооообикаляйте цветните китки .
Което е нападнато няма да оцелее- поне здравото да върже. Нали виждате че първия връз е отрупан с домати , - втория е с с по 2-3 домати , останалото не вързало от дъждовете.
Краставичките са ти на припек, нали?Краставичките обичат да ги къпеш. и да не са на припек. Пригор е ако са засегнатии младите листа, алтернарията  е само по старите листа.
Майката му е редовно къпане и поддържане на тургора на листата.
Късай поразеното и не засушавай. Все пак краставицата съдържа 99 процента вода.
Боба , като го гледам ми дожалява от тия въшки.
Ааа ,
Какви зарази в цигарите със суров тютюн и с угарките? При правенето на цигарите тютюна се вари. Като опъваш цигарата топлината е 800 градуса!Ако вземеш едно врабче и му духнеш дима от цигара срещу него ще умре. Неравна ми е борбата с колорадския бръмбар и разни други гадини тая година. А то е че е недостатъчно да ги умориш. Трябва първо да ги умориш , посклле да изкъпеш "медената им роса " , която води до други зарази. Така  че след уморяване , къпане със сапун.
Аман от въшки и други гадини тая година.
Тежка ще е борбата, особено за задочното ми земеделие и неустойчивото време.
Тази година , препаратите най вече ,трябва да се редуват.
С билките се иска друго мислене.
Имаше един шантав подигравателен израз " звездите ми го говорят" .
Та да вдигнем глава от земята  към "звездите" като траките , които са живяли по тези земи.. Дали златото им е било голямото богатство или знанията им ?
Трябва да се огледаме какви билки сега по време на популацията на гадините са в разцвета си. Аз се сещам за бъзето , татула, тютюна, ....
Та тази мисъл ми дойде като застанах безмълвна тая пролет пред лозите. Тъй като отринах лозето късно  се втреших когато видях че има повече цвят отколкото листа.
Та се сетих че "звездите" - растенията ни говорят. Сетих се и за миналата година Куркума ли беше, написа че откакто се следи водния баланс в дълбочина е най кризисна. А тая суха зима не запаси влага в дълбочина и това ни го казва лозата с дълбоките си корени. На колко метра беше засушаването Куркума? Основния проблем е дълбочинното засушаване за дърветата и лозите. Сетих се тези неща и въпреки че валя се дръпнах та рано, рано полях лозето , щото какво ще поливам при 38-40 градуса. Всичко се изпарява за часове. И моята вишна пожълтя като крушата на Елинка.
Много въпроси , са сега толкова утре пак .
 newsm78

# 605
Благодаря ти, Рорик, за съветите. Ще направя точно каквото ме посъветва. Simple Smile
А някъде четох, че за да се запазва по-дълго време влагата при краставичките, е хубаво коренът да се покрие със слама. Мисля да направя и това. Иначе не знаех, че преди да се посадят доматите трябва да се ръси син камък и вар. Вече и това ще имам предвид. Благодаря за полезните съвети!   bouquet

# 606
  • на пъпа на Златията
Елинка,
мноого съм против препаратите , но тая година се видях в чудо от гадини.
Застели корените на краставиците с окосена и изсъхнала трева. Убий първо с нещо въшките и изкъпи после разстенията  , може и със сода но малко , защото ще изгориш цвета , а защо не и с обикновен сапун - фрош има с аромат на лимон, .да не ти мирише после зеления боб на обикновен сапун , внимателно!.
При тези жеги не е ли малко опасно да се пръска с бордолезов разтвор?

# 607
  • Варна-София
Днес напръсках зелените въшки по ябълките с масло от нийм. Да видим какво ще отчета утре-вдругиден, когато отида да ги видя. Случи ми се обаче точно това, за което ме предупреди Чоко и Боко. Не се получи идеалната емулсия по рецептата, дадена от фирма "Гиза" в сайта, въпреки че работих с достатъчно гореща вода (пресмятах). Мисля си дали да не направя първо емулсията, като добре разбъркам само маслото с течния сапун, а след това да добавя горещата вода  (така както правя със зехтина). Някой има ли наблюдения как се получава идеалната емулсия с масло от нийм?

Някои общи съображения за бордолезовия разтвор - да се пръска или сутрин или вечер, за да съхне по-бавно. Температурата да е в интервала 5 - 30 градуса С. В хладно и дъжделиво време може да предизвика изгаряния. По плодовете на ябълките - особено Златна превъзходна - може да остави трайни петна, обаче това е само козметичен недостатък.

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 00:17 от amica1

# 608
  • на пъпа на Златията
Амика,
Тия дни се рових в кашон със стари препарати. Имаше един Вастак на 10 години  - гаранционен срок 3 дни ли беше, една седмица ли. Капачката беше спукана и се изля. Какво беше учудването ми като ми се омазаха пръстите! Ми то е някакво масло , какво ли е?Ми то даже не е гранясало?Дето писа тук някой от Австралия - продават ни зехтих милилитри за 6 лв?  Мноого са актуални твоите опити! Доматите зреят и им трябва такова третиране.

Мммм даа,
ето какво било!
(2) Препоръка 2001/838/EО на Комисията от 7 ноември 2001 г. за резултатите от оценката на риска и стратегиите за намаляване на риска за веществата: акрилалдехид; диметил сулфат; нонилфенол фенол, 4-нонил-, разклонен; терт-бутил метил етер [2] трябва да бъде включена в Споразумението.
Този   нонилфенол забранен ,  нещо било отпадък от нефтопродукти ли , че не разбрах .Нещо като машинно масло май , а? А другите забранени пак са нещо такова? 
Вазтака деиствал контактно и стомашно? Умират от глад ли въшките?   

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 00:39 от rorik

# 609
Аз имам един гърчав домат, миналата година също, остана си мъничък, но не беше болен, нарочно си го купих и преди и сега, защото макар и нисък, е доста "набит" Simple Smile)) И имаше доматки.
Аз до сега съм откъснала към 8 краставички от двете коренчета посадени в саксия, но ги гледам като бебета.
Кой беше специалиста по спанака? Аз също имах, но много бързо цъфна, сега пак ще сея, колкото толкова. Имах и зимен спанак, но в по-голямата си част изобщо не поникна, и растеше много бавно, накрая го изскубах, за да сложа краставиците на негово място.

# 610
  • Варна-София
Рорик, по-добре е да подхождаш много предпазливо към всякакви промишлени инсектициди и фунгициди. Това, че формулацията изглежда като масло означава само, че е подготвена така, за да му е лесно на ползувателя за дозиране. Иначе активното вещество във Вазтак е бяло кристално, синтетичен пиретроид. Вярно, че е братовчед на един вид отровна маргаритка, обаче и на малкия й пръст не може да се залови.

1% от поетото количество алфациперметрин (активното вещество във Вазтак) се отделя с млякото при кърмачки, освен това е признат канцероген. Не плакнете опаковките край река - ще изтровите всичката риба.

Не се подвеждай, това не е зехтин.

http://www.fao.org/docrep/w4601e/w4601e08.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Cypermethrin

А нонилфенолът е повърхностноактивно вещество. Ползвали са го сигурно за прилепител - също много отровно за рибите.

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 11:36 от amica1

# 611
Вали всеки ден.Сутрин и привечер облаците се сгромолясват и ми отмиват плодородието.
Днес,когато спре да вали ще отида с една клечка да изправя карфиолите и да ги извържа до колци.
Всички "слънчогледи" в доматите изсъхнаха.На 2о корена имам 4 завързали доматчета.  Rolling Eyes
Бобовете с проядените листа се оправиха сами понеже бръмбарите се издавиха.
Разглеждам с интерес снимките ви и си мисля,че не е чесно а се оплаквате от нашественници-и за тях има,и за вас.Скоро ще ви налегне бума на плодовете(домати,краставици,тиквички) и ще забравите кахърите си.Признайте си,можете ли да изконсумирате всичко родено?
Питайте всички чуждоземки в темата не е ли златна българската земя.Проблемът ни е в Био-то.
И в калинките.
...А сега да препоръчам една френска салата-corn salad(valerianella locusta).Дребничка,хрупкава,с горчива нишка.Французките гурмани и приписват лек успокоителен ефект.Може би идва от високото съдържание на витамин В.Пробвайте с посяването на пролетния спанак.
Ето фотка;
http://prikachi.com/images.php?images/759/6263759F.jpg
Годината на картофите се очертава,оголени:
http://prikachi.com/images.php?images/940/6263940K.jpg
Терминатор,денят е дълъг за спанак.Почакай до август.Краставичките катереха ли се или пълзяха?Хубаво е,че Боби може да си откъсне сам с ръчичка нещо живо,хрупкаво... Hug

# 612
 Laughing Веселче..купих си на пролет семена от тази салатка..но мъжа ми ме скастри че ще събера котките и си стои така пликчето Laughing
Едно за мен чудо Shockedлюти чушки  високи не по- вече от 5см височина вече цъфтят Mr. Green

Това по краставицата е от слънцето нали?Или е някаква болест Thinking

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 02:55 от lozeva

# 613
  • Варна-София
Да покажа накъде са моите доматки, да издемонстрирам, че няма нищо страшно, ако се гледат био. Стига човек да знае какво да очаква и да не се паникьосва при първия възникнал проблем, а после да прави дивотии, които може и да не прави.

Оптима - тях ги сях в периода 1 - 7 март. Сега всички са завързали 3-та китка, а цъфти 4-та и 5-та. Някои ще ги прекъсна на 4-та китка, други ще ги оставя - експерименти си правя със сорта.
http://s020.radikal.ru/i700/1306/d0/7194d424c73e.jpg
http://s018.radikal.ru/i520/1306/ad/f4737b560435.jpg
http://s019.radikal.ru/i612/1306/83/03e74b2ed185.jpg
Стига толкова, Оптимите всички си приличат.

Рилата е малко по-назад:
http://i037.radikal.ru/1306/c1/789ae5141508.jpg
http://i058.radikal.ru/1306/79/af0742f96ad2.jpg

Море от черита - жълти и червени:
http://s55.radikal.ru/i150/1306/e2/a1bb2c66cdcb.jpg

Стига толкова домати, сега да ви покажа една царица - аз я хашладиса-а-а-ах. Още й стоят вързанките.
http://s58.radikal.ru/i160/1306/fb/1d2a17d47d2e.jpg
http://s005.radikal.ru/i211/1306/78/0b39495cb5e2.jpg
http://s019.radikal.ru/i642/1306/fa/7c459456fc6a.jpg

И за доматките, и за прасковите подробно съм обяснявала как преодолявам всичките им проблеми по еко-био начини.

И още нещо: МАСЛОТО ОТ НИЙМ РАБОТИ ЗА ЗЕЛЕНИТЕ ЯБЪЛКОВИ ВЪШКИ! Утрепало ги е, примерно на 93%. След седмица пак ще повторя, обаче съм МНО-О-О-О-ГО доволна. Благодаря Ви приятели, че ми препоръчахте маслото и фирмата!
 newsm51

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 21:51 от amica1

# 614
Амика, аз също имам Оптима. Засаден разсад преди 2 седмици, за това време имам домати колкото орех и цъфнали втора, на някои и трета китка. Гледам обаче и твоите листа са завити като моите имат като обгоряло по края.  От скоро ли са ти така или отдавна?

Общи условия

Активация на акаунт