(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 532
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна-София
Това е алтернария. При мен много ясно се изразяват жълтите ореоли на петната. Ще си пръскам цяло лято за нея и ще си късам поразените листа.
Това ще го прави всеки, който си има тази болест, независимо с какви средства - еко-био или не.

# 616
А през колко време пръскаш, само когато видиш такива или си пръскаш профилактично?

# 617
  • Варна-София
Пръскам си редовно - гледам веднъж на седмицата да го правя. Понякога пропускам, но това е изключение. Седмица-две им давам да се вкоренят след посаждането и после почвам с профилактиката - вече по комбинираната рецепта с едно пръскане минавам за черни мухички, алтернария и картофена мана. За картофената от време на време пръскам и с нещо друго - мляко с йод и т.н. Днес напръсках профилактично с кислородна вода против бактериози.

# 618
Питайте всички чуждоземки в темата не е ли златна българската земя.Проблемът ни е в Био-то.
И в калинките.
  Peace При нас тази година е добра, и все пак, ако ми видите доматите ще ми се смеете, а краставичките ми са с по 4 листа Simple Smile
Веселче, краставичките се катерят по колче, Боби тях не ги яде, но голямо благодаря за идеята за моркови в кошница, само търчи навън и вади морковчета, те са още много мънички, но той така им се радва и с такъв апетит ги хапва Simple Smile. В този дъжд можеше броколи да завъдиш, моите се развиват много добре. Ние се прибираме наесен в България за постоянно, и време за спанак няма да има Simple Smile

# 619
Мечтая си за българската земя. Тук при мен...абе все едно да сея на плажа нещата  Mr. Green Що пръст насипахме, пръст ли казах, имах предвид мълч ( щото това е почвата която се продава), куповам 4 вида почва + кравешка тор + моята маса от компостера... а климата, август всичко ще умре от топлина.
Иначе краставици бол, домати- тази година сях местни сортове- нямат дори цвят, а съм дала доста пари за семена и поливам всеки божи ден. Копър и магданоз се сеят на зима.
Terminator, завиждам ти за прибирането искренно..

# 620
Като сеех патладжана една възрастна жена ми каза да засея около него и 4чубрица .Послушах я и засега нищо не го напада най-ве4е колорадския бръмбар.Нито един не съм видяла  Peace.Не съм пръскала растението със нищо .

# 621
Titina,как добре те разбирам за плажаа... Tired
аз тази година съм с три дини под една мишница и няма как-всичко страда Embarassed
садя когато може и се случи,я колтуча,я-не,и вързани и невързани домати имам,втора реколта краставици още не съм засадила,разсад купувам готов на воля и с удовлетворение  Embarassed
а поливките!ох.... поливам баламската -с големи,широки ,дълбоки вади,с маркуч 3 цола

за патладжана да питам-чубрицата може ли сега да я сея?/патладжаните ми са на три листа вече /

# 622
Като сеех патладжана една възрастна жена ми каза да засея около него и 4чубрица .Послушах я и засега нищо не го напада най-ве4е колорадския бръмбар.Нито един не съм видяла  Peace.Не съм пръскала растението със нищо .
Аз го зная това за чубрицата. Миналата година бях сял.
Съветват картофите да се посипват със стрита чубрица.

# 623
  • София
Калинките ми изгубиха битката с въшките по джанката, а аз късно видях.
Зеленикаво- сиви, натрупани на дебел пласт по долната страна на листата.
Лошото е, че под дървото са ми цветята, между тях и две кичести латинки, които едва спасих от едни други, много едри и черни въшки.
Та, ако се сещате какво мога да направя- помогнете! Cry

# 624
На мен ми казаха в лехите с доматите да засея невен (за мушиците), но май за него е късно вече. Ще опитам другата година.
Амика, благодаря, написала съм си всички твои рецепти  Hug

Обади само как разреждаш кислородната вода  Praynig

# 625
Аз пък ви завиждам за топлото
При нас беше топло 5 дни и всичко тръгна да расте. Сега пак е 15тина градуса и нищо не мърда

# 626
Амика, много се радвам,че нийма е свършил работа. Я кажи ти от коя фирма поръча и на каква цена?
Моето е от ибей, купих 1/2 литър много изгодно ми се стори и ще имам за дълго време.

# 627
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,

Гадинки в градината

За втора година се провалям с грахта. Най после установих от какво е. Къртица ли , сляпо куче ли , - като разрових лехата да видя защо не е никнал , по редчето , по редчето , тунелче и няма никакво зрънце.Така че от Дингата имам 3 растения от един пакет. Някакъв друг , мисля че беше Ран има повече оцелял , но едва ли ще се събере за семе
.
Както си оправях лехите за пипера след кафявия дъжд, нещо ми зашумя над главата. Като погледнах 2-годишна издънка 3 куб. метра на ясен - половината храст опоскан от зелени скакалци и по листата черни едри точки.Помислих че са яйца на скакалеца .Да ама скакалеца снасял в почвата.Така и изчистих храста и забравих да сложа очилата да видя какво е.
Та по джанката въшки ли са? По невен съм виждала въшки.

Калинки,мравки  в изобилие в пипера, по съвлъка  в лозето ,листата сбръчкани .Гроздчета жълти яйца.Обрах 40 калинки от една леха преди да пръскам.
Поповите свинки,черните скакалци , колорадския бръмбар  в изобилие.
Колорадския бръмбар само една разновидност ли е ? Мутира ли ? Защото преди да тръгна се появи някакъв гол, червен .
След 10- тина дни като отида не зная какво ще намеря.

Амика ,
наложи ми се да ползвам препарати тая година,  без успех,  за борба с гадинките. Още един плюс за твоите практики.   bouquet
Цели институти работят  за препарати против вредителите. Вярвам на българските и немските производители до колкото съм чела.Повече на българските учени и за семена. Все пак това беше единственото което западняците ни признаваха  по соца и се учеха от нашите.Не вярвам на западните .Те се сещат след 50 г след като се появи някоя болест.Вярно че са минали 24 г , но българските учени бяха отговорни в работата си. Дано има приемственост. Друга бира са търговците.
Явно те разреждат при разфасофките , така че си е голям въртел да улучиш как да си помогнеш с препарати.Много внимателно подходих  при ползването им. Съсредоточих се върху диагностиката. Но при мен има един проблем че комшията много пръска и тази година всичко се е пренесло в градината ми , та ми дойде много.

# 628
Мравките ядат ли въшките по пипера?  newsm78 Питам, защото вчера случайно видях, че по долната  страна на листата на част от пипера има зелени въшчици, като на някои стръкчета видях доста мравки. Дано да ми помогнат в борбата с въшляците. Много ме дразнят... тая година видях какви ли не въшки и то по много. То не бяха бели, черни, зелени... още малко и розови ще намеря.

Та имате ли био рецепта, с която да ги уморя или да си пръскам с Моспилан? Thinking

Другото, което не знам от какво се получава, е че някои листа на пипера са видимо набръчкани, като под тях не видях да има въшки. Това някакво заболяване ли е?  newsm78

# 629
Мравките ядат ли въшките по пипера?  newsm78 Питам, защото вчера случайно видях, че по долната  страна на листата на част от пипера има зелени въшчици, като на някои стръкчета видях доста мравки. Дано да ми помогнат в борбата с въшляците.

Точно обратното,мравките си отглеждат листните въшки, "доят ги" и ги пазят.

Общи условия

Активация на акаунт