Арабски мами ~ лятото ни зове захаросани и сиропирани в 136 тема

• 105 664
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Не съм описала отвратително циганска картина, а горе описаната - хранене на земята.
Искам за пореден път да ви кажа, че семейството е средно, не е изобщо бедно, както се опитвате да ме убедите, но с времето установих, че не всичко се казва. Като и да е, и щом има сърдити и обидени да не 4етат коментарите ми.

# 481
Чарли, от изброените от теб неща, в семейството на моя май само моленето правят, но пък то е напълно очаквано и никога не ми е правило лошо впечатление. Виж и мен доста неща ме дразнят  и са ми странни, след две-три седмици престой няма търпение да се приберем. Странното (а може би не) е, че сега дори ми се ходи до Йордания, като съм от разстояние винаги си спомням само хубавите неща от живота там.

А ние в България имаме доста крайни идеи за правилно възпитание и отглеждане на малки деца. Точно в тази тема съм писала преди години, че в Германия е нормално да пуснеш децата да играят в локвите или да лазят по пясъка и земята насред парка. В един парк веднъж за малко да стъпя върху едно лазещо бебе.

В арабските страни пък хората имат друг режим на лягане - гостито в 12 вечерта не е нещо странно, за това и децата стоят будни до късно, пък и не са четиричленни семейства като при нас - лягат децата в осем, а мама и татко пазят тихо. На мен в начолото също ми бе странно, сестрата на мъжа ми е кавзала не веднъж, че тя също би се радвала децата ѝ да имат режим, но на практика е невъзможно.

Храненето на земята дали пък не е защото нямат достатъчно голяма маса да побере всички?  newsm78 При наличието на маса (ниска или висока), би било доста неудобно и непрактично да ядеш на земята.

# 482
  • по пътеката
4арли, това са си традиции!не се сърдете, ако някой е видял нещата  по друг на4ин! смешно е, 4е до лукс мерцедес  ,който съм задминала, ми цъфне някоя марковска муцуна,та си викам това магаре ,ако не ме хареса,какво ще се правим?  Mr. Greenяденето  от една  купа , пиенето на вода с една 4аша и яденето на салата с лъжиците , затопването и яденето с ръце си е заложено от бебета! все раздавам 4инии и 4аши , ама те спокойно ми обясняват,4е няма нужда! маси4ките са  им любими, ниски, да се сгъна на 3 ката, ако реша да съм на стол4е към тях , ина4е си е за земно присядване предназна4ена, предполагам за предпазване на храната от насекоми! тук има едно умно решение за предпазване от пълзящи гадинки, леглата се слагат във водни, или отровни тампони! ве4е не се слага вода, но е останало от старото време! 4арли, много верни неща си казала!то затова може би идва приказката "не си  по-голям от хляба!"
 ха, ядене на вестник? патентовано ли е,  Mr. Green? ина4е яденето в еднократни 4инийки се прави за събирания от много хора!белите и ленените покривки ги притесняват , викам цапайте си на воля, вси4ко се пере от тях! Laughing
докато си закарам детето и пусна поста станали няколко накуп! да кажа ,4е свободен режим май си е нормално за спането! отделно никой не пази тихо, май тихо пазят само на мъжете си! 4е са се преработили!  Wink

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 12:26 от marsy

# 483
С моя мъж сме ходили доста и по-ресторанти и приятели и роднини и до сега не са ни сложили храната на земята а ние в къщи си се храним нормално.
Без да се обиждаш но ще си изкажа мнението !
Когато си се омъжвала за човек от друга държава и култура плюс това мюсюлманин и едва ли не си знаела, че е такъв е трябвало да знаеш, че ще правиш компромиси и ще трябва да свикнеш с начина им на живот, аз лично бих се обидила ако съм на мястото на мъжа ти и разбера как ги описваш по-форумите едва ли не като "цигански катун", другото което е всяка държава и всяка култура си имат свойте лоши неща и ти изобщо замисляш ли се, че с думите ти говориш лошо за човека до теб защото и той е отгледан от тези хора !

П.П  Ами като не е искал някой различни от неговите обичаии е трябвало да се ожени за Българин или Европеец.

# 484
marsy много правилно си описала всичко което искам да кажа, едно към едно.  За пиенето от една чаша, за топенето, за салатата и лъжицата, това е което мен ме е  дразнило, но май е само в нашето семейство като гледам. Портокали, мерси за мнението ти.

# 485
ина4е яденето в еднократни 4инийки се прави за събирания от много хора!белите и ленените покривки ги притесняват , викам цапайте си на воля, вси4ко се пере от тях! Laughing
Точно пластмасата ми е един от най-големите дразнители. В Йордания се ползват пластмасови чаши, прибори и чинии не само при събирания на много хора. Казват, че е за да спестяват водата от миенето им. И после защо имали толкова много боклук. Страната може и да е една от най-бедните на вода в света, но трябва ли затова да я превръщат и в най-мръсните.
За покривките същото - дори да има покривка на масата, при ядене върху нея се слага еднократна найлонова. Дори и в Германия живеещи араби гледам, че слагат еднократни покривки като сме на гости. Да кажеш, че е заради водата, ама не е - по-скоро мода, традиция и никакво съобръзяване с околната среда.  Crossing Arms

# 486
Чарли, нещата са такива, каквито си ги описала - масово. Много трудно си променят традициите, даже когато парите не са проблем.

Прегръдки за двама ви с Марти.  Hug
Ти си го гледай и възпитавай както си знаеш, пък на таткото му пускай по някой къс пас, като сте на гости в Египет. Wink Да го облече в "рокля", да го наснима, да му се порадват роднините сега, докато е малък.
После ще им мине меракът.  Wink  Mr. Green  Mr. Green

# 487
Като и да е, и щом има сърдити и обидени да не 4етат коментарите ми.

О, това за мене ли е? Е, аз толкова не съм се засегнала лично Simple Smile
А, между другото, съм съгласна за едно нещо с теб и то е, че след като една жена стане майка, започва да мери с по-различен аршин. И по тази причина също имам своите притеснения относно някои неща, макар и различни от яденето и спането.
Пък вие ако не планирате да се местите да живеете в Египет, не би трябвало да е чак толкова трудно да изтърпиш по едно гости веднъж в годината.

# 488
Абе, трудно-нетрудно ... то на чужд гръб и 100 тояги са малко, нали знаете ...  Sunglasses
Имала е впечатления за споделяне - споделила е.  Peace

Ха-ха, сетих се да допълня за модите - те са точно в такава последователност - вестник, найлонче и най-накрая забелязвам, че са започнали да узряват и за хранене на покривка, най-напредничавите.  Laughing Аз обичам нещата да се назовават с истинските им имена. И те също са в правото си да ни се смеят - за определени неща.

За средностатистическите традиции си говорим тук, не конкретно за това как е в къщите на съфорумките.

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 18:04 от Гарга шарена

# 489
  • сред маслини и портокалов цвят
Аз, въпреки че безкрайно харесвах живота си в Сирия, напълно я разбирам Чарли. И не мисля, че с нещо е обидила съпруга си или родата му. За компромисите-всеки решава докъде и колко. И е важен балансът всъщност-компромисите са и за двете страни.
А пък колко е различно когато имаш вече и дете...

# 490
Гарга шарена , знаех, че ще се включиш, и знаех мнението ти, и аз като теб обичам, нещата да са с истинските си имена.
 Jasmin   bouquet

# 491
Винаги съм си мислела ако един мъж реши да разкаже каква е жена му през неговите очи какво ли ще каже. Вие пък замисляли сте се някога, че вашите мъже могат да не харесват много неща в българските традиции и аз не съм много горда от факта, че като излезеш някъде в Б-я и има само пошлост и чалга но това не означава, че на всякъде е така а и пак ще го кажа едва ли сте нямали избор когато сте си избирали половинка, нормално е да има различия и то големи.

# 492
  • сред маслини и портокалов цвят
Портокали, върнах се специално да прочета постовете на Чарли-никъде не видях да споменава съпруга си.
Моят съпруг не харесва много неща в БГ, особено пък в последните години. Говорим открито за това, не ми е хрумнало да се обиждам.
А дали сме случили с избор на половинка, времето ще покаже. Моята лентичка прескочи 20-тата година, та мисля си, че се справяме-и с приемането на другия, и с уважаването на правото му да не харесва това или онова. Peace

# 493
Абе, трудно-нетрудно ... то на чужд гръб и 100 тояги са малко, нали знаете ...  Sunglasses
Имала е впечатления за споделяне - споделила е.  Peace

Ха-ха, сетих се да допълня за модите - те са точно в такава последователност - вестник, найлонче и най-накрая забелязвам, че са започнали да узряват и за хранене на покривка, най-напредничавите.  Laughing Аз обичам нещата да се назовават с истинските им имена. И те също са в правото си да ни се смеят - за определени неща.

За средностатистическите традиции си говорим тук, не конкретно за това как е в къщите на съфорумките.

Абе аз знам по принцип, ама приказката ти не е уместна в случая, понеже тя влезе да изкаже мнение за всички египтяни! Как карали децата си да спят по земята и ядели на земята от общи чинии, и др. неща. Ако се беше оплакала конкретно от семейството на мъжа си, щеше да е друго.
В интерес на истината и аз като Портокали смятам, че е нужна известна доза респект към близките на съпруга и към родината му. Този респект, естествено, би трябвало да е двустранен. Не казвам да си криви душата и да лъже, но все пак - без да съм навътре в исторята й, доколкото подразбрах семейството му не й е направило нищо лошо, а я е приело съвсем добронамерено.
Подигравките или пренебрежителното отношение в този случай са неуместни и не говорят добре за самата личност, която го прави.

И от сутринта все се сещам именно за притчата, която ти постна преди няколко дена за мъдреца и човека, който питал какви са хората в града, в който щял да влезе.

# 494
  • Egypt
Абе аз знам по принцип, ама приказката ти не е уместна в случая, понеже тя влезе да изкаже мнение за всички египтяни! Как карали децата си да спят по земята и ядели на земята от общи чинии, и др. неща. Ако се беше оплакала конкретно от семейството на мъжа си, щеше да е друго.
В интерес на истината и аз като Портокали смятам, че е нужна известна доза респект към близките на съпруга и към родината му. Този респект, естествено, би трябвало да е двустранен. Не казвам да си криви душата и да лъже, но все пак - без да съм навътре в исторята й, доколкото подразбрах семейството му не й е направило нищо лошо, а я е приело съвсем добронамерено.
Подигравките или пренебрежителното отношение в този случай са неуместни и не говорят добре за самата личност, която го прави.

И от сутринта все се сещам именно за притчата, която ти постна преди няколко дена за мъдреца и човека, който питал какви са хората в града, в който щял да влезе.

+1  Peace Между другото си припомних защо спрях да пиша в тая тема, причината е същата и за много други бивши съфорумки  Confused

Общи условия

Активация на акаунт