Арабски мами ~ лятото ни зове захаросани и сиропирани в 136 тема

• 105 665
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
Честита Баба Марта на патерички !!!
По нашите ширини тази година валя неочаквано много дъжд и пясъчни бури не очаквам.  Naughty
Временцето е чудна пролет, навсякъде са нацъфтели едни дребни жълти цветенца. Щъркели си нямаме, но врабчета и гугутки - и те доволни от топлото слънчице ..... Идилия.
Иначе и тук така, по мартенски щураво е времето в тази част от годината и често-често си дишаме прахоляка.

coco_bear, моят съвет пък е да не търсиш из нета, че само още повече ще се объркаш.
Там е работата, че дори при традиционните дрехи си има моди и това, което е било модерно преди 3-4 години, сега може да изглежда само смешно в очите на останалите. Затова, имай си едно на ум, да не стане така, че да изглеждаш като антика в музей за модерно изкуство.  hahaha

Ако търсиш нещо египетско, faima сигурно ще ти удари едно рамо с подходящи идеи.   bouquet
Щом приятелката ти е пакистанка, ако искаш облеклото ти да е хем традиционно, хем хубаво и модерно според нейните разбирания, най-добре питай нея самата и виж какво би ти предложила тя.

Последна редакция: нд, 02 мар 2014, 12:10 от Гарга шарена

# 466
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Честит празник, мили български момичета!

Уж е празник, но в нашата фирма се работи  Sad И то на нормална надница.
Тази сутрин, като отивах на работа рано- рано и слушам птиченцата като чуруликат... Заслушах се и ми стана радостно, нищо че беше 6 сутринта. Малко му трябва на човек да се почувства щастлив.
Такова настроение, с предчувствие за пролет, ви пожелавам през целия ден !!!

# 467
 Здравейте. Как сте. Честит празник.
Ние сме добре бяхме няколко месеца в Египет, и разбрах колко много обичам България и всичко българско. Не ми харесват и не мога да свикна с техните нравии и обичаи.
Хубав ден момичета.

# 468
  • по пътеката
Честит празник! ние слушахме "о, шипка" за да  по4етем празника и да добавим щрих в бг осъзнаване на  моето бъргарче !тя го оби4а, слушаме и възрожденски песни и разказвам по-малко за времето тогава!не може само пуни4ески войни да нищим и ханибал !
дано да е хубав денят ви! при нас е дъжд и мра4но, но скоро ше е топли4ко! Peace

# 469
Честит празник ! Аз обичам България и ми липсва но и тук се чуствам много добре, с времето се свиква но явно всеки човек е различен. В началото ме дразнеше абсолютно всичко тук и повече и повече се навивах, че не мога да го понеса но след като си поставих за цел да спра да мисля за негативните неща , видях, че има и много хубави и позитивни.
Всеки народ и място имат свойте плюсове и минуси.

# 470
Портокали newsm10

# 471
Честит празник момичета. bg

Така е трудно се свиква,много по различни нрави имат ,но има и много хубави неща и мога да кажа че дори ми липсват .Но и сега в бг дори и да ми е трудно и да ме дразнят много неща си е моето място .
Марси браво на теб ,това дори и в бг не го правят много за съжаление,но човек цени нещата когато е надалеко.

БИБИ  къде си ,ела драсни един ред ,как върви работата и как са децата.липсваш ми честно да си кажа  Hug

Днес беше хубав слънчев ден във Варна и си направих ме много хубава разходка. Heart Eyes

Поздрави и прегръдки за всички  bouquet

# 472
Добро утро.
Когато ходих, бях без детето по съвсем друг начин гледах на нещата, видях само хубавото, но сега с детето е различно. Възпитанието им, яденето на земята, спането на децата по земята, храненето от общи чинии, . Обличането на рокли в петък, моленето е няма как да не ме дразни, като вивдам, че детето ми ги копира. Имат и много хубави черти, но и различните им неща не са малко. Всеки сам за себе си знае, това е моето мнение. Хубав ден.

# 473
  • Egypt
Лелее, 4arli96, къде си попаднала, какви са тия неща, все едно говориш за нашия бауаб (портиер), добре си направила, че си заминала. Класовото разделение е много голямо в Египет, и мизерията и неграмотността се ширят в по-голямата част от населението. Лично аз много си харесвам живота, и в Бг си живеех добре, и тук също, въпрос на светоусещане според мене, и на село в пустинята ми беше добре. А и на среда, в която ще попаднеш.
Вчера с моя половин имахме дървена сватба, кога се изниза това време, не е за вярване. Хубаво си изкарахме, вечеря, романтика, бърз тур в мола да си купя парцалки, само дето през цялото време Софчето звъня да ни проверява, не може да разбере, че хората имат празници само за тях двамата си  Twisted Evil Нашият велик посланик тук тази година не направи прием за националния празник, но сънародниците ни са се организирали сами и са празнували. В бг училището учат децата история усилено, последно "Обесването на В. Левски" наизуст имаха. А директорката ни, страхотен кадър, окачи потретите на националните личности по стените, и вече децата знаят кой е Ботев, Иван Вазов, Кирил и Методий и т.н.
  bouquet за всички ви!

# 474
Ами Faima, да ти кажа съвсем не са необразовани хората, от семейството им има доктори, в армията, всякакви, мъжът ми има бакалавър, не бих казала, че се различават от средният египтянин, на много места ходих, доста видях, и разбрах, че си е традиция да се храниш на земята, или пък може би вие сте срещнали визшата класа, незная, както и да е знаех, че така ще реагирате, знам, че при вас вси4ко е цветя и рози, съжелявам, че се вклю4вам да ви развалям захаросаната тема.

# 475
Аз не знам дали мога адекватно да се включа, тъй като на пратика не съм живяла в Египет, но ходим всяка година с мъжа ми за по месец-месец и половина. Досега нито веднъж не са сложили да ядем или да спим на земята. Напротив, имат си специална трапезария даже (с маса), отделна от кухнята. Спим си в легла. Не отричам каквото си видяла - Чарли, то за 80 милиона все ще има много да се види, но аз не съм се сблъсквала с такъв начин на живот досега.
А иначе всички сме българки и си обичаме България, но всеки със съдбата си.

# 476
Хора вие мислите 4е съм спала на земята ли, о не абсол1тно, не имат легла, много хубаво обзавеждане, винаги сме спали на легла  Laughing, говоря за децата имат едни като табуретки наслагани и на тях си лягат децата или в майките си, така като е поне при мен да го изкапе6, да го слови6 да спи в определен 4ас не, когато му се допи тогава, няма зна4ение къде са няма да се приберат да го сложат на време, ако са на гости.
И винаги сме яли на маса, има си трапезария наистина и заради мен са го правили, но предпо4итат на земята, хора това е обичай, не ми казвайте 4е е изключение.

# 477
  • Egypt
Eeee, Чарли, каква е тая реакция, ти сериозно ли??? Всеки може да влиза и да си пише каквото му е на душата, нищо захаросано не разваляш. Момичетата нищо обидно не са казали, доколкото виждам казват, че има и лошо, има и хубаво, всеки има право да харесва или не харесва, хора всякакви има, да се генерализира е несериозно. Все едно да обявя, че в Бг е традиция да се яде на вестник, понеже много хора така правят  Laughing За децата нямат система за възпитание наистина, то и затова който може да си го позволи от детската градина започват да ги дават в интернационални, където се учат и езици, и всичко им е по американски и английски стандарти. Между другото в скандинавските страни децата спят по земята в детските градини, и то всяко, когато му се доспи, ляга си на пода и си дреме, никой не го закача.

# 478
http://ruslantrad.com/2009/07/02/arabski-interior/
Традицията да се яде на земята и масичката да е малко над пода идва от схващането, че човек не трябва да седи по-високо от хляба.Именно заради храната е дошла и тази традиция. Може да я видите освен в арабските страни, също и в Турция и Иран. Интересното е, че в България до началото на XX в. е имало също такава традиция да се яде на пода. Много рядко ще видите хора да ядат по улицата. Не е прието добре. Смята се, че е нездравословно да се храниш прав. Затова мебелировката е важна за спокойствието по време на обяд, вечеря и т.н.

Ето защо, ако искате да ядете по традиционен начин в арабска страна, намерете заведение, където ще седите на ниски мебели, а масичките са най-много на 15 см. от пода.
 Абсолютно мога да генерализирам храненето на земята като обичай, арабски или мюсюлмански, затова не мога да споря, а относхо храненето на вестник съм го виждала в селата, според мен не е масово явление в България.

# 479
Чарли, ти в началото описа отвратителна циганска картинка и се сърдиш, че някой е казал, че не живее като циганин ли?
А яденето на земята е било традиция навремето. Има такива ресторанти, да, даже в София съм ходила в един такъв марокански, даже доста скъп, но дали хората все още го правят? Сега питах мъжа ми дали е стандарт в Египет това, което описваш, той вдигна рамене и казва: ами ако някой е много беден, може да се случи. За яденето от обща чиния каза "единствено ако се яде фул".
И, честно казано, това за "развалянето на захаросаната ни тема" звучи леко обидно.

Общи условия

Активация на акаунт