цистит

• 24 017
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
Не само,аз съм имала 3 пъти цистит през живота си - един бактериален и 2 - не.Бактериалния лекувах с Офлоксин,а другите с Цистон.Нямам хроничен цистит.По-скоро другият е от настиване или нещо подобно и урината е чиста,а се вижда само на ехограф.

А какво се вижда на ехографа?

Вижда се,че е възпален пикочния мехур,но възпалението не е бактериално.

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 10:00 от Sunshine Mom

# 16
Щом е възпаление трябва да има причинител. Освен бактерия не знам какво друго би могло да причини възпаление.

Задебелена стена може би като последствие от предишни инфекции, но възпаление...без бактерии ..ми звучи странно... Rolling Eyes

# 17
Не само бактериите причиняват възпаление,а вирусите и гъбичките.Аз не знам как може да има цистит без бактерия,но има.Обяснението може да го даде само лекар. Wink

# 18
  • София
Напоследък болна за мен тема! От миналото лято имам повтарящи се цистити с две сериозни кризи. Едната през ноември - хеморагичен цистит. След изследвания и антибиограма трепахме ешерихия коли с Нитроксолин. На контролните изследвания всичко беше ок. И така около 6 месеца до април. Отново цистит, отново ешерихия. Антибиограмата показа че са резистентни на нитроксолина и се лекувах с панцеф. На контролните изледвания отново имаше бактерии, които отново бяха чувствителни на панцеф (и на всичко останало всъщност)После дойдоха празниците и веднага след тях отидох на нефролог. Изписа ми ципрофлоксацин ( на база на последните изследвания) за 5 дни и след това продължително лечение с Бисептол в малка доза за 3 мес. Пусна ми и изследвания, които излязоха вчера и показаха резистентност към Ципрофлоксацин  newsm61 Утре пак ще ходя при него, ама вече не ми издържат нервите, да не говорим през това време и колко допълнителни чайове и боровинки и какво ли още не съм изпила!!!

# 19

Нинрофлоксацинът се предписва като опашка след антибиотик. Чудно ми е кой е тоя лекар, който е почнал с нитроксолин? Личният ли?Антибиотик не бива да се предписва преди резултатът от стерилната урина. Това е игра на руска рулетка за наша сметка. Всяка подобна несполука води до резистентност...
Колко време и в какви дози пи нитроксолина?
Чудя се просто...тези лекари ..дали наистина не знаят колко фатални могат да са грешките им или просто не им дреме....нали за момента ще си попълнят формулярите и ще ни разкарат временно от главата си....
Пиши какво лечение ти е предписал нефролога? И май трябва да почнем да пишем имена, имената на докторите, които са допуснали грешки довели ни после до под кривата круша....поне да знаем къде да не ходим...

# 20
  • София
Да, личният лекар ме лекува първоначално и той ми предписа нитроксолин, но както вече съм написала след изследвания на урина и направена антибиограма. Пих го 7 дни на 12 часа и след това отново пуснах стерилна урина, която вече беше чиста.
После дойдоха празниците и веднага след тях отидох на нефролог. Изписа ми ципрофлоксацин ( на база на последните изследвания) за 5 дни и след това продължително лечение с Бисептол в малка доза за 3 мес. Пусна ми и изследвания, които излязоха вчера и показаха резистентност към Ципрофлоксацин 
Това е лечението, предписано от нефролога миналата седмица на база на "контролните" изледвания и антибиограмата от 24.04 (антибиограмата показваше чувствителност към абсолютно всичко) Както казах новите изследвания, които излязоха вчера показват резистентност към Ципрофлоксацин. Довечера пак съм при него и ще пиша какво е станало. Между другото ми е изписал и Уростим след курса с Ципрофлоксацин пак за 3 месеца по 1 таблетка сутрин. Някой има ли впечатления за него?

# 21
Не е било достатъчно лечението с нитроксолин за начална инфекция.  Rolling Eyes  Дори и като доза и продължителност на лечението е било малко. Ето какво пише в листовката на това ликарство:

"Възрастните приемат 3 пъти дневно по 1 капсула Нитроксолин-МIР форте, освен ако лекарят не е предписал друго. При хронични инфекции на пикочните пътища и за профилактика на повторни инфекции се препоръчва приемането на 1 -2 капсули Нитроксолин-МIР форте дневно".

Ако вместо нитроксолин беше предписал някакъв подходящ антибиотик в достатъчна доза можеше да се приключи. Но ..това какво е можело..вече е безпредметно да се коментира.
Дано нефрологът ти предпише подходящо лечение този път.
Но по принцип не може да се ползва стара антибограма, в смисъл след като вече е провеждано лечение да се ползва антибиограмата от преди това. След всяко "лекуване" картината се променя и трябва нова.
За съжаление всички тези неща ги разбирам със закъснение когато белята е станала  Cry
Към лекарската некомпетентност и безхаберие се прибавя и паниката ми и става мазало..последното "лечение" тотално го оплетох...и продължавам да си имам бактрериите, виждам ги на микроскоп, тъй като работя с такъв.
И се чудя..за стерилна урина искат средна доза, но при мен първата струйка е най-мътна, а после се изчиства..което ме навежда на мисълта, че предишните ми  отр. резултати може и да са били фалшиви. Четох някъде че по разликата в първа, средна и последна струйка можело да се локализира инфекцията дали е в уретрата, дали е в мехура или в бъбреците и си направих труда да пишкам в различни буркани и да наблюдавам.
Но какво от това като никой не се интересува от подобна информация..дори снимам какво виждам под микроскопа..но едва ли ще посмея да покажа снимките щото може и да ме изгонят...ако много знам..

# 22
  • София
Малко яснота по въпроса с антибиограмите
Първата ми беше направена около 10 април, когато започнах да имам оплаквания. След нея ми беше предписан Пацеф. Пих го 5 дни, мина още около седмица и отидох на контролни изследвания (на 24 април) които отново показаха ешерихия и чувствителност към абсолютно всички антибиотици. Тогава с личния приключихме въпроса, като след празниците ме праща на нефролог. Нефролога ми предписа Ципрофлоксацин на база изследванията и антибиограмата от 24.04.13, аз през това време, т.е. от 24.04. до момента в който отидох на нефролог не съм се лекувала с нищо, т.е. не съм приемала никакви антибиотици.

# 23

Добре, ясно но тогава как е възможно на антибиограмата да си била чувствителна към ципрофлоксацина, а после да се окаже че си резистентна?

Може би лечението с нитроксолина въпреки че той не е антибиотик също е довело до резистентност.. Rolling Eyes

# 24
  • някъде
запис в темата, че и на мен ми е болен въпрос този скапан цистит Sad

# 25
Като се замисля защо го докарах дотук все ми се струва, че подценявах проблема. Бях чувала за резистентност но си мислех че това става мнооого бавно. Все не ми се струваше чак толкова сериозно нещо един прост цистит. И изобщо нямах идея за ограничените възможности на доста лекари...
Също така след преминаване на симптомите много бързо забравях за него и преставах да пия достатъчно вода, не спазвах щадящ режим, да не говорим за някакви мерки да укрепване на имунната система. Не четях достатъчно, сещах се за всичко това при следваща криза, а тогава не е ефективно.
Трябваше когато съм добре, на спокойствие и без паника да си издиря добър лекар и в случай на криза веднага да отида, а не тогава да почвам ровене по форуми и разпитване ......
Тъй като при мен кризите са много свързани със секса трябваше по-рано да прочета, че в такива случаи може да се взема профилактично антибактериално лекарство преди или след секс.
И така нататък....разказвам тези свои пропуски за да не ги правите

# 26
  • София

Добре, ясно но тогава как е възможно на антибиограмата да си била чувствителна към ципрофлоксацина, а после да се окаже че си резистентна?

Може би лечението с нитроксолина въпреки че той не е антибиотик също е довело до резистентност.. Rolling Eyes

Незнам какви са тези бактерии и какво е това чудо! Резултатите веднъж показват резистентност, веднъж чувствителност към даден медикамент. Най-интересното беше лечението с панцеф - антибиограмата показва чувствителност към него,лекувам се с него и на контролните изследвания пак има бактерии, които отново са чувствителни на панцеф.

Вчера бях при нефролога. Променихме лечението. 3-месечния курс с бисептол отпада. Изписа ми Хлорнитромицин за 7 дни и след това Уростим 3 месеца и Уролин (мисля че така беше), което обаче не се продава в БГ и ме посъветва да отида до Гърция  Rolling Eyes

# 27
При подобни резултати аз лично бих заподозряла грешка в лабораторията. Аз дори мислех да си пускам пробите в две лаборатории едновременно, макар, че ако има разлика пак няма да знам кое е вярното. Но поне ще знам, че по отношения на това вещество има грешка. Веднъж дори го направих, но тогава резултатът беше отрицателен и от двете лаборатории.

Другото, което си мислех..но не знам доколко е вярно, просто мое предположение, че зависи с какъв щам се заразяваме. Защото въпросните рецидиви може да са от наша собствена не излекувана инфекция, но може да е и ново заразяване..както например допускам се случи с мен миналото лято на едни плаж (Попския плаж) когато просто от несъобразителност се "изкъпахме" на място, където се вливали отпадни води от канализацията.. Embarassed
Докато се усетим откъде е тая миризма и се бяхме накиснали баш в ешерихията....идеше ми после да си счупя главата, но...това е положението. Мъжът ми и сана се разболяха от сточашно чревно разстройство с висока температура, а аз - отново цистит, като бактерията беше доста резистнтна...а предния път - почти към всичко чувствителна.

# 28
Честите цистити с пълно изчистване на урината след проведено лечение може да са проява на подлежащ друг проблем, на който циститът се явява усложнение. При нормална работа на мехура- пълнене и изпразване - няма условия за развитие на бактерии. появата на остатъчна урина е най-честа причина за появата им. За изключване/доказване на такъв проблем се прави уродинамично изследване от уролог и според резултата се назначава лечение насочено срещу първопричината, така че да се премахнат условията, водещи до цистити. В другата тема някой беше го писал- Пирогов, уролог. Плюс режим на уриниране- на всеки час и половина- два, без стискане, и при позив, редовно ходене по голяма нужда. Успех.

# 29
Действително имам задържане на урина поради отпускане на мускулатурата на мехура след раждане на голямо бебе. Правиха ми такова изследване и ми предписаха калимин.
Но като прочетох листовката видях, че е противопоказан при астматичен бронхит а аз точно в момента бях с такъв..реших за изчакам. И в това време ме тресна пак поредното обостряне.
Освен това всичко, което прочетох из нета за тоя калимин показва, че ефект няма.  А се пие 3 месеца.  Никой не споделя да се е оправил от него. При положение, че се отрових от лекарства последните година две просто не ми се ще да го пия три месеца за лудо Rolling Eyes
От друга страна, обаче и преди отпускането на мехура съм си имала циститни кризи но са били на много по-големи интервали - години. Сега от две годени почнаха по два пъти в годината , а от февруари май съм си нон стоп.
Търся всякакви алтернативи на антибиотиците...в момента съм почнала лечебно гладуване...защото забелязах, че урината ми става особено мътна след като съм яла. И реших да огранича яденето до минимум ако не друго, поне да подпомогна бъбреците и черния дроб...чувствам се добре като цяло, дискомфорта отдолу е съвсем слаб, но знам ..че бактериите са там и е само въпрос на време и някакъв провокиращ повод да достигнат отново огромни количества... Sad
Това, което ме учудва е защо при количества под 10 на 5 -та не се смята че има инфекция, като те са си там  newsm78
също защо се взима средна струя, когато най-мътна и първата струя. Това не маскира ли резулата?

Общи условия

Активация на акаунт