За рапичното олио в пюретата

• 2 028
  • 10
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, HIPP,

захранвам сина си вече почти месец с вашите пюренца. Тъй като ми правеше впечатление, че повечето от пюретата съдържат олио от рапица, реших да се поинтересувам какво точно представлява този продукт. За съжаление открих доста притеснителна информация.
Ето линк на една от статиите, които прочетох http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/3814-rapichnoto-mas … -za-zdraveto.html
Бихте ли коментирали?

# 1
Здравейте anym,

Разликите в свойствата на рапицата се дължат на това, че над 95% от рапицата, която се засява в световен мащаб е генно модифицирана. Това означава, че състава на олиото, което се добива от генно модифицираната рапица се различава драстично от олиото от обикновената рапица с биологичен произход. Генно модифицираната рапица е ценни в промишлеността, тъй като тя съдържа много високи стойности от ерукова киселина, която трудно се приема от организма.
Биологичната рапица се е използвала преди години като храна и фураж за животните. Олиото от рапица е изключително полезно, тъй като то съдържа ценните омега-3 мастни киселини като DHA отговорни за развитието на зрението и мозъка особено при неговия интензивен растеж до 18 месечна възраст, имунната система, сърдечно съдовата система, диференциацията на клетките по време на бременността и т.н Тези специфични мастни киселини се откриват в много малко суровини, като кърмата, ядките, мазните риби, някои водорасли.
Дори тя се използва за производството на лекарства при някои заболявания на мозъка.
HiPP използва единствено натурално биологично рапицово олио, тъй като Немския институт по хранене, както и Изследователския институт по детско хранене препоръчват това поне веднъж дневно в диетата на детето.
Препоръките са свързани със сериозни научни проучвания в областта. Можем да приложим и научна литература, която да ви бъде полезна. Ако решите пратете ни e-mail.
Приложената статия е научно популярна, без да цитира източници и сериозни научни препоръки.

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 22:06 от HiPP

# 2
  • София
Благодаря ви за отговора!

# 3
  • където мечтите се сбъдват
Здравейте.Използвам отворената тема да попитам нещо.Започнах захранване на навършени 6 месеца.До момента съм въвела оризова каша,тиква,картоф,круша,ябълка.Според схемата ми на захранване този месец трябва да въведа растителните мазнини.Взех си пюре от тиква и картоф,което съдържа рапицово олио.Въпросът ми е колко често трябва да присъстват в менюто на детето растителните мазнини на тази възраст и впоследствие.На кърма сме.

# 4
Здравейте  stefanel,

За тази възраст растителните мазнини варират около 1% от общото количество твърда храна, което детето приема. Препоръчително е те да присъстват във всяко хранене, където се въвежда твърда храна - зеленчуково и месно-зеленчуково пюре.
Както вече писахме Изследователският институт по детско хранене(FKE), препоръчва растителните мазнини да бъдат представени най-вече под формата на рапицово олио минимум веднъж дневно в диетата на детето.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 15:31 от HiPP

# 5
  • където мечтите се сбъдват
Благодаря много за бързия отговор.Това означава ли,че трябва да избягвам да купувам еднокомпонентни пюрета вече,а да предпочитам комбинациите с добавено рапицово олио?

# 6
Здравейте,

Предлагайте разнообразно меню, като суровини. Това е най-доброто за развитието на всяко дете.

# 7
Съгласна съм че рапичното олио е полезно. Това което ме притеснява е че според етикетите на Хип детските храни съдържат рапично масло (а не олио). За получаване на масло от растително олио е нужно частично или пълно хидрогениране и химична обработка на мазнините. Тези процеси създават транс мазнини които са доказано вредни и свързани със сърдечни и хормонални заболявания. Моля коментирайте!

# 8
Здравейте,

HiPP поставя в храните единствено рапицово олио с био произход. Може би превода на български не е точен, но на оригиналния етикет е описано като rapeseed oil.
Бъдете спокойна, HiPP не използват и никога не са се използвали хидрогенирани мазнини в нито един продукт HiPP.

# 9
Рапица?
Никак не ми се нрави това.

# 10
Здравейте,

Наистина в днешно време не е много актуална, но е факт, че Немския институт по детско хранене го препоръчва поне веднъж в диетата на детето до две годишна възраст, докато активно нараства мозъка и се развива зрението

Общи условия

Активация на акаунт