Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 326
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 930
По отношение ХИВ и СПИН - неинформираността идва поради новостта на заболяването, наясно си, че изисква време за натрупване на медицинска информация и колко време отнемат изследванията и разработването на медикаментите.

Съжалявам, но не е релевантен примерът.

# 931
Иначе науката вече знае, че един ген може да се прояви или да не се прояви в зависимост
от средата. Има начини да "заглушиш" някой ген.
Това с повлияването от средата го обяснявайте на някой, който не страда от наследствена обремененост. За някои заболявания средата може и да оказва влияние, има обаче и други 'лоши' гени, които освен че задължително се предават на поколението, на принципа на руската рулетка залагат бомбите на проявлението си още с раждането. И нищо не може да се направи. Освен ако в бъдеще науката и медицината не напреднат достатъчно.
И не говоря наизуст, едната част на рода ми е носител точно на един такъв, много малко изучен, другата - на друг. Не е от типа, предизвикващ злокачествени заболявания, но и нещата, които причинява далеч не са приятни. Преди време всички от нас, засегнати от едно от най-типичните му проявления (вродена глаукома или предразположеност към нея със съответните изменения) ги включиха в програма за генетични изследвания с цел по-добро изучаване на проклетия ген и поразиите му. Чакам и мен да привикат, въпреки че официално уж нямам проявления - поне не онова типичното, което имат другите, но от малкото събрана научна информация по въпроса мога да заключа, че 'благодарение' на него прогресивно оглушавам, други смислени причини никой доктор не успя да открие. За липсващите зъбни зародиши по-скоро мога съм му благодарна, че ми е спестил излишно вадене, и за съществуващите ми зъби челюстта ми е прекалено малка. Заради другия обаче си имам (и не само аз) чудна костна деформация на гръдния кош и т.н. Да изтеглиш 2 пъти генетично къса клечка - то талант се иска, нямаше да е лошо поне някоя свръхспособност ала X-Men или неуязвимата Джейн да имаме в добавка Laughing

Интересно как предните поколения са се срещнали и са създали следващи поколения.
Осъзнавам, че въпросът ми е напълно скандален. Но това е част от играта...

# 932
Непрекъснато има кампании за РМЖ и рака на маточната шийка. Кампании, безплатни прегледи, тръбене колко животоспасяваща е профилактиката. От друга страна, по-скоро ще е пропуск, а не некомпетентност от страна на мамолога ти, да не те попита за фамилна обремененост. Това е част от пакета задължителни въпроси по време на мамологичен преглед. Задължение и на мамолога ти е да ти препоръча такова излседване, ако са налице рисковите фактори.
Има хора, които нямат никаква информация за фамилните си обременености в какъвто и да е аспект.

Това са отделни случаи. Предполагам, че се постъпва по усмотрение на преглеждащия лекар.

# 933
  • София
Ами ето, ИрПуц - така се установяват, на база на събирани данни за медицински случаи.
Едва ли на някой звездите му ги говорят или ГНМ. Tired

Съмнявам се, че някоя от нас е мислела, че на лекарите звездите им го говорят. Но няма особено много натрупани данни, оказва се.
Аз не зная дали се е оказало така, нито мога да предполагам колко данни са ви достатъчни на скептиците.
Ако искате сто процентови гаранции, като за вредата от цигарите, там се сещам, че беше голяма драма как нямало достатъчни доказателства за връзката между пушенето и рака на белия дроб, разговорът става безсмислен.
Вие не знаете колко са участвалите в проучването, но става ясно, че са ви малко.
Има си изисквания за представителност, които трябва да покрива дадено изследване, за да бъде прието за научно доказателство. Аз не съм Министър на здравеопазването на САЩ, та да отговоря на теб и Джуди, освен към него да се обърнете.
В темата коментирам информацията, която е публикувана за случая на Джоли до момента, за другото не мога да гадая.
ОК, може да са объркали риска и той да не е 87%, ама може да се окаже и че е 97%. Тази възможност защо не я споменавате?
В крайна сметка  правила си изследвания жената, установили са и процент риск, решила, оперирала се. Сам по себе си рискът от 87% е огромен.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 17:15 от Елица

# 934

Че ка, наличието на изменения не е само вероятност. То е наличност. Пак казвам- няма аналогия с пълната липса на такива изменения и голата вероятност, незнайно как пресметната.

E и? /?/При другото пък е наличност мотация на ген.

Това, че има изменение на клетките, гарантира ли ти 100% че ще се разболееш от рак? НЕ. Могат да ти кажат само, вероятност, примерно, от 50-60% че ще се разболееш от рак и туй то. Точно както и на АЖ са и казала на база рискови фактори, че вероятността е 87%.

За подреден път се убеждавам, че трябва да се учат някакви основи на статистиката и какво е вероятност в училище, защото  е абсурдно да се водят подобни разговори тук.

Е,и?
Че ка, нали вече писахме, май не само аз, че не е задължително да се оперираш, а има и други методи. Защо се налага да го пишем многократно? Цитомазка се прави затова, за да се установи, дали има наличие на променени клетки /не на наличен ген/ в определена степен и вид, за да се проведе лечение или превенция /зависи кой как гледа на нещата/. Какво ще да е то- зависи- от лекар и от пациент. И не се отстранява цял орган по принцип, дори при операция.
За ехограф и мамограф пък не се "хващат вероятности".
Ей затова ходя на преглед аз. За другите- не знам.

Какво е общото с рязане на здрава тъкан, при която е налице някакъв риск, че ще се видоизмени /но не е видоизменена/, за който риск е неясно и как е установен?

И каква статистика ще "учите" не знам, щом се доверявате на един резултат, без да ви вълнува как е постигнат той? И да учите не съм убедена в смисъла. Ще загубите време. По- леко е да приемете резултата и толкоз.

И аз се убеждавам също за пореден път, че в училище трябва да се учи елементарна статистика. И не само в училище, а да има базов курс, задължителен за всички студенти, независимо какво учат.
Добре би било.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 16:14 от Judy

# 935
И все пак въпросът не е колко био марули си изял в миналото, защо си ги изял или не си ги изял, а какво правим, когато часовникът тиктака и рискът днес и сега е 87%.

Това е хипотетичен риск,не истински.Нещо подобно като изследванията на бременни за синдром на Даун.

Не е така.При ДНК изследването на амниотична течност се изследват хромозомите на плода и това доказва 100% наличие или липса на синдрома на Даун.
Да бе.И децата на приятелско семейство бяха сьс "100" наличие на синдрома,пьк се родиха сьвсем нормални.
Едното ми дете нямаше сьрце (според безброй "специалисти",които Слава Богу не послушахме) в 20 седмица и трябваше да е планиран аборт,пьк сега е на 8 години.
Та 100% ...от мен..в боклука.

Ти нали си лекар?Знаеш какво е ДНК изследване, нали?Примерите, които даваш са свързани с биохимично изследване на кръвта и ултразвуково изследване.

# 936
Те тия променени клетки не са от въздуха.

HPV "отвлича" клетката, инжектира в нея собствените си гени и
кара клетъчните механизми да копират вирусните гени, поради което
се получава специфичен вид клетки. Вирусът живее в клетката. Така че
на практика промемените клетки пак са от промяна в ДНК, един вид, само че
чужда.

И жената би избегнала риска на 100%, ако остане девствена и
зачева изкуствено от проверен мъж без вируси и други инфекции. Защото
и самият секс често предизвиква възпаления. Ама на жените никой
не им казва да спрат да правят вагинален секс...

Това, че има тежки генни "мотации" (култова правописна грешка!)
не прави теориите за експресията на гени невалидни. Просто някои гени
няма как да не се проявят, прекалено близо са до базовата експресия
на всички живи организми. Повечето такива гени не са много
съвместими с живота, затова са и толкова редки- в миналото едва ли
са имали шанса да се разпространят.

# 937
И все пак въпросът не е колко био марули си изял в миналото, защо си ги изял или не си ги изял, а какво правим, когато часовникът тиктака и рискът днес и сега е 87%.

Това е хипотетичен риск,не истински.Нещо подобно като изследванията на бременни за синдром на Даун.

Не е така.При ДНК изследването на амниотична течност се изследват хромозомите на плода и това доказва 100% наличие или липса на синдрома на Даун.
Да бе.И децата на приятелско семейство бяха сьс "100" наличие на синдрома,пьк се родиха сьвсем нормални.
Едното ми дете нямаше сьрце (според безброй "специалисти",които Слава Богу не послушахме) в 20 седмица и трябваше да е планиран аборт,пьк сега е на 8 години.
Та 100% ...от мен..в боклука.

Ти нали си лекар?Знаеш какво е ДНК изследване, нали?Примерите, които даваш са свързани с биохимично изследване на кръвта и ултразвуково изследване.
Някьде да сьм написал какви изследвания са им правени?
Става вьпрос за друго.
Нагледах се и се наслушах на 100% в медицината и изгубих вяра.От опит я изгубих,не ме е разубеждавал никой.

# 938
  • България-Швейцария
Интересно как предните поколения са се срещнали и са създали следващи поколения.
Ще ти отговоря, Мамасита, иначе едва ли бих написала и предишния си пост.
Ние сме първите, които знаем, родителите ни и другите от по-предните поколения просто са били в неведение.
Откритието е съвсем отскоро, информацията - оскъдна, проявленията за изучаване - малко.
За този с костните деформации пък още се спори дали/ или, изобщо - честит ни интересен живот.

# 939

За амниоцентеза говориш вероятно,но и там 100% няма.И не всичко се открива-даже нe съм го измислила аз. Simple Smile

# 940
Не ми е ясно какво (нe )си разбрала.

Разбрах, че нямаш и понятие от това какво нзачи наследственост, щом смяташ, че един ген трябва да е проявен у родителя, за да се унаследи от поколението. Моля те виж обяснението на Мамасита, за да спреш да задаваш излишни въпроси.

# 941
Ще ти отговоря, Мамасита, иначе едва ли бих написала и предишния си пост.
Ние сме първите, които знаем, родителите ни и другите от по-предните поколения просто са били в неведение.
Откритието е съвсем отскоро, информацията - оскъдна, проявленията за изучаване - малко.
За този с костните деформации пък още се спори дали/ или, изобщо - честит ни интересен живот.

Интересното е, че явно предишните поколения не са имали нищо забележимо и
са били с достатъчно високо качество на живот, че да стигнат до бракове и деца.
Което е и мерило за успешност на гените.

Тоест в целия ти постинг личи оная несигурност, която би била предполагаема
на базата на теориите за генна експресия.

И още нещо- в миналото е можело да си изживееш живота с уважение към цялостната
ти личност, сега ти бият печат дефектен и се тръгва по изследвания и процедури.

# 942
  • Варна
ОМG
Скрит текст:
Може ли да ми пратиш достоверно инфо за връзката между зъби и органи!При  положение, че една част от зъбите ми са увредени в зародиш( примерно липса на корона), аз трябва да съм труп досега! Заинтригува ме! Rolling Eyes

Скрит текст:
Не знам какво приемаш за достоверно инфо-китайската медицина изследва тази връзка,тук не е на почит.Ако те интересува си намери специалист.
Скрит текст:
Помислих, че разполагаш с доста отсято инфо по въпроса и няма да те притесня да пратиш нещо да прочета. Пък и не ме интересува какво е на почит и какво не. Отворена съм за всякакви медицини. Може и на лични.

# 943
Елица, моля те не приемай въпросите като празни приказки, с цел заяждане, тази тема не е като онази.  Peace Никой не питаше за 100%, питахме за методологията на изчисляването, не виждам нищо проблематично в този въпрос, наистина. Затова и цитирах изследване, в което се посочват ясни числа и проценти.

# 944
Не ми е ясно какво (нe )си разбрала.

Разбрах, че нямаш и понятие от това какво нзачи наследственост, щом смяташ, че един ген трябва да е проявен у родителя, за да се унаследи от поколението. Моля те виж обяснението на Мамасита, за да спреш да задаваш излишни въпроси.

Моля да не ми обясняваш от какво имам понятие-ти самата каза,че не разбираш от генетика,но не ти пречи да изказваш мнение за другите,без да си разбрала какво съм написала.Въпрсите ги задавам за други-аз отговорите ги знам.

Общи условия

Активация на акаунт