Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 324
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 1 470
  • София
Колко пъти да ти казвам че не ме интересува как е в франция...
[/quote
Колко пъти да ти казвам, че това е само пример защо има безплатни неща някъде, в твоята страна, която явно е тайна, можеш да провериш с някой счетоводител как стоят нещата и да ни ги разкажеш. Сигурно от Марс идват парите за всичко безплатно, което си изброила.

# 1 471
  • София - Рим и обратно
Работодателя плаща за частно здравеопазване
Joy ooooh!
Не разбра ли пък ти, Бояна! Ееее, колко пъти да ти обяснява Трой, че нейният работодател й плаща и очилата, и частното здравеопазване, и забърсания прах под подметките даже.. Плаща човекът!

# 1 472
Абе кой внася месечно 7-8 хиляди евро Simple Smile тези които имат толкова пари ходят на частно, а аз ти говоря за съвсем други неща. Хайде моля те концентрирай се малко.
Глей ся, в социалните държави в зависимост от заплатата ти данъка  е от 50 до над 75% от дохода. А осигуровките, както вероятно знаеш се плащат веднъж от работодателя преди сумата, която плаща за теб да се намали до сумата във фиша ти, а след това още веднъж и от теб. Можеш да хванеш един френски счетоводител или друг от подобна страна да ти направи проста сметка ако взимаш чисто 2500 евро колко е платил работодателя за теб. И ще разбереш защо има толкова безплатни неща.

Бояна, мисля, че говорите за различни неща. Едва ли има човек, който да си мисли, че парите за "безплатно" здравеопазване падат от небето. Идват от държавния бюджет, който донякъде е образуван от нашите данъци, от застраховка от работодателя (в моя случай 100%), и много други неща, които не са ми в компетенцията.

Мисля, че основната идея е за това как се разпределят тези пари - някъде отиват за мерцедеси, а на други места за безплатна профилактика. Може да е евфемизъм, но все пак, здравеопазването е "безплатно", защото ми се полагат здравни услуги, за които не си вадя пари от джоба. Аз може и да съм си платила, но определен процент от населението не  допринася за държавния бюджет, но все пак му се полагат здравни услуги без заплащане.

# 1 473
  • София
Joy ooooh!
Не разбра ли пък ти, Бояна! Ееее, колко пъти да ти обяснява Трой, че нейният работодател й плаща и очилата, и частното здравеопазване, и забърсания прах под подметките даже.. Плаща човекът!
Не бях разбрала.  Laughing Но то е ясно, че работодателя плаща така или иначе, дори у нас е така. Просто у нас плаща малко и работодателя, и служителя. Но и у нас има работодатели, които плащат "на частно"  Sunglasses

sophiemmaspencerТочно това опитвам да обясня, че тук парите, които се внасят са толкова малко, че как да се разпределят? 16 лв на месец, например. Един ден престой в чуждестранна хирургия е 2000 евро и нагоре. Тук е по- малко, но пак е сериозна сума, откъде идват тези пари? То е ясно, че няма как да се покрият и сега безплатните неща, камо ли още други.

# 1 474
Joy ooooh!

Излезте от рамките моля, има и такива случаи, където работодателя осигурява 100% частно здравеопазване, което не е осигурено от държавното. Този разговор съм го водила вече - конкретно моят работодател плаща изцяло частната ми застраховка. Аз доплащам по $10 на месец за по-високо ниво на обслужване.

# 1 475
Ама като речете работодателя....за работодателя ви тези пари ( за допълнителна здравна застраховка, за покриване на наема, телефона или каквато и да е друга ваша придобивка) са част от цената на труда ви. И причините да не ви ги дава в кеш, а под нематериална форма са както от гледна точка на ефективност ( поради обем, данъчни политики и т.н. е много по евтино да получиш един пакет чрез работодателя отколкото като частно лице), така и заради това, че нематериалните придобивки 'привързват' служителя по силно отколкото заплатата, а и заради  социално отговорния имидж на компанията.
Всичко това обаче няма никакво значение, защото квинтесенцията на това, което казва Бояна, е че ако моят труд струва 10000 евро на месец в крайна сметка аз получавам около 5000, и то с повечко късмет. Останалите 5 000 отиват под една или друга форма за здравни и социални услуги.
И е разбираемо, че ако някой по една или друга причина е в групите, които повече получават отколкото дават, нещата да му изглеждат безплатни, но уви, за останалите, които носят данъчната тежест нещата далеч не са безплатни. В крайна сметка всичко зависи от това дали си под или над средната линия.
И да не бъда разбрана погрешно, нямам нищо против солидарната система, напротив.

# 1 476
Joy ooooh!
Не бях разбрала.  Laughing Но то е ясно, че работодателя плаща така или иначе, дори у нас е така. Просто у нас плаща малко и работодателя, и служителя. Но и у нас има работодатели, които плащат "на частно"  Sunglasses

sophiemmaspencerТочно това опитвам да обясня, че тук парите, които се внасят са толкова малко, че как да се разпределят? 16 лв на месец, например. Един ден престой в чуждестранна хирургия е 2000 евро и нагоре. Тук е по- малко, но пак е сериозна сума, откъде идват тези пари? То е ясно, че няма как да се покрият и сега безплатните неща, камо ли още други.

Не съм икономист, Бояна, не зная, но зная, че е редно да има приоритети..заплатите на лекарите са толкова ниски, че просто е чудо как все няма пари. Сравни 1000$ на месец = $12000 годишно на специалист с две специалности работещ в университетска болница във Варна с $240000 годишно на жена с подобни квалификации и позиция "на запад". Разликата е огромна, нали?

# 1 477
  • София
Joy ooooh!

Не съм икономист, Бояна, не зная, но зная, че е редно да има приоритети..заплатите на лекарите са толкова ниски, че просто е чудо как все няма пари. Сравни 1000$ на месец = $12000 годишно на специалист с две специалности работещ в университетска болница във Варна с $240000 годишно на жена с подобни квалификации и позиция "на запад". Разликата е огромна, нали?
Заплатите на лекарите са ти най- малката грижа, по- голямото перо в здравеопазването идва от апаратура, лаборатории, консумативи и тн, които са на потресаващи цени, все едно в коя страна си, те са едни и същи. Повечето болници по света са оборудвани по коренно различен от нашите начин, при нас има просто стаи, в много болници няма ни скенер, ни нищо, което другаде се брои за елементарно и крайно необходимо като апаратура. В най- тъпата болница във Франция всяка стая над всяко легло има изводи за килород и каквото друго е необходимо при спешност, а при нас просто голи стени. Преливат кръв на моя близка държа банката с кръв в ръце, защото няма апарат, който да я поддържа на нужната температура, за да не се съсирва.

# 1 478
Сравняваме круши с портокали.

# 1 479
  • София
Сравняваме круши с портокали.
Просто казвам откъде идват най- скъпото в цената на здравеопазването, не заплатите са най- голямото перо, а за страни като нашата цените на апаратурата и консумативите, които са едни и същи за целия свят. През известно време се събират тук пари за ковьози, защото и това нямаме в много от родилните домове. Независимо от ниската цена на лекарския труд няма как с микровноските, които правим да имаме дори нормално здравеопазване, да не говорим за безплатни лекарства и тн.

# 1 480
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Не съм ви чела в последните дни, и не знам дали е пускано, но ето едно професионално мнение по въпроса. Дано спре малко словесните диарии на "специалистките" тук.

# 1 481
Мда Джо пускано е два пъти, но нека има и трети +, че е коментирана статията...

Аз все още търся достатъчно информативна статия за Мириад... Но от ПР полюции за и против тях вече ми се гади.
Та ако някой срещне нещо сериозно преди 27 май, когато ще излезе броя на Тайм ще се радвам за сподели.

# 1 482
  • София
Ох, да, това професионално разяснение, със стил очевидно ориентиран към американските читатели, се пуска поне за трети път в темата.
Тя не е за 99% от жените, които нямат проблемния ген. А въпросите "Одобрявате ли..." и "Бихте ли..." ги разбирам като отнесени към сходна на нейната ситуация и обстоятелства, демек "Как бихте постъпили при риск от 87%?"
И отново... не видях никой в темата да рекламира масовото изрязване на органи, предимно се начетохме на натриване на носове и разпалени обяснения колко са прости, тъпи и лабилни одобряващите. Tired
А пък то изобщо няма и намеци за тенденция да стане задължителна превантивната мастектомия.

# 1 483
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Изключително ми е интересно тогава как тема, засягаща 1% от жените навъртя за няколко дни 100 страници. Явно е прочутия Анджелина ефект това Laughing
п.п изяжте ме, че съм повторила линк, вие виете като латерни, ама никой нищо не може да ви каже ooooh!

# 1 484
  • София
И аз не зная защо. Коментира някой "Да, бих." и пет скачат да разясняват заплахата за обществото от постъпката на Анджелина.

Общи условия

Активация на акаунт