Хитринки за всякакъв случай - 8

  • 84 300
  • 768
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 5 160
Sourcherry, о, да, това на опаковката не важи.
Скоро бях попадала - ако залепне на плочките (не се плъзне) значи е готов спагетът Simple Smile))
Само не съм го изпробвала Simple Smile

# 751
  • Италия
  • Мнения: 490
Първо да подчертая, че не налагам мнение, а само споделям опита, който придобих от свекърва ми - неаполитанка, приятелките ми тук - все местни и от многобройните готварски предавания, излъчвани по местните канали  Peace
Продължавам да държа на написаното в предишния ми пост. Ще добавя, че при разбъркването на спагетите се използва не дървена шпатула, а ето този уред: https://www.google.it/search?q=mestolo+spaghetti&tbm=isch&am … S4YGQAQ&ved=0 или подобен на него, който също много помага за тяхното незалепване.
По отношение на времето за готвене ще добавя също, че големите италиански марки са доста точни в указанията си на опаковките, докато има и доста други, на които не може да се вярва.
Спомням си първия път, когато приготвях спагети на съпруга ми. Когато ме видя да ги "пресичам" със студена вода, категорично отказа да ги яде, след което запретна ръкави и сам ги приготви с необходимите обяснения.  Simple Smile

# 752
  • Мнения: 15 376
Този "уред" го имам, но той е за порциониране, а не за разбъркване Simple Smile.

# 753
  • Мнения: 11 632
Аз съм мятала и на прозорец за проверка, действа.
Иначе във водата слагам сол или кубче бульон и малко олио. Като отливам водата, след сваряването, оставям съвсем малко в тенджерата при спагетите, нз защо, така съм чела.

# 754
  • Италия
  • Мнения: 490
Този "уред" го имам, но той е за порциониране, а не за разбъркване Simple Smile.

Пак да подчертая, че споделям опит с най-добри чувства. Който иска, да си порционира с уреда/черпака, който иска, да си разбърква с него и след това пак да си порционира. Така или иначе аз залепнали спагети досега не съм имала в тенджерата си и то без капки зехтин или каквото и да било друго.  Simple Smile

# 755
  • Пловдив
  • Мнения: 7 298
и аз мразя пресечена паста Sick
Иначе си слагам малко зехтин и сол във водата, чакам да кипне и тогава слагам пастата

# 756
  • Мнения: 11 632
На кое викате пресечена паста? Този уред много ми хареса, нямам такъв.

# 757
  • Италия
  • Мнения: 490
Спагетите ги сварявам да поомекнат в подсолена вода. Преди да са готови съвсем ги вадя, пресичам ги със студена вода в гевгира и ги слагам обратно да се доварят със соса . Така хем не се слепват, хем поемат соса  Wink Wink

Ето от тук тръгна разговора за "пресечената" паста.

# 758
  • Мнения: 10 477
Този "уред" го имам, но той е за порциониране, а не за разбъркване Simple Smile.
и аз го имам
винаги с него ги бъркам докато се варят и винаги с него после и сипвам по чиниите  Wink

# 759
  • Мнения: 15 376
Никога не го използвам за разбъркване Wink.

Няма ли някой да пусне нова тема?

# 760
  • Мнения: 6 395
Ми тя никога не ми се пресича пастата  hahaha да не е мляко. Като са леко сварени ги оцеждам, после заливам с прясноизцеден сок от домати и подправки.....докато се изпари водата от доматите спагетите се досваряват в него и поемат,а соса се сгъстява, слагам евентуално още някакви подправки и сол, пармеджан и ако някой иска някакъв колбас, обикновено запържен бекон ръси мъжо.....аз месо не ям , за това слагам в моята паста риба от ония соленките ....оф как им беше името, едни дългички такива  ooooh! иии много соленки. ....и пресен босилек, това е моята рецепта, колко е оригинална...не знам, ама е вкусна и спагетите не са залепнали  Wink и се овкусяват от доматите или ако слагам готварска сметана  Wink, също оставям да врат с нея, просто ги вадя от водата по сваренки, защото сметаната се сгъстява бързо.

И аз имам този уред, ама не виждам как ще ги бъркам с него  newsm78.....за сервиране е супер  Peace


Ох сега се сетих, преди 7-8 години бяхме на една среща в Португалия и там имаше един италианец, който много искаше да ни готви ....ние бяхме 7-8 Българи и още 4-5 групи от други нации, поляци и тем подобни. Та набира се италианеца да прави паста...въртя сука, накрая сервира и почти в един глас, всички българи и час от поляците изпишяха , че пастата е сурова  hahaha hahaha hahaha Joy  , но това не беше края на историята......дойде време за десерт, идва главният готвач и с типичния италиано- английскиии език пита:

- Ю/U/ , Мацедония, мммм?.....  food002  food002....преминавайки към следващия....по случайност българин на масата , продължи с въпросителната...
- енд Ю, Мааацедонияяя, ммммм?


- по едно време единият колега, нещо се "напуши"/ ядоса/ и почна да сипе жупел.....и да коментира с нас:
- ще ида сега да му кажа аз на него една Мацедония, такава Мацедония ще му дам, ще ни обижда той  Joy Joy Joy  и се почна една суматоха между българите, как видиш ли, италианеца ще ни нарича Македноци и ще ни обижда......почти беше станала разправията / разбирайте боя/ и скандала, докато милият главен готвач успя да обясни, на " перфектният" италиано- английски, че Мацедония, всъщност е плодова салата и той пита дали искаме  rotfImbo rotfImao  hahaha

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 15:51 от Звезден^Прах

# 761
  • Мнения: X
Ми тя никога не ми се пресича пастата  hahaha да не е мляко. Като са леко сварени ги оцеждам, после заливам с прясноизцеден сок от домати и подправки.....докато се изпари водата от доматите спагетите се досваряват в него и поемат,а соса се сгъстява, слагам евентуално още някакви подправки и сол, пармеджан и ако някой иска някакъв колбас, обикновено запържен бекон ръси мъжо.....аз месо не ям , за това слагам в моята паста риба от ония соленките ....оф как им беше името, едни дългички такива  ooooh! иии много соленки. ....и пресен босилек, това е моята рецепта, колко е оригинална...не знам, ама е вкусна и спагетите не са залепнали  Wink и се овкусяват от доматите или ако слагам готварска сметана  Wink, също оставям да врат с нея, просто ги вадя от водата по сваренки, защото сметаната се сгъстява бързо.

И аз имам този уред, ама не виждам как ще ги бъркам с него  newsm78.....за сервиране е супер  Peace


Ох сега се сетих, преди 7-8 години бяхме на една среща в Португалия и там имаше един италианец, който много искаше да ни готви ....ние бяхме 7-8 Българи и още 4-5 групи от други нации, поляци и тем подобни. Та набира се италианеца да прави паста...въртя сука, накрая сервира и почти в един глас, всички българи и час от поляците изпишяха , че пастата е сурова  hahaha hahaha hahaha Joy  , но това не беше края на историята......дойде време за десерт, идва главният готвач и с типичния италиано- английскиии език пита:

- Ю/U/ , Мацедония, мммм?.....  food002  food002....преминавайки към следващия....по случайност българин на масата , продължи с въпросителната...
- енд Ю, Мааацедонияяя, ммммм?


- по едно време единият колега, нещо се "напуши"/ ядоса/ и почна да сипе жупел.....и да коментира с нас:
- ще ида сега да му кажа аз на него една Мацедония, такава Мацедония ще му дам, ще ни обижда той  Joy Joy Joy  и се почна една суматоха между българите, как видиш ли, италианеца ще ни нарича Македноци и ще ни обижда......почти беше станала разправията / разбирайте боя/ и скандала, докато милият главен готвач успя да обясни, на " перфектният" италиано- английски, че Мацедония, всъщност е плодова салата и той пита дали искаме  rotfImbo rotfImao  hahaha
Страхотна история  Laughing наистина ме разсмя.Азсъщо съм чувала или чела за такава плодова салата -с това име. Но ако бях от присъсващите бих разбрала същото.
Паста ал денте не обичам ,предпочитам да си ми е добре сварена.От дете ,варя макарони и друга паста - по него време си бяха макаронени изделия за 1 пакет от 500гр стандартна за тогава -на 100г продукт литър вода ,за 4-5л -1с.л. сол и по 1 с.л. олио на литър- като заври добре сипвам и разбърквам -пастата се омазнява от мазнината  и не залепва.Като ги прецедя разбърквам в тях 1/2 или 1п краве масло +1 разбито яйце - така соса залепва добре по спагетите /пастата.
 И винаги правя огромно количество сос .Доста се разминава с оригиналните италиански рецепти,но така ни харесва в къщи. (Малко нескромно ще прозвучи но нашите познати веднъж опитали питат кога пак ще правя. Не ми беше целта да се хваля ,но съм имала доста капризни гости,които на чуждо място рядко ядат -спагетите се  харесват винаги.)

# 762
  • София
  • Мнения: 24 730
Заповядайте в новата тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=746858.new#new

# 763
  • Мнения: 59
Днес се хванах малко да почистя  и се сетих няколко хитринки Simple Smile

клавиатурата на компютъра  четката за зъби и клечките за уши с четката изчиствате клавишите от всички страни, а клечката лесно влиза в луфтовете между тях. - много е играчка Grinning

кранчетата на мивката /трябва да разрежете лимона наполовина и да натъркате с него мястото/ - ставаи за мивката 1dishes .. нея понякога (като имам останала ) сода с нея я поливам за блясък Simple Smile

В хладилника слагам  малка чинийка с домашна чубрица ( или нес кафе) да обира миризмите

КАто се сетя пак ще пиша   clean clean clean

# 764
  • София
  • Мнения: 24 730
Има нова тема! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт