Мъжки псевдохермафродизъм

• 1 022
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Синът ми е на 6 месеца и има диагноза мъжки псевдохермафродизъм . Диагнозата при раждането беше хипоспадия,задържане на тестисите и херния. Посетихме детски уролог за консултация за хипоспадията и той ни каза, че операцията може да стане когато детето е на около една година, и че първо трябва да се оперира хернията и да се свалят тестисите. Отидохме при детски хирург, и той потвърди думите ха уролога, но каза, че операциятана хернията и тестисите може да стане когато детето е на 6 месеца. Преди един месец отидохме на друг детски хирург, и той ни шашардиса с това, че трябва първо да се направят изследвания дали детето е от мъжки или женски пол и че няма къде да се свалят тестисите. Направиха и ендокринологични изследвания и засега всички показват, че детенцето е момче. Трябва да правим операциите за хернията и тестисите.От всички лекари ,които посетихме досега никой не можа да каже точно какво ще предстои като операции. Изглежда нямаха опит с подобно нещо. Много моля ако има някой опит с подобна диагноза да сподели как са се развили нещата при тях и какви проблеми са имали. Благодаря.

# 1
В коя болница или болници сте ходили да ви гледат?
Не че е нормално, но е често срещано лекарите да не са на едно мнение относно диагнозата и лечението.
За съжаление на вас се пада отговорността като родители да прецените на кого да се доверите.
Моя син го оперираха от херния и имаше съмнения за крипторхизъм(неслезли тестиси). Според една от лекарките в Пирогов имаше и недоразвити мъдни торбички. Изписаха му хормонално лечение и с това се разминахме. Но той беше на 5-6 години тогава.
Обикновено при крипторхизъм препоръчват операцията да е межу 1 и и 2 години на детето. Децата се възстановяват сравнително бързо.
Хернии оперират на всякаква възраст, зависи колко е спешно.
Бяха ми обяснили, че ако се налжи операция и за тестисите може да се направи наведнъж всичко с хернията, но ще е по тежко за детето и препоръчват да стане на 2 пъти. Т.е. и двете
са опции по принцип.

# 2
Благодаря за отговора. Били сме в Токуда и УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив.Днес ни казаха, да изчакаме до една година и може и да се замислим за хормонало лечение преди това.Ще отидем пак на ендокринолог и на детски гинеколог. Това с хормоналното лечение и чакането не ми харесва. Ще се опитаме да отидем и до Пигов при някой детски хирург и детски уролог.
Четох статий в интернет, че в УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив последните 3-4 години идва хирург специалист по детска урология от Франция. Дали някой знае как може да бъде прегледано и оперирано дете от него.

# 3
Ако искате да ви оперира приходящия лекар от Франция предполагам има програма, в която може да се включите, но как - трябва да попитате в самата болница. Зависи по чия покана идва хирургът и в кое отделение. Били сме в друго отделение в същата болница, там знам че лятото имаха такива визити на разменни начала пак с французи, но за лицево челюстван хирургия и ако нанасрочената  дата на операцията е тук и другия лекар, той присъства или дори я извършва.
Все пак в България има достатъчно добри хирурзи според мен. В момента проблемът е да ви уточнят диагнозата, а не кой и кога ще оперира детето.
Знам, че е много неприятно да седиш и да изчакваш и нищо да не можеш да направиш, но понякога е по-добре. Все пак операцията е нещо сериозно и детето трябва да има сили да я понесе.

Общи условия

Активация на акаунт