Кърмене чрез изцедено мляко

• 3 012
  • 17
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте, преди близо 6 месеца се роди моята дъщеричка. Бях готова да я кърма дълго време. Бях прочела доста.... Но когато я родих стана ясно, че това няма да се случи. Вече 6 месеца цедя кърмата и я давам с шише, но така и не открих систематизирана информация как да стане това. Първия ми месец беше кошмарен само защото не знаех как да си храня детето. Хората познават два начина - чрез кърмене или чрез АМ, а аз имах много кърма и нямаше как да стигне до бебето ми, защото то не искаше да засуче! Храня я на поискване, а през първия месец това означаваше - цедя (имайки пред вид, че в началото това не е толкова лесно и не става за 10 минути) и я давам на детето (а в началото бебето яде с часове, а не за 10 минути както е сега, когато е на 6 месеца), т.е. целия ми ден беше цедя 40 мин, бебето яде 30 минути и яде по 8-9 пъти през денонощието. Добре, че имаше кой да ми помага, иначе не бих кърмила.
Целта ми е да дам информация на майките, които не хранят децата си с АМ или кърмене, а цедят млякото от гърдите си и го дават с шише, защото аз преди 6 месеца не открих систематизирана такава.
Оказа се, че мои познати също са се сблъсквали с това и въобще не е малък процента на така хранените бебета. Мисля, че трябва да има отделен раздел както има раздел "кърмене" и раздел "хранене с млека за кърмачета".

Уредите, които ви трябват за подобно хранене са:
1 - хладилник (млякото се оставя най навътре и не на вратата)
2 - нагревател
3 - шишета
4 - помпа
5 - 4 контейнера за мляко
6 - стерилизатор
7 - стерилни пликове за кърма
Изцеждате млякото ДОКРАЙ чрез помпата в шишетата и в контейнерите. Слагате ги в хладилника. Когато огладнее бебето, слагате шишето в нагревателя и го хранете. Стерилизирате всичко, защото съхранявате мляко.

Казвам да се цеди млякото докрай, защото когато се задържа кърма, може да се запушат канали и да вдигнете температура (на мен ми се случи и влязох за малко в болница). След това започнах да се цедя докрай и НЯМАХ свръх лактация.

Не е нужно да се цедите толкова често, колкото яде бебето, а толкова колкото му е нужно за целия ден. Моето бебе от 1 - 6 месеца яде от 700 до 900мл на ден. Първия месец аз имах повече кърма, отколкото ми трябваше, която първо хвърлях (защото не знаех кво да я правя), а после почнах да я замразявам в стерилни пликове за кърма.

Първия месец - цедях толкова често, колкото ядеше бебето ( Нямах информация как да го храня по този начин) и му я давах непосредствено след цеденето. Беше ад!!!
Втория месец - цедях по 5 или 6 пъти на ден - около 3 през нощта, около 8 сутринта, около 12 на обяд, около 5 след обяд и преди да си легна. Ако видех, че няма достатъчно мляко се цедях още веднъж.
Трети и Четвърти месец се цедях по 4 или 5 пъти на ден, като целта ми беше да махна нощното цедене, все пак бебето ми почна да спи вечер и така останаха около 5-6ч да се цедя, около 11ч, около 5 и преди да легна.
От пети месец до сега ми останаха три пъти на ден - когато става бебето около 6 и 30, около 2-3ч след обед и преди да легна.
След месец ще махна следобедното.
Искам да кажа, че кърмата ми не е намаляла и първия месец и сега си цедя по около 800-900мл на ден. Просто тогава трябваше да се стимулира  млеко производството и гърдите ми лесно се пълниха и ставаха болезнени. Сега това го няма.

Информация за съхраняване на кърмата: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=1047

На път ви трябва:
1 - термобокс или хладилна чанта, за да сложите млякото вътре
2 - нагревател за кола или вряла вода в термос, която да сипете в чаша и да сложите шишето вътре, за да загреете млякото. Има и още разни уреди, които се продават за нагряване на млякото и всички са на нагряване на водна баня.

Надявам се да съм била полезна на майките, които поради една или друга причина не са успели  да кърмят с тялото си, но искат да кърмят, защото кърмата е най-добрата храна за вашето бебе!

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 18:43 от Neli___

# 1
Нели, браво. Поздравявам те за упоритостта, която си имала. Честно казано аз не бих издържала да се цедя толкова време.  Blush
Информацията, която си дала е много полезна и мисля, че ще помогне на много майки, които хранят бебетата си с изцедена кърма.  Peace

# 2
  • където мечтите се сбъдват
Нели,добре дошла  Hug И аз съм от цедящите.Наскоро направих такава тема,за да можем да споделяме и обменяме опит,обаче не се включиха много мами и аз помислих,че не са много хората,които хранят така.Имам няколко въпроса.До кога смяташ да стерилизираш?Аз наскоро започнах да разреждам стерилизирането.Казваш,че се цедиш 3 пъти на ден.Това означава ли,че изцеждаш по 300 мл на цедене?За колко време става това?С каква помпа си?Имаш ли представа каква е причината да не засуче бебчето?

# 3
  • Варна
Здравей, смятам да стерилизирам докато съхранявам кърма в хладилника. Стерилизирам по 3 пъти  на ден (колкото се цедя). В болницата ми бяха казали да стерилизирам по веднъж на ден помпата, но аз мисля, че попадналите бактерии в млякото лесно се размножават, тъй като то е много добра среда за развитие на микроорганизми. За това сложеното в хладилника винаги е стерилизирано, иначе понякога ми се случва шишето, с което храня, да е само измито, т.е измито слагам мляко вътре и веднага го давам на детето. Това почнах да го правя след 4-ти месец.
Да, средно по 300мл цедя, като сутрин е около 350мл (за 20-30мин)  след обед около 300мл.( за 15-20Мин) и вечер около 250мл. (за около 15мин). Ползвам помпата на Авент http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=12758&cat=16
подобна е. Моята май вече я няма на пазара.

Скрит текст:
Не засука, защото зърната ми са плоски.С изкуствени зърна също не успя. Още докато я сложа легнала да суче и пищи, все още понякога ако я сложа така и почва да пищи. За това винаги я държа права. Simple Smile Като беше мъничка не можеше да задържи и залагалка в устата си, а искаше нещо в устата. Нямаше достатъчно сила да я задържи, а не беше малко бебе - 3200 се роди. С шише се успокояваше и трябваше някой да й го държи в устата. Шишето се оказа лесното й решение.
Пробвах се 15 дни да я сложа да суче на всяко хранене, а след това почнах от време на време да пробвам, но нямаше успех. Лошото е, че когато я слагах, гърдите ми почваха да текат и да стават твърди. Препълваха се. Аз си мисля, че е на психическа основа, т.е тялото ми казва "бебето трябва да яде" и млякото потича от само себе си.
Когато се цедях преди да я сложа на гърда и оставях колкото да се наяде, това, което оставаше ставаше на буци и трудно после го изцеждах. Така и веднъж задържах толкова кърма, че не успях да я махна и вдигнах температура. Влязох в болница за малко и като се прибрах мъжа ми на ръка я махна.
В края на първия месец реших, че няма да стане и спрях да пробвам. Беше ме страх и от това на мен да не ми стане нещо пак, тъй като не се цедях правилно

# 4
20-30 мин. на гърда или общо?Аз цедя по 15 мин на гърда през 2-3 часа и задължително през нощта.Твоят режим е страхотен,така може и на почивка да отидете.При мен не знам дали ще се получи само с три цеденета.Аз по принцип нямам много кърма.На цедене събирам по около 100 мл и от двете и около 700 за денонощие.Виждам,че използваш механична помпа,браво за което,предполагам е доста по-трудно.

# 5
  • Варна
Минутите са общи. Предполагам, че ако почнеш да се цедиш по-рядко пак ще успяваш по 700 на ден, но трябва да го направиш бавно, не за седмица или две. Аз първия месец се цедях на около 4 часа и събирах по около 110мл. на цедене.

# 6
  • Варна
Браво искрено ви завиждам, аз изцеждам средно по 50-60 мл на цедене и то за половин час / 40 минути даже час отива понякога. Отчаяна съм вече, малката е на месец и яде по 100 мл, не мога да и смогна Sad аз съм с ръчната помпа на авент, имам чувството че и зърната ми вече се деформираха от нея. Пия бирена мая, чая на хип, наливам се с вода, но ефекта е съмнителен.

# 7
Браво искрено ви завиждам, аз изцеждам средно по 50-60 мл на цедене и то за половин час / 40 минути даже час отива понякога. Отчаяна съм вече, малката е на месец и яде по 100 мл, не мога да и смогна Sad аз съм с ръчната помпа на авент, имам чувството че и зърната ми вече се деформираха от нея. Пия бирена мая, чая на хип, наливам се с вода, но ефекта е съмнителен.
Eliz,аз бях като теб в началото-малко не ми достигаше.Мога да те посъветвам да пиеш сминдух на капсули.Благодарение на него махнах добавката в началото,когато малката сучеше.Сега,когато се цедя не мога много много да го пия,защото се запушвам и помпата явно не може да ме изцеди така добре както бебето.Понякога,когато не успея да събера кърма давам АМ.Това се случва долу горе веднъж на ден.В останалите 4 хранения присъства кърма.Вече не си го слагам толкова на сърце,обаче  Simple Smile

# 8
  • Варна
Елиз, здравей!  Hug Не се притеснявай, ако източваш докрай и даже малко след това на празен ход, кърмата ти може да се увеличи. Аз пиех в началото сокове от боровинка и касис и Чая на ХИП. Сега нищо, само вода.

А и както моя мъж казва зависи от "породата" жена. Т.е една жена има ли мляко, от тези гореизброените ефекта ще е минимален, но все пак ще има. Simple Smile А и на теб нали мъничко не ти стига.  Hug Ако е много - мисля че и да се наливаш, няма да има кой знае какъв ефект. Успех!

# 9
  • Варна
Благодаря ви за съветите. Малката почна да пропуска по едно хранене и да спи по 4-5 часа, и имам време от две цедения да събирам по повече. Два дена нощно време хапвах сурови бадеми и сякаш кърмата ми се засили.
Вас болятли ви зърната след цедене? Аз май в желанието си да цедя по повече прекалявам с опъването Sad

# 10
  • Варна
Не, мен никога не ме е боляло. Внимавай, че могат да станат доста лоши рани. Имам една позната, на която и се откъсна наполовина зърното от това цедене.

# 11
Ако започна да цедя директно на най-високата степен,ме заболява,затова обикновенно започвам на най-ниската и постепенно увеличавам.В упътването на помпата ми си пише да се цеди на най-високата степен,на която няма болка.Чак да се откъсне зърно ми се струва като форумен фолклор  Joy

# 12
Аз цедих месец и след това бебето захапа. Пробвах много упорито поставянето на гърдата. Цедих заради плоски зърна, захапването изобщо не се получаваше. За разлика от теб, кърмя с едната гърда почти. Производството на лявата е доста малко, давам я по 2-3 пъти на ден само или когато виждам, че не е гладна, а само иска да посуче вместо биба.
Потвърждавам информацията ти, и аз стигнах до тези изводи сама. В бейбицентър има информация за даването на кърма от шише, ето тук:
http://www.babycenter.com/0_how-to-tell-whether-your-babys-getti … ilk_617.bc?page=3
Ако някой има желание, ще му преведа точно тези абзаци, които са за този тип хранене. Само количествата, които се предлагат, са различни от твоите, Нели - а именно - по-малки! Но всяко бебе си е индивидуално де. Има ги количествата кърма по месеци, за първи месец, от 2 до 3ти, от 4ти до 6ти и след 6ти. За настоящия за нас 4ти месец го дават между 650 и 700 грама кърма на ден, разпределена на 6 до 8 хранения. И така е описано подробно по месеци, ако някой се интересува, ще го преведа и систематизирам тук.

Стефанел, а защо реши, че на бебчето не му стига кърмата. Вижте на сайта какво пише, освен това незнам дали разбрахте, че СЗО е снижила количествата необходимо мляко за месец, схемата от преди 20-30 години е занижена с 15-20%, оказва се, че децата са били прехранвани /сакън да не останат гладни/.

# 13
  • Варна
stefanel  не съм й виждала зърната  Grinning, но тя така ми е казала. Тя всъщност ми е братовчедка. На моята кръстница също й беше откъснато едното зърно, но тя кърмеше. И втория месец започна да се цеди именно заради болката от откъснатото зърно.

Нощна птица ще се радвам да преведеш информацията. Ще я прибавя към първия пост, за да я има най-отпред.
А за грамчетата, аз никога не съм се водила от това, което пише, а се водя по детето. Когато е гладна, й давам колкото иска. Признавам, че малко я прехранвам  Embarassed  Simple Smile Но това всеки сам си го решава. В крайна сметка, ако кърмих от гърда, нямаше да знам колко изяжда и пак можеше да е доста над цифрите....
Браво, че си успяла да я сложиш на гърда Hug

# 14

Стефанел, а защо реши, че на бебчето не му стига кърмата. Вижте на сайта какво пише, освен това незнам дали разбрахте, че СЗО е снижила количествата необходимо мляко за месец, схемата от преди 20-30 години е занижена с 15-20%, оказва се, че децата са били прехранвани /сакън да не останат гладни/.
По принцип аз се боря с недостатъчно количество кърма от самото начало.С големи усилия от моя страна успявам да я направя почти достатъчно,ама почти.
В началото бях много добре подготвена теоритично и най-вече с клишета от рода"няма жена без кърма"  Joy,та реалността ме зашлеви доста силно през лицето.Още в родилния дом бебето започна доста да плаче,въпреки постоянното слагане на гърда.Прекарваше залепена по 12 часа на гърдите ми и в момента,в който я откъснех посиняваше от рев.Тя просто нямаше вид на нахранено бебе.Консултантите по кърмене ми казаха,че това не е нормално.Тогава включих добавка след кърмене и нещата се подобриха.А,и първата седмица нямаше наакани пелени и имаше доста сухи такива при смяна.

Общи условия

Активация на акаунт