Целта ми е да дам информация на майките, които не хранят децата си с АМ или кърмене, а цедят млякото от гърдите си и го дават с шише, защото аз преди 6 месеца не открих систематизирана такава.
Оказа се, че мои познати също са се сблъсквали с това и въобще не е малък процента на така хранените бебета. Мисля, че трябва да има отделен раздел както има раздел "кърмене" и раздел "хранене с млека за кърмачета".
Уредите, които ви трябват за подобно хранене са:
1 - хладилник (млякото се оставя най навътре и не на вратата)
2 - нагревател
3 - шишета
4 - помпа
5 - 4 контейнера за мляко
6 - стерилизатор
7 - стерилни пликове за кърма
Изцеждате млякото ДОКРАЙ чрез помпата в шишетата и в контейнерите. Слагате ги в хладилника. Когато огладнее бебето, слагате шишето в нагревателя и го хранете. Стерилизирате всичко, защото съхранявате мляко.
Казвам да се цеди млякото докрай, защото когато се задържа кърма, може да се запушат канали и да вдигнете температура (на мен ми се случи и влязох за малко в болница). След това започнах да се цедя докрай и НЯМАХ свръх лактация.
Не е нужно да се цедите толкова често, колкото яде бебето, а толкова колкото му е нужно за целия ден. Моето бебе от 1 - 6 месеца яде от 700 до 900мл на ден. Първия месец аз имах повече кърма, отколкото ми трябваше, която първо хвърлях (защото не знаех кво да я правя), а после почнах да я замразявам в стерилни пликове за кърма.
Първия месец - цедях толкова често, колкото ядеше бебето ( Нямах информация как да го храня по този начин) и му я давах непосредствено след цеденето. Беше ад!!!
Втория месец - цедях по 5 или 6 пъти на ден - около 3 през нощта, около 8 сутринта, около 12 на обяд, около 5 след обяд и преди да си легна. Ако видех, че няма достатъчно мляко се цедях още веднъж.
Трети и Четвърти месец се цедях по 4 или 5 пъти на ден, като целта ми беше да махна нощното цедене, все пак бебето ми почна да спи вечер и така останаха около 5-6ч да се цедя, около 11ч, около 5 и преди да легна.
От пети месец до сега ми останаха три пъти на ден - когато става бебето около 6 и 30, около 2-3ч след обед и преди да легна.
След месец ще махна следобедното.
Искам да кажа, че кърмата ми не е намаляла и първия месец и сега си цедя по около 800-900мл на ден. Просто тогава трябваше да се стимулира млеко производството и гърдите ми лесно се пълниха и ставаха болезнени. Сега това го няма.
Информация за съхраняване на кърмата: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=1047
На път ви трябва:
1 - термобокс или хладилна чанта, за да сложите млякото вътре
2 - нагревател за кола или вряла вода в термос, която да сипете в чаша и да сложите шишето вътре, за да загреете млякото. Има и още разни уреди, които се продават за нагряване на млякото и всички са на нагряване на водна баня.
Надявам се да съм била полезна на майките, които поради една или друга причина не са успели да кърмят с тялото си, но искат да кърмят, защото кърмата е най-добрата храна за вашето бебе!

И аз съм от цедящите.Наскоро направих такава тема,за да можем да споделяме и обменяме опит,обаче не се включиха много мами и аз помислих,че не са много хората,които хранят така.Имам няколко въпроса.До кога смяташ да стерилизираш?Аз наскоро започнах да разреждам стерилизирането.Казваш,че се цедиш 3 пъти на ден.Това означава ли,че изцеждаш по 300 мл на цедене?За колко време става това?С каква помпа си?Имаш ли представа каква е причината да не засуче бебчето?
Като беше мъничка не можеше да задържи и залагалка в устата си, а искаше нещо в устата. Нямаше достатъчно сила да я задържи, а не беше малко бебе - 3200 се роди. С шише се успокояваше и трябваше някой да й го държи в устата. Шишето се оказа лесното й решение.
аз съм с ръчната помпа на авент, имам чувството че и зърната ми вече се деформираха от нея. Пия бирена мая, чая на хип, наливам се с вода, но ефекта е съмнителен.
, но тя така ми е казала. Тя всъщност ми е братовчедка. На моята кръстница също й беше откъснато едното зърно, но тя кърмеше. И втория месец започна да се цеди именно заради болката от откъснатото зърно.