Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 333
  • 918
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Да, изпитвам потребност да превъзхождам себе си  Grinning
Това, казват, бил начина човек наистина да се развива, защото ако се сравняваш с хората с по- ниски постижения в дадена област нямаш мотив да се стараеш повече, а ако се срявняваш с тези, които са много по- напред се отчайваш.  Grinning Аз нямам състезателен дух и не мога да кажа дали е така, познавам и хора, на които ако им кажеш, че не ги бива или установят, че някой е много по- добър се амбицират.

# 31
Нещо срамно ли има в това да превъзхождаш другите хора? Да знаеш повече, да можеш повече, да си чел повече, да си пътувал повече, да си по-добър в едно или друго действие?

Не това е срамно, а потребността. Тя е и противна.

Винаги трябва да имаме предвид, че може и от по-малко знаещите и можещите да научим нещо. Никой не знае всичко. Но, ако се държим като извънредно велики и ни е обидно да научим нещо от тях-това е жалко.

# 32
Веднъж по радиото проф.Пантев беше споменал с пренебрежение хората от Каспичан. Веднага се обади една жена от Каспичан. И попита дали те са по-загубени от софиянци например.

# 33
  • Kопенхаген
Това, казват, бил начина човек наистина да се развива, защото ако се сравняваш с хората с по- ниски постижения в дадена област нямаш мотив да се стараеш повече, а ако се срявняваш с тези, които са много по- напред се отчайваш.  Grinning Аз нямам състезателен дух и не мога да кажа дали е така, познавам и хора, на които ако им кажеш, че не ги бива или установят, че някой е много по- добър се амбицират.

Всъщност потребността да надскочиш себе си, често е продиктувана от Егото.

Не изключвам случаите на съревнование: ,,Да бъда по добър от другия,, или желанието за превъзходство над другия породено от хорски приказки подложили под съмнение именията ти.

Когато сам осъзнаеш нуждата да се развиваш и да ставаш все по добър от себе си без да се сравняваш с други или да бъдеш провокиран по един или друг начин, ей така разбирам аз превъзходството над останалите  Grinning

# 34
  • София

Всъщност потребността да надскочиш себе си, често е продиктувана от Егото.

Не изключвам случаите на съревнование: ,,Да бъда по добър от другия,, или желанието за превъзходство над другия породено от хорски приказки подложили под съмнение именията ти.

Когато сам осъзнаеш нуждата да се развиваш и да ставаш все по добър от себе си без да се сравняваш с други или да бъдеш провокиран по един или друг начин, ей така разбирам аз превъзходството над останалите  Grinning

Ами ако човек няма нужда да се развива? Лошо ли е? Има ли универсално по- ценни стремежи?

# 35
На мен пък ми е противно примиренчеството - толкова си мога, ама ми стига, няма какво да се меря с другите  Confused  
Не знам защо така разглеждате нещата. Може би наистина говорим за различни неща. Аз не свързвам превъзходството задължително с някакво високомерие и подценяване на отсрещния човек. А го разглеждам просто като отправна точка за конкретния момент. Забелязали сте - в самолета има един момент, когато не забелязваш, че той се движи. Защото няма други точки, спрямо които да се отчете преместването. Та така - един човек може да ми е отправна точка в даден момент, за конкретно действие. Но това далеч не означава, че ако аз превъзхождам Марчето в скоростта на писане по БДС, тя не ме превъзхожда в правенето на мъфини, например.
Но съизмерването е неизбежно, здравословно и необходимо, най-малкото за да се приземява човек от време на време, като си повярва твърде много  Sunglasses

# 36
  • София
Имам потребност да вървя напред и нагоре, но нищо не правя по въпроса, понеже съм мързелива. Така като гледам обаче, съм средна работа.  Grinning

Нямам потребност да превъзхождам когото и да било. Или превъзхождам някого с нещо или не. Все ми е тая. Важно ми е да се обграждам със себеподобни.

# 37
  • София
На мен пък ми е противно примиренчеството - толкова си мога, ама ми стига, няма какво да се меря с другите  Confused  
Не знам защо така разглеждате нещата. Може би наистина говорим за различни неща. Аз не свързвам превъзходството задължително с някакво високомерие и подценяване на отсрещния човек. А го разглеждам просто като отправна точка за конкретния момент. Забелязали сте - в самолета има един момент, когато не забелязваш, че той се движи. Защото няма други точки, спрямо които да се отчете преместването. Та така - един човек може да ми е отправна точка в даден момент, за конкретно действие. Но това далеч не означава, че ако аз превъзхождам Марчето в скоростта на писане по БДС, тя не ме превъзхожда в правенето на мъфини, например.
Но съизмерването е неизбежно, здравословно и необходимо, най-малкото за да се приземява човек от време на време, като си повярва твърде много  Sunglasses
Така е, но темата е за нуждата да превъзхождаш, не говоря за състезанието и нуждата ти да спечелиш златния медал, а да превъзхождаш в среда без очевидна нужда от съревнование. Ако аз правя жестоки мъфини ми е все едно дали твоите са супер гадни, даже и да знам, че ти е важно и ти да направиш страхотни мъфини, а да не говорим, ако изобщо не съм наясно на теб цел ли ти е да умееш това или не. Например.

А за останалото не знам дали е примиренчество. Аз все съм действала в области, в които стойността на произведеното е въпрос на крайно субективна преценка и няма как да знаеш дали си спечелил или не, единствения вариант е да се опреш на твоя напредък и евентуално на критериите на някакви авторитети в областта.

# 38
В различни етапи от живота ми , съм имала различни потребности, ако сме точни. Дори не ми е чужда нуждата от примирение. Знам си капацитета за момента, не е нужно винаги и на всяка цена да разбивам с глава стените, за да се доказвам.

# 39
а да превъзхождаш в среда без очевидна нужда от съревнование

Това ми звучи налудничаво. Кой би го искал  newsm78

# 40
Така поставена темата има доста общо с парвенющината и гордостта. Като че ли тези теми са табу, въпреки че и двете "качества" ни заобикалят отвсякъде. Все повече хора смятат, че гордостта е достойно поведение, докато скромността е малодушие.

# 41
  • Kопенхаген

Ами ако човек няма нужда да се развива? Лошо ли е? Има ли универсално по- ценни стремежи?

Не за всички хора превъзходството над другите се състои в интелектуалното или физическото развитие /спорт/.

По често срещаните случаи са тези в материалното превъзходство над другия. Такива нямат нужда да се развиват интелектуално, кариерно и т.н.

Да Бояна, има по- ценни стремежи, тогава когато се стремим да бъдем Човеци преди всичко  Grinning

# 42
  • n/a
Горделивостта. Не гордостта.

# 43
Всеки с личния си стремеж пък, мисля аз. На всеки личния му стремеж към нещо, му се струва сякаш единствен.

# 44
Не знам. Умът ми никога съзнателно не е бил зает с този въпрос или емоциите ми са били в зоната. Затова и въпросът ме накара да човъркам в себе си. Чувствала съм се полезна и потребна, и поради това доволна, ако мога да дам някому нещо, което той не знае, а е заинтригуван. Била съм и засрамена от собствената си глупост и неадекватност. Ама дали ми е потребност да бъда над...

Общи условия

Активация на акаунт