Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 74 180
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Аз не съм спирала да пия витамини от В групата. И преди като хапвах хляб и сега, като силно е ограничен и ям само хляб от лимец.
Искам да попитам, с какви храни си набавяте В витамините, при условие, че не се яде изобщо хляб?
При щитовидни заболявания отделно има липса на витамини от В групата, дори и да се хапват храни с В витамини, та затова питам.
Получавате ли схващания в ставите, или някакви болки по хода на нервите, изтръпвания в краката, синини?

# 466
Аз получавах схващания преди, но откакто започнах да пия вит. Б вече нямам проблем. Аз също съм ограничила хляба. По едно време изобщо без хляб бях, сега си вземам на Бонус-ръжен. А някой има ли мнение за клеевата тинктура. Аз пия мн често, защото знам, че благоприятства за хорм. баланс обаче на бележката на тинктурата пишеше да не се приема от хора с автоимунни заболявания. Shocked

# 467
Аз получавах схващания преди, но откакто започнах да пия вит. Б вече нямам проблем. Аз също съм ограничила хляба. По едно време изобщо без хляб бях, сега си вземам на Бонус-ръжен. А някой има ли мнение за клеевата тинктура. Аз пия мн често, защото знам, че благоприятства за хорм. баланс обаче на бележката на тинктурата пишеше да не се приема от хора с автоимунни заболявания. Shocked
Аз пия. Правя си вкъщи.
Не се препоръчва заради имуностимулиращия ефект.
Но аз съм на обратното мнение по ред причини, но няма да изпадам в "лекции", че днес не ми е ден за писане и досаждане.  Laughing
Най-общо казано, за мен лично има положителен ефект върху щитовидната жлеза.

# 468
  • Бургас
Клеевата тинктура е имуно-стимулатор, а те не се препоръчват при автоимунни заболявания. От скоро започнах да чета статии на американски лекари за Хашимото, които са доста противоречиви - някои са "за" натурални стимулатори, други ги отричат категорично. Най-много ме впечатли изложението на един от тях, което на кратко е, че който се опитва да излекува Хашимото, значи се опитва да си унищожи имунната система Thinking

# 469
И аз така мисля, че няма да навреди! Аз я пия от 1 година и съм мн добре с нея. Да питам още нещо какво е мнението ви за лечебно гладуване и Хашимото. Бях чела, че д-р ЕМилова не го препоръчва точно за Хашимото. Аз до предния месец си го правих.

# 470
Когато е под лекарски контрол за определено заболяване - да.
Когато е по собствена инициатива - не.

# 471
vessita, браво! Много се радвам да чуя, че от безглутеновата диета имаш понижение на антителата! Точно това е целта! Продължавай и дано има още по-голямо подобрение! Аз не ги изследвах след 3 месеца точно защото очаквах малко или никакво подобрение, четох че трябва организмът по-дълъг период да се чисти от глутена, за да се добият резултати, но това, че имаш подобрение е много обнадеждаващо. Иначе и аз с бирата...абе сега през лятото, особено на морето...пийвам си и много не се фанатизирам. То пък колко ли глутен има в бирата, а и ако не е всеки ден, според мен може да си я позволи човек.
За схващанията и крампите може да се мажете с магнезиево олио. Възприема се чудесно през кожата и върши работа - изпитано.
Merelenda, за вит. Б си права, ама нали пък го има в бирата Laughing. Аз като се сетя, взимам на таблетки, но рядко. Ще се разровя да прочета в кои храни се съдържа и ще споделя. А иначе бирената мая е добра като добавка за случая.

# 472
Кия, аз знам в кои храни се съдържа. Hug Исках да видя вие какво хапвате предимно и как набавяте витамините В.
А за схващанията, болките, крампите, синините питах, за да си направя връзката не как да ги лекувам, а дали при вас, които не консумирате глутен се появяват евентуално при липса на витамини от В групата.

Аз пия витамини от В групата от много време. Още преди появата на щитовидното заболяване.
Изцяло безглутеново не се храня. Има храни в менюто ми с присъствие на глутен. Старая се да го сведа до приема с хляба на лимец, но още не съм стигнала до този етап.
Промених някои неща и се ориентирах към режима който mis_val беше публикувала тук.
Изчетох къде що намерих за този режим - сравних със Зоната, Диета при ИР, режим при преддиабет и диабет и засега давам шанс на НВ - ВМХ.
Не напълно и всеотдайно, но доста неща в храненето промених.  Simple Smile Карам я плавно и ще наблюдавам с изследвания, и ще преценявам на база резултати.
Антитела не мисля да изследвам скоро. Докторът спомена нещо за септември - ще е минала година и половина от началото на рецидива, но при мен спадат с основните лекарства на щитовидната ( дори тройно) и се покачват при пика на заболяването, та не отдавам на нищо свързано с храната промяната в стойностите. Може би зависи и от самото щитовидно заболяване.

# 473
Merelenda, откакто съм на безглутенов режим не съм забелязала да ми се появяват повече синини - нормално, ако се ударя...абе като преди. Схващания и крампи също нямам, мнооого рядко. При мен поне не се регистрира подобен проблем. Може ли да споделиш храните с високо съдържание на вит. от група Б, моля!

# 474
Освен хляба и бирената мая, в които се съдържа най-много, следват:
Картофи ( ям малко и се опитвам да ги избягвам заради преддиабета, но са ми любими)
Банани ( избягвам)
Леща ( ям изключително рядко, в годината два пъти)
Люти чушки ( не ям)
Риба Тон ( не ям)
Боб ( в месеца веднъж)
Ядки ( в месеца веднъж ако хапна)
Яйца ( вече ям почти всеки ден)
Овесени ядки ( не вкусвам това чудо)
Някои енергийни напитки ( не консумирам)
Пилешки гърди ( обичам, но ям много рядко)
Доматен сок ( не ям)
Риба ( не ям)

Има и други храни. Просто търсейки инфо попаднах на тези тогава, затова цитирам тях. Както се вижда, аз почти нищо не ям от посочените, затова исках да прочета и вие как набавяте витамина след като не се хапват продукти, които го съдържат.
Като се има предвид, че най-много се съдържа в бирената мая ( бира да съм опитала 2-3 пъти в живота си) и хляба, а в тези продукти по-горе е в малко количество.
Затова взимам и добавката, уж с цел да набавям.

Коригирам поста и добавям:
Витамин В5:
бобовите растения: избягвам
зелени зеленчуци - ям умерено
Богати източници на витамин Б2 или рибофлавин, включват :
броколите, спанакът, брюкселското зеле, гъбите, бадемите и соята: Само бадеми ям и то сигурно веднъж месечно.
Цвеклото и фъстъците са добри източници на ниацин или витамин Б3: Цвекло преди ядях редовно, сега изобщо. Фъстъци не.
Цитрусовите плодове като портокали и грейпфрут съдържат значителни количества фолиева киселина - от месеци не съм яла.
За витамин Б6, или пиридоксин, яжте спанак, моркови, боб, леща и слънчоглед - само моркови ям и то силно казано ям. Слагам в някои ястия.

Месо, яйца и млечни продукти

Яйцата и месото, включително рибата, мидите и домашните птици, са добър източник на биотин, тиамин или витамин Б1, витамини Б3, Б5, Б6 и Б12. - Тук само миди не ям.
Млякото и другите млечни продукти като сиренето и маслото осигуряват витамини Б2, Б5, Б6 и Б12. - тук всичко хапвам.
Черният дроб, мидите и пъстървата са особено богати на витамин Б12.  - Черен дроб ям, пъстърва 1-2 пъти годишно.
Тъй като животинските продукти са най-честите източници на витамин Б12, веганите могат да имат риск от недостиг. Яденето на обогатени храни или приемането на хранителни добавки, могат да намалят този риск.

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 12:16 от Merelenda

# 475
Мерси, Мереленда! Явно при мен недостиг няма - ям картофи, леща, боб - е, не всеки ден, но ги обичам, ядки много, люти чушки също - обичам, риба и морски дарове обожавам, млечни ям... GrinningБлагодаря отново за пълната информация!

# 476
Мерси, Мереленда! Явно при мен недостиг няма - ям картофи, леща, боб - е, не всеки ден, но ги обичам, ядки много, люти чушки също - обичам, риба и морски дарове обожавам, млечни ям... GrinningБлагодаря отново за пълната информация!
Затова се притеснявам аз, защото единици от храните ям, а то трябва редовно да се хапва.
Аз наблягам на месо и салата най-общо казано в жегите, което изобщо не е достатъчно. Та затова исках да видя вие какво хапвате. Hug

# 477
Здравейте и от мен!
- Въпреки пиенето на еутирокс нивото на TSH-то ми се повишава!

И аз да се запиша в темата. С хашимото съм от около 4-5 години, този месец ще стана на 30г. Щитовидната ми е с повишена функция. С понижено тегло съм и с непрекъснато чувство на безпойство. От скоро започнах да си следя TSH по-сериозно с цел забременяване.
Проблемът ми е следния - Пиех еутирокс 25мг, не свалих TSH под 2, напротив от 4 и нещо стана на 5. Следвашата доза дадена ми от лекарката беше 50мг - пак нищо - беше 4,23..сега ми даде да пия 5 дни от седмицата по 50мг и 2 дни по 75мг. Вчера си изследвах TSH - 4,32. Тоест колкото и да го пия еутирокса няма ефект. Най-мн да ми се повишат стойностите на TSH. Вече се чудя дали да не сменя лекарката - Наташа Станкова (въпреки че съм диспансерна) или това лекарство изобщо не е за мен..на емоционална основа ли е високото TSH ... не знам какво да мисля вече..
Някой имал ли е подобен проблем и да го е решил?

- Обадих се в Ендокринологията да си запиша час при д-р Мариета Лазарова. Четох ваши коментари, че е много добър специалист. По повода давам актуални телефони на регистратурата: 02/895 60 30/00/20  . Часове могат да се записват през седмицата, от 13:00 - 15:00ч. Не са никак любезни. Ако нямате проблеми с нервната система, ще отимате Grinning ! Не трябва да им се обръща мн мн внимание Wink.

# 478
хм, аз малко късно се включвам, но да си кажа за бременните - Особено внимавайте да спазвате часовите отстояния.
При мен, въпреки спазването на 4-часова пауза между елтироксина и магнезия, усвояването на първия падна толкова драстично, че в 6-ти месец отчетох покачване на TSH от 2,4 на 3.04.
По решение на д-р Начев отново увеличихме дозата въпреки жеги и всичко (от 125 на 150)
Слава Богу, нямам сърцебиене и дано усвоявам повече - с разрешение на АГ намалих дозата на магнезиевите препарати, макар че според Начев тяхната доза няма значение.
Дано да не включваме и желязо, че ще настане големият хаос!

# 479
Yana Yaneva, а спазваш ли след прием на лекарството да не хапваш и пиеш кафе, поне 30 мин?
Някакви други лекарства приемаш ли?
Някой доктор предлагал ли е да смени Еутирокса с Тироксин?
Еднакви са като съдържание, но при едни едното лекарство повлиява добре, при други - другото.

Общи условия

Активация на акаунт