ВМ-НВХ - част 59

• 42 621
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Здравейте, момичета,

ще  се гръмна!
Днес  се  зарових  при спайдърите  и установих, че само  си мисля, че се храня високомазнинно и   нисковъглехидратно ooooh! Високомазнинно- да, обаче  нисковъхлехидратното Thinking
Знам, че  въглехидратите   не  трябва  да  надхвърлят     15%. И до днес  следобяд  се гордеех със себе си,  че  ги  държа  в повечето  случаи  даже  и  около 10%. И че грамовете приети  въглехидрати  не  трябва  да  са повече  от 20, ако  искам да  имам напредък.
Грамове  не бях смятала .И днес, като  се разрових и  като  установих как  се смятат  грамовете, лошо  ми стана.
Ето как  си ги изчислих аз:
Приемам  около  1200 -1 300  калории / повече не  мога, даже и  това ми натежава, тъй като  се  храня  интервално/.
От тия  1 300 калории  15% / примерно/   са  въглехидрати, тоест  195  от калориите  ми  идват  от  въглехидрати. Като  се  знае, че  в един  грам въглехидрати  има   4 калории,  излиза, че   в храната  ми всекидневно  присъстват близо 50 грама въглехидрати.
Направо  ми се  доплака.
Пък си  мислех, че  съм на прав  път по отношение  на  менюто ooooh!

# 481
Бронте, 50 грама не е много за един ден - всъщност е оптимално. Чела съм, че е добре на едно хранене да не са повече от 20-25 грама, така че може да ги разпределяш в две хранения. Но ако си свикнала да се храниш веднъж на ден, продължавай така. Много е рано, за да може да се каже как се справяш - поне няколко седмици трябва да минат Peace

А сайтът на спайдърите не е непременно най-добрият източник на информация Embarassed

Да се поддържат под 20 грама въглехидрати за деня не е необходимо. При повечето хора може да стане и съвсем реално става намаляване на теглото и с повече въглехидрати, например с около 50 грама на ден или дори до 70-80. Зависи от индивидуалната чувствителност, а и от физическата активност. Под 20 грама са необходими на хора с наистина сериозна инсулинова резистентност, които не могат да отслабнат при по-висок прием на въглехидрати. Но все пак първо трябва да се пробва поне няколко седмици и тогава да се правят промени.

Между другото (това е по принцип, не към Бронте), нали тези дни ми стана интересно, та се позачетох за количеството протеин и попаднах на Лукас Тафър и неговия блог, например тук: http://www.lucastafur.com/search/label/high%20protein Коментира, че типичното хранене на ескимосите предполага 45,5% белтъчини, 45,7% мазнини и 8,8% въглехидрати и че в това състояние вероятно са били в слаба кетоза въпреки високия процент на белтъчините. Кетоза възниквала и при високобелтъчинни, но нискокалорийни диети. Друго, което ми направи впечатление, е, че можело кафето на гладно да доведе до кетоза (или например при интервално хранене, когато сутрин се пие само кафе, без нищо друго, а се яде на обяд или вечерта). И други фактори, като например физическата активност и консумацията на кокосово масло, повишават отделянето на кетони и съответно улесняват навлизането в кетоза. Заключението му е, че дори при висок прием на белтъчини може да се влезе в кетоза, особено при комбинацията високобелтъчинно и високомазнинно интервално хранене плюс силови тренировки. Тоест дори по-високият прием на белтъчини не пречи на изгарянето на мазнини, т.е. на състоянието на кетоза. А изгаряне на мазнини може да има и без да се достига чак кетоза Wink

Също Тафър уточнява, че не трябва да се приема, че високият прием на белтъчини автоматично ще повиши глюконеогенезата и оттам и кръвната захар и инсулина. Не, глюконеогенезата е до голяма степен константна и не зависи от наличието на субстрат (т.е. аминокиселини от белтъчините), а зависи от нуждите на организма. При повишено изгаряне на мазнини (кетоадаптирано състояние) намалява и нуждата от глюкоза и съответно от глюконеогенеза, нищо, че в организма се внася повече протеин.

С всичко това имам предвид, че:
1. Не е страшно да се ядат повечко месо и яйца, т.е. да се приемат повече белтъчини. Имам предвид, че дори да се изяжда количество месо, колкото дланта, на едното хранене плюс 2-3 яйца на другото хранене, белтъчините не са чак толкова много.
2. Не е задължително приетите "излишни" белтъчини да станат на глюкоза - в никакъв случай. А и не знаем колко точно са ни излишни - има различни схващания по въпроса.
3. Най-доброто меню си остава месо/риба/яйца плюс зеленчуци, приготвени с достатъчно мазнина. Тогава се получава и оптималното съотношение на макронутриентите Б-В-М.

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 19:45 от Cioccolata

# 482
Шоки, много интересни неща си намерила! Благодаря ти, че ги споделяш!  Hug

Аз да отбележа, че днеска ми казаха, че имам смаляване на бедрата.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Най-сетне!

И да споделя един хитър начин за поддържане на красива кожа на тялото и преборване с целулита: http://simplenaturalsolutions.com/benefits-of-dry-brushing/ Това е четкане на кожата със суха четка преди баня. Четката трябва да е от естествен косъм, среднотвърд, да не наранява кожата. Четкате по посока петите към сърцето, може да минете така цялото си тяло. После си вземате душ. Не отнема много време, а е доста ефективно, защото повишава циркулацията на кръвта, ексфолиира и помага да се отделят токсините през кожата, което е най-важнот оза хубава кожа и добра имунна защита. Така и лимфата си върши по-добре работата.

Това е - ще взема да го пробвам, защото какво ли не съм опитвала против целулит: кремове, масажи с мед, масажни дискове, само дето на процедури не съм ходила. Единственото, което ми е подействало досега е режимът - отлично ми заглади кожата на пипане, но още не и визуално. Разбира се трябват и силови тренировки, но се надявам скоро да ги захвана и тях плюс това четкане, пък да видим.

Четох също за неотслабването, че има фактори като: хроничен стрес, алкохол, ксеноестроген (в козметика, пластмаса, въздух, вода), недостатъчен сън.

# 483
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Благодаря ти,  Cioccolata, за  успокоението. Права  си, че  още  е много  рано  да правя  генерални  заключения  за любовните  отношения  между мен  и режима, но днес, честно   казано,  все едно ме  поля вряла  вода .
Престанах  да  се меря и тегля всекидневно- само  се   изнервям. Ще  се  премеря и претегля  в петък- когато  направя  две  седмици.
Колко  малко време е минало, а имам  чувството, че   съм започнала отдавна Rolling Eyes
Важното  е, че  вече  се  чувствам съвсем  добре / абстиненцията  наистина   отмина  Hug/   и   че  не съм  посягала нито  към сладко, нито към плодове Simple Smile

# 484
Бронте, не всички успяват да скочат от раз в този начин на хранене - някои правят по-плавен преход. А и е трудно отначало човек да се ориентира какво да яде и да се организира да го прави. Така че спокойно! Hug

# 485
Тук има идея за друг вид лимонада, на основата на билков или друг чай, без мед или захар разбира се или кой както си прецени всъщност Simple Smile

# 486
Привет, дами!
Cioccolata, благодаря за информацията за магнезиевото олио. Ще взема да попитам в нашата аптека. А за геломиртол форте - пила съм го, но при задна хрема и наистина много ми помогна. Не знаех, че става и за кашлица. Ще пробвам  Peace
Аз съм в някакъв период, в който въобще не се вълнувам от погълнатите калории, % М Б В и т.н.
Може би защото напоследък нямам особен апетит, ям режимни храни, пък ще видим до къде ще я докарам  Rolling Eyes

# 487

за плодовете и зеленчуците - в картинки  Flutter
http://stefibozhilova.com/?p=2192

авторката е вегетарианка, не се сърдете  Flutter

# 488

за плодовете и зеленчуците - в картинки  Flutter
http://stefibozhilova.com/?p=2192

авторката е вегетарианка, не се сърдете  Flutter

Въпросче: тази "статия" въз основа на научни източници ли е съставена, или просто жената си е фантазирала разни работи, включително и сексуални...  Embarassed Не видях цитиран нито един научен източник, но за сметка на това богато количество общи приказки и фантасмагории. Да не говорим за кошмарните количества чиста захар в плодовете, които дефакто анулират ефекта на предполагаемите полезни съставки (ако изобщо се съдържат в тях, защото знаем колко култивирано е всичко, за да бъде сладко, по-сладко, най-сладко за сметка на полезностите му). Такива измишльотини ме изкарват от кожата ми! Един неук човек, а такива са 99% от хората, ще повярва на подобни глупости и ще започне да ги прави, да се тъпче с плодове, мислейки, че прави нещо хубаво за организма си, а всъщност ще се трови с огромни количества захар. Дали ще изяждаш 2кг ябълки на ден или 1кг домашен кекс - на организма му е все тая. Той вижда  само и единствено захар!

Извинявам се за острия тон, но тия растителноядни заслужават един плесник през ръцете за глупостите, които пишат! А как зомбират хората само...  #2gunfire

Официално: затлъстяването е заболяване според американските власти. http://www.latimes.com/news/science/la-sci-obesity-disease-20130 … 9,0,4422080.story

Сега са им добре дошли едни хубави тлъсти здравни застраховки. Изпадам в ужас кога и нас ще ни постигне тази чутовна простотия. И всичко това е дирижирано от бариатричните хирурзи в САЩ, които знаете какво правят: режат стомасите на хората, за да накарат хората да ядат по-малко (що за жестокост бих казала аз).  #Cussing out Cry Нищо не остана истинско на този свят - всичко е кинти, кинти и пак кинти. Ужас просто...

# 489
Наистина малко наивно звучи статията за плодовете и зеленчуците. Наивно, защото ми се струва малко вероятно да успея да си намаля например диоптрите със сок от моркови Rolling Eyes

А иначе аз съм писала какво мисля - зеленчуците според мен не трябва да се ограничават, т.е. моето мнение е, че добре балансираното хранене включва задължително месо, риба, яйца или някакъв вид сирене/сметана/кисело мляко плюс зеленчуци, приготвени с нормално количество мазнина. Плодовете според мен е правилно да са в количество като за десерт и да се консумират със същата честота като другите десерти - не всеки ден. Мит е, че плодовете са много здравословни, едва ли не повече от зеленчуците - всъщност е точно обратното. Това не значи, че напълно трябва да се спрат - не, няма нужда, но смятам, че не трябва да са основна част от менюто, а допълнение за разкош.

Разбира се, ако човек е физически активен, в добра форма, с добър метаболизъм, без проблеми с теглото, без други метаболитни проблеми, тогава да яде повече плодове. Факт е, че са вкусни.

И също не трябва да се приравняват плодовете на плодови сокове, дори фрешове. Плодовият сок е лишен от фибрите, а съдържа в пъти повече захар, отколкото ако човек изяде един цял плод, например портокал. Тези дни в някои от блоговете, май на Том Нотън, четох определение за фрешовете, че са "все едно кока кола, но с вит. С". Де факто е точно така - в едно и също количество фреш и кока кола има едно и също количество захар, но в сока има и вит. С.

Между другото днес Ан Фернхолм пише конкретно за ролята на фруктозата при развитието на подагра Wink Да, ако се хапва по малко плод от време на време, това не пречи, но ако редовно се пият фрешове, съвсем реално може да се претовари организмът с фруктоза. Фруктоза идва и от обикновената захар, естествено, дори в още по-големи количества. Но е факт, че на хората с пристъпи на подагра им се казва да не ядат месо и морски дарове, а винаги се пропуска ролята на фруктозата. При преработката на фруктозата в черния дроб се образува пикочна киселина (така пише Ан Ф.). Тези кристали пикочна киселина причиняват подаграта. Тя разказва за своя приятелка, която страда от подагра. Приятелката се храни здравословно - с много зеленчуци, риба, бобови, но и много плодове и фрешове, а и често прави сладкиши. Когато Ан й обърнала внимание за фруктозата, тя спряла сладкитише, намалила плодовете и соковете и пристъпите на подагра изчезнали. Но веднъж направила сладкиш с мед и получила отново пристъп. (Хората се залъгват, че медът е здравословен, но се оказва, че съдържа повече фруктоза от бялата захар.) Втори пристъп получила, когато по време на ваканция си хапнала сладко. Но и двата пристъпа били по-слаби от преди. Така че ако човек е склонен към подагра, трябва още повече да внимава с плодовете и соковете.

Последна редакция: чт, 20 юни 2013, 17:51 от Cioccolata

# 490
Дали ще изяждаш 2кг ябълки на ден или 1кг домашен кекс - на организма му е все тая. Той вижда  само и единствено захар!
Ти наистина ли мислиш така?     Shocked
Защо не попрочетеш малко повече?    Laughing
Никой не ти препоръчва да ядеш по 2 кг плод на ден.Но да сравняваш съставките на плод със съставките на кекс.......     smile3532

Наистина малко наивно звучи статията за плодовете и зеленчуците. Наивно, защото ми се струва малко вероятно да успея да си намаля например диоптрите със сок от моркови Rolling Eyes
На моя съпруг баба му почина на около 86 години и до последно четеше без очила.В хладилника й винаги имаше бурканче настъргани моркови.....ядеше си ги и на закуска, и на обед, и на вечеря.
Вярно, че е единичен пример, но защо да не е вярно?
Да намалиш диоптри едва ли, но да забавиш/предотвратиш развалянето на зрението?

# 491
  • SA
Цитат
Официално: затлъстяването е заболяване според американските власти. http://www.latimes.com/news/science/la-sci-obesity-disease-20130 … 9,0,4422080.story

Ами затльстяването си е заболяване, особено при BMI над 30.
Друг е вьпросьт какво ще препорьча здравната система на тези болни хора. Като гледам пак се дискутира бариатричната хирургия и вьвеждането на нови медикаменти за отслабване.  ooooh!
Миналия ден четох в един от блоговете, кьм които беше дала линкове Шоки, че скоро излиза на пазара ново лекарство за диабет 2 тип , с нов механизьм на действие. Повишавало изльчването на глюкоза с урината. Вече има лекарства, които пречат на вьглехидратите да се усвояват в червата... Един нормално разсьждаващ човек би се замислил, защо изобщо да ги яде тези вьглехидрати, след като после ще се чуди как по всевьзможни начини да ги елиминира от тялото си.

# 492
Цитат
Един нормално разсьждаващ човек би се замислил, защо изобщо да ги яде тези вьглехидрати, след като после ще се чуди как по всевьзможни начини да ги елиминира от тялото си.

Точно в такъв дух коментира Андреас Енфелт в блога си днес - да лекуваш диабетик с въглехидрати е като да лекуваш алкохолик с алкохол Rolling Eyes У нас все пак съветите към диабетиците са по-умерени, но на запад ги съветват да базират цялото си хранене на въглехидрати, за предпочитане бавни, но че всъщност може да си хапват и сладкиши, стига да си взимат инсулина и да си следят калориите Rolling Eyes В едно предаване за диабетик във Финландия, който на своя глава е минал на нисковъглехидратно високомазнинно хранене, интервюираха и тяхна диетоложка за мнението й. Тя каза, че във въглехидратите няма нищо лошо - нали затова е инсулинът Shocked

# 493
Цитат
Един нормално разсьждаващ човек би се замислил, защо изобщо да ги яде тези вьглехидрати, след като после ще се чуди как по всевьзможни начини да ги елиминира от тялото си.

Точно в такъв дух коментира Андреас Енфелт в блога си днес - да лекуваш диабетик с въглехидрати е като да лекуваш алкохолик с алкохол Rolling Eyes У нас все пак съветите към диабетиците са по-умерени, но на запад ги съветват да базират цялото си хранене на въглехидрати, за предпочитане бавни, но че всъщност може да си хапват и сладкиши, стига да си взимат инсулина и да си следят калориите Rolling Eyes В едно предаване за диабетик във Финландия, който на своя глава е минал на нисковъглехидратно високомазнинно хранене, интервюираха и тяхна диетоложка за мнението й. Тя каза, че във въглехидратите няма нищо лошо - нали затова е инсулинът Shocked

Точно това говорят в западните страни, да.  Wink Даже ти дават една табличка, в които сред забранените храни са авокадо, масло, ядки, а 60-70% трябва да са от пълнозърнести, плодове и зеленчуци, т. нар. бавни въглени.  Rolling Eyes И после като си станал още по-дебел и болен ти изписват метформинче и те пращат по живо по здраво. А ако по време на бременност развиеш гестационен диабет, ти спират метформина, защото той не е допуснат и може да доведе до увреждания. Но ти изписват инсулин, който е безвреден и ти показват как да си го биеш чинно. Да живее цивилизацията!  cheers

# 494
  • SA
Цитат
Точно в такъв дух коментира Андреас Енфелт в блога си днес - да лекуваш диабетик с въглехидрати е като да лекуваш алкохолик с алкохол
Сьщата аналогия ми беше хрумнала преди няколко дни, когато четох как сьветват момиче сьс сериозно затльстяване да си хапва торти от време на време.  Simple Smile
Според мен най-разумното поведение както при диабетици 2 тип, така и при сериозно затльстели хора е да ограничат сериозно консумираните вьглехидрати, поне за известен период, докато постигнат нормално тегло , подобрят обмяната си и се оттьрват от вьглехидратната зависимост. Пьк после пак може да похапват по някой плод, или парче сладкиш от време на време, ако им липсват.  
Jana Ina, чак и авокадото ли забраняват? Иначе доколкото знам в Бьлгария сьщо бременни с диабет ги минават на инсулин.

Общи условия

Активация на акаунт