КИПЪР

• 120 664
  • 775
  •   2
Отговори
# 555
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
има отворени седем пункта за минаване от единия към другия Кипър.
хора с европейски паспорти/лични карти минават спокойно през всички. тези извън европейския съюз минават обратно (към гръцки Кипър) само през пунктовете без англичани.

общото между Припят и закритата част на Фамагуста е, че и на двет места твърдят е всичко е оставено както е било в момента на трагедията, а в действителност всичко е разбито, разграбено и изнесено нанякъде.

# 556
има отворени седем пункта за минаване от единия към другия Кипър.
хора с европейски паспорти/лични карти минават спокойно през всички. тези извън европейския съюз минават обратно (към гръцки Кипър) само през пунктовете без англичани.
Знам. Никой не е оспорил това. Аз не говорих за преминаване от гръцката към турската част, а за влизане в турската част директно отвън. Не всеки е с кола (както е удобно за преминаване от юг на север) и не всеки ползва рентакар. А от летище Ерджан има удобни автобуси до Фамагуста. От летища Ла̀рнака и Пафос няма.

# 557
Автобус от Ларнака (или Пафос) до Никозия, преминаване пеш през пункта на улица Ледра и в турската част на града до Гирне капъ те чакат маршрутки за Фамагуста (Магуша) или Кирения (Гирне). Като те видят, бипкат, за да се качваш. Simple Smile Хубаво е да имате турски лири за турската част.
Правехме сходна схема март'2020, точно преди локдауните за ковид. С много ранно тръгване от Ларнака до Никозия, маршрутка го Гирне, абатство Белапаис с такси, после крепостта в Гирне, обяд на брега, връщане в Никозия и разглеждане на двете части. Но в жегата вероятно ще е малко тегаво.
Колкото и да харесвам Истанбул, много по-сложно, скъпо и най-вече времеемко ми е да ида до азиатското му летище и после до Ерджан, отколкото да хвана самолета от София за Кипър. Живея на 140 км от летище Сф.

# 558
Автобус от Ларнака (или Пафос) до Никозия, преминаване пеш през пункта на улица Ледра и в турската част на града до Гирне капъ те чакат маршрутки за Фамагуста (Магуша) или Кирения (Гирне). Като те видят, бипкат, за да се качваш. Simple Smile Хубаво е да имате турски лири за турската част.
Колкото и да харесвам Истанбул, много по-сложно, скъпо и най-вече времеемко ми е да ида до азиатското му летище и после до Ерджан, отколкото да хвана самолета от София за Кипър. Живея на 140 км от летище Сф.
И това е супер вариант, разбира се. От азиатското летище (Сабиха Гьокчен) летят Пегасус и Анадолу джет, а от европейското летище (новото) са Turkish Airlines и... (ако още не са ги закрили) Онур Еър. Преди летяха и Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), но тази компания я закриха.  Да, аз лично Северен Кипър бих си го съчетал с Турция. Ден-два в Истанбул и после до Лефкоша/Никозия. А с полет от София с Turkish Airlines до Еrcan си е скъпо, въпреки че чат пат има промоции. Но на Пегасус имаше полети и по 6, 8, 10 евро от Истанбул до Ерджан (Северна Никозия)
Турското име на Фамагуста е Мауса или пълното е Гаазимауса (Mağusa или Gazimağusa), като употребяват и двете. На сателитката хващам 7-8 северокипърски телевизии, мега скучни. И ги знам имената на градовете.
Целият о-в много ми хареса. Радвам се, че отпадат тъпите ограничения и в южната част. Че за тези без green pass си беше мъка Wink

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 16:37 от diziler

# 559
  • Бургас/София
И нашият дълъг уикенд в Кипър е на приключване. Времето тук вече е горещо и лятно. Водата е 23 градуса, леко хладна, но все пак става за плуване.
Нашият рент-а-кар беше този: https://suredrive.net/. Взехме колата от летището в Ларнака и я върнахме пак там. Не ни искаха депозит, нито кредитна карта. Хвърлиха един бърз поглед при връщането и толкова. Количката беше нова и чиста, комуникация по WhatsApp. Бих казала, че ги препоръчвам и бих ги ползвала пак.

# 560
Е да, преди сезона е студена, след сезона е топла. И както каза @Параход, най-добре си е в първата половина на октомври. Аз бях в средата на окт. в Пафос, беше си хем топло, но не горещо, хем и водата беше супер

# 561
Малко е рисковано с октомври, защото понякога може да вали и духа, но ако се уцели топла есен, наистина водата е чай, а температурите не са така зверски.

# 562
А как са цените, плажовете, за пръв път обмисляме тази дестинация през септември, разкажете повечко. Ларнака сме набелязали

# 563
фин, даже много фин пясък, плитко море с плавно нарастване на дълбочината. много водорасли виждахме на плажа, но не сме ги видяли в морето, може би ги изхвърля прилива.

цените не са ниски, но всичко е вкусно. Simple Smile и с много джоджен навсякъде. айрян с джоджен... Simple Smile

от обслужващия персонал има много българи, македонци, румънци.
много украински или руски туристи.

# 564
Цените- 2 шезлонга + чадър -7,50 евро, гирос - 4 -4,80 евро, в таверна ( ходим на нетуристически , по- скоро,които са за местните) - за 10 - 15 евро на човек. Кафе от 1,50 до 2 евро сме плащали.

# 565
Здравейте! Имам питане относно картите за обществения транспорт. Другата седмица ще пътуваме за Агия Напа с мъжа и децата, и ще използваме обществен транспорт. Разбирам, че моушън карти можем да закупим от летището. На място могат ли да ни ги "заредят" със средства в e-wallet-а, или трябва да седнем на някоя пейка и търпеливо да си ги заредим през приложението? Освен това, средствата, които повече няма да използваме, можем ли са си ги върнем в банковата карта, или си остават блокирани в моушън картите завинаги? Благодаря на отзовалите се по-компетентни, и се извинявам, ако въпросите са ми инфантилни. Hands Pray

# 566
Ще ходим на екскурзия там, с туроператор. Има предвидени 2 екскурзии: Никозия и Лефкара, а на другия ден Кирения и Фамагуста.
Стравят ли си екскурзиите, отдалечени ли са много...или да си стоим на плаж в Ларнака?

# 567
колко ви искат за екскурзията до Фамагуста?
питам само от любопитство. Simple Smile ние си наехме екскурзовод с кола, вози, обяснява...

# 568
колко ви искат за екскурзията до Фамагуста?
питам само от любопитство. Simple Smile ние си наехме екскурзовод с кола, вози, обяснява...

Още нямам цени, защото нямат дати за септември, но ни обещаха другата седмица, тогава мога да споделя. Иначе пише с екскурзовод на бг. На вас хареса ли ви? Малко депресиращи неща прочетох...разколебах се, но пък е история

# 569
Simple Smile Благодаря. чисто любопитство е, не се притеснявай.
едната ни екскурзия беше Никозия, Лефкара, Кикос и трябваше да завъртим кръгче по друг път до Ларнака. много завои към манастира, много тежко пътува детето и се отказахме от продължението.
но манастирът е много красив и си заслужаваше да се види.
на следващото ходене, със същия екскурзовод ходихме до Фамагуста+закрития град, гробницата на св. Барнаба, манстирът св. Марина...
мисля, че го писах в темата.
минусът за детето беше, че той говори само руски, не и английски. плюсът е, че набързо си припомни какво е учил и в края на дена твърдеше, че разбира и без да му помагам с превода.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 12:02 от st. Dobri

Общи условия

Активация на акаунт