Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 май 2013, 20:42 ч.

134-то СОУ за първокласник?

 • 34 409
 • 150
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 103
Наистина е ужасно, но не разбирам защо се коментират неща отпреди 10 години. Ние също сме начален курс в 134. Доволна съм. Имам й забележки, но кой може да угоди на 30 родителя. Определено училището е спокойно. Пари не са ми искали, нямаме еврейски произход или по-голямо дете. И един въпрос: какво Ви накара да си гледате работата, при положение, че сте приети? 

# 16
 • Мнения: 46
Пиша като бивша възпитаничка на 134-то Simple Smile В момента съм на 23 (за да добиете представа кога е било ученето ми там), а в това училище бях до 6-ти клас (сама се отписах) Simple Smile. Като цяло репутацията му е добра и е мноооооого по-добре от повечето начални училища (поне по мое време беше така). Имаше супер добри преподаватели, имаше редовно прегледи и какви ли не привилегии (защото беше много спонсорирано, сега не знам дали е още така). Веднага казвам защо се отписах, тъй като това има голямо значение. Първо - нямам еврейски произход, ама ни най-малък. Поради това ми трябваха сериозни връзки, за да ме приемат. Второ - родителите ми хич не бяха богати, което води до още по-сериозни връзки. Както и да е, не съм ходила на интервю (заради връзките), но от съучениците си разбрах, че на това интервю въпросите са от сорта на "какво работят вашите". Каквото и да се говори за това, че българите дискриминираме малцинствата, аз от опит ви казвам, че такава дискриминацията в собствената си държава, каквато преживях в 134-то, не съм изживявала никога. Заради липсата на произход не можех да бъда допусната да ходя на нито един лагер или екскурзия със съучениците си, защото за записване на лагер трябваше да се представи специален документ за произхода ти. Освен всички лагери, на които не можех да ида, непрекъснато ми се напомняше, че съм българка. Имах сериозни проблеми с ученето на иврит (тогава учехме много неща на иврит) и тъй като моите родители не бяха от тези, които спонсорираха училището, на мен нямаше как да ми бъде обърнато внимание, когато не разбирах нещо. Изкарвах ниски оценки и винаги ми се казваше "ами намери си кой да ти помогне, като никой от вашите не знае езика". Ами нямаше кой да ми помогне. Все тая...по всичко друго се справях много добре, но често получавах по-ниски оценки, защото, както казах, имах много съученици с родители-спонсори и нямаше как те, знаейки по-малко от мен да имат шестици и аз също да имам толкова. Като за капак отношението на децата, които знаят, че са покровителствани, е много гадно. Бяхме 2 или 3 българчета, които нямахме никакви еврейски корени и непрекъснато ни се напомняше как нашите нямат пари и т.н. (знаете, че децата са доста жестоки). Всички около мен бяха дечица на богаташи или поне над средното ниво за страната ни. Това за едно дете е голям тормоз, затова спомените ми от там са лоши, надявам се това да се е променило. В 6-ти клас не издържах, ревях непрекъснато на майка ми как искам да се махна и в края на годината просто подписах я подписах на една бележка за преместване в друго училище и я занесох на директорката. Така ме отписаха и се записах в кварталното Simple Smile Оказа се, че там децата са като мен, доста по-нормални и също така се оказа, че нивото е доста по-високо (може би, защото всички трябваше да учат и никой не спонсорираше никой). Та  общи линии това е. Извинявам се за дългия пост, но се надявам да е полезен на някоя майка, която държи детенцето да учи там  Hug

# 17
 • София (Възраждане)
 • Мнения: 2 201
А в какво точно се изразява спонсорството, би ли обяснила, Пингвинче?

# 18
 • София
 • Мнения: 104
Е, значи не издържах на тия работи дето ги пишете, не са верни Shocked Не мисля, че училището е прекрасно, има си кусури, и най-големия според мен е че не ги карат да учат, но другото, да ме прощавате ама..... по ред
1. Синът ми не е с еврейски произход - приет е с изпит и никога не е бил дискриминиран заради произхода си, и до днес най-добрите му приятели са от неговия бивш клас - еврейчета.
2. Пари и спонсорство никога не са ни били искани под каквато и да е форма, а е можело, защото имахме какво да дадем.
3. dpeeva знаеш ли преди 10 години синът ми беше също 1 клас, и то при г-жа Донева- изключителен педагог между другото и това което аз имам като спомен за вашия случай е доста по-различно от написаното от теб, а информацията която имах беше освен от родителските срещи и от моя син конкретно. Подробности обаче не възнамерявам да разказвам, че са грозни.
Та така, че не учат, не учат, ама и рога нямат Peace

И още една случка забравих - на една небезизвестна водеща дъщерята беше казала, че има дънки за 200 долара, а едно друго момиченце дънките му били от Илиенци, та ни събраха и ни обясниха ясно, че не желаят повече подобни случки и изцепки и дънките за 200 долара може да си ги разхожда и на друго място.

Последна редакция: ср, 12 юни 2013, 20:18 от Elf4е

# 19
 • Мнения: 46
Е извинявай, ама и ти не си права. Каква полза, мислиш, имам аз, да отделя 20 минути от живота си в писане на нещо и изобщо в споделяне на опит, ако това, което пиша, не е вярно?! Сериозно...никак не разсъждавате понякога!
На няколко пъти казах, че може вече да не е така, аз съм била първи клас преди 16 години и искрено се надявам тези неща да са се променили. Факт е, че и аз все още общувам с някои от съучениците си, които са с еврейски произход. От човек до човек има разлика. Също така е факт, че когото и да попиташ, който е учил там, когато аз съм учила, ще ти каже, че дискриминация имаше. Просто, ако нямаш произход един списък неща не ти бяха разрешени. Това ще ти го кажат дори хората, които са имали такъв. Никой не е искал от родителите ми спонсорство и не е обещавал различно отношение към детето, ако има такова. Факт е обаче, че това се случва. Дали, защото учителите знаят кой на кого е дете, дали защото мислят, че ще имат изгода от това - не знам. Честно казано не ме и интересува. Родителите, които са дарявали пари на училището, са го правили по свое желание (предполагам), но това винаги се знаеше. Дори след като аз си тръгнах и училището стана гимназия, се запознах с хора, които ми се оплакваха от мои съученици (продължили да учат там), които не стъпват в часовете, висят по градинките, пиейки и накрая никой не им държи сметка, получават си шестиците, защото мама или татко налива регулярно едни суми в поддръжка на училището. За сметка на това имаше сериозна политика по гонене и преместване на други такива ученици, които просто не ходеха и имаха отсъствия. Техните родители не са били от полза за обществото (с ирония го казвам), та затова при еди какъв си брой отсъствия, бяха премествани. Това е.

Не мисля, че някой ще си прави труда да отделя от свободното си време, за да клевети училище, ако наистина не мисли нещата, които казва. Това не е търговска марка, че някой да ми плаща да плюя конкуренцията. Това са факти. Още веднъж - искрено се надявам всичко да се е променило.

# 20
 • Мнения: 44
Едва ли бих могла да си измисля белег на ръката на сина ми, шамар по лицето от еди коя си баба - на Сашко, пияния психолог и т.н. Нямам нищо против да кажете това, което знаете, аз казах това, което знам...Нямам никакво намерение да "плюя" училището, просто казах това, което се случи. Никой не ме е накарал насила да запиша там детето си, а го направих точно, защото имах хубави отзиви за него. И пак казвам - дано вече да не е така! 

# 21
 • София
 • Мнения: 351
Струва ми се, че няма угодия на всички родители. Моето дете ще бъде 2 клас в 134 СОУ и страшно много се радва на това. Харесва й да учи иврит (защото засега е само песни и танци Laughing ) и приятели са й почти всички деца независимо от произхода. (Тя няма произход, нито състоятелен родител. Яви се на тест и се справи достатъчно).
Аз чета различните обяви в сайта и виждам, че част спонсорираните мероприятия (стипендии, образование в Израел) са изцяло за децата с произход. Вероятно е нормално, доколкото спонсори са еврейски организации, но все пак се дразня  Embarassed
Въпреки това съм убедена, че децата се учат доста добре.

Потресаващо ми звучат разказите на pingvinche и dpeeva и се надявам тези мрачни сцени да не се повтарят никога.

# 22
 • София
 • Мнения: 351
Здравейте, някой има ли обяснение как 134 СОУ след второто си място за София на НВО след 4 клас отива на 50-то след 7 клас  Rolling Eyes ???

# 23
 • Мнения: 319
Записвам се и аз в темата, защото това училище ни е първо желание. Но като гледам влизането в него е доста трудно  Sad.

# 24
 • София
 • Мнения: 1 705
И аз да се запиша в темата, както и да попитам практикуват ли се спортове, ако да- какви и какво е нивото на учене на английдки език. Виждам че има предучилищна група. Възможени ли е прием от 1 клас, има ли изобщо бройки за това?
Дали все пак тук не четат родители от втори, трети, четвърти клас, за да споделят мнение?също така вярно ли е, че има значителен брой деца на политици?

# 25
 • Мнения: 1 973
И аз да се запиша в темата, както и да попитам практикуват ли се спортове, ако да- какви и какво е нивото на учене на английдки език. Виждам че има предучилищна група. Възможени ли е прием от 1 клас, има ли изобщо бройки за това?
Дали все пак тук не четат родители от втори, трети, четвърти клас, за да споделят мнение?също така вярно ли е, че има значителен брой деца на политици?

Приемът от първи клас е със събеседване с детето и преценка на училищната му готовност и събеседване с родителите. Има предучилищна, но те не ползват предимство, кандидатстват на общо основание. Предимство имат единствено тези деца, които имат еврейски произход. Английски се учи от втори клас  , не знам какво е нивото, но моето дете е там предучилищна, имат два пъти седмично английски, доволна е тя, но повече е като игра. Деца на политици не знам има ли. За спорт доколкото разбрах имат футбол, шах и лего / ако последното се води спорт/. В това училище няма басейн, в малката сграда / където са първи и втори клас няма физ. салон, имат игрища в двора на училището.
Никитали, стискам палци, по снимката познах Никол, която беше в една група с моето дете в ДГ. Защо сте се спрели точно на еврейското, няма ли да ви е далече за пътуване?
Иначе и аз се записвам в темата с кандидат -първокласничка догодина, като ще е наистина добре да споделят нещо майките на четвъртокласниците, да знаем кои госпожи ще поемат първи клас догодина и прочие.

# 26
 • София
 • Мнения: 1 705
И аз да се запиша в темата, както и да попитам практикуват ли се спортове, ако да- какви и какво е нивото на учене на английдки език. Виждам че има предучилищна група. Възможени ли е прием от 1 клас, има ли изобщо бройки за това?
Дали все пак тук не четат родители от втори, трети, четвърти клас, за да споделят мнение?също така вярно ли е, че има значителен брой деца на политици?

Приемът от първи клас е със събеседване с детето и преценка на училищната му готовност и събеседване с родителите. Има предучилищна, но те не ползват предимство, кандидатстват на общо основание. Предимство имат единствено тези деца, които имат еврейски произход. Английски се учи от втори клас  , не знам какво е нивото, но моето дете е там предучилищна, имат два пъти седмично английски, доволна е тя, но повече е като игра. Деца на политици не знам има ли. За спорт доколкото разбрах имат футбол, шах и лего / ако последното се води спорт/. В това училище няма басейн, в малката сграда / където са първи и втори клас няма физ. салон, имат игрища в двора на училището.
Никитали, стискам палци, по снимката познах Никол, която беше в една група с моето дете в ДГ. Защо сте се спрели точно на еврейското, няма ли да ви е далече за пътуване?
Иначе и аз се записвам в темата с кандидат -първокласничка догодина, като ще е наистина добре да споделят нещо майките на четвъртокласниците, да знаем кои госпожи ще поемат първи клас догодина и прочие.
Много благодаря, Мира-р!  bouquet

# 27
 • Мнения: 319
Мира_р, желанието за посещаване на точно това училище е на таткото. От няколко места има отзиви за добрата подготовка, дисциплината и материалната база и това го накара да иска точно това училище. Не пречи да се пробваме, пък каквото стане.
Иначе не ни е най-удобния вариант чисто логистично и ако я приемат там ще видим какви схеми с воденето и прибирането ще мислим.
Стискам палци на Ния за успешно представяне на изпита! Ти работиш ли с нея допълнително, за да я подготвяш за него? Ако да, с какво я занимаваш?
Иначе моето предпочитание за училище е 133, за което имаме най-голям шанс към момента, и като местоположение най ме устройва.

# 28
 • Мнения: 1 973
Nikitali, не я подготвям, но и доколкото разбрах т.нар. изпит не е нещо сложно и е това, което са учили в ПГ, разбира се представянето зависи и от конкретната кондиция на детето. По-горе в темата една майка е описала в какво се състои изпита. Само дето като си говорих с нашите госпожи, които ме уверяват, че всички деца от групата ще са достатъчно и добре подготвени за приемния тест, той май не е с особено значение и да не разчитаме много, много само на теста. Напливът там за първи клас е доста голям и може да са сигурни само децата с произход / а ние не сме/. Аз я записах предучилищна в това училище, защото сме в района, а в другите ни близки училища нямат предучилищна / нито в 18-то, нито в 32-ро/, така че ще видим догодина. Местене в друга детска градина се оказа по-трудно поради липса на места.

# 29
 • В най - голямото село
 • Мнения: 1 510
Дъщеря ми е възпитаничка на училището (от 1ви до 7ми клас). Сеге е ученичка в АК  - 9 клас. Смятам, че много от това, което детето е постигнало е заслуга и на 134-то училище.
Основното за мен е дисциплината от 1ви до 4ти клас. Привикването на децата да учат и да се спрявят сами. Тя успяваше да се справя с домашните и научаването на материала още в училище.
Подготовката на децата от 4ти до 7клас не е на необходимото ниво, но и ние, като всички останали ходехме на уроци (в 7ми клас).
Никога не са ни искали спонсорство или допълнителни суми.
Никога не е имало дискриминация между децата (ние не сме с еврейски произход).
Ако сега трябва да избирам в кое училище да я запиша в първи клас пак бих избрала него. (Оставям настрани частните училища).

Общи условия

Активация на акаунт