За донорството

• 16 713
  • 298
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Но база данни с желаещите да бъдат донори, би била от огромен плюс. Директно екипите да пристигат и да няма "Не".

Какво означава "да пристигат екипите и да няма "не"? За мене фигурирането в такава база-данни би представлявало огромна и непосредствена заплаха за живота.

# 91
 ooooh! Дарителството на кръв НЕ Е форма на запасяване за евентуална бъдеща необходимост. Даряваш тук и сега, колкото искаш и колкото е безопасно за собственото ти здраве, и не проследяваш какво се случва оттук нататък - на кого е прелята, защо е прелята, възмездно или не...  Колко жалко, че и зад този елементарен хуманен и животоспасяващ акт се търсят изгода и индулгенции  ooooh! 
Това с петстотинте лева и циганите е такава глупост, че просто няма накъде... Нямахте абсолютно никакви роднини, приятели, познати или колеги, които да откликнат с доброволно кръводаряване??? Е, това вече е личностен проблем, не на системата  Stop

# 92
ooooh! Дарителството на кръв НЕ Е форма на запасяване за евентуална бъдеща необходимост. Даряваш тук и сега, колкото искаш и колкото е безопасно за собственото ти здраве, и не проследяваш какво се случва оттук нататък - на кого е прелята, защо е прелята, възмездно или не...  Колко жалко, че и зад този елементарен хуманен и животоспасяващ акт се търсят изгода и индулгенции  ooooh! 
Това с петстотинте лева и циганите е такава глупост, че просто няма накъде... Нямахте абсолютно никакви роднини, приятели, познати или колеги, които да откликнат с доброволно кръводаряване??? Е, това вече е личностен проблем, не на системата  Stop
Не е 500лв, а 150 за банка. Докато застанеш пред кръвния център и циганките те атакуват с предложения.

# 93
Това с петстотинте лева и циганите е такава глупост, че просто няма накъде... Нямахте абсолютно никакви роднини, приятели, познати или колеги, които да откликнат с доброволно кръводаряване??? Е, това вече е личностен проблем, не на системата  Stop
Честно казано е проблем точно на системата. В крайна сметка тя би трябвало да лекува всички, не само приятните, тези с роднини, с приятели или с пари. Ако ме закарат на парчета с болница в чужд град и не знаят нито коя съм, нито имам ли изобщо роднини пак се надявам да получа съответната помощ.

С останалото съм съгласна, няма нужда от градски митове и легенди, най лесно и зле говорещо е да се хвърля кал.

# 94
А мен не ме страх от това, че името ми ще е в донорската листа и разни лоши хора ще ме ликвидират.
Или пък, че ще съм в мозъчна смърт и ще ми дръпнат кабела.
Включих се в темата, защото хем искам да даря, хем ми е, както казах, некомфортно някак,
дори не мога да кажа защо и очкавах някаква по-нормална дискусия и споделяне,
с надеждата да намеря някаква по-определена истина за себе си.
Не се разви, както очаквах.

# 95
Докато застанеш пред кръвния център и циганките те атакуват с предложения.

И приемаш, защото... ?

# 96
Докато застанеш пред кръвния център и циганките те атакуват с предложения.

И приемаш, защото... ?

Защото обстоятелствата са такива, трябва ти спешно кръв за близък, приятелите ти са на 300 км., роднините също.Ти как би реагирала?

# 97
А мен не ме страх от това, че името ми ще е в донорската листа и разни лоши хора ще ме ликвидират.

И мен. Изобщо не замислям параноично, че някой ще ме дебне, само защото на шоф. книжка ми е отбелязано с червени букви, че съм донор. И така вече 8 години.
Чудя ви се, как живеете, с целия този натрупан страх, от едно или друго нещо.

# 98
Ако ме закарат на парчета с болница в чужд град и не знаят нито коя съм, нито имам ли изобщо роднини пак се надявам да получа съответната помощ.

Рокси, интелигентна жена си, почети малко, поинтересувай се. За Спешна помощ никой не търси кръв от близките. Оттам търсят кръв само ако става въпрос за големи количества от рядко срещана кръвна група.
Има си кръвна банка, но от нея само се тегли. Съотношението кръводарители/кръвопротребители е в пъти в полза на потребителите. И именно Спешна помощ е един от най-големите потребители.

Четете, хора, мислете. Знаете ли колко кръв се прелива само за едно денонощие в Пирогов, например? Откъде мислите, че идва - от чешмата?

# 99
Като не може да намериш- приемаш... Една баба си беще платила, нямала никакви роднини или познати, трябвала й спешно за брат й...
И за мен беше голям зор, въпреки стотиците приятели и познати... Помогнаха ми далеч не близки хора... Tired
Когато отидохме на операция след стабилизирането в София, там съвсем вече нямаше кой да ни помогне с кръвта, а ни трябваха още 2 банки...

# 100
  • SA
Да, грешка в системата има според мен и мисля обясних защо. Който както иска да го разбира! Когато човек безвьздмездно и редовно дарява крьв, би следвало при нужда и да получава такава!

# 101
 XXX_ , благодаря! Тоест ако някой се нуждае от дарители, то те даряват в точно определен момент.
 А ако дългогодишен дарител изпадне в нужда, те действат ли солидарно или го оставят да се оправя по горният начин?

Драматизациите са единствено от твоя страна.

Нима? Всеки има право да бъде или да не бъде донор. Aludra * също писа за подобни случаи. Драматизиране е точно неприемането на дадено решение. Аз не съм обвинила никой, който е станал жертва на немарливост в болница, че е виновен, и не бих си позволила да обобщавам, че заради такива случаи бебетата чакат.

Докато пишех, сте писали и вие.
kameloth, благодаря и на теб.
Не ми се струва справедливо. При спешни случаи на доброволците трябва да помага, а не да се унижават.

BirdsFlu, не приемай толкова емоциално един напълно логичен въпрос.
Хората, които са доброволци, знаят за какво са там, не са за пари. И баща ми не беше там за пари, но смятам има право да се откаже, когато са злоупотребили с неговата добрина.
Той е давал кръв и за хора, които го помолиха за това - два пъти, безвъзмездно, той си пада по самарянството. 
Питах кои са първите случаи при преливане на кръв, без да се ползват роднини???? Изгаряния ли, тежки операции ли, бебета ли, какво? Питах, с цел да разбера има ли такива изобщо? Защото ако няма и всеки, дори спешните случаи търсят собственоръчно дарители, за кого правят дарение доброволците?

# 102
Четете, хора, мислете. Знаете ли колко кръв се прелива само за едно денонощие в Пирогов, например? Откъде мислите, че идва - от чешмата?

Трябвало "държавата" да осигури кръв... а че кръвта не се произвежда в завод, а се взима от живи хора, явно не стига до ума на много хора. Интересно ми е какъв процент от хората, които се вайкат, че ги били "изнудвали", са се интересували от кръводаряване някога през живота си, преди да им дойде беля до главата.

Впрочем, на баща ми три пъти му преливаха кръв, без да му искат бележки. Даже не беше спешно. Чудно как ли е станало.

# 103
Рокси, интелигентна жена си, почети малко, поинтересувай се. За Спешна помощ никой не търси кръв от близките.
Ох, честно, нямам желание поради лични причини да се ровя в медицински регламенти. Предполагам, че едва ли някъде е разписано, без значение в спешен или неспешен случай, пациентът да има задължение сам да осигури кръв. Напълно вярвам, че реалността може и да е такава поради сто хиляди причини и без да е ничия вина, но не искам да повярвам, че законодателят го е разписал.

Направи ми впечатление, коментирах.

# 104
  • София
Или пък, че ще съм в мозъчна смърт и ще ми дръпнат кабела.
Включих се в темата, защото хем искам да даря, хем ми е, както казах, некомфортно някак,
дори не мога да кажа защо и очкавах някаква по-нормална дискусия и споделяне,
с надеждата да намеря някаква по-определена истина за себе си.
Не се разви, както очаквах.

няма как да се развие, докато в тези форуми свободно витаят психично болни индивиди, които особено умело успяват да всяват психози и да объркват девствени умове. съжалявам...

темата е плашеща за обикновения човек, защото е свързана със смърт и с много непознати неща.

възстановявали се били от мозъчна смърт... прочетете дефиницията за мозъчна смърт и ще разберете, че това е невъзможно. във всички малобройни случаи, в които вестникарите пишат за чудодейно възстановяване от мозъчна смърт, всъщност такава не е имало. не е имало flat line.

мозъчната смърт е равносилна на смърт. смърт на индивида. но органите още са живи известно време, докато бие сърцето. затова, когато се установи мозъчна смърт и има съгласие за донорство на органи, сърдечната дейност се поддържа, за да се запазят органите живи до трансплантирането им. няма нищо конспиративно в това, както се опитва да ни внуши едно лице тук - че вземат органите на още живи хора, с биещо сърце.

сънят на разума ражда чудовища. незнанието и невежеството раждат страх и митове за кражба на органи от живи хора, за "чудовищни злоупотреби" и прочие безумства. нужна е много просветителска и разяснителна дейност, много.

но в момента, в който на някой от вас тук, не дай Боже, му се наложи да търси орган я за себе си, я за свой много близък човек - понятията и възприятията се обръщат страшно бързо...

Общи условия

Активация на акаунт