За донорството

• 16 688
  • 298
  •   1
Отговори
# 105
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз не разбрах тези, които намират дарителството на органи за неприятно, дали биха приели трансплантация за детето си, ако това би спасило живота му? Или биха го оставили да се пресели в по- добрия свят, защото не одобряват донорството?  И, ако допуснат такава трансплантация, дали ще променят мнението си или ще изпитват неприязън към част от тялото на детето? newsm78

# 106
  • София
Аз не разбрах тези, които намират дарителството на органи за неприятно, дали биха приели трансплантация за детето си, ако това би спасило живота му? Или биха го оставили да се пресели в по- добрия свят, защото не одобряват донорството?  И, ако допуснат такава трансплантация, дали ще променят мнението си или ще изпитват неприязън към част от тялото на детето? newsm78

Пак ли започваме да спекулираме с деца и родителски чувства?

мозъчната смърт е равносилна на смърт. смърт на индивида. но органите още са живи известно време, докато бие сърцето. затова, когато се установи мозъчна смърт и има съгласие за донорство на органи, сърдечната дейност се поддържа, за да се запазят органите живи до трансплантирането им. няма нищо конспиративно в това, както се опитва да ни внуши едно лице тук - че вземат органите на още живи хора, с биещо сърце.

А за духовната смърт и връзката между душата и тялото, какво ще кажеш? Наистина, ако изобщо отричаш съществуването им, няма проблем да гледаш на тялото като на торба с резервни части, а след смъртта му като на "непотребен отпадък". На мен ми звучи чудовищно това, което си написала - поддържането на сърдечната дейност докато се вземат органите. Какво става с душата през това време, отделила ли се е от тялото, и дори да се е отделила, не дължим ли на мъртвите някакъв респект?

# 107
  • София
А за духовната смърт и връзката между душата и тялото, какво ще кажеш? Наистина, ако изобщо отричаш съществуването им, няма проблем да гледаш на тялото като на торба с резервни части, а след смъртта му като на "непотребен отпадък". На мен ми звучи чудовищно това, което си написала - поддържането на сърдечната дейност докато се вземат органите. Какво става с душата през това време, отделила ли се е от тялото, и дори да се е отделила, не дължим ли на мъртвите някакъв респект?

няма проблем, бе - душата ще си намери ново, здраво тяло и ще се прероди  Mr. Green

да не ти се случи да ти потрябва орган, сигурна съм, че няма да се дадеш лесно, само защото сега ти звучи чудовищно...

# 108
  • София

да не ти се случи да ти потрябва орган, сигурна съм, че няма да се дадеш лесно, само защото сега ти звучи чудовищно...

Аз лесно няма да се дам, но няма и да ползвам чужди органи. Живота ми е толкова скъп, колкото и душата. А тялото все пак е "храм на душата", колкото и смешно да ти звучи.

# 109
  • София
е като е умрял мозъкът - каква душа? и изобщо, дето чукаш - де се пука....

# 110
  • София
е като е умрял мозъкът - каква душа? и изобщо, дето чукаш - де се пука....

Душата не се намира в мозъка, а в цялото тяло. Част от личността е. Плът е дух е едно.

# 111
Aз пък съм се регистрирала като донор и ако нещо стане с мен да вземат каквото им трябва ! Wink

# 112
В някои ЕС страни донорството е задьлжително.т.е. ако не си заявил в инстанцията,че не даряваш органи или само някои от тях докато си жив,ще ти бьдат авотматично взети.

Много хора бьркат,мислят,че даряването на органи става след смьртта.
НЕ!
Човек е жив и се поддьржа от машина докато хирурзите го изкормят.
Мозьчната нулева линия предполага смьрт,но има случаи на хора,които се будят по време на взимането на органите. (знам за случай с изгребване на очи).
Не винаги моъьчната смьрт е невьзврьщаема.
Много отхвьрлени като "мьртви" хора се сьбуждат и регенерират напьлно.

Проблемите с донорството в ЕС сьвсем скоро нараснаха защото все повече ситуации вьзникват,кьдето не се чака решение от етична комисия (лекарски екип),а дори лекарят от линейката ще има правото да даде думата си за "мозьчна смьрт" и така раненият да отиде директно за "изкормване",което е повече от абсурдно.

Друг рисков фактор е решението да се заяви доброволното донорство на органи.
Понеже в системата за трансплантации играят много пари,човек рискува да си отиде много по-рано от този свят,ако се окаже сьвместим донор за някой,който финансово може да си порьча необходим орган или тькан.

Давам органите си само за децата си.
 Много грешиш. Тъкани могат да се вземат и няколко часа след спиране на сърцето,напр. роговица,кости,сухожилия,хрущяли,меки тъкани,кожа . Обявяването на мозъчна смърт  става от четиричленна комисия и след редица изследвания,не се гледа само изоелектрична линия на ЕЕГ,правят се различни тестове. Във въпросната етична комисия освен лекари има психолози,юристи,теолози.Лекарят от линейката не може да изпрати директно раненият за "изкормване",както се изразяваш.Изпраща го в лечебно заведение,където се установява мъртъв ли е човекът или подлежи на реанимация.

# 113
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз не разбрах тези, които намират дарителството на органи за неприятно, дали биха приели трансплантация за детето си, ако това би спасило живота му? Или биха го оставили да се пресели в по- добрия свят, защото не одобряват донорството?  И, ако допуснат такава трансплантация, дали ще променят мнението си или ще изпитват неприязън към част от тялото на детето? newsm78

Пак ли започваме да спекулираме с деца и родителски чувства?

Ако не искаш да спекулираме, просто отговори честно на въпросите.

А при кръвопреливане няма ли "изтичане" на душа?

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 01:24 от Вселена

# 114
А за кръводаряването - много ясно,че кръвта не тече от чешмата. И е съвсем нормално след кръвопреливане да се иска възстановяване от близките, а при планови операции и предварително.

Alexandria37,нали след смъртта душата се отделя от тялото? Има ли значение тогава какво ще се случи с това тяло - дали ще гние в земята или ще спаси нечий живот?

# 115

Проблемът е, че на практика не се спасява живота, а просто се отлага с няколко години  неизбежното....

# 116
...
Нечистоплътно и гнусно ми е да си отиват деца и десетки, стотици млади хора без време, отиват си всеки ден, ВСЕКИ ДЕН, защото някой някъде чете интернетните полюции на други човекомразци и иска да си зарови непотребните остатъци.

Отидете някой път в една болница, така, на посещение, погледнете ги в очите тези, които са на списъка за трансплантации и тогава вземете решение.
...

Sick Sick Sick
написаното от теб звучи много по-гнусно, отколкото нечие решение за тялото на детето му или за собственото му тяло

какви възвишени души се събрали тук
алтруисти и половина

и понеже ме "цитираш" да подчертая отново, че съм ПРОТИВ да ми се правят трансплантации на мен
и не искам ида изпадам в ситуация да се радвам, че нечие дете е умряло, за да живее моето
дано никога не ми се случва, но е много вероятно и там решението ми да бъде същото

а за теб явно е супер възвишено да се радваш да чуждата смърт
интересно ако си от другата страна и твоето дете си е заминало, дали пак с радост ще дадеш непотребните остатъци
защо изобщо всички пишете за  болни и нуждаещи се сред нашите близки, а не се замислите за другата страна
поставете се на място на даващата страна  се замислете и тогава ръсете обвинения

а, и не е зле да отидеш и ти в някоя такава болница и после направо лягай да вземат каквото има да се взима от теб
дай пример, дето се казва, вместо да лаеш тук

Аз не разбрах тези, които намират дарителството на органи за неприятно, дали биха приели трансплантация за детето си, ако това би спасило живота му? Или биха го оставили да се пресели в по- добрия свят, защото не одобряват донорството?  И, ако допуснат такава трансплантация, дали ще променят мнението си или ще изпитват неприязън към част от тялото на детето? newsm78

а аз не разбрах ако твоето дете си замине, дали с радост би го дарила
разбира се, дано не се случва
но понеже и ти задаваш подобен въпрос, но от другата страна, задай на себе си този

и понеже наскоро гледах един филм по темата - 21грама
там героят с трансплантацията откри кой е дарил органа и какво му се е случило
и когато се случи отвхърляне, се отказа от втора трансплантация именно защото не искаше някой да умре, за да живее той
ама това май е висша математика тук за някои и примитивното ниво, на което разсъждават, за съжаление

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 07:55 от Анонимен

# 117
Невежеството и примитивизма в тези тема са на път да ударят дъното  ooooh! За невъзпитанието и грубостта да не говорим...
Мисля да се отпиша от темата, защото по такива сериозни въпроси не трябва да се разговаря нито хамалски, нито през призмата на псевдо-"духовни"-учения  Stop 

Давам няколко линка, старички са, но който има очи - да чете, който има мозък - да мисли...
Останалите да си пазят "душата" да не им изтече през някое отверстие и да се молят да не се окажат "от другата страна", в списъците за трансплантация.

Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец
Статия от 2011 г (Положението не се е променило много оттогава)
Близо 900 българи се нуждаят от бъбречна трансплантация

Потърсете и почетете също така за Мартин Настев. Има достатъчно информация в мрежата.

Линковете са от обществени медии, защото са по-достъпни като език, имам и официални данни и доклади, но едва ли биха представлявали интерес за всезнаещите философстващи тук...

# 118
Без драматизации, ако обичате.  Laughing
За какво да давам обяснения какво точно му е било направено и колко некадърни и разсеяни са били там? Да ми веете обобщения, че бебетата умирали без кръв, защото нямало донори?
Неслучайно питах колко са донорите и за какво се използва кръвта.
Защото и аз по Тошово време съм имала нужда от кръвопреливане, но майка ми и баща ми са пълнили т.н. липси. Вие си преценяйте откога е тази практика и защо системата била такава.
Дали ако се наложи кръвопреливане на баща ми, неговият историал ще му бъде в полза? Съмнявам се и то много.

Не, губите я. Това ме предупреждаваха от нашия кръвен център- че ако сега дарят кръв и не я използваме/ за стабилизиране на състоянието след масивен кръвоизлив/, то ако ни трябва за операцията след това няма да можем да си я ползваме после и трябва да търсим нова/ дамите в кръвния център бяха много мили и човечни Peace/

Това не е така- те не преливат на човека точно вашата кръв, а каквато му е нужна, затова и изискването е кръводарител, а не кръводарител с точно определена кръвна група и резус фактор. Трябва да се възстанови баланса в кръвната банка. Иначе, сега ако дарите кръв, тя се прелива обикновено на съвсем друг пациент в съвсем друго заведение. Просто ако останат на доброволни дарения, ще трябва да преустановят всякаква дейност- няма да има кръв.  Документа, който предоставяте, има валидност във времето- ако не се наложи да преливат на вашия човек, можете да го преостъпите/продадете на нуждаещ се. Така че малко не са ви дообяснили... Wink

# 119
  • София

Проблемът е, че на практика не се спасява живота, а просто се отлага с няколко години  неизбежното....

не би могла да грешиш повече. хора живеят по 30 години с трансплантиран бъбрек, черен дроб, да не говорим за други видове тъкани, органи и клетки...

да оставим настрана факта, че донорството не е само трупно донорство. погледнете банерчето от подписа ми.

Общи условия

Активация на акаунт