За донорството

• 16 599
  • 298
  •   1
Отговори
# 75
Ами, не, поне в София не се прави така със сигурност.

# 76
Според мен, за да е сигурен човек, трябва да го уреди чрез адвокат и нещо като завещание 

И със завещание не е сигурна работата. Единствената утеха ако бъде оставено такова е, че по - лесно ще се придвижи евентуалното дело в съда.
Според мен по - логичното е, който заяви желание да бъде донор след смъртта си, да е въведен в базата данни и да знаят екипите.
А не както е сега, всеки е годен.
Ние тук имаме редовни мобилни лаборатории за дарители на кръв. Преди години при вземане на кръв за анализ, се вземаше повече от необходимото. Напоследък я прекратиха тази практика и така е и редно да направят.
Баща ми в България е дарител на кръв. По- точно беше, защото последният път когато дарява попадна на безотговорни същества, които за малко не го убиха от презапасяване. Просто беше ужасно как излезна от там и колко много му отне да се възстанови.

# 77

Баща ми в България е дарител на кръв. По- точно беше, защото последният път когато дарява попадна на безотговорни същества, които за малко не го убиха от презапасяване.

Как по-точно?

# 78
Баща ми в България е дарител на кръв. По- точно беше, защото последният път когато дарява попадна на безотговорни същества, които за малко не го убиха от презапасяване. Просто беше ужасно как излезна от там и колко много му отне да се възстанови.

Това е доста несъстоятелно, да не кажа невярно изказване  Stop Възможно е само ако баща ви не се е подложил на предварителен преглед или е укрил информация за моментното си здравословно състояние. Всеки редовен кръводарител знае препоръчителното количество кръв, което може да дари, без това да се отрази на собственото му здраве, и няма как на някое "безотговорно същество" да му хрумне просто ей така от "презапасяване" да му източи кръвта  Stop  Докато се разпространяват подобни слухове, ще има още доста призиви "Спешно се търси кръв за дете....", и системата ще продължава да е в колапс поради липса на донори.

Кръводарител съм повече от 20 години, и много се дразня от подобни легенди и митове - и за "заразяванията", и за "източването на кръвта", и за "пияните цигани"  ooooh!

# 79
  • София
Бележки се издават от лекар от Кръвен център, преди месец дарих кръв за операция на баба ми.
Имаше всякакви кръводарители и мургави и не толкова.

# 80
Моят баща също е редовен кръводарител.Пенсиониран военен е и доколкото помня, едно време си беше едва ли не дълг да отидеш.Поне той го приемаше така.Сега все още ходи. А и е кръвна група 0- .Аз и сестра ми също сме тази кръвна група, но поне аз не мога да съм кръводарител. 
Миналата година почина дядо ми.Правиха му две операции преди това. Преди операциите едва ли не изискваха майка ми да намери 3-ма кръводарители, иначе не могат да го оперират.

Лично аз, ако се наема сериозно в въпроса за уреждането с евентуалното ми донорство, бих уведомила най-близките роднини.Ако е възможно бих изискала от тях подписи в дадения документ, че няма да оспорват моето желание.Пък после ако искат да се опъват.
Но база данни с желаещите да бъдат донори, би била от огромен плюс. Директно екипите да пристигат и да няма "Не".

# 81
Напротив, вярно е и бяха взети мерки.
Взеха му повече кръв, (аз не съм писала за източване) не са си направили и сметка за възрастта му. Хубаво се хвърля вина, че човека е укрил информация и аз че разпространявам слух  Confused
Но аз мога да  кажа, че точно заради ето такива безотговорни екземляри доверието се руши.
И какво като баща ми е бил съпричастен? Нищо добро.
Системата никога не е била добре организирана, така че нека не виним хората за колапса й.

# 82
Колко повече кръв са му взели, как е станало това, след като саковете имат определена вместимост?

# 83
Колко повече кръв са му взели, как е станало това, след като саковете имат определена вместимост?

Той си е направил оплакване със всички подробности където и пред когото трябва.
Не са спазили нормите.
Както не ги спазиха и при дъщеря ми, на която опитаха да вземат кръв без ръкавици, с отворена игла, неадекватен размер за възрастта й и аз преустанових начинанието и написах оплакване където трябва. Отново, защото не беше за пръв път.

Какъв е средният брой на дарителите годишно и кои са реципиентите, има ли актуална информация?

# 84
Той си е направил оплакване със всички подробности където и пред когото трябва.

Така и предположих, че няма да получа отговор.

Цитат
Докато се разпространяват подобни слухове, ще има още доста призиви "Спешно се търси кръв за дете....", и системата ще продължава да е в колапс поради липса на донори.

202uu

# 85
Без драматизации, ако обичате.  Laughing
За какво да давам обяснения какво точно му е било направено и колко некадърни и разсеяни са били там? Да ми веете обобщения, че бебетата умирали без кръв, защото нямало донори?
Неслучайно питах колко са донорите и за какво се използва кръвта.
Защото и аз по Тошово време съм имала нужда от кръвопреливане, но майка ми и баща ми са пълнили т.н. липси. Вие си преценяйте откога е тази практика и защо системата била такава.
Дали ако се наложи кръвопреливане на баща ми, неговият историал ще му бъде в полза? Съмнявам се и то много.

# 86
Драматизациите са единствено от твоя страна.

# 87
Без драматизации, ако обичате.  Laughing
За какво да давам обяснения какво точно му е било направено и колко некадърни и разсеяни са били там? Да ми веете обобщения, че бебетата умирали без кръв, защото нямало донори?
Неслучайно питах колко са донорите и за какво се използва кръвта.
Защото и аз по Тошово време съм имала нужда от кръвопреливане, но майка ми и баща ми са пълнили т.н. липси. Вие си преценяйте откога е тази практика и защо системата била такава.
Дали ако се наложи кръвопреливане на баща ми, неговият историал ще му бъде в полза? Съмнявам се и то много.

Не, губите я. Това ме предупреждаваха от нашия кръвен център- че ако сега дарят кръв и не я използваме/ за стабилизиране на състоянието след масивен кръвоизлив/, то ако ни трябва за операцията след това няма да можем да си я ползваме после и трябва да търсим нова/ дамите в кръвния център бяха много мили и човечни Peace/

# 88

Според мен по - логичното е, който заяви желание да бъде донор след смъртта си, да е въведен в базата данни и да знаят екипите.

Аз в такава база данни никога не бих влязла, дори и да подкрепях радушно донорството. Човек просто трябва да може да се откаже от такова решение.
Познавам хора които се отказаха да бъдат донори и да даряват кръв точно след избухнал скандал по въпроса.
Те ходеха доброволно възможно най-често /там колкото е позволено/ да даряват безвъзмездно, а от кръвния център продавали кръвта на пациентите .. нещо такова беше.

# 89
  • SA

Сьс сигурност няма да му бьде в полза. Баща ми беше редовен крьводарител още от соц. време. Имаше сигурно над 30 крьводарявания . Брат ми сьщо - доскоро си ходеше всяка година сам в крьвопреливния центьр и си даваше крьв. До момента, в който баща ми получи тежко кьрвене, за което се налагаше да му се влеят 2 сака крьв. Е, оказа се, че ти може да си дарявал крьв с литри, но когато на теб ти се наложи крьвопреливане, трябва да платиш 500 лв на цигани, за дарят в твоя полза ( брат ми сьвсем наскоро беше дарявал и нямаше как ). Естествено, с редовното крьводаряване в нашето семейство се приключи.

Общи условия

Активация на акаунт