МАЙСКИ БЕБЕТА, добре дошли :), бъдете здрави, палави, добри!

• 34 234
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
  • До хладилника, който обичам
ЛЛЛ

да попитам за водата - при нас климатът е ужасен - влажно и в същото време ужасно горещо, та ми се искаше в жегите да започна да давам вода, защото не всеки път е удобно да предлагам гърдата, особено като сме навън...вчера го опитах - не отказа..даже взе мнг да лока, та го прекъснах...давам непреварена розова девин...исках да попитам дали инстинкта ми е верен - да продължавам ли да давам, да преварявам или не и най-вече по колко да давам?
и още един въпрос - от 2-3 години насам мнг ми се ядат череши...сега още повече...мога да карам само на череши, а плодове по принцип ям мнг по малко...е, сега не ям повече от килограм...хапвам по 2-3 пъти на ден, но всеки ден...опасно ли е или да си хапвам спокойно...(мнг ми се услаждат... Blush)...
благодаря... Hug Hug
Здрасти, Amen  Grinning
Повечето майки предпочитат да предлагат на бебето да суче. Честото кърмене на поискване осигурява дори в горещо време адекватна хидратация за бебето, и разбира се, храна; пиенето на вода, особено в по-големи количества, може понякога да значи, че бебето ще суче по-малко.
Ако решат да дават вода, майките избират да я дават след кърмене, а не преди (за да са сигурни, че бебето няма да пие, когато е гладно, а само ако иска), както и често се опитват да избегнат шишето като пособие за даване на вода, за да се избегне вероятността бебето да пие водата просто защото му е приятно да смуче биберона, а не защото е жадно.
Разбира се, въпрос е на лично решение какво ще направиш; води се по бебето и по логиката си, съчетано с информацията, която имаш Grinning

Черешите са хубав сезонен плод. Няма причина да се избягват. Режим само на плодове обаче може да значи много нисък прием на калории (например черешите са с ниска калорийна стойност) и така да не получаваш ти всичко, от което тялото ти се нуждае, а и храниш и бебето Simple Smile затова може би нормален режим на хранене + толкова череши (или други плодове), колкото ти е сладко, е решението. Ако забележиш, че при повишен прием на плодове бебето реагира по някакъв начин, тогава и ти ще реагираш съобразно ситуацията; няма причина обаче в случая да се ограничаваш "за всеки случай" Simple Smile

Нещо особено полезно за лятото: Кърмене в летните горещини

# 286
  • в пералнята
ЛЛЛ

Притеснявам се, че бебо не наддава. Кърмя на поискване, като той обикновено си иска някой път на 2, друг път на 2:30, на 3 часа, случвало се и да спинка по 4 часа без прекъсване. Май го помързява обаче, защото съм давала и изцедена кърма в шише и тогава изпива по 120 мл. без проблем. Вода не давам, само чайче, но той не го харесва особено и не пие повече от 50 мл на денонощие. Като го меря на кантарчето обаче показва, че яде 70-80 мл. Което май е малко за неговата възраст по учебник. Той тежи към 4300 в момента. Роди се 3500, но от болницата ни изписаха 3100. На месечната консултация беше наддал до 3800 и педиатърката каза, че е на границата. Имам ли повод да се притеснявам и как мога да преодолея този негов мързел?
А и да допълня, че не мога да го кърмя в поза "люлка", защото той тогава почти нищо не изяжда. Явно аз съм доста смотана..

# 287
  • До хладилника, който обичам
ЛЛЛ

Притеснявам се, че бебо не наддава. Кърмя на поискване, като той обикновено си иска някой път на 2, друг път на 2:30, на 3 часа, случвало се и да спинка по 4 часа без прекъсване. Май го помързява обаче, защото съм давала и изцедена кърма в шише и тогава изпива по 120 мл. без проблем. Вода не давам, само чайче, но той не го харесва особено и не пие повече от 50 мл на денонощие. Като го меря на кантарчето обаче показва, че яде 70-80 мл. Което май е малко за неговата възраст по учебник. Той тежи към 4300 в момента. Роди се 3500, но от болницата ни изписаха 3100. На месечната консултация беше наддал до 3800 и педиатърката каза, че е на границата. Имам ли повод да се притеснявам и как мога да преодолея този негов мързел?
А и да допълня, че не мога да го кърмя в поза "люлка", защото той тогава почти нищо не изяжда. Явно аз съм доста смотана..
Правилно ли смятам, че от изписването е качил 700 гр до първата консултация? Обикновено кърмените бебета качват 600-800 за първия месец (някои повече, разбира се). А след това за още 18 дена е качил 500 гр.? Кърмените бебета качват с темп, различен от този, с който наддават изкуствено хранените. Има изключения, разбира се, но кърмените бебета обикновено качват по-малко от връстниците си на адаптирано мляко. Затова за кърмените СЗО пусна още преди години отделни растежни криви, с които да се гледа тяхното наддаване.
От друга страна, 70-80 на едно хранене е нормално, ако се храни на поискване - ако има средно 8-10 хранения за денонощие, това ще значи поне 560-700 до 640-800 мл за 24 часа, но това е само приблизително, защото често нощем и сутрин бебетата поемат повече количества кърма и сучат по-спокойно и по-дълго, отколкото през деня и вечер.
Повечето кърмени бебета ядат средно 60-90мл на хранене; затова правилото "начесто, по малко" важи с пълна сила за тях (а и за възрастните е полезно Simple Smile)
Ако се притесняват за количеството кърма и наддаването, повечето кърмещи майки първо пробват да вкарат допълнително 1-2 хранения за денонощие (може и повече, според личната преценка на ситуацията), дават и двете гърди на едно хранене, не органичават времето на гърда. Може би ще помогне и на теб да опиташ тези неща?
А, и не всички пози се "получават" на всеки Simple Smile и няма "правилна" поза - ако ще и на челна стойка да е, ако работи, удобна е за майката и бебето - всичко е наред Grinning

# 288
  • насън...
Бу, хиляди благодарности...  bouquet Hug....мнг се радвам, че мога на воля да нагъвам череши... Mr. Green
Мон, хиляди благодарности и на теб...  bouquet Hug разбрах те за главичката - ще пробвам... за топчето на тила -  и аз предполагам че е лимфа ...и отново идентичен случай с нашите кокорчовци....какво ще ги правим направо не знам.. ooooh! Grinning да са живи и здрави само...и при нас първото беше по-спокойно, обичаше си залъгалката.. Mr. Green с часове можеше да си цоца, спи и няма да се сети че е гладна...това второто е точно както го описваш ти...само се кокори, пъшка, ръмжи, рита и мята ръце, гука и реве ли реве, ама як рев, особено ако е гладен... Laughing единствената разлика е че ние от няколко нощи започнахме да правим по-големи паузи и да спим за 2-3 часа почти непробудно...хихи... Whistling
как ми се падна на дърти години такова да отглеждам, направо не ми се мисли като проходят какво ще е. .... Laughing Mr. Green..
а за рефлекса на моро....каката също много се стряскаше така, но като това снощи не ми е правила...направо беше стряскащо и за мен..през няколко секунди и така поне 30 пъти... ooooh! може би му дойдоха малко повече емоциите вчера..
а за болните - ако има в чакалнята, ставам  си тръгвам...не ми се рискува....ние пък гледаме да ходим към края на раб. време, че не сме от мнг ранобудните  Mr. Green и тогава почти няма хора...
аз пък да попитам - от раждане насам (не се е махала) имаме 1-2 малки бели точици на небцето, близо до венеца...в аг-то питах лекарката и тя каза, че било нормално...ама все пак ме гложди...како може да е според вас?  newsm78

# 289
Амен,самп точица ли е или е релефно, като пъпчица.Ако е пъпчица, може да е подобно на тези изчистващите, но да е излязло там. Но ако е петно...не знам.
Рефлекс на Моро е като се стресне, докато спи ли? Виждала съм Ида на сън така да се стъписва, но продължава да си спи. Докато е будна, обикновено, се окорва повечко и замира за момент.Но не го прави това с разперването на ръчичките  newsm78

На мен всички ми казват, че второто винаги е по-проклето.Така се раждали, а с годините така ги и възпитаваш. Майка ми все ми говори сестра ми какъв звяр в била в сравнение с мен. Свеки преди няколко седмици разправяше, разни баби.
Една от входа ми вика"Радвай се сега на първото, че е добричко.Като дойде второто ще видиш какво е рев". Та явно всички имат лош опит  Joy

# 290
И Ния се стряска много, и понякога така както казвате с разперени ръчички, ама не се буди, понякога и писва и продължава да си спи.
Белле, при нас е обратното- аз съм първа и съм била олеле, не съм спяла изобщо, колики и по цяла нощ и ден на ръце, по 15 минути съм спяла между ханенита.Брат ми после- ангелче, слагаш го вечер става сутрин,катоо го събудиш, яде всичко, смее се на всички

# 291
  • Бургас
Само моята Сияна ли я мързи да лежи по гръб  Rolling Eyes Може да си вдига главата на 45 градуса, обаче го прави съвсем малко и почва да скимти или направо да реве Mr. Green Като цяло хич не обича да стои по корем, освен ако не е в мен. Върху мен спи по корем, иначе не  newsm78

И още - какво по дяволите означава това безкрайно търкане на нос - в мен, в леглото ако е по корем и т.н. Понякога като го прави ѝ се спи, друг път обаче няма никаква видима причина ... въпреки че не ѝ давам, с такава ожесточеност го прави, че чак и става червен носът. Twisted Evil

Amen, не знам за точиците ... щом лекарката казва, че е нормално, сигурно е така и нямаш причини да се тревожиш, но ако все пак те гложди, питай още някой лекар. Аз така правя  Mr. Green

И последно към кърмещите - вие ограничавате ли времето на гърда? Аз в повечето случаи изчаквам Сияна сама да се пусне. Дали е правилно, да не би много да преяжда така  newsm78

# 292
Чакам я сама да пусне. После предлагам пак и като ср мръщи и сумти, значи се е наяла.Понякога ми виси на гърдите по 1 час. Tired

# 293
  • насън...
ох, мон...и ние сме така с носа... Grinning само че не така безкрайно, както ти го описваш...според мен прави така като не му допада позата...в повечето случаи като сме го изправили да се оригне...
а за тези точици наистина не знам...забелязах ги още в първия ден след раждането като се разрева...едната е малко по-голяма от другата и с размер на глава на топлийка...в понеделник сме на първа ваксинация, дано не забравя да питам доки...
а знаете ли какво друго забелязвам от известно време (мнг ги разглеждам устите на моите деца тези дни...Simple Smile...)...на долния венец, там където трябва да се появят резците прозират отдолу зъбчетата...на места направо е с белички точици, все едно всеки момент ще пробият...но тези точици са по-различни от другите...онези са по-бели и не са на мястото на зъбче, а са по към небцето... newsm78
за кърменето - изчаквам, но той милия е като момък англичанин точен - почти винаги по 15 минути се храни... Joy сега само в жегите нещо се удрямва и яде по 20тина минути и повече...
за поставянето по корем....аз мнг не смея, че както ни се повдига често след ядене, преди ядене, по време на ядене, то не остава кога...ама май и той не е мнг фен...Simple Smile))
бел, рефлекс на моро, доколкото знам, не е само докато спи, но е с разперване на ръчичките и пръстите широко и стряскане с кокорене...изчезвал след 4 месец...

# 294
Сестра ми нали учи медицина, та по едно време нещо за челюстта и зъбите взимаха.Беше ми показвала рентгенова снимка на бебешка уста. Не помня дали малко бебе или детенце на 2-3 , но беше много страшно като извънземно.Май на бебе беше, защото имаше поникнали няколко, всичко друго, заедно с постоянните беше в самата челюст.Много страшно беше .
На племенницата ми първото зъбче се показа още през третия месец. Вече има 7-8, доколкото знам.
Аз я слагам по корем, но тя хич не обича и мрънка.Надига се малко, но явно я хваща яд и се трупясва със сърдита физиономия.

# 295
  • София
Здравейте, следя темата ви по време на цялата си бременност, но така и не се престраших да пиша. Сега бих искала да се запиша при вас. Нашият син се роди на 9 май.

# 296
Добре дошла!

# 297
  • Бургас
Здравейте, следя темата ви по време на цялата си бременност, но така и не се престраших да пиша.

Не сме чак такива дзверове, споко  Simple Smile Не е страшно  Mr. Green Добре дошла и от мен  Hug

Другите - много спите, много  Mr. Green
Аз си легнах към 23ч, Сияна ме буди в 1, в 3 и накрая в 5, след което станах поне да свърша нещо из къщи. Какъв е тоя безумен режим дето си го изработи не знам. Вече няколко вечери го спазва стриктно  Tired ooooh!

Сега се кара /не реве, а издава едни звуци все едно ти се кара/ на баща си в другата стая, да не мислите, че е заспала  Crazy Twisted Evil

Хубав и усмихнат ден ви желая  Hug Simple Smile

# 298
Мон, ние с Ния сме тук Simple SmileСнощи пак ми повърна докато ядеше, малко и без да се дави, може би не е преглътнала събраното.Стряскам се като прави така и се задавя .Сега се кокори до мен на дивана  и се чуди кое трака така.Усмихва се на майка ми .Инче снощи спа от към 9,30 до 4, и после се наяде ама искаше да аспива на ръце, легнахме си заедно и стана в 7. Вчера дръпна и един добър следобен сън от 3 до 7, че и аз с нея Simple Smile

# 299
Здравейте и от мен. И аз съм от тези дето четат и не се престрашават да пишат. Simple Smile  Синът ми Димитър се роди на 23,05. Изключително на кърма сме, но от няколко дена взе да повръща много. Няма значение дали е оригнал или не. Една две минути след ядене повръща непреработено мляко в големи количества ( имам чувството, че каквото е изял го повръща)- дали не му идва в повече? А обикновено яде максимум 5 минути. Иначе ядем на 2,30ч - 3ч.

Общи условия

Активация на акаунт