Православието като начин на живот

• 32 442
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
# 421
Симпатикония, едно е да осъдиш, друго е да кажеш нещата. От християнина се изисква да казва нещата, когато има проблем, без да прояви омраза или да осъди. Не може да се служи на Бога и на мамона едновременно.

Серафима, не съм съгласна с теб. Прощавай, че го пиша.   bouquet
Когато започнах да влизам в църквата, всякакви подобни коментари само ме отдалечаваха; аз имах някакви търсения и много въпроси, на които някои хора отвръщаха с външно спазване на някакви правила и ритуали, които в онзи момент ми бяха далечни и ме водиха до отчаяние, защото не намирах отговори, а от мен се изискваха непрекъснато някакви външни свидетелства за религиозност; честно казано натоварващо е. Външен живот в отсъствие на вътрешния. Това за мен е катастрофа. Какъв е смисълът на това да обясняваме на някого как да се държи, когато той не е поискал съвет? Мисля, че всеки човек първо трябва да стигне до момента, в който да приеме един закон вътрешно, за да го изпълнява и външно. Обратното също дава плодове нерядко, но мисля, че е доста да се изисква такава вяра от другите.
Дано не съм засегнала някого, просто ми се искаше да го напиша. Моля ви, не ме съдете строго Simple Smile.

# 422
Искам да споделя с вас, че все още съм под въздействието на един филм с Одри Хепбърн, който гледах тези дни - "Историята на една монахиня" (1959). Много бях впечатлена от нея, както и от сюжета на филма.

Филмът е свързан повече с темата за послушанието, но не е късно да ви го препоръчам и сега, нали? Hug.
Изненадващо за мен филмът се оказа не толкова холивудски, а напротив - разглежда доста задълбочено сериозни въпроси като тези за призванието в живота, за послушанието, за свободата на съвестта...

Признававам, че много ми хареса. И напълно заслужава да му отделите 2 часа от времето си Peace.

# 423
Никага не съм казала, че при всеки контакт човек се заразява. Но Трой твърди, че ХИВ се предава само при наличие на рана с кръв. Аз казвам, че се предава и по полов път с телесните флуиди, които проникват през тънките лигавици. Което пък учудващо е написано в цитата даден от самата Трой. И води до препоръката за ползване на презерватив. Надявам се да не се налага да обсъждаме тази тема повече.

Хив се предава ако влезе в кръвта на реципиента Wink а как се влиза в кръвта сама знаеш! И не е необходимо да е огромна рана, достатъчно е да е някаква микрораничка, например такива които се получават при анален секс и това е по съвсем обясними физиологични причини Wink И ако смяташ, че моя пост е прокламация за неползване на презервативи, няма как да те убедя в обратното.

Troy, добре дошла в темата. За да може да ни е приятно да четем и пишем тук, моля, прочети първия пост.
Във форума няма правила за вида на аватара, разбира се. За да си приет добре в определен кръг хора в общуването извън форума се изисква и дрес код. Ние го спазваме не само върху физическите си тела, но и навсякъде, където имаме проявление. Едва ли някой е целял да те засегне, сигурна съм че не е било така. Просто е нетипична форма на идентифициране на християнин. Ще е добре, ако се съобразиш с това, никой не те задължава разбира се Simple Smile.

От къде знаеш, че съм християнка ? и честно казано много се дразня от израза ''християнски цености'', сякаш ако не си такъв нямаш никаква ценостна система...

# 424
  • В царството на игрите:)
Знаете ли, дами, прочетох последните две страници, защото 2 -3 дни не бях влизала и ако не бях прочела , ,че имало драма около картинката на Трой дори не я  бях забелязала Mr. Green Въ Mr. Greenнах се специално да я видя...Както някой каза, всеки има право да изразява себе си по какъвто начин иска и писането на ЛС по въпроса и неизползването на думата "аватар" /която чак сега разбрах какво значи Thinking/ идва малко пресилена, не мислите ли?Нека не се формализираме толкова много, че е прекалено... Rolling Eyes
Виж протягането на темата как се предава СПИН не е точно за тук и не знам каква  точно е крайната цел на Трой с този спор Thinking Едва ли ще открием нещо нова в медицината - нещата са такива, каквито са!
От къде знаеш, че съм християнка ? и честно казано много се дразня от израза ''християнски цености'', сякаш ако не си такъв нямаш никаква ценостна система...
Разбира се, че не е задължително да си християнин, за да имаш ценностна система. Християнската религия, обаче има определена такава от хилядолетия и от там идва израза "християнски ценности" Simple Smile Не бива толкова да се дразниш от този израз - той не е страшен, а и от него не произлиза нищо лошо... Peace
Дано думите ми не предизвикат следващия  спор, че не всички християни, въпреки, че са такива изповядват тази система, което само показва, че християнина не е истински,  а не , че системата е лоша:)))

# 425

Разбира се, че не е задължително да си християнин, за да имаш ценностна система. Християнската религия, обаче има определена такава от хилядолетия и от там идва израза "християнски ценности" :) Не бива толкова да се дразниш от този израз - той не е страшен, а и от него не произлиза нищо лошо... Peace
Дано думите ми не предизвикат следващия  спор, че не всички християни, въпреки, че са такива изповядват тази система, което само показва, че християнина не е истински,  а не , че системата е лоша:)))

Има религии, които са много по стари от християнството и искаш да кажеш, че за толкова години не са успяли да създадат никакви ценостна система? Ще ме прощаваш, но християнството, както и всички други религии са взаимствали една от друга и тези така наречени ''християнски цености'' са залегнали в всички религии, така че за мен този израз е просто highjack-нат Wink

# 426
Искам да споделя с вас, че все още съм под въздействието на един филм с Одри Хепбърн, който гледах тези дни - "Историята на една монахиня" (1959). Много бях впечатлена от нея, както и от сюжета на филма.

Филмът е свързан повече с темата за послушанието, но не е късно да ви го препоръчам и сега, нали? Hug.
Изненадващо за мен филмът се оказа не толкова холивудски, а напротив - разглежда доста задълбочено сериозни въпроси като тези за призванието в живота, за послушанието, за свободата на съвестта...

Признававам, че много ми хареса. И напълно заслужава да му отделите 2 часа от времето си Peace.

Благодаря, че сподели.
Може би по-натам бихме могли да си направим тема за киното.
Струва ми се, че ще бъде доста интересно Simple Smile

# 427
Във връзка с изписаното относно мнението, което изказах, бих искала да ви препоръчам книжката на Свети Игнатий Брянчанинов - "В помощ на каещия се", която е ръководство за изповед по осемте гибелни страсти.

Можете да я изтеглите оттук:
http://velikdunchev.blogspot.com/2012/10/blog-post.html

# 428
Успешна и благословена седмица на всички пожелавам!

Тази седмица дискусията е по тема:

Какво е и има ли грях, или къде е "моята" истина.

Troy,
Скрит текст:
Нищо такова не исках да кажа, исках да ти обясня защо реакцията към аватара ти е такава. Смятам с това да спра, защото неконструктивни разговори дори и в нета не водя. Кой от кого и какво е крал изобщо не ме интересува. Също коя религия от кога датира. Моля те, съобразявай се къде влизаш и какво пишеш. Никой не те кара да вярваш в каквото и да било, но те моля, не се опитвай да "отваряш" нечии очи, с мисълта - "тези овце тук са заблудени". Някак е грозно. И предполага известно подценяване на умствения багаж на спорещият отсреща.
Рядко си позволявам такива излияния, съжалявам ако съм те засегнала.

# 429
Много хубава тема. Тъкмо дадох линк към "В помощ на каещия се". Струва ми се, че сред вярващите масово няма яснота за това кои са гибелните страсти - смъртни грехове, които неразкаяни ни водят до вечна погибел.

# 430
Има опция да не се виждат аватарите.

Влизането на Трой в темата е като влизане на някой нов в църквата, който е различен. Свикнали сме да имаме единомислие, познаваме се, спокойно ни е. Но трябва да има нови хора.

А е истина и това, че много хора не ходят по църквите заради 'злобните църковни бабички Laughing, които те  критикуват- колко ти е къса полата, какъв ти е маникюрът, че си кръстосал крак върху крак и други'

# 431
Troy,
Скрит текст:
Нищо такова не исках да кажа, исках да ти обясня защо реакцията към аватара ти е такава. Смятам с това да спра, защото неконструктивни разговори дори и в нета не водя. Кой от кого и какво е крал изобщо не ме интересува. Също коя религия от кога датира. Моля те, съобразявай се къде влизаш и какво пишеш. Никой не те кара да вярваш в каквото и да било, но те моля, не се опитвай да "отваряш" нечии очи, с мисълта - "тези овце тук са заблудени". Някак е грозно. И предполага известно подценяване на умствения багаж на спорещият отсреща.
Рядко си позволявам такива излияния, съжалявам ако съм те засегнала.

Не разбирам защо заемаш отбранителна позиция Simple Smile и няма какво да ми обясняваш за аватара- мога да сложа какъвто си искам, но това не отразява моята същност  Laughing. Те и някои свещеници носят расо, но това не им пречеше да са намесени в сексуални скандали нали? И защо си мислиш, че се мъча да отварям нечии очи ? Ако си сляп няма как да те накарам да видиш каквото и да било. Дадох ти една друга гледна точка, но явно съдиш по себе си и реши, че искам да ви променям  Simple Smile

# 432
 Eтo ви по едно православно кафенце и хайде мир      wflag

# 433
Мисля да се включа директно по новата тема, която струва ми се "идва" точно навреме Laughing

Според мен едно от определящите неща, за да бъдеш християнин е признаването, че има грехопадение и грях. Това е едно от главните неща. Ако няма грях, няма нужда и от Спасител; ако няма грях, няма и вина, няма нужда и от покаяние. Забелязала съм, че много хора не вярват в това и хвърлят вината върху Бога - Той не е създал съвършен свят и съвършени хора, и т.н...

# 434
Здравейте, много ми липсвахте, надявам се да прочета всичко назад темата. В същото време много ме развеселихте Joy  hahaha Joy със спора за аватара на Трой, то й християните ходят на море, а ние освен в тази тема пишем и в друга, така, че според няма проблем  Wink

тази сутрин прочетох тази статия, много ми хареса:
http://pravoslaven-sviat.org/2013/07/22/hristianinat-ne-moje-da- … len-i-neshtasten/

Общи условия

Активация на акаунт