Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 265
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 345
Освен принцесата и странджанката има спорове и за кренвиршки, пликчета/торбички/кесийки, чушки/пипер, лЮтеница/лютенИца, кафета, барчета, закопея/закопчая и т.н. . А пък  да не споменавам и "простирам".
За мен дълги години бяха непознати думите анорак, стирка и едно..джонга май беше.

# 346
Събрали се в Хасково и решили да махат буквата Х от азбуката. Аргументите: без друго казвали `Асково и `ляб.
Умували, умували и накрая една "умна" глава се плеснала по челото:
- Бе, серсеми, ми как ша казваме хурна и хаванс?

# 347
Освен принцесата и странджанката има спорове и за кренвиршки, пликчета/торбички/кесийки, чушки/пипер, лЮтеница/лютенИца, кафета, барчета, закопея/закопчая и т.н. . А пък  да не споменавам и "простирам".
За мен дълги години бяха непознати думите анорак, стирка и едно..джонга май беше.

и авер

# 348
  • Куциндрел
Друго любимо ми е - "рине соспи на мечавите". Това идва от бабата на една приятелка.

Или ми е заспивно, или съм твърде "далеч", та да го преведа. Embarassed
Рине преспи на студа.
Едните баба и дядо на тази приятелка са от Пернишко.

Ауу и да, чушките и пипера. В София започнах да викам чушки, а у моя край съм си на пипер. hahaha hahaha hahaha
Думата стирка аз я въведох в софийския ми дом, както и светнах околните за думата "сюргюн". Embarassed
Думата "баджа" също ми е любима.

# 349
И една историйка, която е с диалекта от моето село, но е и поучителна.Вероятно я знаете.
Една жена седяла на ЖП гарата и оглеждала хората.
-Еш, па тааа.Еш, па тоа. Еш, па тее.
Докато зяпала взела, че си изпуснала влака и възкликнала:
-Еш, па азе !

# 350
Иначе френския е с голямо влияние тук, даже по френски маниер в трънския Х не се произнася. Laughing

Toва обяснява защо роднините ми от Трън традиционно завършват френската гимназия - да им е по-лесно. А после се правят, че не знаят какво е кастрон.

# 351
  • София
Събрали се в Хасково и решили да махат буквата Х от азбуката. Аргументите: без друго казвали `Асково и `ляб.
Умували, умували и накрая една "умна" глава се плеснала по челото:
- Бе, серсеми, ми как ша казваме хурна и хаванс?

- как да стигна до Хасково?
- ами по хасвалтя, по хасвалтя - и у Аскьово!

п.п. и тая тема прецакахте, ей.... исках още да си говорим за дразнещото мьекане по софийските сокаци.

# 352

A сега де, какво и е на "простирам" Simple Smile)

Ами простир? Някой използва ли го? На мен ми харесва повече от "простор"

Разбира се имам и един екзистенциален въпрос - как се казва инструмента, с който се убиват мухите?
а) мухобийка
б)мухобойка
в)нещо друго Simple Smile

# 353
  • Варна

A сега де, какво и е на "простирам" Simple Smile)

Ами простир? Някой използва ли го? На мен ми харесва повече от "простор"

Разбира се имам и един екзистенциален въпрос - как се казва инструмента, с който се убиват мухите?
а) мухобийка
б)мухобойка

Моят мъж и казва "палката за мухи", ама той е маниак на правилно говорене.

# 354
Смарангяса ма тоз въпрос!
Мухобойка. Ей ти една, електрическа:

Ей гу идин речник:
http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BC%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B1%D0 … D0%B9%D0%BA%D0%B0

# 355
  • Куциндрел
а) мухобийка
б)мухобойка

г - шляпаталка. hahaha hahaha hahaha

# 356
  • Бургас
Цитат
а) мухобийка
б)мухобойка
в)нещо друго Smile

Палка,мухоубийка?

# 357
  • София
истинският софиянец мухи нЕма!

# 358
истинският софиянец мухи нЕма!

Саде овАди...

# 359
За мен му няма нищо на простирам, но си спомням, че веднъж възникна спор в една компания.Не помня точната дума, но някои твърдяха, че не е правилно простирам. Аз ползвам простирам и "ще просна".
А за инструмента, с който "убиат муите" си нямам представа. В нас му викаме "онова". 

Общи условия

Активация на акаунт