Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 569
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 555
Не е смешно. Защото когато София става столица, са й били нужни ресурси за развитие. И тези ресурси са се изливали отвсякъде в града. Моят прадядо например е бил учител в Априловската гимназия ( не е дошъл от 'някъде си") и печели конкурс в София за  учител в мъжка гимназия ( 1916г), та пренася фамилията ни в София. Така че не си съвсем права. Да, първият университет е в София, но първият театър е в Лом. Аз лично правя разлика м/у това да има стратегическа цел едно място да се развие като център и то да се развива някак естествено както това се е случвало. в градовете около Дунава, например. Когато пристига в София заварва един град който е само на думи град. Това е било нормално то в Лондон кравите са изнесени от града в края на 19 век, какво остава за София. лека полека се изгражда градска среда и тн историята е прекрасна на този град.  Но като цяло местното насление е било от селски тип. Това много може да се види на стари снимки в онзи сайт за стара София - много пъти съм виждала градски човек с бастун и мека шапка а на фона минава селянина с кравата ( например) с потурите и цървулите. Според мен е имало процес градсския начин на живот да се наложи над селския и тн.

Аз лично не мога да проследя софийските си корени до древна Сердика  Laughing, но това което знам е че моите корени са дълбоко вкопани навред из страната и всичко това ме обогатява не ме комплексира:) Но не говоря на мйеко, нито на млеко. националната образователната система си е казала думата и понеже в София нямаме мек акцент не съм била изложена на него, за да го усвоя от някъде.

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 15:16 от 10 c's

# 556
  • София
Защото България е еднонационална държава, Рокси, при нас съвпада почти всичко за болшинството от населението - етнос - български; официален език - български; държава - България; националност - българска, самосъзнание - българско. Всичко, което се говори като диалекти, то е все български език. Затова в един момент, и то по обясними причини точно след Освобождението, някой е трябвало да седне и да "направи" книжовен език, да каже кой е правописът и праговоговоът, защото с този език работи официалната държавна машина и администрация. Тогава на мода е бил пуризмът, затова е съставена единна система. На всичко отгоре сме твърде малка територия и население, та каквито и да са различията в диалектите, те не са чак толкова големи, че да се смятат за отделни езици.
САЩ е отвсякъде многонационална държава, но и тя е имала нужда от един официален език, защото хората се самоопределят по езика, има нужда от изграждане на нация със съвсем нови характеристики.

# 557
Не е смешно. Защото когато София става столица, са й били нужни ресурси за развитие. И тези ресурси са се изливали отвсякъде в града. Моят прадядо например е бил учител в Априловската гимназия ( не е дошъл от 'някъде си") и печели конкурс в София за  учител в мъжка гимназия ( 1916г), та пренася фамилията ни в София. Така че не си съвсем права. Да, първият университет е в София, но първият театър е в Лом. Аз лично правя разлика м/у това да има стратегическа цел едно място да се развие като център и то да се развива някак естествено както това се е случвало. в градовете около Дунава, например. Когато пристига в София заварва един град който е само на думи град. Предполагам, че му се е струвало много зле на фона  златните български градове около Освобождението. После лека полека се изгражда градска среда и тн историята е прекрасна на този град.

Аз лично не мога да проследя софийските си корени до древна Сердика  Laughing, но това което знам е че моите корени са дълбоко вкопани навред из страната и всичко това ме обогатява не ме комплексира:) Но не говоря на мйеко, нито на млеко. националната образователната система си е казала думата и понеже в София нямаме мек акцент не съм била изложена на него, за да го усвоя от някъде.
Всъщност си мисля, че ние твърдим едно и също нещо. Дошли са много хора от Подбалкана и Добруджа, където през Възраждането и занаятчийството, търговията, и книжовната дейност са били по-развити. Но те не са обучили местните аборигени - започнали са да обучават децата на тези чиновници, събрани от цяла България, заедно с местните интелигенти, заедно с преселниците от Македония - моите предци, част от които идват в Пиринско, друга част населяват тогавашния Ючбунар. И така постепенно са създали софийската интелигенция, която не е само местна интелигенция, факт. Но София и през Възраждането е била важно средище - там е имало чуждестранни консули - да си спомним  Леге и Позитано.

# 558
Мекането е характерно за източните български говори - на изток от ятовата граница (или както

Мекането както вече много пъти казахме, няма нищо общо с мекия говор.

Щях да го повторя вече за емнайсти път."Мекане" означава глаголи от първо и второ спрежение, зорлем да ги вкарвате в трето!
Меко произношение означава нещо съвсем различно.

# 559
Да, за едно и също нещо говорим.
Коренното население на София е било от селски тип. И това е напълно нормално. Лека полека градския начин на живот се налага над селския, и се създава града.

(сетих се за наш съсед, аз живея в квартал, който е бил аграрна зона допреди 50 години и все още има  хора, които възприемат квартала ни като село и не разбират защо е 'град' и каква е разликата и защо тези лоши хора не му дават да си пусне 20 кокошки в двора:).
Познавам и един софиянец, с имение в Бояна който също не може да схване, че Бояна е в града и са пропищели от козите му.  и никакви жалби не го убеждават, че Бояна не е място за животновъдство/

Лошото е обаче, когато се селянизира един град, другото е нормална урбанизация.
Селянизирането например се наблюдава в Лом, където  изведнъж започват да се появяват хора, кото си отглеждат крави и тн. в града и си ги водят на паша и от града остава една сянка. Това е обратен процес и той е по-интерсен. Урабанизацията е ясна как става:))
/ преди няколк огодини четох една статийка по ?са "Град ли е ЛОМ" ! което ме изуми, защото това е невероятен град с история и принос, не е село и се е развивал блестящо като град, до момента в който започва да се селянизира в последните години, заради мизерията/

# 560
Мекането е характерно за източните български говори - на изток от ятовата граница (или както

Мекането както вече много пъти казахме, няма нищо общо с мекия говор.

Щях да го повторя вече за емнайсти път."Мекане" означава глаголи от първо и второ спрежение, зорлем да ги вкарвате в трето!
Меко произношение означава нещо съвсем различно.

Няма нужда да го повтаряш. Разбрахме се.

10 c's , до Освобождението всеки град в България е бил от селски тип. Много малко хора не са отглеждали животни и не са работели по нивите. А твоите наблюдения за Лом показват какво значение има икономическият фактор за развитието или упадъка на определен район.

# 561
10 c's , до Освобождението всеки град в България е бил от селски тип.

подбалканските не са били от селски тип ...

# 562
В тази връзка сеща ли се някой коя е тази софийска улица?  Wink  Снимката е правена непосредствено след Освобождението.
http://www.lostbulgaria.com/pic3/5376.jpg

Доста е дръпнал нашият град, пък и неговите жители, за има-няма двайсет-трийсет години, каквото и да си говорим.

# 563
10 c's , до Освобождението всеки град в България е бил от селски тип.

подбалканските не са били от селски тип ...

Не е точно така. Вярно, имало е и търговци и занаятчии, но те също обичайно са работели и по нивите, както са гледали и животни. Достатъчно е да прочетем Л. Каравелов и Вазов, и става ясна картинката.

# 564
И ся кво, пак ли я докаараахте до провинция и столица Wink

# 565
  • Sofia
В тази връзка сеща ли се някой коя е тази софийска улица?  Wink  Снимката е правена непосредствено след Освобождението.
http://www.lostbulgaria.com/pic3/5376.jpg

Да не е Патриарха или Алабин  newsm78

# 566
София никога не е била село. От създаването й все е била голям град, столица на провинция /Римска, а в последствие - Османска/ или на административна част в рамките на Българската средновековна държава. Дори по времето на турското робство - това до голяма степен предопределя по-слабото й развитие в последните два века преди Освобождението тъй като винаги там е имало засилено присъствие на турски войски и администрация. Но това съвсем не означава, че градът е умрял. Напротив - има просветна, духовна и културна дейност, има интелигенция и достатъчно книжовници.
Няколко последователни и мащабни злощастни събития, ведно с кръвопролитията по време на Освободителната война, намаляват драстично населението на града. Но този факт не го прави "село".

Това е съвсем извън темата и моля да ме извините за отклонението, тъй като няма отношение нито към книжовния български, нито към това доколко жителите /били те кореняци или пришълци/ на София го владеят.

# 567

Да не е Патриарха или Алабин  newsm78
Не, това е Графа, точно до Седмочисленици. Възможно най-централното за мен, най-любимото място в града. И едно от най-градските по дух. Grinning
Между другото София е била доста развит възрожденски град, с многобройни еснафи. Административен и военен център.

# 568
София никога не е била село. От създаването й все е била голям град, столица на провинция /Римска, а в последствие - Османска/ или на административна част в рамките на Българската средновековна държава.

и защо няма нито един от известните ни българи , написали историята на България , който е роден в София , ето това се чудя ,не много обаче , защото отговорът е ясен

също така  в София няма революционен окръг ( по време на Априлското въстание )
даже има един момент от Записките на Захари Стоянов , в който един шоп казва нещо от сорта " Гледай ги , бе , гледай ги , тръгнали султана да свалят ... "

# 569
Покрай "въй", се сетих за "ве", което също ме побърква-"аре ве", "защо ве", "как ве".  Laughing
Основно го чувам, от хора, които са от Русе или Пловдив. Наясно ли сте от кой край идва?

Общи условия

Активация на акаунт